Solax wallbox a dynamické řízení výkonu - udržuje stále stejný výkon

Odpovědět
tomm

Solax wallbox a dynamické řízení výkonu - udržuje stále stejný výkon

Příspěvek od tomm »

Ahoj,

mám Solax střídač + Solax Wallbox (X3-EVC). Žil jsem v domění, že dodaný výkon do wallboxu lze řídít dynamicky podle aktuálního výkonu elektrárny. Ale ať zvolím jakýkoliv režim (green nebo eco) a jakoukoliv hladinu (6A nebo 10A), tak wallbox nabíjí auto tímto konstantním výkonem. Takže např. teď kdy svítí jako blázen, do auta jdou 4kw (6A) a další 3kw jdou jako přetok do sítě.

Umí wallbox dynamicky měnit dodaný výkon do auta podle aktuální situace a mám to jen špatně nastaveno od dodavatele nebo jsem to špatně pochopil?
brumlaj

Re: Solax wallbox a dynamické řízení výkonu - udržuje stále stejný výkon

Příspěvek od brumlaj »

Pokud máš nastaveno 6A jako max na Wallboxu, tak se nediv, že to nereguluje. nemá kam. 6A je "mennekes" minimum. Zkus nastavit 10A a mělo by to regulovat mezi 6 a 10A.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
tomm

Příspěvek od tomm »

10A jsem taky zkousel. Pak drzi konstantne 10A. Ja to nastaveni bral jako minimalni dodany vykon. Ze min. doda tech 6A nebo 10A, ale pokud ma k dispozici vic, tak tam posle vic a minimalizuje pretoky.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Jsou k wallboxu správně instalované měřící cívky? Tj. vede od wallboxu "datový" kabel (COM) do domovního rozvaděče k těm cívkám?
tomm

Příspěvek od tomm »

Měřící cívky v rozvaděči jsou, ale jestli jsou správně instalovány už je nad moje znalosti. Ano od wallboxu datový kabel (COM) vede do střídače, ale nevím jestli až k těm cívkám. Vím, že mi říkali, že potřebují COM port na střídači pro komunikaci střídač - wallbox, já ten port chtěl využít pro lokální čtení dat ze střídače, tak proto si to pamatuju.

Čili shodneme se na tom, že to nefunguje správně a mám urgovat dodavatele?
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Ano
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
tomm

Příspěvek od tomm »

Dodavatel slíbil prověřit s podporou Solaxu. Nejdřív se mě snažil přesvědčit, že ta dynamičnost spočívá v tom, že wallbox nikdy nepůjde přes hodnotu hlavního jističe (25A) v součtu s ostatní spotřebou domu. Na rovinu přiznal, že jsem první, kdo má k wallboxu i auto, jinak to montujou jen tak, protože je na to dotace.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

tomm píše: stř črc 12, 2023 8:27 am ..... jsem první, kdo má k wallboxu i auto, jinak to montujou jen tak, protože je na to dotace.
:lol: ...
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Asiunda
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9999
Kapacita baterie [kWh]: 99
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Asiunda »

eduard22 píše: stř črc 12, 2023 11:12 am
tomm píše: stř črc 12, 2023 8:27 am ..... jsem první, kdo má k wallboxu i auto, jinak to montujou jen tak, protože je na to dotace.
:lol: ...
Tohle neni moc k smichu. Je to humus nehrubsiho zrna.
Trvalý začátečník.
https://youtu.be/8mhxeORHeag
tomm

Příspěvek od tomm »

Bohužel. Ale furt ještě dobrý si myslím. Respektive jsem schopen pochopit, že pokud to neměli možnost ještě nikde ověřit, tak se chyba může stát.

Ale měl jsem tady i borce, který nabízel "zdarma" nějaký činský wallbox z aliexpressu v nákupce za 8k. Zdarma znamená, že cena wallboxu je max. výše dotace což je něco kolem 25 nebo 30k..Prý tohle máme jen na vysátí dotace a snížíte si celkovou cenu o 10k (kombinační bonus). No hus.. A pokud chcete něco lepšího, jakože nějaká česká výroba, tak doplatek 20k nad výši dotace a to už mi teda přišlo jako strašná prasárna a přitom solidní firma s hodně pozitivními referencemi i v mém okolí. No nedohodli jsme se.
pave69 píše: ned črc 09, 2023 4:23 pm Jsou k wallboxu správně instalované měřící cívky? Tj. vede od wallboxu "datový" kabel (COM) do domovního rozvaděče k těm cívkám?
Ještě se zeptám, je pro tu funkčnost potřeba ještě nějaké nastavení na střídači/wallboxu nebo jen toto správné zapojení by mělo stačit k tomu, aby to fungovalo. A mělo by to fungovat u obou režimů, které primárně berou energii z FVE (green, eco) nebo jen u některého z nich?
visis

Příspěvek od visis »

Prostě blbej kdo dává a blbější kdo nebere. Tak to bylo, je a vždycky bude! Pakliže jsou podmínky dotace nastaveny tak, že se vyplatí namontovat levný wallbox, schrábnout dotace a ponížit celkovou cenu FVE i když žádný elektromobil nevlastním, tak je to chyba u tvůrců výzvy, ne příjemců podpory...
Sám jsem nad tím přemýšlel. Ale právě proto, že chci elektroauto a pořádný wallbox, tak jsem od toho upustil. Kocourkov? Ne, realita.
Solárník začátečník
Elektrárna 9,9 kWp, Goodwe GW10K-ET, baterie Dyness HV 17,8 kWh
Východ: 7x450 = 3 150 W
Jih: 8x450 = 3 600 W
Západ: 7x450 = 3 150 W
Jantic
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11000

Příspěvek od Jantic »

Mám ten wallbox taky. Komunikační kabel mám do měniče, takže se použije měření v měniči, žádné separátní měření pro wallbox. Oživovala mi to firma a byl tam při rozjezdu problém s funčností, konzultovali to s dovozcem na školení a po úpravě nějakého parametru to již funguje- myšleno režimy ECO/GREEN.

Upozorňuji, že pro napojení na měnič byla použita krabička třetí strany (rqpower)která řídí současně i dry contact na bojler.
6,5kWp +3,0kWp Solax X3, 23,2kWh Li- jih, sklon 45+55 St
1,4kWp Gridfree Solarmi
2,4kWp+SITON
TČ Alpha Innotec LWD50
jarda62

Příspěvek od jarda62 »

Jantic píše: čtv črc 13, 2023 10:31 am Mám ten wallbox taky. Komunikační kabel mám do měniče, takže se použije měření v měniči, žádné separátní měření pro wallbox. Oživovala mi to firma a byl tam při rozjezdu problém s funčností, konzultovali to s dovozcem na školení a po úpravě nějakého parametru to již funguje- myšleno režimy ECO/GREEN.

Upozorňuji, že pro napojení na měnič byla použita krabička třetí strany (rqpower)která řídí současně i dry contact na bojler.
Tušíš o jaký parametr se jedná?
Mám stejné zapojení a stejné problémy jako tomm. Zatím jsem to zkoušel jen na BMW I3 a buď dává konstantně 4kW nebo 7kW případně 11kW (režim FAST) zcela bez ohledu na aktuální stav výroby.
Jantic

Příspěvek od Jantic »

Bohužel nevím, je to v servisním menu, kam nemám přístup. Mohl bych ti jedině dát kontakt na dodavatele, který mi montoval vše od Solaxu a dořešil i tento problém, pokud bys chtěl, dám do SZ.
1,4kWp Gridfree Solarmi
2,4kWp+SITON
TČ Alpha Innotec LWD50
tomm

Příspěvek od tomm »

Jantic píše: čtv črc 13, 2023 10:31 am Mám ten wallbox taky. Komunikační kabel mám do měniče, takže se použije měření v měniči, žádné separátní měření pro wallbox. Oživovala mi to firma a byl tam při rozjezdu problém s funčností, konzultovali to s dovozcem na školení a po úpravě nějakého parametru to již funguje- myšleno režimy ECO/GREEN.

Paráda, to rád slyším, že to někomu funguje, takže snad se to podaří doklepnout. Umí to tedy takto dynamicky měnit u obou režimů ECO i GREEN?
Jantic

Příspěvek od Jantic »

Byly tady dotazy k funkčnosti wallboxu SOLAX, tak tady dávám statistiku zu soboty.
wallbox.JPG
Použitý režim GREEN, tzn. nabíjí pouze z vlastní výroby. Po 15.h byla baterka na 100%.
Nabíjí se pouze, když je alespoň cca 4,5kW k dispozici, krátké výpadky kolem 11h způsobily spotřebiče v kuchyni, kdy volný výkon klesl pod 4,5kW.
Režim ECO vyzkouším někdy taky a dám sem report
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
1,4kWp Gridfree Solarmi
2,4kWp+SITON
TČ Alpha Innotec LWD50
Pantagruel

Příspěvek od Pantagruel »

Aktuálně dobíjím přes wallbox EV auto. FVE vyrábí 1,9 kw a dobíjecím modu GREEN jde do auta 3,8 kw, do baráku jde 350 kW - zbytek čerpá auto ze sítě. Při přepnutí do modu ECO se nezmění nic a dále jde do auta 3,8 kw.
Měl jsem za to, že v modu GREEN bude auto nabíjeno pouze z panelů výkonem, který panely vyrobí. To se tedy neděje. V čem spočívá vlastně "dynamické řízení"?
Pantagruel

Příspěvek od Pantagruel »

pardon do domu jde 350 w
Jantic

Příspěvek od Jantic »

Výkonem 1,9kW se nedá 3F nabíjet, minimum je 6A celkově (cca 4,3kW dle napětí), musíš mít dostatečný výkon z panelů, nebo podporu sítě.
Pokud je dotaz myšlen tak, že by wallbox neměl nabíjet vůbec při tak malém výkonu FVE, tak buď wallbox nekomunikuje korektně s měničem (pokud nemáš externí wattmeter pouze pro wallbox, pak je chyba tam), anebo máš v nastaveních chybu a vynucuješ nabíjení i při malém výkonu (boost režim a pod).

Pouze můj laický názor.
1,4kWp Gridfree Solarmi
2,4kWp+SITON
TČ Alpha Innotec LWD50
tomm

Příspěvek od tomm »

Tohle u mě funguje. Prakticky od října už se auto na GREEN nedalo nabít, protože panely málo kdy daly těch 4,3 kwh.

Každopádně to dynamické řízení výkonu kvůli kterého jsem zakládal tohle vlákno stále nefunguje. Dodavatel se tváří, že vše je nastaveno dobře. :(
Farli

Příspěvek od Farli »

tomm píše: úte lis 28, 2023 9:04 am Tohle u mě funguje. Prakticky od října už se auto na GREEN nedalo nabít, protože panely málo kdy daly těch 4,3 kwh.

Každopádně to dynamické řízení výkonu kvůli kterého jsem zakládal tohle vlákno stále nefunguje. Dodavatel se tváří, že vše je nastaveno dobře. :(
Ahoj, chtěl bych oživit tohle vlákno. Mám teď asi tři týdny nově instalovanou FVE se střídačem a wallboxem Solax. Nabíjení se u mě chová uplně stejně jak jsi popisoval. Povedlo se ti nějak nakonec rozchodit to dynamické nabíjení? Díky moc za odpověď.
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“