Zdravím,
Zvažuji instalaci FVE a zaujala mne technologie Mikroměničů, zejména firma enphase.
Jsou tyto měniče v Česku použitelné? Případně neznáte někdo někoho kdo má již v provozu?
Děkuji
Mikroměniče - enphase
Re: Mikroměniče - enphase
Mám FVE na technologii Enphase od 1.6.23 v ostrém provozu s povolenými přetoky (distributor EG.D).
Celkem 22 mikrostřídačů. Dotace schválena.
Rozhodně to použitelné je.
Jaký typ mikroměniče máte osazen a v kombinaci s jakým typem a výkonem panelu(ů) ...?Karel.Z píše: pon črc 17, 2023 12:47 am Mám FVE na technologii Enphase od 1.6.23 v ostrém provozu s povolenými přetoky (distributor EG.D).
Jak jsou řešeny síťové ochrany?
děkuji
A regulace výkonu - například bez přetoků? Funkce P(u), Q(u), P(f) tam jsou?
Mikroměniče jsou IQ7+ (max. výkon 290 W)RadarS píše: stř srp 30, 2023 7:17 am
Jaký typ mikroměniče máte osazen a v kombinaci s jakým typem a výkonem panelu(ů) ...?
Jak jsou řešeny síťové ochrany?
děkuji
Panely SUNPRO POWER SP440-144M (max. výkon 440 W)
Pokud jde o ochrany, jestli jsem to správně pochopil (jsem jen poučený uživatel), ty jsou řešeny na dvou úrovních:
1. panely s mikroměniči jsou připojené k síti přes Q-Relay, který monitoruje síť a v případě její nestability podle nastaveného profilu (dle PPDS) mikroměniče galvanicky odpojí
2. každý mikroměnič má rovněž nastavený profil a podle něj omezuje výkon nebo se úplně odpojí
Podle proj. dokumentace tam všechny ty funkce jsou.tomas píše: stř srp 30, 2023 9:48 am A regulace výkonu - například bez přetoků? Funkce P(u), Q(u), P(f) tam jsou?
Provoz bez přetoků je také možný, součástí FVE je komunikační prvek Envoy, který mj. měří výrobu a spotřebu a reguluje výkon mikroměničů dle potřeby. Jen to omezení bohužel probíhá v součtu za všechny měniče bez ohledu na fázi a tak je před UTP vhodné FVE provozovat pouze jako 1fázovou. A pokud nejsou povolené přetoky, tak je to problém i po UTP. Ale to se týká modelů IQ7, IQ8 už to možná mají jinak.