cca. rok mám v provozu FVE elektrárnu od Victronu MultiPlus-II 48/3000/35-32, Cerbo GX 3.42, s Pylontech bateriemi. Bohužel nesmím vzhledem ke stavu distribuční sítě do ní nic dodávat a všechnu vyrobenou energii musím spotřebovat / uskladnit - tedy nulový přetok.
Vše fungovalo bez problému až do vyúčtování z posledního měsíce, kdy byl zaznamenán přetok. 1,33kW a tím pádem i celkem slušná "pokuta" několik tisíc za nesjednaný výkon..

Celý systém byl dodán a nastaven dodavatelskou firmou takže jsem se na ně obrátil jako první s dotazem co by mohlo být příčinou ? jejich dnešní vysvětlení bylo, že bylo v ESS ve vícefázové regulaci nastaveno součet všech fází a ne měření po fázích jako je teď.
Zaráží mě na tom, ale hned několik věcí:
1. proč se problém neprojevil už předtím, když podle Event logu bylo toto nastavení aktivní od 03/2024 ?
2. není k tomuto účelu určena záložka Dodávka do sítě ?
3. jak to, že v monitoringu u Grid-u vidím jen pár dnů z 09/24 a jen pár dnů z 10/2024 a nic víc ? a nikde uvedená hodnota -1,33 kW není vidět i když měření ve victronu je asi spíš orientační než úplně přesné
Ještě uvedu, že moje úpravy nastavení elektrárny spočívají v přepínání režimu On a Inverting a občas úprava SOC % přes aplikaci toť vše
Rád bych poprosil o názor zdejší odborné skupiny jestli mě nechtějí jen "nakrmit" nějakou informací.. rád bych totiž znal pravdu a věděl aspoň trochu jak systém funguje abych věděl na co dát případně pozor a co kontrolovat, aby se to do budocna nestalo. Platit pár tisíc za "dodaných" 1,3kW měsíčne bych opravdu nerad to by si pak elektrárna na sebe asi nikdy nevydělala

Mockrát děkuju předem za pomoc a rady.
Marek
P.S. snažil jsem se absorbovat co nejvíce informací během dnešního dne z dostupných manuálů od victronu a pročetl jsem asi 20 příspěvků tady, za případné nedostatky se omlovám a rád doplním co bude třeba