Napsali o FVE ....

Odpovědět
Mex

Re: Napsali o FVE ....

Příspěvek od Mex »

tomasi02 píše: čtv říj 26, 2023 11:46 am o maline byla dobra tahle reportaz:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/114 ... 801240021/

na ty vypisy z uctu si video zapauzujte....
Zkouknul jsem to, ale moc jasné mi to stejně není.
Jak tam popisovali, že si manageři žili na vysoké noze a měli drahá auta - ale tak běžně fungují i manageři jiných podobně velkých firem. Malina v té době byla obratově dost velká firma. To pobouření, že někdo spal v drahém hotelu... ale tam snad spí i sousta dalších lidí. Proč by jinak ten hotel existoval?
Podle mě na utrácení pár potentátů takto velká firma nemůže dojet. Navíc když pracuje v oboru, kde v to době byly vysoké marže a měli kopec zákazníků.

Ukazovali tam, jak Regner tyl z přeprodeje čínských výrobků. No ale že ceny v Číně a u nás jsou různé, to snad ví každý. Ukazovali tam baterku 10 kWh a pobuřovali se nad tím, že stála 66 tis. Kč. Ale v našich obchodech ji člověk většinou za tak nízké peníze nekoupí. A přesto se s tím dá postavit instalace se slušným výdělkem.

Stejně tak marže obchodníkům. Pochybuji, že v jiných oborech jsou marže nezávislých obchodníků nějak výrazně nižší. Bývalý zaměstnanec se tam pohoršoval, že nějaký obchodník vydělal za 3 měsíce několik set tisíc. Ale za to přinesl do firmy kšefty za spoustu milionů. Tak pak si snad ty prachy zaslouží.

Tam musí být ještě nějaký jiný kanál, kudy ty prachy utíkaly. S tím, o čem byla reportáž, podle mě firma této velikosti v tomto oboru v době velkého boomu, by při jinak dobrém řízení klidně mohla pořád ještě vydělávat.
Vhoo

Příspěvek od Vhoo »

Tak je to ukázkový tunel. První signál byly ty jména co v té firmě figurují. Mladý Bém a lidi s exekucí nejeví zrovna důvěru.

Druhý signál byl že ta firma vyrostla zrovna když bylo jasné že v tom bude velký byznys.

Jestli je pravda že manželka jednoho z pánů ve vedení vlastní nějakou tu čínskou firmu tak jsou prachy definitivně v prdeli. Prostě se to tam prohazeli fiktivními pohledávkami a už to nikdo nedá dohromady. Soudy se potáhnou deset let a do vězení nepůjde nikdo.

Navíc si zítra můžou založit úplně stejnou firmu a nic jim v tom nebrání.

Souhlasím že lidi kteří naletěli mají vlastní zodpovědnost. Přesto mi jich je líto.

Trochu selhala média. Já se v oboru FVE nevyznám a vybíral jsem v tu dobu taky firmu a dá se říct že Malíně jsem se vyhnul hlavně díky tomuhle fóru kde bylo jasné řečené že to smrdí na sto honů a díky tomu že jsem chtěl firmu z historií a nějakou účetní závěrkou.

Že na vás malina koukala ze všech reklam nehodnotim ale že se dělali rozhovory s nějakým majitelem na idnes a jinde a nikde se nepsalo vůbec nic o to že to smrdí je chyba. Navíc tady lidi ani extra nenaleteli na nějak výrazně levnější produkt. Ceny byly v tu dobu srovnatelné.

Vše se říkalo jen tak mezi řádky kdy i na Radiožurnálu v rozhovorech někdo z solární asociace mluvil jen o tom že některé firmy si toho vzali moc a neví jestli to ustojí a ať si lidé berou prověřené firmy. Což bylo asi maximum možného.

Nejsmutnější je tak na celé věci to že náklady za tunel ponesou ti slušní. Poctivé male firmy protože všichni že strachu teď půjdou k eón nebo k ČEZu. A lidé co v tom ztratily peníze už nebudou nikdy věřit na právní stát a budou vzpomínat na bolševika.

Jen další smutná kauza.

Lidi někdo podělává pořád. Mě na tom vadí to že jim to jen tak projde.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Vhoo píše: pát říj 27, 2023 7:11 am A lidé co v tom ztratily peníze už nebudou nikdy věřit na právní stát a budou vzpomínat na bolševika.
Lidi jsou hloupí a volí cestu k firmě "semzloděj.s.r.o" spíše než k zivnostníkovi jakožto fyzické osobě. Pak se diví, když si najmou firmu že příjdou k nim pracovat živnostníci, ti samý co nechtěli. No jasně, dneska není skoro žádná firma co by zaměstnávala řemeslníky jako zaměstnance, ale najímá si ty co sami za sebe platí sociální, zdravotní a případně daň z příjmu. Firma je vysmátá, živnostníkům dá maximálně polovinu a nic jinýho jí nezajímá.

K tý reportáži, jestli je pravda že firma Malina nevedla účetnictví do roku 2023, tak je jasný že si každej kdo měl k účtům přístup bral co chtěl. :o
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
jahodovák
Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od jahodovák »

Ono je to oboustranné,občas zkrachují i dobré firmy kvůli slušně řečeno vyčůraným zákazníkům,kdy firma odvede dobrou práci ale zákazník nezaplatí,ze svého okolí znám pár takových podnikatelů,co jiným zásadně neplatí a hladají všechno možné aby to pokud možno co nejvíce oddálili.Menší firma to poté neustojí,ono je to o slušnosti lidí,nějak se mi zdá,že těch nepoctivých tak nějak přibejvá.Hlavně to chce do ničeho se nevrhat po hlavě a občas trošku popřemýšlet,ono by se to mělo obrátit k lepšímu,samozřejmě,pokud si to budeme přát a něco pro to i uděláme.....
7,4 kwp,aexpert 8kw,power jack 10kw,lion a lifepo4 40 kwh
Vhoo

Příspěvek od Vhoo »

To je pravda. Znám pár takových co na to dojelo. To jsou právě ti malý poctivý co musí dělat jen s příbuznými protože na zaměstnance už dneska nikdo nevydělá .

Ty pak vyhrály i ty soudy ale co jim to bylo platné. Majetek prepsany na manželku. Ta už vedla novou "firmu" původni majitel v insolvenci a věřitel utřel nos. To se děje hodně ve stavebnictví.

Proto taky pak už říkají že se bez zálohy do ničeho nepouští.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Nejhorší na tom je, že když příjdou později nějaké peníze od kšeftů co vyjdou a firma v insolvenci dostane přísun, dle soudu jsou vypláceny přednostně zaměstnanci. Nj. ale to jsou i ti co krach způsobili.
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
unicast

Příspěvek od unicast »

No a opatrný zákazník zase na zálohy hrát rozhodně nebude.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

by ses divil kolik lidí na Internetu kupuje a platí předem. Zvlášť některé polské zásilkové obchody neznají "platba při převzetí". Asi se lidem vyplatí ty slevy při platbě předem. Jó to je vyšší analýza rizik. Tomu já nerozumím.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Momo

Příspěvek od Momo »

3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Blíží se schváleni LEX OZE II https://www.solarninovinky.cz/lex-oze-2 ... 10-letech/ jestli je pravda, že se zavede součtové měření (myslím si, že na poslední chvíli vypadne) tak by to mohlo být zajímavé.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

xmasin píše: pát lis 17, 2023 11:01 am Blíží se schváleni LEX OZE II https://www.solarninovinky.cz/lex-oze-2 ... 10-letech/ jestli je pravda, že se zavede součtové měření (myslím si, že na poslední chvíli vypadne) tak by to mohlo být zajímavé.
Tak to je dobrá zpráva, no zanedlouho se to rozsekne..
Pokud jde o to datové centrum, otázka je, jak rychle vznikne a jak velký bude reálně ten odklad...
Pokud jde o součtové měření, super, ale vliv bude mít soudobost výroby a spotřeby u chytrých elm...
Navíc je hodně OM bez možnosti přetoku, ty se asym. střídači stejně nevyhnou....
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

To by bylo super, nemusel bych vyhlížet nový FW pro GW. Doufám, že součtové měření projde, už z té logiky, že pokud povolí sdílení 2 a více míst, tak vlastně nejsou schopní určit která fáze je která a nic jiného, než to sečíst, jim nezbývá.
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

xmasin píše: pát lis 17, 2023 11:01 am...jestli je pravda, že se zavede součtové měření...
Asi jsem slepej, může mne někdo nakopnout, kde je v tom sněmovním tisku 487 ta pasáž o zavedení součtového měření či zákazu měření po fázích?
https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?T=487&O=9
Kostěj

Příspěvek od Kostěj »

Jediné co vidím: Vyhláška č. 359/2020 Sb. (Vyhláška o měření elektřiny), §11, odst. 5: Ve výrobně elektřiny připojené k distribuční soustavě na napěťové hladině do 1 kV se u nově instalovaných nebo měněných měřicích zařízení v třífázové soustavě vyhodnocuje směr toku elektřiny v jednotlivých fázích.
§23 Účinnost: odst.2, písm. b): § 11 odst. 5 pozbývá platnosti dnem 1. července 2027.
Podepsán doc. Ing. Havlíček, Ph.D., MBA, v. r.
Změna vyhlášky je projednávána, momentálně na vládě, připomínkování ukončeno, změna neplánovaná (chápu to dobře?) viz Monitor změn: https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7793034.htm
pave69

Příspěvek od pave69 »

Alespoň tak. 3,5 roku je hodně, ale lepší, než drátem do oka, jak mají distributoři ve zvyku :evil:
Kostěj

Příspěvek od Kostěj »

Teda trvá mi to, než se v legislativním procesu ohledně měření trochu zorientuju. Takže:
Verze návrhu vyhlášky 359/2020 Sb. jdoucí do připomínkového řízení (viz můj příspěvek výše), text v § 11
(4) V odběrném místě, ve výrobně elektřiny a v distribuční soustavě připojených k distribuční soustavě na napěťové hladině do 1 kV se u nově instalovaných nebo měněných měřicích zařízení v třífázové soustavě vyhodnocuje směr toku elektřiny v jednotlivých fázích.
(5) Ve výrobně elektřiny připojené k distribuční soustavě na napěťové hladině do 1 kV se u nově instalovaných nebo měněných měřicích zařízení v třífázové soustavě vyhodnocuje směr toku elektřiny v jednotlivých fázích.
§ 23 Účinnost:
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2021, s výjimkou ustanovení
...§ 11 odst. 4, která nabývají účinnosti dnem 1. července 2027.
b) § 11 odst. 5 pozbývá platnosti dnem 1. července 2027.

Z připomínkového řízení stojí za zmínku připomínka - Ministerstvo životního prostředí, Zásadní připomínka:
1. Požadujeme doplnit novelizační bod, kterým se budou měnit ustanovení § 11, odstavců 4 a 5 tak, že v odběrném místě, ve výrobně elektřiny a v distribuční soustavě připojených k distribuční soustavě na napěťové hladině do 1 kV se u nově instalovaných nebo měněných měřicích zařízení v třífázové soustavě vyhodnocuje elektřina v součtu se zohledněním směru toků elektřiny v jednotlivých fázích. V přechodném ustanovení potom navrhujeme stanovit lhůtu 6 měsíců od nabytí účinnosti vyhlášky, v rámci které má přechod na součtové vyhodnocování měření proběhnout u stávajících výroben. (Ing. Lukáš Minařík)

Snad bude připomínka zapracována.
redcrown
Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 80

Příspěvek od redcrown »

mohli bychom tady uzavřít sázky, jak to dopadne. Doufat samozřejmě můžeme všichni, to se nevylučuje.
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
KubisKV

Příspěvek od KubisKV »

redcrown píše: pon lis 20, 2023 5:33 pm mohli bychom tady uzavřít sázky, jak to dopadne. Doufat samozřejmě můžeme všichni, to se nevylučuje.
Doufám v součet a vsázím panáka republiky, že se to zamete pod panel (solární,amorf)

Ta komunitní energie mě zajímá, ale vím o ní 💩
Mohla by se probírat v samostatném vlákně, třeba nejsem sám, kdo by se chtěl o ní něco dozvědět.
pave69

Příspěvek od pave69 »

Jdu shánět ten FW, co omezuje přetoky mezi fázemi... :twisted:
Dagus

Příspěvek od Dagus »

Tak kdo udělá tu sázkovku a nahodí kurzy? :D
duchodce
Výkon panelů v FVE [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 5

Příspěvek od duchodce »

KubisKV píše: pon lis 20, 2023 6:07 pm
redcrown píše: pon lis 20, 2023 5:33 pm mohli bychom tady uzavřít sázky, jak to dopadne. Doufat samozřejmě můžeme všichni, to se nevylučuje.
Doufám v součet a vsázím panáka republiky, že se to zamete pod panel (solární,amorf)

Ta komunitní energie mě zajímá, ale vím o ní 💩
Mohla by se probírat v samostatném vlákně, třeba nejsem sám, kdo by se chtěl o ní něco dozvědět.
Netřeba nic vymýšlet - je to zde viewtopic.php?p=19594#p19594
visis

Příspěvek od visis »

pave69 píše: pon lis 20, 2023 6:08 pm Jdu shánět ten FW, co omezuje přetoky mezi fázemi... :twisted:
To je ten nový, který je všude reklamován? Vím, že umožňuje přetížit ještě více jednu fázi. Mám strach, aby to nemělo vliv na životnost střídače.
U sebe mám každý měsíc odběr cca 30-40kwh/měsíc dle čezu a dle střídače cca 10kwh. Tohle je ten rozdíl v měření po fázích.
Solárník začátečník
Elektrárna 9,9 kWp, Goodwe GW10K-ET, baterie Dyness HV 17,8 kWh
Východ: 7x450 = 3 150 W
Jih: 8x450 = 3 600 W
Západ: 7x450 = 3 150 W
pave69

Příspěvek od pave69 »

Tak já právě sháním takový, co omezí přetoky ale nebude mít jiné problémy -- co jsem četl, tak ten současný (1127?) hlavně moc nevyrábí při malém osvitu, pod 1 A na string. Snad to nějak doladí, do půl roku... ?
redcrown
Výkon panelů v FVE [Wp]: 20000
Kapacita baterie [kWh]: 80

Příspěvek od redcrown »

Dagus píše: pon lis 20, 2023 6:50 pm Tak kdo udělá tu sázkovku a nahodí kurzy? :D
já, kdybych nebyl taxikář, topenář, zahradník, farmář, učitel, psycholog, IŤák, automechanik, pokrývač a dalších 50profesí v jedné osobě, a chtěl být ještě bookmaker, tak bych vypsal 20:1, že to půjde do kalhot.
Ostrov s nabíjením z DS, přes 20kWp, 3x2 XTM4000-48, VT40-80, 80kWh second life LFP (zbývá zapojit dalších 30kWh), BMS Batrium
2x Skútr E-Max120L
RadarS

Příspěvek od RadarS »

redcrown píše: pon lis 20, 2023 11:24 pm
Dagus píše: pon lis 20, 2023 6:50 pm Tak kdo udělá tu sázkovku a nahodí kurzy? :D
já, kdybych nebyl taxikář, topenář, zahradník, farmář, učitel, psycholog, IŤák, automechanik, pokrývač a dalších 50profesí v jedné osobě, a chtěl být ještě bookmaker, tak bych vypsal 20:1, že to půjde do kalhot.
Tak nejdřív uvidíme, co před 3. čtením vyleze z Hospodářského výboru (pozn. pro kontext: kdo mu předsedá, víme...)
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“