Délka kabelů od stringů

Odpovědět
Milunas

Délka kabelů od stringů

Příspěvek od Milunas »

Dobrý večer, mám takovou otázku, mám tři stringy po dvou panelech vedle sebe, musí mít všechny kabely vzhledem ztrátám vuči delce stejnou delku, myslím kabely z krajních stringů a z prostředního. Kabely mám připojené na sběračích plus a mínus, ze kterých pokračují k technologiím silnějším kabelem. Nebo jsou na delce 6-7 m ztáty tak malé že to nemusím řešit a krajní budou mít kabel těch 6 m a prostřední kolem 2 m.
josse

Re: Délka kabelů od stringů

Příspěvek od josse »

Milunas píše:Dobrý večer, mám takovou otázku, mám tři stringy po dvou panelech vedle sebe, musí mít všechny kabely vzhledem ztrátám vuči delce stejnou delku, myslím kabely z krajních stringů a z prostředního. Kabely mám připojené na sběračích plus a mínus, ze kterých pokračují k technologiím silnějším kabelem. Nebo jsou na delce 6-7 m ztáty tak malé že to nemusím řešit a krajní budou mít kabel těch 6 m a prostřední kolem 2 m.
Z principu jsou různé délky jednoho pole jedno, je třeba posoudit proud a ztráty i vzhledem ke společnému vedení jednou trasou. Jedná část může mít klidně 10x delší na vzdálenost a klidně o 2V větší úbytek a žádný rozdíl v provozu nepoznáte.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Cmrnda

Re: Délka kabelů od stringů

Příspěvek od Cmrnda »

Milunas píše: stř říj 18, 2023 8:24 pm Dobrý večer, mám takovou otázku, mám tři stringy po dvou panelech vedle sebe, musí mít všechny kabely vzhledem ztrátám vuči delce stejnou delku, myslím kabely z krajních stringů a z prostředního. Kabely mám připojené na sběračích plus a mínus, ze kterých pokračují k technologiím silnějším kabelem. Nebo jsou na delce 6-7 m ztáty tak malé že to nemusím řešit a krajní budou mít kabel těch 6 m a prostřední kolem 2 m.
Co že? Nějak nechápu co je to string. Ztráty na kabelech se počítají podle ohmova zákona, jsou důležité veličiny jako proud a napětí. Nechci sem dávat odkaz na stránky které v reálu vypočítají vše kol. Doporučuji, ale se zaťatými zuby "Google".
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 5kWp
Panely západ: 3kWp
Panely východ: 0,6kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“