Mam nekolik serveru, boudu s krepelkama, primotop, spoustu prachu. Co s tim?
Delsi verze.
Na zahrade mam boudu ve ktere chovam krepelky. Pres zimu a i ted se musi temperovat, krepelky potrebuju min 18 stupnu. Ted pres zimu, kdy to bylo temer otevrene bez izolace to sezralo klidne 20kWh/denne. Ted uz je to samozrejmne min, ale v zime to zas stoupne. Na zimu se chystam celou bodu uzavrit a zastresit (momentalne mam dve pevne steny + dve jsou provizorni, strop nic moc.
Situace je takova, ze se tam topi keramickejma zarovkama. Dale tu mam nekolik stroju, ktery slouzi na tezbu cryptomen, ted bezi pouze z prebytku nikoliv z DS. Myslenka je takova, ze by mohli bezet i v zime z DS, s tim, ze veskere odpadni teplo by vytapelo tu boudu. Tzn bych nemusel topit tim primotopem. takze by zadna energie z DS nebyla "navic" na tezbu. Myslim, ze tezit z uhli nebo jadra je blbost.
Premyslim o tom, ze na ty servery vyrobim bednu/skrin a proste je do ni dam, to cele umistim do te krepelci boudy. Problemem je extremni prasivost u tech krepelek. Prasi to tak strasne ze hladka mouka je proti tomu zrnitosti sterk. Proste je z nich neuveritelne jemne prasek a je ho neuveritelny mnozstvi. Dat do tohohle server tak za par dni je po nem. Nejake filtry jsem zavrhnul, je to opravdu tak jemny, ze to odfiltrovat bude problem a casto se to bude muset cistit.
Vize byla, ze by ta bedna mela vnitrni uzavrenej kolobeh vzduchu a ven by se teplo odvadelo, jednak povrchem a jednak pres nejaky vymenik.
nabizi se nekolik moznosti:
1] klimatizace - drahe, velke
2] peltieru clanek - to by mozna slo, otazka bude jaky vykn bude poteba. Nizka ucinnost mi az tak nevadi, protoze, stejne tam to teplot budu potrebovat (servery rozhodne nevygeneruji dostatek).
3] vodni okruh s dvema chladici.
Cele to komplikuje jednak cena (nechci kupovat moc novych veci), velikost (nemam tam moc mista), spolehlivost.
napadlo me, strcit tam starou lednicku a servery dat do ni. ma to vsak dve zasadni nevyhody: 1] nemam starou lednicku, 2] neni tu zadna stara lednicka. Je to vlastne stejna nevyhoda, ale je tak podstatna, ze jsem ji radeji uvedl dvakrat

Jak byste odvod tepla resili vy? Pro predstavu bavime se tu cca o 400-500W.