Ahoj planujem na dome robiť 5kWp pole +-
Menič by som chcel 1F 5kW pripojeny na distribučku - asi bude aj virtualna baterka
mam očakávania
1.)dopojiť lifepo4 baterky s balancerom (kde kupiť? pozeral som nkon a bms iba ali? nieje nejaka schopná sk/cz distribucia?)
2.)prevádzka pri výpadku siete - (predstavujem si to ako stykač do hlavného rozvádzača?)
Mam nejaku predstavu, ale nevyznám sa úplne do portfólia meničov. Resp. neexistuje nejaký prehľad v tejto problematike ?
Našiel som si iba Victron Energy MultiPlus-II + MPPT Victron SmartSolar 250/70
A druhú elektráreň off grid 3-3,6kWp
1f 3-5kW menič taktiež s baterkami 16x280Ah + balancer
GROWATT SPF 5000 ES?
-idealne aby to nevybijalo baterku bez záťaže, prípadne uvažujem aj o odpájaní na noc + ako náhradný zdroj energie asi generátor, kt. bude vedieť aj dobiť batériu
-do čoho umiestniť Lifepo4 pole?
Vďaka
1f 5kW hybrid ktorý?
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Re: 1f 5kW hybrid ktorý?
FVE bude v SR? Ak áno, tak bude troška problém s pripojením 5kW meniča do DS. Podľa informácii, ktoré mám ho DS odmietne pripojiť ako malý zdroj (menej byrokracie) a jediná možnosť je požiadať o pripojenie ako lokálny zdroj (veľa byrokracie).
Riešenie:
1. oficiálne pripojiť 1F 3,6kW on-grid a následne rozšíriť o batérie cez AC Coupling od Victronu
2. pripojiť len 3,6kW menič (napr. Goodwe GW3648ES)
3. pripojiť oficiálne Victron Multiplus II 3kVA a po pripojení dať druhý paralelne
Batérie sa dajú bez problémov zohnať z Alibaby od overených predajcov, majú aj EU sklady, takže batérie vedia prísť aj do týždňa.
Samostatný balancér nebrať, radšej JK BMS, ktorá má v sebe 2A aktívny balancer. JK sa dá kúpiť na alíku alebo sa občas objaví aj na bazoši.
LiFePo články najlepšie umiestňovať do suchého priestoru, kde je stála teplota od 15-25°C. Ja ich mám v podschodovom priestore voľne uložené v regále.
Riešenie:
1. oficiálne pripojiť 1F 3,6kW on-grid a následne rozšíriť o batérie cez AC Coupling od Victronu
2. pripojiť len 3,6kW menič (napr. Goodwe GW3648ES)
3. pripojiť oficiálne Victron Multiplus II 3kVA a po pripojení dať druhý paralelne
Batérie sa dajú bez problémov zohnať z Alibaby od overených predajcov, majú aj EU sklady, takže batérie vedia prísť aj do týždňa.
Samostatný balancér nebrať, radšej JK BMS, ktorá má v sebe 2A aktívny balancer. JK sa dá kúpiť na alíku alebo sa občas objaví aj na bazoši.
LiFePo články najlepšie umiestňovať do suchého priestoru, kde je stála teplota od 15-25°C. Ja ich mám v podschodovom priestore voľne uložené v regále.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Kontaktovat uživatele:
Odkiaľ si?
Na Slovensku vo VSD sa dá pripojiť na 1F do 4,6kW.
Avšak na ZSD už odmietajú 1F FVE...
Na Slovensku vo VSD sa dá pripojiť na 1F do 4,6kW.
Avšak na ZSD už odmietajú 1F FVE...
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu...
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650

VSE
a bez pretokov, resp. s technickými sa nedá nijako oficiálne pripojiť?
pripadne 1f neni podmienka, ale chcel som si nafazovat tak dom, resp. nepaci sa mi ako funguju on gridy synchronne
je nejaka rozumna alternativa s moznostou bateriek na 3f nesynchro?
a bez pretokov, resp. s technickými sa nedá nijako oficiálne pripojiť?
pripadne 1f neni podmienka, ale chcel som si nafazovat tak dom, resp. nepaci sa mi ako funguju on gridy synchronne
je nejaka rozumna alternativa s moznostou bateriek na 3f nesynchro?
KE
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Kontaktovat uživatele:
Nad 4,6kW menič jedine 3F. Je ich spusta.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu...

-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Dá, respective nejde o připojení do sítě vpravdě a nepřetláčíš se (ty ne, myslím samože měnič

Tedy nikoho o nic nežádáš

Jde o "poloostrov" - přesněji o ostrovní měnič (Off-Grid) "jen" se zálohou ze sítě a to přes výkonnou nabíječku

Nevýhodou je, že u jednoho měniče budeš mít celkem jen 1x25A namísto původních 3f ze sítě typicky 3x25A :-/ Ale jde použít a spojit paralerně (aby jsi nemusel řešit složitě asymetrii - kdy v jednom okruhu měnič již nestíhá, nebo v něm došly baterie a druhej se ulejvá a aku má plné) více těchto měničů

A k síi je připojena pouze interní nabíječka měniče, jako běžnej spotřebič. I když přes ni, když nesvítí i v případě vybití baterie večer, zejména v zimě, jede dům skoro přímo (avšak mírně ztrátově přes dvojí konverzi a díky tomu galvanicky oddělené sítě od domu měniče samotného a tedy nejde o připojení měniče do sítě, jen té jeho integrované nabíječky, co ale utáhne celý výkon měniče a celý dům i když nesvítí nebo dojde aku večer

Heslo je: Axpert King 2

--------------------------------------------------------
(Hledej! Jinak, když poradím konkrétně, mě tady zase mnozí, hlavně správce..., nařknou... z propagace něčeho, co jsem tady chtěl jen jednorázově prodat, i když mě to neživí! Pouze to mám doma já i další 3 moje rodiny a pouze mi nakonec 2ks zbyly, ale už jsou prodaný. I bez pomoci solarfora - škoda, chtěl jsem z utržených peněz přispět na fórum, ale správce nečte pozorně a jen nabídku v inzerci bezhlavě smazal a doprovázel urážkami na mě...

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Oficiálne ano, neoficiálne sa dá viac cez AC Coupling

Victron ESS AC Coupling: