Našel jsem, že sdílení elektřiny je možné už dnes.
https://www.cezdistribuce.cz/cs/pro-zak ... -elektriny
Aktuální podmínkou jsou společná pojistková skříň.
Jako příklad uvádějí bytový dům nebo úřad.
Pokud je toto pravda, mohl bych už dnes sdílet elektřinu se svojí sousedkou, protože máme společnou RIS s nožovými pojistkami ve společném energetickém sloupku (tzv. antoníčku).
Nicméně do toho se pouštět nechci, protože bych ji brzy se sdílení vyšoupnul.
Dá se ale předpokládat, že by neplatila distribuční poplatky, i když má jiné odběrní místo, sdílená elektřina by vůbec neprošla nožovými pojistkami před ER, to by mohlo být teoreticky hodně zajímavé.
I když teď je ta omezující podmínka na společné pojistky před ER, dá se předpokládat, že v budoucnu bude princip sdílení podobný.
Jak jsem pochopil, pes bude zakopaný v tom alokačním klíči, který je pevný, nikoli dynamický.
Uvádějí tam příklad se čtyřmi byty se shodnými poměry 25 %.
V každou 1/4 hodinu dodám 100 % energie a tu rozdělím na čtyři stejné díly. Když to někdo nevyužije, tato část jde automaticky do přetoku. Pokud někdo využije více než 25 %, bere ze sdílení 25 % a zbytek z DS, tedy platí neregulovanou (obchodní) i regulovanou (distribuční) část ceny.
Z toho mi vyplývá, že ideální je do sdílení výběr pouze jednoho partnera s co možná nejvyšší spotřebou, který by měl alokační klíč 100 %.
Pokud vyberu dva partnery, dám alokační klíč 50/50, pak v případě nulového odběru na druhém odběrném místě jde 50 % do přetoku.
Rozumíte tomu stejně?