Jaký bojler?
Jaký bojler?
Ahoj,
jsem tu nový, dostavujeme rodinný dům a rád bych vybral nějaký bojler na ohřev TUV. Jsme čtyřčlenná rodina (mám doma dvě malý holky a manželku ), takže představa je asi něco stacionárního od Dražic s objemem 200 až 300 litrů. Aktuálně budeme ohřívat jen elektřinou od ČEZu a příští rok bychom rádi pořídili malou ostrovní FVE jen pro ohřev vody za pomocí měniče SITON 210, nebo něčeho podobného. Bude tedy potřeba pak doplnit druhou topnou spirálu.
Do domu vede jen elektrická přípojka od ČEZu, jističe máme 3x25A u hodin.
Předem moc díky za případné nasměrování a Slunce ať stále svítí!
Honza
jsem tu nový, dostavujeme rodinný dům a rád bych vybral nějaký bojler na ohřev TUV. Jsme čtyřčlenná rodina (mám doma dvě malý holky a manželku ), takže představa je asi něco stacionárního od Dražic s objemem 200 až 300 litrů. Aktuálně budeme ohřívat jen elektřinou od ČEZu a příští rok bychom rádi pořídili malou ostrovní FVE jen pro ohřev vody za pomocí měniče SITON 210, nebo něčeho podobného. Bude tedy potřeba pak doplnit druhou topnou spirálu.
Do domu vede jen elektrická přípojka od ČEZu, jističe máme 3x25A u hodin.
Předem moc díky za případné nasměrování a Slunce ať stále svítí!
Honza
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
- Kapacita baterie [kWh]: 44
Re: Jaký bojler?
Pokud je v plánu FV, a stačí 200l, tak OKCE 2/4
https://www.dzd.cz/ohrivace-a-zasobniky ... ce-2-2-2-4
Má samostatnou 2kW spirálu s termostatem pro připojení k síti a 3f 4kW s dalším termostatem pro připojení k fotovoltaice, s možností zvolit výkon ve 3 stupních po 1,3kW. Možno jednoduše přepojit i na 1 fázi.
https://www.dzd.cz/ohrivace-a-zasobniky ... ce-2-2-2-4
Má samostatnou 2kW spirálu s termostatem pro připojení k síti a 3f 4kW s dalším termostatem pro připojení k fotovoltaice, s možností zvolit výkon ve 3 stupních po 1,3kW. Možno jednoduše přepojit i na 1 fázi.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Má doma tři ženský => 300l je minimum
-
Pokud jsou doma 3 kachny, tak OKCE 300S, nebo 500S, k tomu příslušnou topnou jednotku TPK (asi 210, 3,3 nebo 6,6kW) a po montáži FV ohřevu je možnost doinstalovat doprostřed nádoby další topnou jednotku TJ pro ohřev z DS.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Toto je velmi špatná úvaha
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Ahoj,
děkuji moc za odpovědi Ty dvě malý kachny už nejsou zase tak malý (8,5 roku a 11 roků), tak asi OKCE 300 S se zdá jako rozumná cesta. K tomu tedy TPK 210 (tam tedy nevím jestli 3,3kW nebo 6,6kW). Chápu dobře, že nyní bude TPK napojená na DS a až budeme realizovat malou ostrovní FVE, tak se TPK odpojí od DS a přepojí na FVE přes nějaký měnič? A doinstaluje se do bojleru další TJ a ta se přípojí k DS?
Zapomněl jsem zmínit, že v celém domě je teplovodní podlahové topení, které je aktuálně napojeno na 9kW elektrokotel Protherm Ray 9KE. Letos jsem s kotlem cca. od ledna do března/dubna temperoval dům, aby se dalo pokračovat v budování a prsty nezábly
Děkuji!
děkuji moc za odpovědi Ty dvě malý kachny už nejsou zase tak malý (8,5 roku a 11 roků), tak asi OKCE 300 S se zdá jako rozumná cesta. K tomu tedy TPK 210 (tam tedy nevím jestli 3,3kW nebo 6,6kW). Chápu dobře, že nyní bude TPK napojená na DS a až budeme realizovat malou ostrovní FVE, tak se TPK odpojí od DS a přepojí na FVE přes nějaký měnič? A doinstaluje se do bojleru další TJ a ta se přípojí k DS?
Zapomněl jsem zmínit, že v celém domě je teplovodní podlahové topení, které je aktuálně napojeno na 9kW elektrokotel Protherm Ray 9KE. Letos jsem s kotlem cca. od ledna do března/dubna temperoval dům, aby se dalo pokračovat v budování a prsty nezábly
Děkuji!
Na velkou FVE ještě pár let nebudou finance. Čeká mě ještě dodatečné zateplení domu (máme Porotherm 44cm) a rád bych vyměnil dříve elektrokotel za TČ dříve než přijde velká FVE. I velká FVE bude asi ostrovní, protože nevidím motivaci v tom, abych přebytky pouštěl dál do DS. Jsem v tomhle laik, třeba přebytky smysl pouštět do DS má, ale zatím jsem se tak daleko nedopracoval. Rád bych zatím alespoň využil sluníčka od jara do podzimu, aby mi ohřálo TUV. Za případně nasměrování správným směrem budu samozřejmě rád. Budu rád i za kritiku
Pokud bude časem TČ, nebyl by lepší bojler OKC NTR/HP? Ten teď budu dávat já, pro ohřev DS+FVE+TČ.
https://www.dzd.cz/ohrivace-a-zasobniky ... okc-ntr-hp
https://www.dzd.cz/ohrivace-a-zasobniky ... okc-ntr-hp
Pouštět přebytky z FVE do DS, ať už formou virtuální baterie, prodejem za spot či fix, zatím smysl má, ale za pár let už to smysl mít nebude
Proč:
1) Už teď lze vidět snahu zabránit tomu, aby domácí FVE tlačily do sítě svou letní výrobu s tím, že si tak vykompenzují zimní odběr.
2) Právě v době, kdy má většina FVE přebytky, jsou spotové ceny silovky nízké.
Prodej přebytků do DS bude výrazně ziskový jen tehdy, pokud se protočí přes domácí baterii a tedy oddálí v čase na dobu, kdy již ostatní FVE vyrábět nebudou (večerní odběrová špička). Jenomže domácí baterie jsou drahé, jejich kapacita malá a nelze předpokládat, že střídač dokáže za 2h večerní špičky do sítě natlačit tolik energie, aby to majiteli vyneslo nějaké rozumné peníze.
Hlavní výhodou přifázované hybridní FVE tak do budoucna zůstane zejména to, že u ní není potřeba, aby střídač, panely a baterie utáhly celou spotřebu domu, ale že hybrid dokáže perfektně mixovat energii z panelů a baterie dohromady s energií ze sítě. V polo-ostrovu to sice jde také, ale efektivita je horší, technické řešení složitější a legálně je to šedá zóna.
--
Pokud už je v RD vodní podlahovka a do budoucna k ní přibude tepelné čerpadlo, tak bych se možná vykašlal na bojler a pořídil akumulační nádrž. Takovou, co umí kombinovat ohřev TUV s ohřevem podlahovky. TČ pojede přes den, kdy je tepleji a tedy lepší COP, napájeno bude ze solárů, teplo bude akumulovat do nádrže.Tím zároveň nebude TČ cyklovat, ale pojede na optimální výkon. Po západu slunce budou ventily pouštět teplo z akumulační nádrže do podlahovky a TČ se automaticky zapne jen tehdy, když bude opravdu potřeba vodu dohřát.
Samozřejmě, na celozimní topení nebude FVE nikdy, ale v přechodném období, kdy už slunce svítí solidně, ale zároveň se musí topit, to bude chodit dobře.
Typ, velikost a umístění akumulační nádrže ideálně probrat s topenářem, který pak bude to TČ zapojovat do stávající podlahovky. Akumulační nádrž má ještě jednu výhodu - typicky má hned několik vstupů pro topné spirály, každý umístěný v jiné výšce.
Proč:
1) Už teď lze vidět snahu zabránit tomu, aby domácí FVE tlačily do sítě svou letní výrobu s tím, že si tak vykompenzují zimní odběr.
2) Právě v době, kdy má většina FVE přebytky, jsou spotové ceny silovky nízké.
Prodej přebytků do DS bude výrazně ziskový jen tehdy, pokud se protočí přes domácí baterii a tedy oddálí v čase na dobu, kdy již ostatní FVE vyrábět nebudou (večerní odběrová špička). Jenomže domácí baterie jsou drahé, jejich kapacita malá a nelze předpokládat, že střídač dokáže za 2h večerní špičky do sítě natlačit tolik energie, aby to majiteli vyneslo nějaké rozumné peníze.
Hlavní výhodou přifázované hybridní FVE tak do budoucna zůstane zejména to, že u ní není potřeba, aby střídač, panely a baterie utáhly celou spotřebu domu, ale že hybrid dokáže perfektně mixovat energii z panelů a baterie dohromady s energií ze sítě. V polo-ostrovu to sice jde také, ale efektivita je horší, technické řešení složitější a legálně je to šedá zóna.
--
Pokud už je v RD vodní podlahovka a do budoucna k ní přibude tepelné čerpadlo, tak bych se možná vykašlal na bojler a pořídil akumulační nádrž. Takovou, co umí kombinovat ohřev TUV s ohřevem podlahovky. TČ pojede přes den, kdy je tepleji a tedy lepší COP, napájeno bude ze solárů, teplo bude akumulovat do nádrže.Tím zároveň nebude TČ cyklovat, ale pojede na optimální výkon. Po západu slunce budou ventily pouštět teplo z akumulační nádrže do podlahovky a TČ se automaticky zapne jen tehdy, když bude opravdu potřeba vodu dohřát.
Samozřejmě, na celozimní topení nebude FVE nikdy, ale v přechodném období, kdy už slunce svítí solidně, ale zároveň se musí topit, to bude chodit dobře.
Typ, velikost a umístění akumulační nádrže ideálně probrat s topenářem, který pak bude to TČ zapojovat do stávající podlahovky. Akumulační nádrž má ještě jednu výhodu - typicky má hned několik vstupů pro topné spirály, každý umístěný v jiné výšce.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
- Kapacita baterie [kWh]: 10
TČ je otázkou, není levné a přesto že jej máte tak ohřev vody jej nějakým způsobem opotřebovává. A teď v jaro-podzim je elektřiny nadbytek, takže úspora energie ohřevem přes TČ není žádná. V zimě při ohřevu na 55°C má TČ velmi malou účinnost, třeba 1,5 a zpravidla je potřeba pořídit pro ohřev TUV TČ o několik kW výkonnější, takže je otázka od jakých objemů TUV má TČ s FVE smysl (pro ohřev TUV).
Výhoda větších bojlerů je, že přežijí ohřáté více dní, když je větší oblačnost. Ideální řešení je bojler se dvěma termostaty a spirálami. Jedna třeba v půlce na nejnižší možnou teplotu, aby to stačilo na jeden večer a druhá úplně u dna na teplotu vyšší, která akumuluje celý bojler. Ta spodní se spouští při nadbytku z FVE a ta uprostřed se spouští z DS třeba každé odpolene, aby byla voda navečer v minimálním potřebném množství a minimální potřebnou teplotu, samozřejmě, pokud je nahřáto z FVE, tak záložní spirála z DS zůstává termostatem odpojená. Hotové řešení je OKCE 2/2 resp. OKCE 2/4. do 200l, pro větší objemy si musíš něco složit, ale zrovna u té OKCE 300 S nevidím dost jímek pro čidla, ty vidím až u OKCE 500 S.
Malý ostrov bych také nebral jako dobrou volbu
No přemýšlej a počítej ... .
Výhoda větších bojlerů je, že přežijí ohřáté více dní, když je větší oblačnost. Ideální řešení je bojler se dvěma termostaty a spirálami. Jedna třeba v půlce na nejnižší možnou teplotu, aby to stačilo na jeden večer a druhá úplně u dna na teplotu vyšší, která akumuluje celý bojler. Ta spodní se spouští při nadbytku z FVE a ta uprostřed se spouští z DS třeba každé odpolene, aby byla voda navečer v minimálním potřebném množství a minimální potřebnou teplotu, samozřejmě, pokud je nahřáto z FVE, tak záložní spirála z DS zůstává termostatem odpojená. Hotové řešení je OKCE 2/2 resp. OKCE 2/4. do 200l, pro větší objemy si musíš něco složit, ale zrovna u té OKCE 300 S nevidím dost jímek pro čidla, ty vidím až u OKCE 500 S.
Malý ostrov bych také nebral jako dobrou volbu
No přemýšlej a počítej ... .
Však to řeší kombinace ohřevu spirála / TČ. Když je elektriky nadbytek nebo za extrémně levno, jede se na přímo přes spirálu. Když je elektriky málo či za draho, jede se přes TČ. Každé má jinou nastavenou teplotu, takže TČ jede jen 45 stupňů. Spirála do třeba 80. Pak se TČ nepoužívá zbytečně, když je elektriky nadbytek. Jinak v případě VB může vyjít to rozložení vhodněji ještě jinak.
-
A ještě jedna rada Jaký bojler takový aby ti prošel dveřmi!
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Jo, to je důležitá rada Já to mám do sklepa, kde jsou dvoje dveře 80 cm a strop ve výšce 180 cm, takže hlavně pro AN je výběr značně omezený...
-
Si nedělám prdel! Nedávno jeden známej po instalaci FVE jel koupit 120L el. bojler, ale obchodník ho přesvědčil, že když už tak ať vezme rovnou 200L! Až je dovezl domů tak si uvědomil že má do prádelky jen 60cm dveře s obložením... Nu což Bojler už byl koupený tak rozflákal futra
No, to je taky fakt. Mám do technický místnosti jen 70cm dveře. V původním projektu (rok 2020) pro stavbu byl pro topení i ohřev vody počítáno s plynovým kondenzačním kotlem. Nicméně Plyn jsem nakonec do baráku nedal a končí mi ve sloupku na hranici pozemku.
Aktuálně řešíme nějaké řešení na ohřev vody s dobrým poměrem cena/výkon, protože jsme už dávno přes rozpočet hypotéky a úspory jsou také vyčerpané. Čeká nás ještě dost věcí k postupnému vyřešení, takže bojler bez FVE budeme mít asi víc než jednu zimu. Stavba se táhne, věci některé se zkomplikovaly a já třeba dneska nevím, proč jsme nedali do technické místnosti 80cm dveře, ale jen 70cm. Obložkové zárubně jsou už na místě a vyndavat se mi je moc nechce, abych o kousek větší průchod na bojler/akumulační nádrž.
Loni jsem si dával OKC 300 NTRR/BP. Má dva topné hady, které lze spojit do série pro získání větší teplosměnné plochy v případě TČ, zatím jsem zapojil jen tu horní pro večerní dohřev plynovým kotlem, když je málo .
Jsou tam i příruby pro dvě topné spirály. Dole mám TPK 210-12-6,6 kW, horní zatím neosazena.
Vnější průměr 670 mm, takže by Ti měl projít. Bacha na prsty...
Doporučuju si před zakoupením projít tabulku kompatibility topných spirál a bojlerů i když ani to nemusí být samospasitelné. Kámoš koupil pár, který k sobě teoreticky měl pasovat a když topenář utahoval přírubu, tak uvnitř cosi chrustlo a odprejsknul smalt z hada -> složitá reklamace a hlavně voser se stěhováním tý obludy zpátky ze sklepa na povrch zemský
Jsou tam i příruby pro dvě topné spirály. Dole mám TPK 210-12-6,6 kW, horní zatím neosazena.
Vnější průměr 670 mm, takže by Ti měl projít. Bacha na prsty...
Doporučuju si před zakoupením projít tabulku kompatibility topných spirál a bojlerů i když ani to nemusí být samospasitelné. Kámoš koupil pár, který k sobě teoreticky měl pasovat a když topenář utahoval přírubu, tak uvnitř cosi chrustlo a odprejsknul smalt z hada -> složitá reklamace a hlavně voser se stěhováním tý obludy zpátky ze sklepa na povrch zemský
Pokud máš na hranici pozemku plyn a v nejbližších letech nebudou finance na pořádnou FVE. Pak je jasná volba ohřev TUV a vytápění kondenzačním kotlem s nějakým malým integrovaným zásobníkem na TUV. Provozní náklady jsou podstatně nižší než u elektřiny!!!
Mám hybridní FVE, původně jsem zvažoval nákup TČ. Ale když jsem to propočítal, tak se mi investice 200 až 300 tisíc za TČ nikdy nevrátí. TUV tedy ohřívá 2/3 roku FVE pak jedu z DS. Topím plynem.
Až odejde plynový kotel, tak koupím s ohřevem TUV a v zimě když to neutáhne FVE budu ohřívat plynem.
Když pořizovat FVE, tak něco většího, aby to utáhlo celý dům, plus vhodnou baterii. Ať už varianta ostrov nebo hybrid.
Mám hybridní FVE, původně jsem zvažoval nákup TČ. Ale když jsem to propočítal, tak se mi investice 200 až 300 tisíc za TČ nikdy nevrátí. TUV tedy ohřívá 2/3 roku FVE pak jedu z DS. Topím plynem.
Až odejde plynový kotel, tak koupím s ohřevem TUV a v zimě když to neutáhne FVE budu ohřívat plynem.
Když pořizovat FVE, tak něco většího, aby to utáhlo celý dům, plus vhodnou baterii. Ať už varianta ostrov nebo hybrid.
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
No, pánové, mám o čem přemýšlet a hlavu mám tedy jak "pátrací balón" Já bych se chtěl na konci srpna stěhovat a nechat si za 30 tisíc natáhnout trubky s plynem a pak ještě kupovat za kotel se mi úplně nechce.
-
Já se přikláním k variantě 6,6kW, jsou tam 3 suchá tělesa po 2,2kW. V případě potřeby není problém snížit výkon některého tělesa na 1,1kW, v tělese jsou zapojeny paralelně 2 spirály.
Ano a jak psali jiní, FVE raději větší.