Innogy - "příplatek za výrobnu" - stížnost ERÚ
Re: Innogy - "příplatek za výrobnu" - stížnost ERÚ
visis: Stále nepochopil. Objednává se dopředu na den a hodinu, ne na "někdy v prosinci 50 %". Prosinec 14. v 19:00 budeš soběstačný nebo pojedeš ze sítě? Řekneš to pro každou hodinu v prosinci? Dále pokud jsi soběstačný únor až listopad, tak ti ten poplatek v té době může být úplně jedno, protože je to za MWh, kterých budeš mít odebráno nula. Lepší, než kdyby přišli s paušálním příplatkem. To si počkáme, co vymyslí distributoři, ti teprve předvedou o kolik by to mohlo být (bude) horší.
Objekt s TČ. Řekneš mi teď, kolik každou hodinu v prosinci 14. odebere?
Jako snažíš se hezky - ale myslím že máš stejně málo dat jako každý z nás. Vycházíš z premisy, že objekt s FVE je méně prediktabilní než (třeba) objekt s TČ. Tedy, na tuto úvahu si prosím přišel jak?
26x AIKO-450 (12kWp) východ
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
Většina, to už dneska asi moc neplatí, pravda to bude v zimě, v létě se průměrně jede o něco více na spotu (různý poměr v různých hodinách). Na denním trhu (https://www.ote-cr.cz/cs/kratkodobe-trh ... 2024-07-22) se např. pro dnešek obchodovala elektřina od 3000 do 4500 MWh každou hodinu. Podle Entso-e (https://transparency.entsoe.eu/load-dom ... ST+(UTC+2)) je spotřeba v ČR v těchle pracovních dnech cca od 5000MWh do 7800MWh.
3 x MPII 48-5000, 57,3 kWh (4xSeplos Mason 280), 8,07 kWp JJZ
6x365Wp Longi, 12x445Wp Jinko, 3x180Wp PvEnterprise
Leaf 2014, 294tis km
6x365Wp Longi, 12x445Wp Jinko, 3x180Wp PvEnterprise
Leaf 2014, 294tis km
jbb: Opakoval bych se.
Však o tu zimu se hlavně jedná. Viz odpověď pro visis - když v létě odebereš nula, zaplatíš navíc nula.
Všimli jste si taky doufám, že to nejsou násobky ceny silovky, ale zlomek ceny silovky, protože je to zprůměrováno přes ty blbé i dostatečně dobře odhadnuté dny.
EDIT: Ještě pro zajímavost:
Jak vypadaly odchylky v červnu 2024:
https://www.ote-cr.cz/cs/statistika/mes ... 2024-06-01
Jak vypadaly odchylky v červnu 2022:
https://www.ote-cr.cz/cs/statistika/mes ... 2022-06-01
Zejména ten druhý graf "Hodinový průběh nákladů" Kdyby měl někdo pocit, že se nic neděje a náklady si všichni vymýšlí. A to je jen ta druhá linie, co se nepovedlo dorovnat nákupem/prodejem přes burzu předem
Nejedná se o zimu. Jedná se o princip!
V zimě když budu bez fve, kdo predikuje, že jsem doma nebo pryč? Kdo predikuje, že jednlen den myjeme 2 myčky a trouba peče několik hodin? Je to nahodilý proces každé domácnosti.
Milion nahodilých domácností vytváří poměrně přesný statistický průměr spotřeby.
Vám by se líbilo, kdyby ten, kdo jezdí pravidelně denně do práce autem a tím pádem je predikovatelný měl levnější benzín, než ten co jezdí jen nárazově???
V zimě když budu bez fve, kdo predikuje, že jsem doma nebo pryč? Kdo predikuje, že jednlen den myjeme 2 myčky a trouba peče několik hodin? Je to nahodilý proces každé domácnosti.
Milion nahodilých domácností vytváří poměrně přesný statistický průměr spotřeby.
Vám by se líbilo, kdyby ten, kdo jezdí pravidelně denně do práce autem a tím pádem je predikovatelný měl levnější benzín, než ten co jezdí jen nárazově???

Solárník začátečník
Elektrárna 9,9 kWp, Goodwe GW10K-ET, baterie Dyness HV 17,8 kWh
Východ: 7x450 = 3 150 W
Jih: 8x450 = 3 600 W
Západ: 7x450 = 3 150 W
visis: ANO! Správně, to je ta statistika velkých čísel, o které mluvím. Správně jsi vzpomenul i podmínku "nahodilý proces". Problém je, že uvnitř skupiny zákázníků s FVE se nejedná o nahodilý proces, protože jsou ovlivněni tím, jak svítí nebo nesvítí. Druhá půlka problému je, že stejně tak svití/nesvítí ovlivňuje dostupnost levné elektřiny na burze. Pro FVE se tak kupuje elektrika, která je nadprůměrně dražší, protože nefungovaly ani solární parky, co běžně tlačí cenu dolu.
Fajn, přijedu z dovolené, vyperu 3 pračky, nabiju BEV, zapnu bojler, atd. Tohle není nahodilé? A nepredikovatelné?
U mě mají jisto, že 8 měsíců nechci nic (až na pár stovek wh denně technických docuců) a v zimě chci cca 50 % obvyklé domácnosti. V zimě to stejně dává málo všem. Co je na tom nepredikovatelného?
Ano, dovedu si představit fve bez baterek... ale to je jiná...
Proč investuje a dotuje Čeps velké bateriové úložiště? Protože mu to pomůže stabilizovat síť. Jám mám taky baterku, teochu větší a je to.
U mě mají jisto, že 8 měsíců nechci nic (až na pár stovek wh denně technických docuců) a v zimě chci cca 50 % obvyklé domácnosti. V zimě to stejně dává málo všem. Co je na tom nepredikovatelného?
Ano, dovedu si představit fve bez baterek... ale to je jiná...
Proč investuje a dotuje Čeps velké bateriové úložiště? Protože mu to pomůže stabilizovat síť. Jám mám taky baterku, teochu větší a je to.
Solárník začátečník
Vždy někdo přijíždí z dovolené, někdo se vrací, někdo odjíždí... to je ta statistika o které jsem doufal, že jsme si již vysvětlili.
Těch 50 % jsem již psal taky mockrát, nejde o půlku za zimu, ale za každou jednotlivou hodinu. Elektrika nejsou brambory, ani benzín, obchodník musí prodat přesně tolik, kolik objednal,v každé hodině, jinak pokuta.
Kdo má platit poplatek za ČT, ten, kdo má TV přijímač nebo všichni, včetně všech, kdo ani televizi doma nemají? Jo, je to nespravedlivé, ne každý s televizi se kouká na ČT... ale asi je to lepší, než aby to platili i ti bez televize. Tady je to stejné. Nový systém je také blbý a nespravedlivý, ale o něco méně, než původní. Pokud budeme dumat nad dokonalým systémem, nevymyslíme nikdy nic. A to ještě aby s ním všichni souhlasili, protože vždy část lidí odmítne i spravedlivý systém, pokud by to znamenalo, že musí platit víc.
Nicméně, moje mentální kapacita je již plně vyčerpána, co mohlo být řečeno, již řečeno bylo, takže pokud se neobjeví nějaká nová velká informace, tak z tématu odcházím a jdu se věnovat něčemu zajímavějšímu.
Hodně
všem
Těch 50 % jsem již psal taky mockrát, nejde o půlku za zimu, ale za každou jednotlivou hodinu. Elektrika nejsou brambory, ani benzín, obchodník musí prodat přesně tolik, kolik objednal,v každé hodině, jinak pokuta.
Kdo má platit poplatek za ČT, ten, kdo má TV přijímač nebo všichni, včetně všech, kdo ani televizi doma nemají? Jo, je to nespravedlivé, ne každý s televizi se kouká na ČT... ale asi je to lepší, než aby to platili i ti bez televize. Tady je to stejné. Nový systém je také blbý a nespravedlivý, ale o něco méně, než původní. Pokud budeme dumat nad dokonalým systémem, nevymyslíme nikdy nic. A to ještě aby s ním všichni souhlasili, protože vždy část lidí odmítne i spravedlivý systém, pokud by to znamenalo, že musí platit víc.
Nicméně, moje mentální kapacita je již plně vyčerpána, co mohlo být řečeno, již řečeno bylo, takže pokud se neobjeví nějaká nová velká informace, tak z tématu odcházím a jdu se věnovat něčemu zajímavějšímu.
Hodně

Naopak. Pokud má něco nějakou vypovídací hodnotu, tak jsou to ty grafy odchylek v MWh.
Pokud bych chtěl hodnotit své stravovací návyky v roce 2022 a 2024, tak taky musím srovnat počet sežraných rohlíků.
Kdybych to chtěl hodnotit přes to, kolik jsem za stravu zaplatil v roce 2022 a kolik v roce 2024, tak by určitě vyšlo, že jsem musel za tu dobu děsně ztloustnout, když dneska průměrně platím za jídlo o 40% víc než tehdy.
Ale ano, chápeme, že ti to připadá jako dobrý a spravedlivý systém.
No proč ne, Innogy to taky připadá jako dobrý nápad.
Nám mnoha ostatním to jako dobrý nápad nepřipadá. A tak jen přibývá drobná starost pohlídat termín ukončení současné smlouvy a dát výpověď v předstihu, aby nedošlo k automatické prolongaci smlouvy, kde již bude tato pokuta zahrnuta.
Takže za sebe jsem rád, že se tady to téma objevilo a rozvířilo. Tím pádem vím, na co si mám dát pozor.
Já teda u Innogy nejsem, takže se mě to netýká. Ale rodiče u nich jsou.
Sice nemají FVE a tak se jich pokuta (zatím) netýká. Ale protože vidím, jak Innogy umí být kreativní, tak jim důrazně doporučím (resp. zařídím to) přechod k jinému dodavateli.
Jen technická:
"Výpověď smlouvy, ve které je sjednána automatická prolongace, můžete podat kdykoliv až do dvacátého dne před uplynutím sjednané doby trvání smlouvy."
ukončení smlouvy
zdroj: ERU
Doufám že to tady nečtou plynárny.
Protože ty kecy o problematické predikci elektřiny jsou fakt ftipné.
Za mne pokud v sezóně bude pár dní škaredě/pršet tak eletriku v pohodě vykryji z baterek, ale protože nebude moc svítít - nebudou přetoky. No a mám problém s ohřevem teplé vody a ta po cca dvou dnech dojde a budu muset zapnout plynový kotel.
No a včul na mne vystartujou plynárny že i když mám skoro celého 3/4 roky vyplý plynový kotel, tak najednou jsem ho kua zapnul a hřeji si vodu, jak to jako mají doprčic predikovat?
A hnedle mi napaří speciální PlynoGy poplatek
Protože ty kecy o problematické predikci elektřiny jsou fakt ftipné.
Za mne pokud v sezóně bude pár dní škaredě/pršet tak eletriku v pohodě vykryji z baterek, ale protože nebude moc svítít - nebudou přetoky. No a mám problém s ohřevem teplé vody a ta po cca dvou dnech dojde a budu muset zapnout plynový kotel.
No a včul na mne vystartujou plynárny že i když mám skoro celého 3/4 roky vyplý plynový kotel, tak najednou jsem ho kua zapnul a hřeji si vodu, jak to jako mají doprčic predikovat?
A hnedle mi napaří speciální PlynoGy poplatek

Taky mate pocit, ze mihlit musi byt zastupce nejakeho dodavatele, ne-li primo Innogy?
Nejak moc vehementne obhajuje dodavatele, jaky je to vlastne chudak.
A co treba vejvar z pretoků? Uz je to malo, tak pritlacime?
Hloupy kdo dava, hloupejsi kdo nebere.
Nebo-li proc to nezkusit (innogy) .... treba to klapne. Nejake zduvodneni se da najit vzdycky.
Nejak moc vehementne obhajuje dodavatele, jaky je to vlastne chudak.
A co treba vejvar z pretoků? Uz je to malo, tak pritlacime?
Hloupy kdo dava, hloupejsi kdo nebere.
Nebo-li proc to nezkusit (innogy) .... treba to klapne. Nejake zduvodneni se da najit vzdycky.
Třeba jsme jen my zaslepený naší politikou fve a někdo to bere jinak. Mam pocit, že selskej rozum je těžce na ústupu a sebevětší blbost (pro moje chápání) je pro někoho zcela v porádku a svatá.
Kdyz uz se tu rozmohl takový nešvar v podobe ostrovů a usetreni za ee, musi se to nekde projevit. Tak sla distribuce zlehounka nahoru, kdyz to bude malo, tak se zpoplatni predikce a pak ještě bude dan ze slunce.
Kdyz uz se tu rozmohl takový nešvar v podobe ostrovů a usetreni za ee, musi se to nekde projevit. Tak sla distribuce zlehounka nahoru, kdyz to bude malo, tak se zpoplatni predikce a pak ještě bude dan ze slunce.
No a nakonec to skončí daní s každého instalovaného panelu. Vezmeme satelitní snímky a pěkně to všem vyměříme
.

V ramci snahy pomoci firme Innogy s "predikovatelností FVE" sem davam dva grafy.
My je teda vsichni dobre zname, je toho plny internet, ale kdyz s tim ma Innogy tak obrovsky problem, treba jim to pomuze
Bohuzel si ale myslim, ze je neco takoveho vubec nezajima ...
My je teda vsichni dobre zname, je toho plny internet, ale kdyz s tim ma Innogy tak obrovsky problem, treba jim to pomuze

Bohuzel si ale myslim, ze je neco takoveho vubec nezajima ...
- Přílohy
-
- IMG_2028.jpeg (289.5 KiB) Zobrazeno 2184 x
-
- IMG_2027.png (6.52 KiB) Zobrazeno 2184 x
O dani z panelu už jsem psal před rokem.
Můj selský rozum, co se týče predikce mi říká že to není pravý důvod. Pravý důvod bude ten že když firmě klesá příjem z prodeje produktu tak musí, aby si udržela výši zisku, tyto produkty zdražit. Přece už to tu bylo. (voda) Čím víc ušetříte, tím méně jednotek firma prodá a tím drahší produkt bude jelikož je nutné zachovat výši zisku. A někdy je to příležitost jak ten zisk zvýšit.
Můj selský rozum, co se týče predikce mi říká že to není pravý důvod. Pravý důvod bude ten že když firmě klesá příjem z prodeje produktu tak musí, aby si udržela výši zisku, tyto produkty zdražit. Přece už to tu bylo. (voda) Čím víc ušetříte, tím méně jednotek firma prodá a tím drahší produkt bude jelikož je nutné zachovat výši zisku. A někdy je to příležitost jak ten zisk zvýšit.
I kdyby byl, tak to co mihlit píše se mi sice nemusí líbit, ale dává mi to smysl. Je někdo z místních diskutujících zaměstnanec dodavatele / distributora a zná problematiku z jeho strany?
Hází všechny do jednoho pytle. Ty co jsou bez baterky a i ty co mají baterku. Takže i kdybych si připustil jakoukoli oprávněnost jejich myšlenky, tak tyhle 2 skupiny velice odlišně zatěžují síť odběry když nesvítí. Neřkuli, když tu baterku máte větší než nejčastěji nabízených 10kwh.
Myšlenka možná správná, ale špatně uchopená.
Myšlenka možná správná, ale špatně uchopená.
Solárník začátečník
Takže zisk z jednotek můžou mít vyšší, ale když jim v našem případě klesne celková částka za rok (vyšší soběstačnost), tak jaksi rentiér utře. Kdo chce moc, nemívá nic. Dva z rodiny informováni, jak zde bylo psáno - změna pravidel=odchod jinam. Možná časem nebude kam, ale nyní to ještě jde a tak není důvod nehlasovat nohama.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Podle mě hlavní důvod, proč do to Innogy "střelilo", je letošní leden. Hodně slunce, teploty jen mírně nadprůměrné - podle teploty se stanovuje typový diagram spotřebitelů s el topením (jakýmkoli, vč. TČ). Takže diagram říkal "budou topit", ale FV ve skutečnosti většinou dům víceméně vyhřála. Ti co netopí el, tak i prodávali a spotřeba nula. Takže ve finále se to třeba na území EG.D muselo HÓÓÓDNĚ netrefit.
A než by bádali, jak to počítat jinak, tak si řekli, ať to zaplatí ti fotovoltaici, co za to "můžou".
A než by bádali, jak to počítat jinak, tak si řekli, ať to zaplatí ti fotovoltaici, co za to "můžou".
No, je jasne, ze jim spousta s FVE utece. Snad jim bude lip. Lip se budou trefovat, a kdyz zase nevyjde pocasi, zkusi to svest na neco jineho (zas nejaka kravina). Nebo treba tentokrat na TČ a jeho CP?
A nemeli by jit radeji delat neco uplne jineho?
A nemeli by jit radeji delat neco uplne jineho?
Chápu, že se tu berete za svá práva a že vám vadí, že obchodník zveřejní, že bude vybírat poplatek za odchylku veřejně a ne skrytě v jiném poplatku, ale koukněte třeba na https://www.deltagreen.cz/blog/z-ceho-s ... -elektriny. Ti mají platbu za odchylku od začátku. Kdo k ním jde jí akceptuje či nikoliv. Najděte si video s Janem Hiclem, kde popisuje, jak je někdy dosti nevyspitatelné trefit co nejpřesněji to, co bude pro své zákazníky nakupovat. A to si myslím je jedna z firem, která měření a predikci má zmáklou daleko více, než kdejakýkoliv jiný prodejce.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
http://www.pocasinakladne.cz/
Úplní chudáčci jsou to. Ještě že se ta elektřina vyrábí u nás a ne někde v americe
Nechápu pak jak to vlastně dělají plynárny se s vým odečtem 1x za rok že vůbec fungujou.
Plyn se vozí loďmi, němci nám z něj ukrádají a přesto jim to funguje a nemají tendence pokutovat lidi za ohřev krbovkama, termikou, FVE a pod.

Nechápu pak jak to vlastně dělají plynárny se s vým odečtem 1x za rok že vůbec fungujou.
Plyn se vozí loďmi, němci nám z něj ukrádají a přesto jim to funguje a nemají tendence pokutovat lidi za ohřev krbovkama, termikou, FVE a pod.

Ví někdo jestli tenhle problém řeší i v jiných státech? Nebo je to opět česká specialitka?
Ja ti teda fakt nevim. Cetl jsem tvuj odkaz 2x. Bud si stojim na vedeni, nebo nechapu.Beny píše: ↑úte črc 23, 2024 8:36 pm Chápu, že se tu berete za svá práva a že vám vadí, že obchodník zveřejní, že bude vybírat poplatek za odchylku veřejně a ne skrytě v jiném poplatku, ale koukněte třeba na https://www.deltagreen.cz/blog/z-ceho-s ... -elektriny. Ti mají platbu za odchylku od začátku. Kdo k ním jde jí akceptuje či nikoliv. Najděte si video s Janem Hiclem, kde popisuje, jak je někdy dosti nevyspitatelné trefit co nejpřesněji to, co bude pro své zákazníky nakupovat. A to si myslím je jedna z firem, která měření a predikci má zmáklou daleko více, než kdejakýkoliv jiný prodejce.
O odchylce se tam sice hovori, nicmene to chapu ze je to soucasti poplatku obchodnikovi 350/MWh.
Ja jsem u Electree a taky platim "za sluzby obchodu" 350\MWh.
Ani u jednoho nevidim nejakou pokutu za odchylku.
Pokud teda blbe vidim, muzes tu citovat KDE presne se hovori o tom, ze nejakou odchylku plati zakaznik?