Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 7560
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?
Zúčtovací období je údajně u tarifu "elektřina pro soláry" pevně nastavená na termín 1.1. - 31.12. Bez možnosti to změnit. Včera jsem mluvil s operátorm zodpověným za tento produkt. Takže to je po razantním zdražení další podpásovka.
Poklud přes léto našetřím 3,5mWh tak nemám šanci je spotřebovat od října nebo listopadu do prosince.
V prosinci se to vynuluje a jedu na novo a zase pěkně přikupuju.... Sviňárna za sviňárnou ze strany slavného ČEZu
Máte s tím zkušenost?
Hlavně nechápu tu jejich cenu od 1.4.2022 - to je jako odměna pro lidi co se snaží být "GREEN" ? Dobře tak jim dáme o korunu dražší kilowathodinu než v ostatních tarifech?
Poklud přes léto našetřím 3,5mWh tak nemám šanci je spotřebovat od října nebo listopadu do prosince.
V prosinci se to vynuluje a jedu na novo a zase pěkně přikupuju.... Sviňárna za sviňárnou ze strany slavného ČEZu
Máte s tím zkušenost?
Hlavně nechápu tu jejich cenu od 1.4.2022 - to je jako odměna pro lidi co se snaží být "GREEN" ? Dobře tak jim dáme o korunu dražší kilowathodinu než v ostatních tarifech?
dům: instalace 2021 - Hybridní FVE 7,56kWp (2,94 JV + 4,62 JZ) Goodwe GW10K-ET, 4x PylonTech Forece H2 14,2 kWh - správa komplet přes HomeAssistant
chata: instalace 2015 - Ostrovní FVE 1,2kWp, Axpert MKS 24V 2400W Plus, olovo 24V 300Ah (7,2 kWh)
chata: instalace 2015 - Ostrovní FVE 1,2kWp, Axpert MKS 24V 2400W Plus, olovo 24V 300Ah (7,2 kWh)
Takhle jsem uvažoval taky, ale ono je to jedno. To co popisuješ se stane pouze první rok, pakliže FVE zprovozníš na léto a do konce roku nevyčerpáš...Alchemix píše: ↑čtv bře 17, 2022 7:21 am Zúčtovací období je údajně u tarifu "elektřina pro soláry" pevně nastavená na termín 1.1. - 31.12. Bez možnosti to změnit. Včera jsem mluvil s operátorm zodpověným za tento produkt. Takže to je po razantním zdražení další podpásovka.
Máte s tím zkušenost?
Pak již to je jedno, od Nového roku do jara jdeš do minusu, jaro-podzim vyrábíš, do prosince pak zase vyšší spotřeba než výroba.
Podstatné je to co vyjde na konci...
Cena silové elektřiny letí nahoru všude. Asi se nedalo očekávat, že solárníci s jejich tarifem budou mít u ochodíků zvýhodněný nákup silové elektřiny.
Podívej se třeba na EON a aktuální ceník el., platný od 11/3, mají ho na webu ...
co je to za bláznivý ceník EONu???

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
Jo máš samozřejmě pravdu s tím účtováním.RadarS píše: ↑čtv bře 17, 2022 7:42 amTakhle jsem uvažoval taky, ale ono je to jedno. To co popisuješ se stane pouze první rok, pakliže FVE zprovozníš na léto a do konce roku nevyčerpáš...Alchemix píše: ↑čtv bře 17, 2022 7:21 am Zúčtovací období je údajně u tarifu "elektřina pro soláry" pevně nastavená na termín 1.1. - 31.12. Bez možnosti to změnit. Včera jsem mluvil s operátorm zodpověným za tento produkt. Takže to je po razantním zdražení další podpásovka.
Máte s tím zkušenost?
Pak již to je jedno, od Nového roku do jara jdeš do minusu, jaro-podzim vyrábíš, do prosince pak zase vyšší spotřeba než výroba.
Podstatné je to co vyjde na konci...
Cena silové elektřiny letí nahoru všude. Asi se nedalo očekávat, že solárníci s jejich tarifem budou mít u ochodíků zvýhodněný nákup silové elektřiny.
Podívej se třeba na EON a aktuální ceník el., platný od 11/3, mají ho na webu ...

No mě jen dostává že cena u "elektřiny pro soláry" je o cca 1,5 na kwh dražší než např. el. na 3 roky... to úplně sráží tu výhodnost do kolen (což je asi záměr, aby na tom nevidělal koncový odběratel, ale ČEZ že?

Navíc další otázkou je, pokud se člověk zaváže na 3 roky touhle cenou tak zda v roce 23, 24 nebude elektřina levnější. Někde jsem četl, že v roce 23 má klesnout cena o cca 30% v roce 2024 o 40% ??
Chápu, že v týhle době to jsou jen spekulace
dům: instalace 2021 - Hybridní FVE 7,56kWp (2,94 JV + 4,62 JZ) Goodwe GW10K-ET, 4x PylonTech Forece H2 14,2 kWh - správa komplet přes HomeAssistant
Já to beru tak:Alchemix píše: ↑čtv bře 17, 2022 7:21 am
Jo máš samozřejmě pravdu s tím účtováním.![]()
No mě jen dostává že cena u "elektřiny pro soláry" je o cca 1,5 na kwh dražší než např. el. na 3 roky... to úplně sráží tu výhodnost do kolen (což je asi záměr, aby na tom nevidělal koncový odběratel, ale ČEZ že?)
Navíc další otázkou je, pokud se člověk zaváže na 3 roky touhle cenou tak zda v roce 23, 24 nebude elektřina levnější. Někde jsem četl, že v roce 23 má klesnout cena o cca 30% v roce 2024 o 40% ??
Chápu, že v týhle době to jsou jen spekulace
1) Kdo má nebo plánuje FVE o menším výkonu, než je spotřeba domu, musí dobře počítat.
2) Kdo má nebo plánuje FVE navrženou tak, že mu pokryje roční spotřebu domu + cca 1MWh rezervy navíc na provoz měniče,
nemusí ho cena silovky zajímat vůbec (pakliže se na FVE neobjeví nějaká nepředvídatelná dlouhodobá porucha, která by ekonomiku toho modelu nabourala tím, že jednak nevyrábíš a jednak jsi nucen dokupovat ze sítě...)
Tak tyhle ceny zcela jednoznačně doženou velké množství majitelů RD k fotovoltaice. Už to není jen Eon, ale i Innogy má velmi podobné ceny a předpokládám, že ČEZ to dožene v nejbližší době. Bohužel je fakt, že jen tak asi 1/4 až 1/3 RD je vhodná na střešní instalaci FVE. Žiji ve Šluknovském výběžku - tedy více méně stará sudeťácká zástavba s poměrně vzrostlou vegetací (zastínění) nebo nevhodnou střešní krytinou (eternit, břidlice). Ale kdo na to má střechu, tak je FVE naprosto ideálním řešením a to i s VB a tarifem pro soláry.
A jak píše RadarS - nebát se raději něco navíc investovat do panelů, i když třeba nyní vše nespotřebuji a něco nechám v DS, ale za pár let přibydou domácí spotřebiče, třeba PHEV nebo BEV. FVE se nestaví na 5-10 let - životnost se udává 30-40 let.
A jak píše RadarS - nebát se raději něco navíc investovat do panelů, i když třeba nyní vše nespotřebuji a něco nechám v DS, ale za pár let přibydou domácí spotřebiče, třeba PHEV nebo BEV. FVE se nestaví na 5-10 let - životnost se udává 30-40 let.
naprosto souhlasímAlanKraus píše: ↑čtv bře 17, 2022 12:37 pm Tak tyhle ceny zcela jednoznačně doženou velké množství majitelů RD k fotovoltaice. Už to není jen Eon, ale i Innogy má velmi podobné ceny a předpokládám, že ČEZ to dožene v nejbližší době. Bohužel je fakt, že jen tak asi 1/4 až 1/3 RD je vhodná na střešní instalaci FVE. Žiji ve Šluknovském výběžku - tedy více méně stará sudeťácká zástavba s poměrně vzrostlou vegetací (zastínění) nebo nevhodnou střešní krytinou (eternit, břidlice). Ale kdo na to má střechu, tak je FVE naprosto ideálním řešením a to i s VB a tarifem pro soláry.
Jo máš samozřejmě pravdu s tím účtováním. 
No mě jen dostává že cena u "elektřiny pro soláry" je o cca 1,5 na kwh dražší než např. el. na 3 roky... to úplně sráží tu výhodnost do kolen (což je asi záměr, aby na tom nevidělal koncový odběratel, ale ČEZ že?
)
Ale pokud máš FVE s tarifem pro soláry a dostatečný výkon, tak tě přeci cena silové energie nezajímá - to je výhoda VB.

Ale pokud máš FVE s tarifem pro soláry a dostatečný výkon, tak tě přeci cena silové energie nezajímá - to je výhoda VB.
-
FVE mám 7,6MWh a spotřebu když v zimě topíme hodně TČ tak total cca 9,5MWh, takže něco budu muset bohužel určitě dokoupit...AlanKraus píše: ↑čtv bře 17, 2022 1:50 pm Jo máš samozřejmě pravdu s tím účtováním.
No mě jen dostává že cena u "elektřiny pro soláry" je o cca 1,5 na kwh dražší než např. el. na 3 roky... to úplně sráží tu výhodnost do kolen (což je asi záměr, aby na tom nevidělal koncový odběratel, ale ČEZ že?)
Za tu cenu do 31.3. se to jasně vyplatilo, tady už je to na hraně.
Už jsem to mohl mít dávno vyřízený, ale zdržuje to ČEZ, čekáme už 2 měsíce na výměnu alektroměru za čtyřkvadrantový.
Dobře, pokud nejde dodatečně zvýšit výkon stávající FVE (záruka, podmínky připojení, dotace - nevím...), tak je tady ještě řešení udělat druhou FVE - ostrov, oddělený od DS. V létě pojedeš na ostrov a pokud dojdou baterie, RD se automaticky přepne na FVE a DS. (To je nic proti ničemu - stran legislativy). Tím pádem ušetřená energie z léta, poslaná do VB bohatě pokryje chybějící výkon FVE. Samozřejmě na to nejde dotace, ale při současné ceně silové EE bude i tak návratnost dost krátká 
Navíc, pokud nemáš zapojené točivé stroje, může být ostrovní FVE jednofázová a na straně přepínače sítí ostrov všechny 3 fáze propojeny. Pak nebude takový problém s rozložením odběru na jednotlivé fáze a utáhne to i případný vyšší odběr na jedné fázi.

Navíc, pokud nemáš zapojené točivé stroje, může být ostrovní FVE jednofázová a na straně přepínače sítí ostrov všechny 3 fáze propojeny. Pak nebude takový problém s rozložením odběru na jednotlivé fáze a utáhne to i případný vyšší odběr na jedné fázi.
Ahoj, dnes jsem podával žádost a nikdo mi to neuměl říct, prý je to podle elektroměru. Úplně nejlepší by bylo, kdyby tady někdo, kdo má VB postnul vyúčtování. Z toho bychom to rozkódovali.
Moje teorie po rozhovoru s několika operátory call centra produktu výrobny ČEZ je, že výroba (DOD) se nerozlišuje na VT/NT - elektroměr to distributorovi nerozlišuje. Rozlišuje se pouze spotřeba VT/NT, která je důležitá pro distribuční poplatky. Pokud tedy odběratel má nadvýrobu a balancuje VB na nulovou silovku, bude platit jen za spotřebovanou energii dle reálného odběru VT/NT. Což by měl být snad i můj případ - to mě zajímalo. Ale vůbec netuším, jak se dělí VT/NT v případě nadspotřeby. Na stranu bezpečnou bude dobré hlídat si fyzickou baterií, aby odběry ve VT ideálně nebyly.
Stejně tak datum zúčtování mi nedokázali potvrdit ani vyvrátit, zda je fixní. V emailové žádosti jsem požádal o fakturační období 1.11. až 30.10. Vyhodnotil jsem, že nechám projet zimu a pak budu v případě tuhé zimy v létě šetřit spotřebu, abych přetoky dorovnal VB. Předpokládám, že v průběhu příštího týdne se ČEZ vyjádří.
Jo a nikdo nepožadoval první paralelní připojení, nebo montážku elektroměru. Možná to vidí v systému, že už máme průběhové měření, ale ani v zde dříve zveřejněném obecném mailu to nepožadovali. Takže bych doporučil podat žádost co nejdřív, nečekat na výměnu. Pokud Vás vyzvou k dodání, tak jim pošlete doklad, že čekáte na elektroměr. Vždyť nic horšího, než ceny po 1.4. Vás nečeká.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Jak to tady pozoruji,tak ani pracovníci kteří to poskytují nemají ty správné informace,to mi napovídá,že to mohou kdykoliv a bez sankcí změnit,skoro jako vše u nás v kocourkově,co jsem mluvil s jedním majitelem fotovoltaiky,tak říkal,že každý měsíc dostává za výkup jinou cenu a že se mu to i vyplácí,před nedávnem kolem 7 kč za kw a ted něco málo přez 4kč,takže prý pohoda...když začínal tak byl výkup 0,5kč..
7,4 kwp,aexpert 8kw,power jack 10kw,lion a lifepo4 40 kwh
Takže průběžný dálkový odečet.
Nu a zde, v ateistickém státě, nastupuje víra. Nepodložená víra v to, že výše uvedené nebude použito v zájmu akcionářů. Dlouhodobě nebude funkční stav, že VB se bude dát vybíjet i když v ní nic není. Takže zmíněné fakturační období bude naprostá tragédie. Kdy už ateisté konečně prozřou a přestanou používat nástroj o kterém nic neví, neumí jej používat a netuší jeho limity (víru)?
Ten který svou investici do FV založil na dnes vyčíslitelných ekonomických principech VB a věří ekonomicky takovému bludu jako je dlouhodobá ekonomická funkčnost VB je chorobný optimista. Používat VB dokud se v jednotlivých případech vyplatí, to ano, ale opustit víru a začít se bavit o závazných ustanoveních podepisované smlouvy by stálo za to. Zatím je to zde po 28 stranách diskuze pořád marné.
Naposledy upravil(a) brumlaj dne pát bře 18, 2022 7:08 am, celkem upraveno 2 x.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
- Kapacita baterie [kWh]: 12
virtual čez mám, vt a nt má obchodní část ceny stejnou tak je to uplně jedno u čeho ti to odečtou 

matejekt píše: ↑čtv bře 17, 2022 8:48 pmAhoj, dnes jsem podával žádost a nikdo mi to neuměl říct, prý je to podle elektroměru. Úplně nejlepší by bylo, kdyby tady někdo, kdo má VB postnul vyúčtování. Z toho bychom to rozkódovali.
Moje teorie po rozhovoru s několika operátory call centra produktu výrobny ČEZ je, že výroba (DOD) se nerozlišuje na VT/NT - elektroměr to .
10kw goodwe, 4x h2
Obchodní část cen ano.
Ale řešilo se tady, zda se neměří a nerozlišuje el dodaná/odebraná ve VT a v NT zvlášť... tzn co jsem dodal do VB v čase VT, mohu odebrat zase jen ve VT, to samé v NT ... to by propočty komplikovalo.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10240
- Kapacita baterie [kWh]: 12
je pravda že mě to tu někdy opravdu překvapuje

10kw goodwe, 4x h2
Elektroměr má tři registry, odběr VT, odběr NT a dodávka, označení registrů je následující:
1.8.1: Energie +A (odebraná energie v tarifu T1);
1.8.2: Energie +A (odebraná energie v tarifu T2);
2.8.0: Energie –A (dodaná energie celkem P);
Pokud disponujete hlavicí na vyčítání dat z elektroměru, tak lze zjistit samozřejmě více, ale tyto údaje nejsou běžně viditelné na displeji.
Ahoj, začínám zvažovat pořízení 10kWp s virtuální baterií, bez fyzické baterie a měl bych pár začátečnických dotazů. Doteď jsem provozoval jen 2kW přímo do bojleru, nijak nespojené s distribucí.
1) pokud chci virtuální baterii, tak připojení tedy není přes ten zjednoušený proces, ale přes standartní, protože mám přetoky do sítě? Tam se pak platí nějaký další poplatek za rezervovaný výkon ven? V čem je vlastně rozdíl z hlediska potřebných papírů? Nějaké ty podmínky jsem četl, ale moc moudrý jsem z toho nebyl
2) Elektroměr musím přesunout na plot? Jsem v distribuci ČEZu, elektroměr, HDO atd mám na po staru na fasádě, dráty do baráku mi jdou ze sloupu vzduchem přes celý dvůr. Přesun do země přes vybetonovaný dvůr by mohl být dosti komplikací.
3) Doporučíte nějakou firmu k realizaci v okrese Domažlice?
Spotřebu roční mám cca 7MWh, elektrikou netopím, tudíž mi návratnost vychází na nějakých 5 let, když nebudu kupovat baterii. Prostor mám pro 5kWp na JV se sklonem 35st ( stodola ) a 5kWp na JZ se sklonem 8st ( přístrešek na auto u stodoly ).Dávat na dům nechci, kvůli staré eternitové střeše.
Díky
1) pokud chci virtuální baterii, tak připojení tedy není přes ten zjednoušený proces, ale přes standartní, protože mám přetoky do sítě? Tam se pak platí nějaký další poplatek za rezervovaný výkon ven? V čem je vlastně rozdíl z hlediska potřebných papírů? Nějaké ty podmínky jsem četl, ale moc moudrý jsem z toho nebyl
2) Elektroměr musím přesunout na plot? Jsem v distribuci ČEZu, elektroměr, HDO atd mám na po staru na fasádě, dráty do baráku mi jdou ze sloupu vzduchem přes celý dvůr. Přesun do země přes vybetonovaný dvůr by mohl být dosti komplikací.
3) Doporučíte nějakou firmu k realizaci v okrese Domažlice?
Spotřebu roční mám cca 7MWh, elektrikou netopím, tudíž mi návratnost vychází na nějakých 5 let, když nebudu kupovat baterii. Prostor mám pro 5kWp na JV se sklonem 35st ( stodola ) a 5kWp na JZ se sklonem 8st ( přístrešek na auto u stodoly ).Dávat na dům nechci, kvůli staré eternitové střeše.
Díky
1) ano standard, ne zjednodušený režim. Ne příplatek za rezervovaný výkon pokud máš hlavní jistič minimálně 3x16A. Papíry - vyplň žádost o připojení FVE ve stávajícím OM a oni si napíšou co po Tobě budou chtít.
2) budou trvat na přesunu, můžeš zkusit smlouvat. Několikrát to prošlo.
2) budou trvat na přesunu, můžeš zkusit smlouvat. Několikrát to prošlo.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Chci se zeptat,
Jaký tarif pro solary by byl pro mě vhodný. když mám d57D topení el. podlahovkou.
Už někomu odmítli tento tarif? (Mají na to právo)
Když přejdu na tarif pro solary nebudu mít zároveň i stavajcí tarif elektřina na 3 roky? To by byla asi blbost platit 2x jističe 2x poplatek za každou MWh atd.
Jaký tarif pro solary by byl pro mě vhodný. když mám d57D topení el. podlahovkou.
Když přejdu na tarif pro solary nebudu mít zároveň i stavajcí tarif elektřina na 3 roky? To by byla asi blbost platit 2x jističe 2x poplatek za každou MWh atd.
Mícháš dohromady tarif a distribuční sazbu.Erik T píše: ↑sob bře 19, 2022 3:42 am Chci se zeptat,
Sazba - ta Ti s el. topením zůstává - D57d.
Tarif - můžeš požádat o změnu z "Elektřina na 3 roky" na tarif "Elektřina pro soláry na 3 roky".
Pokud máš už hotovou a zprovozněnou oficiální FVE a povolení od distributora k připojení k síti (podle distribučního území ČEZ, EDG, PRE),
můžeš se změnou spěchat do 31/3/2022, pak se mění ceny silové elektřiny v rámci tarifu nahoru.
Pokud FVE teprve plánuješ, zařiď se dle podmínek po 1.4. minimálně, dál nedohlédneme asi nikdo.
Vše závisí od výkonu FVE, ceny silové elektřiny v rámci tarifu který máš dnes a vlastní spotřeby. Každý to má jinak a musí se, holt, počítat...
Na okolnosti za jakých mohou potenciálně tarif odmítnout přiznat se bude dobré zeptat přímo a dopředu
(pakliže třeba na produktu VB od ČEZ stavíš myšlenku si postavit ON GRID nebo HYBRID s/bez baterek teprve postavit, apod.)
Samozřejmě zůstává jeden hlavní jistič a jedno měření, atd. Jen distribuce mění elektroměr za čtyřkvadrantní a řeší se přívod HDO (které máš, pokud máš tuto sazbu).
29..3. by měl přijet pan se mrknout na domek a pobavit se jestli to půjde. Já doufám že si nějak poradí. Nemám žádnou přípravu na FVE.
Chceme on grid 9,9-10kwp.
22x450W nebo 20x500W SUNTECH allblack k čemu se přiklánět? Bude cena stejná? Na J 15x panelu a zbytek JZ.
Roční spotřeba 7500MWh.
Prý je lepší vice panelů než naopak kvůli startovacímu napětím.
Měnič Goodwe 10 DT G2. Je ok? Jakou bude mít roční spotřebu.
Takže budu platit jen jednou. A chci se zeptat, budou mi účtovat ostatní poplatky za každou MWh, když ve finále mi spotřebu el. poníží o mé přetoky? Takže jako bych byl na nule.
Jaké tedy konkrétně poplatky budu platit mám 3x25A.
Díky
22x450W nebo 20x500W SUNTECH allblack k čemu se přiklánět? Bude cena stejná? Na J 15x panelu a zbytek JZ.
Roční spotřeba 7500MWh.
Takže budu platit jen jednou. A chci se zeptat, budou mi účtovat ostatní poplatky za každou MWh, když ve finále mi spotřebu el. poníží o mé přetoky? Takže jako bych byl na nule.
Díky
Spotřebu vám neponíží o přetoky - takto to nefunguje, ale kWh, které do sítě pošlete, si můžete později za nulovou cenu SILOVÉ složky elektřiny vyčerpat zpátky do konce zúčtovacího období. Budete ale z těchto kWh (MWh) za pozdější odběr platit regulované složky (za distribuci, činnost OTE, daň z elektřiny, podpora OZE. Všechny tyto položky jsou v každém ceníku.Erik T píše: ↑sob bře 19, 2022 2:04 pm 29..3. by měl přijet pan se mrknout na domek a pobavit se jestli to půjde. Já doufám že si nějak poradí. Nemám žádnou přípravu na FVE.
Roční spotřeba 7500MWh.
Díky
Jestli chcete 10kWP ONGRID, tak si spočítejte jaká je Vaše roční spotřeba a pokud je vyšší, kolik MWh budete muset ze sítě dočerpat.
Pokud je o hodně nižší než 10MWh (s elektrickou podlahovkou to nepředpokládám), pak byste ani tak velkou FVE nepotřebovali
Nezapomeňte přičíst i spotřebu systému FVE (měniče). Kalkuloval bych cca 1MWh/rok navíc oproti současnému stavu.
Nemůžeš dávat na jeden string 15 panelů to měnič nedá stringy se rozdělují krom světové strany taky podle toho co zvládá regulátor ale tohle si bude řešit firmaErik T píše: ↑sob bře 19, 2022 2:04 pm 29..3. by měl přijet pan se mrknout na domek a pobavit se jestli to půjde. Já doufám že si nějak poradí. Nemám žádnou přípravu na FVE.
Roční spotřeba 7500MWh.
Díky
6,3kWp z toho 3,15kWp jižní fasáda a 3,15kWp jižní střecha, 2ks paralelně MPP SOLAR 5048MK alias King, liion 14S 1kAh++