1f 5kW hybrid ktorý?

Odpovědět
enrike

1f 5kW hybrid ktorý?

Příspěvek od enrike »

Ahoj planujem na dome robiť 5kWp pole +-
Menič by som chcel 1F 5kW pripojeny na distribučku - asi bude aj virtualna baterka
mam očakávania
1.)dopojiť lifepo4 baterky s balancerom (kde kupiť? pozeral som nkon a bms iba ali? nieje nejaka schopná sk/cz distribucia?)
2.)prevádzka pri výpadku siete - (predstavujem si to ako stykač do hlavného rozvádzača?)
Mam nejaku predstavu, ale nevyznám sa úplne do portfólia meničov. Resp. neexistuje nejaký prehľad v tejto problematike ?
Našiel som si iba Victron Energy MultiPlus-II + MPPT Victron SmartSolar 250/70

A druhú elektráreň off grid 3-3,6kWp
1f 3-5kW menič taktiež s baterkami 16x280Ah + balancer
GROWATT SPF 5000 ES?
-idealne aby to nevybijalo baterku bez záťaže, prípadne uvažujem aj o odpájaní na noc + ako náhradný zdroj energie asi generátor, kt. bude vedieť aj dobiť batériu
-do čoho umiestniť Lifepo4 pole?
Vďaka
KE
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: 1f 5kW hybrid ktorý?

Příspěvek od Diablo1st »

FVE bude v SR? Ak áno, tak bude troška problém s pripojením 5kW meniča do DS. Podľa informácii, ktoré mám ho DS odmietne pripojiť ako malý zdroj (menej byrokracie) a jediná možnosť je požiadať o pripojenie ako lokálny zdroj (veľa byrokracie).
Riešenie:
1. oficiálne pripojiť 1F 3,6kW on-grid a následne rozšíriť o batérie cez AC Coupling od Victronu
2. pripojiť len 3,6kW menič (napr. Goodwe GW3648ES)
3. pripojiť oficiálne Victron Multiplus II 3kVA a po pripojení dať druhý paralelne

Batérie sa dajú bez problémov zohnať z Alibaby od overených predajcov, majú aj EU sklady, takže batérie vedia prísť aj do týždňa.
Samostatný balancér nebrať, radšej JK BMS, ktorá má v sebe 2A aktívny balancer. JK sa dá kúpiť na alíku alebo sa občas objaví aj na bazoši.
LiFePo články najlepšie umiestňovať do suchého priestoru, kde je stála teplota od 15-25°C. Ja ich mám v podschodovom priestore voľne uložené v regále.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
mobilik
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mobilik »

Odkiaľ si?

Na Slovensku vo VSD sa dá pripojiť na 1F do 4,6kW.
Avšak na ZSD už odmietajú 1F FVE...
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
enrike

Příspěvek od enrike »

VSE
a bez pretokov, resp. s technickými sa nedá nijako oficiálne pripojiť?

pripadne 1f neni podmienka, ale chcel som si nafazovat tak dom, resp. nepaci sa mi ako funguju on gridy synchronne
je nejaka rozumna alternativa s moznostou bateriek na 3f nesynchro?
KE
mobilik
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
Kapacita baterie [kWh]: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mobilik »

Nad 4,6kW menič jedine 3F. Je ich spusta.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

enrike píše: úte bře 28, 2023 8:43 pm VSE
a bez pretokov, resp. s technickými sa nedá nijako oficiálne pripojiť?

pripadne 1f neni podmienka, ale chcel som si nafazovat tak dom, resp. nepaci sa mi ako funguju on gridy synchronne
je nejaka rozumna alternativa s moznostou bateriek na 3f nesynchro?
Dá, respective nejde o připojení do sítě vpravdě a nepřetláčíš se (ty ne, myslím samože měnič ;-) ) se sítí a tedy nemůže vygenerovat přetoky, neb výstup 1f takového měniče jde pouze do okruhů domu, ne do sítě!

Tedy nikoho o nic nežádáš ;-) K nikomu se totiž nepřipouješ , jen ke svému domu :D

Jde o "poloostrov" - přesněji o ostrovní měnič (Off-Grid) "jen" se zálohou ze sítě a to přes výkonnou nabíječku 8-) (ta je galvanicky oddělena včetně nuláku sítě od nuláku výstupu měniče :D ) , kdy se ta 1f z měniče fyzicky prostě jen rozklemuje do všech stávajících okruhů domu - co byly každý na jinou fázi ze sítě a nově budou na jedinou fázi z měniče 8-)

Nevýhodou je, že u jednoho měniče budeš mít celkem jen 1x25A namísto původních 3f ze sítě typicky 3x25A :-/ Ale jde použít a spojit paralerně (aby jsi nemusel řešit složitě asymetrii - kdy v jednom okruhu měnič již nestíhá, nebo v něm došly baterie a druhej se ulejvá a aku má plné) více těchto měničů :D

A k síi je připojena pouze interní nabíječka měniče, jako běžnej spotřebič. I když přes ni, když nesvítí i v případě vybití baterie večer, zejména v zimě, jede dům skoro přímo (avšak mírně ztrátově přes dvojí konverzi a díky tomu galvanicky oddělené sítě od domu měniče samotného a tedy nejde o připojení měniče do sítě, jen té jeho integrované nabíječky, co ale utáhne celý výkon měniče a celý dům i když nesvítí nebo dojde aku večer 8-) )

Heslo je: Axpert King 2 ;-)
--------------------------------------------------------
(Hledej! Jinak, když poradím konkrétně, mě tady zase mnozí, hlavně správce..., nařknou... z propagace něčeho, co jsem tady chtěl jen jednorázově prodat, i když mě to neživí! Pouze to mám doma já i další 3 moje rodiny a pouze mi nakonec 2ks zbyly, ale už jsou prodaný. I bez pomoci solarfora - škoda, chtěl jsem z utržených peněz přispět na fórum, ale správce nečte pozorně a jen nabídku v inzerci bezhlavě smazal a doprovázel urážkami na mě... :( A to smazal včetně mojí nabídky sponzoringu fóra - je vidět jak bezhlavě maže něco, co ani nečte pozorně... :evil: )
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

mobilik píše: úte bře 28, 2023 10:48 pm Nad 4,6kW menič jedine 3F. Je ich spusta.
Oficiálne ano, neoficiálne sa dá viac cez AC Coupling :D
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Odpovědět

Zpět na „Měniče“