Zdravím,
Zvažuji instalaci FVE a zaujala mne technologie Mikroměničů, zejména firma enphase.
Jsou tyto měniče v Česku použitelné? Případně neznáte někdo někoho kdo má již v provozu?
Děkuji
Mikroměniče - enphase
Re: Mikroměniče - enphase
Mám FVE na technologii Enphase od 1.6.23 v ostrém provozu s povolenými přetoky (distributor EG.D).
Celkem 22 mikrostřídačů. Dotace schválena.
Rozhodně to použitelné je.
Celkem 22 mikrostřídačů. Dotace schválena.
Rozhodně to použitelné je.
Jaký typ mikroměniče máte osazen a v kombinaci s jakým typem a výkonem panelu(ů) ...?
Jak jsou řešeny síťové ochrany?
děkuji
A regulace výkonu - například bez přetoků? Funkce P(u), Q(u), P(f) tam jsou?
Mikroměniče jsou IQ7+ (max. výkon 290 W)
Panely SUNPRO POWER SP440-144M (max. výkon 440 W)
Pokud jde o ochrany, jestli jsem to správně pochopil (jsem jen poučený uživatel), ty jsou řešeny na dvou úrovních:
1. panely s mikroměniči jsou připojené k síti přes Q-Relay, který monitoruje síť a v případě její nestability podle nastaveného profilu (dle PPDS) mikroměniče galvanicky odpojí
2. každý mikroměnič má rovněž nastavený profil a podle něj omezuje výkon nebo se úplně odpojí
Podle proj. dokumentace tam všechny ty funkce jsou.
Provoz bez přetoků je také možný, součástí FVE je komunikační prvek Envoy, který mj. měří výrobu a spotřebu a reguluje výkon mikroměničů dle potřeby. Jen to omezení bohužel probíhá v součtu za všechny měniče bez ohledu na fázi a tak je před UTP vhodné FVE provozovat pouze jako 1fázovou. A pokud nejsou povolené přetoky, tak je to problém i po UTP. Ale to se týká modelů IQ7, IQ8 už to možná mají jinak.