Sdílení...

Odpovědět
Nautilus

Re: Sdílení...

Příspěvek od Nautilus »

Momo píše: čtv říj 24, 2024 6:08 pm Měli nějaké drzé požadavky na elektroměrový rozvaděč?
Já tam mám krycí masku a kvůli ní mi nechtěli dát dvojtarif.
Trochu OT
Moje zkušenost.
Něco za krytem vůbec nemá šanci. Technik, co přišel na kontrolu už z dálky prohlásil, ještě to ani neměl otevřený:
"Dneska už pátá štace, zatím nikdo neprošel..."
Po otevření dodal:
"...ani tady to neprojde,"
Ještě chvilku se v tom ryl jak prase v hnoji, pronesl několik vět typu:
"Vždyť je přece jasný jak to má vypadat a toto a toto a toto... bla bla bla..."
Byly to samý nepodstatný blbinky. Nesměle jsem se optal, zdali to nemůže udělat on. Otřepal se jako by na něj šáhnul v metru bezďák.
To nemohu... A odjel.

Za měsíc přišel druhý a už při pozdravu hlásil:
"Dneska to "spustíme"..."
Kouknul dovnitř, vyfotil, vyplnil papír. Nic nezkoumal.
Tak to chodí v praxi.
icemaster

Příspěvek od icemaster »

:lol: :lol: :lol:
A jak dostanu takového technika ke známému? myslím toho druhého.
Když mám 45 let starý rozvaděč na dvoře v průjezdu za hlavními vraty (typický jihočeský selský statek), tak to asi neprojde, že?
Beny

Příspěvek od Beny »

Dnes v PS bylo v druhém čtení LEX OZE III a pan Václav Král má pozměňovací návrh, že by poplatky za chod EC měli platit jen "sdíleči".
Viz. https://www.psp.cz/sqw/text/orig2.sqw?idd=247000

V úterý schůze pokračuje, jsem zvědav kolik z těch mnoha pozm. návrhů projde.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
Momo

Příspěvek od Momo »

Nautilus píše: pát říj 25, 2024 7:57 am
Momo píše: čtv říj 24, 2024 6:08 pm Měli nějaké drzé požadavky na elektroměrový rozvaděč?
Trochu OT
Moje zkušenost.
Něco za krytem vůbec nemá šanci. Technik, co přišel na kontrolu už z dálky prohlásil, ještě to ani neměl otevřený:
Po otevření dodal:
Byly to samý nepodstatný blbinky. Nesměle jsem se optal, zdali to nemůže udělat on. Otřepal se jako by na něj šáhnul v metru bezďák.
To nemohu... A odjel.

Tak to chodí v praxi.
Čekám na výslovný souhlas mého odběratele/dodavatele elektřiny, jestli jim to nevadí.
Pak požádám o sdílení sám sobě a uvidím, co se bude dít. Bednu kvůli tomu měnit nebudu, budu dělat blbýho.

Předělávál jsem nám investiční byt, navyšoval jsem 1x15 A na 1x25 A. Jenom jsem vyměnil jistič a dal před něj redukci na starý (velký rozměr). První ČEZák to nevzal, tak jsem to musel pod napětím drátovat v mědi a zrušil jsem průchozí nulu elektroměrem. Nožové pojistky na paneláku bych asi nevyndaval. Druhý ČEZák prohlásil, že by to u něj prošlo.

Důchodci v protějším domě dělali FVE a říkal jsem mu, že mu to asi neprojde. Vyřízli střeva ER, za zadní stěnu dali plastovou desku. Už tady byli ČEZáci 3x, zatím neprošlo. Chtěli chráničku na přívodní kabel z RISky, pak jestě něco. A nakonec to neprošlo, že je odlouplý typový štítek na dvířkách. Že by stejně neplatil na upravený rozvaděč by nikomu nevadilo. Jen tam není. Takže se štítkem by mu prošla i ta plastová deska...
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Mex

Příspěvek od Mex »

Beny píše: pát říj 25, 2024 8:04 pm Dnes v PS bylo v druhém čtení LEX OZE III a pan Václav Král má pozměňovací návrh, že by poplatky za chod EC měli platit jen "sdíleči".
V tom pozměňovacím návrhu je zdůvodnění, že Datové centrum je zřízeno primárně kvůli možnosti sdílení elektřiny.
Ale tak to podle mě není.
Je to zřízeno proto, aby byl skoro-on-line přehled o tocích energie a bylo možné optimalizovat řízené celé soustavy.
A navíc nám to zřízení myslím dokonce ukládá nějaké nařízení EU.
MP75

Příspěvek od MP75 »

Nautilus píše: pát říj 25, 2024 7:57 am Trochu OT
Moje zkušenost.
"Dneska už pátá štace, zatím nikdo neprošel..."...
...
Tak to chodí v praxi.
Úplně stejná zkušenost s distribucí ČEZ na Plzeňsku!

- montážní FVE mne uchlácholila, že "v bytových domech ty rozvody tolerujou"..., no netolerujou...
- v momentě, kdy mělo dojít k výměně prvního elektroměru u OMv, to technik odmítl, že v el. s maskou nic řešit nebude...,
- nápad "levně upravit" rozvaděč, zrušit masky, místo nich zapustit desku, všechny elektroměry+HDO umístit na ní zepředu a prodrátovat vše za ní by u technika ČEZ prošel (domluveno osobně - místní obyvatel)...,
- po konzultaci s dalšími techniky ČEZ techniky (taky místní), co dělají i elektrikářské fušky po práci, přišlo upozornění, že s "domácky" upraveným rozvaděčem by mohly přijít podobné problémy v budoucnu při dalších úpravách, změnách sazeb, apod.,
- nakonec se tedy rozhodlo, raději vše překopat nově, "stejně by se to muselo jednou udělat"...

20240929_192812.jpg
20241003_175537.jpg
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Nautilus píše: pát říj 25, 2024 7:57 am
Trochu OT
Moje zkušenost.
Po otevření dodal:
To nemohu... A odjel.

Tak to chodí v praxi.
Takhle to nefunguje, ani nemůže!
Jako první si podáš na distribuci požadavek, tam to energotechnik probere a napíše východisko odběrateli. V dopise příjde jaké úpravy je nutno provést. Po úpravách, opravě, výměně na vlastní náklady jak je požadováno, bude potřeba revize. Tu revizi neprovádí "ČEZák" ale jaký koliv RT elektro. Toho taky platí odběratel. Revizák, ten obezřetný bude vyžadovat přílohu ke kupní smlouvě kde jsou stanoveny ony požadavky a foto provedení oprav, atd., jinak tam ani nepojede. Někteří chtějí i zálohy či platby předem.
V případě že by RT potvrdil správnost a skutek se odchyloval od připojovacích podmínek STE, to zjistí až ten montér el.měrů, tak dá echo "nahoru" a problém může mít ten RT.
Takže rozhodnutí je na třech zúčastněných. Jestliže vyměníš deset revizáků a jeden z nich to potvrdí, tak je ti to stejně hóóóvno platný. :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Nabíječka: Upgrade PWM Volt Polska 24 000 Ap
Baterie: 6x startovací autobaterie 12V 45Ah
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MainSystem
icemaster

Příspěvek od icemaster »

Za jak dlouho zpracovalo EDC vaši smlouvu o přístupu? Odeslal jsem mailem před 10ti dny a nic se neděje.
Momo

Příspěvek od Momo »

icemaster píše: pon říj 28, 2024 9:00 pm Za jak dlouho zpracovalo EDC vaši smlouvu o přístupu? Odeslal jsem mailem před 10ti dny a nic se neděje.
A prosím ještě o info, zda tam byl od distribuce nějaký požadavek na úpravu a revizi ER.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

icemaster píše: pon říj 28, 2024 9:00 pm Za jak dlouho zpracovalo EDC vaši smlouvu o přístupu? Odeslal jsem mailem před 10ti dny a nic se neděje.
5.8. jsem poslal a 8.8. mi to potvrdili. Doporučuji checknout SPAM složku.
Ad rozvaděč - to nechce přímo EDC, ale jak přepinknou žádost na distributora, tak ten k tomu pošle nějaké kecy - smlouvu, nebo podmínky, nebo tak něco.
Sten77

Příspěvek od Sten77 »

Ad smlouva: 1.8. podepsáno el. podpisem a odesláno na jejich email. 7.8. přišel email, že je uzavřená smlouva
Ad rozvaděč, další postup: Poté co jsem přidal odběrné místo ke sdílení alektřiny, tak na adresu odběratele (rodičům) dorazila smlouva od ČEZu asi za dva dny. Podepsali že souhlasí. Za 3 dny po odeslání na ČEZ, dorazil technik od distribuce na výměnu elektroměru. Ten řekl, že ho nepřipojí, protože rozvaděč nesplňuje podmínky. Za 14 dní přišel automaticky znovu. Protože se nic nezměnilo, tak to celé včetně té podepsané smlouvy padlo. Následně byla provedena úprava rozvaděče včetně revize. Pak opět znovu vyplnit stejnou smlouvu. Zase dorazila poštou rodičům k podpisu. Po podepsání tam asi za 2 dny byl technik, který osadil chytrý elektroměr. A v podstatě hned přišlo z EDC informace, že je osazen elektroměr. Mají to s ČEZem nějakým způsobem online propojený.
Od 1. 11. budeme sdílet, tedy spíše až příští rok :D
Hybridní FVE 8,1 kWp, GoodWe 10K-ET Plus, 4 x Pylontech Force H2 14,2 kWh
Momo

Příspěvek od Momo »

Zahájil jsem průzkum bojem.
Zaregistroval jsme se na EDC, vytiskl, nechal ověřit podpis na CZECHpointu (50 Kč), naskenoval a odeslal mailem na EDC.

Poslední úpravy v ER (s maskou) proběhla před 1,5 rokem, ČEZd tam měnil HDO, když jsem přecházel na výrobnu nad 10 kW z mikrozdroje do 10 kW.
pave69

Příspěvek od pave69 »

Momo píše: stř říj 30, 2024 11:21 am Zahájil jsem průzkum bojem.
Zaregistroval jsme se na EDC, vytiskl, nechal ověřit podpis na CZECHpointu (50 Kč), naskenoval a odeslal mailem na EDC.

Poslední úpravy v ER (s maskou) proběhla před 1,5 rokem, ČEZd tam měnil HDO, když jsem přecházel na výrobnu nad 10 kW z mikrozdroje do 10 kW.
Nevím, jestli si rozumíme, ale u výrobny s povolenými přetoky se ER pro sdílení vůbec neřeší, protože tam už bonzující elektroměr je. Debata a problém je u OM odebírajících, typicky paneláky, kde to s plechem před elměrem většinou neprojde.
KubisKV

Příspěvek od KubisKV »

:D
20.10. Jsem odeslal podepsanou smlouvu s úředně ověřeným podpisem a dnes 30.10. Jsem byl přijat mezi lůzu, co chce zbohatnout na sdílení :D
Teď budu řešit protistranu, abych měl na kom bohatnout. Má celkem nový elektroměrovej pomník, tak úprav bude minimum. Vypadá to jen na popisky vodičů, revizi. Distribuce by měla měnit elměry všem, kdo má velkou spotřebu, ale termín je až do 2026, pokud by elměr měnili dřív, měl bych to bez práce a revize. Protoze kdyz chci nějakou zmenu na OM já, musí to být podle pravidel, pokud chce neco resit distribuce, OM je nezajímá a elměr osadí místo stávajícího.
pave69

Příspěvek od pave69 »

KubisKV píše: stř říj 30, 2024 1:12 pm úprav bude minimum. Vypadá to jen na popisky vodičů, revizi.
Technika co mění ELMěR zaručeně žádná revize nezajímá.
icemaster

Příspěvek od icemaster »

Po 12 dnech mě EDC oznámilo, že schválilo registraci. Dnes jsem přidal výrobní zdroj, vytvořil skupina a nabouchal tam 3 EANo včetně toho mého. U dvou ostatních byla odeslána žádost na osazení průběhového měření, uvidím, jak to dopadne.
Momo

Příspěvek od Momo »

pave69 píše: stř říj 30, 2024 1:00 pm
Momo píše: stř říj 30, 2024 11:21 am Zahájil jsem průzkum bojem.

Nevím, jestli si rozumíme, ale u výrobny s povolenými přetoky se ER pro sdílení vůbec neřeší, protože tam už bonzující elektroměr je. Debata a problém je u OM odebírajících, typicky paneláky, kde to s plechem před elměrem většinou neprojde.
Vyfakovali mě, když jsem chtěl změnit 1tarif na 2tarif. Nezajímalo je, že ER už je na to dávno připravené, žádné změny by se tam nedělaly.
Jasně, ten elektroměr tam už mám, ale může je napadnout v nové situaci (sdílení sám sobě) měnit elektroměr za jiný nebo jiné HDO.
A pro sdílení chtějí splnit ty připojovací podmínky. Takže by se na tom klidně mohli točit.
icemaster

Příspěvek od icemaster »

Jsem zvědav, jestli projdena osazení tento ER
Přílohy
IMG-20241030-WA0002.jpg
MP75

Příspěvek od MP75 »

Tak tady podle toho článku by snad i ER s maskou mohl projít, když masku technikovi ČEZd odstraníte a zase namontujete... :stupidme:

https://www.technickytydenik.cz/rubriky ... 60789.html
KubisKV

Příspěvek od KubisKV »

icemaster píše: stř říj 30, 2024 6:07 pm Jsem zvědav, jestli projdena osazení tento ER
Může, ale nemusí.
Jako první problem vidim s jističema za měřenou částí. Dělá se to tak, že ty jistice se jednoduše zakryjí a co oči nevidí, čezáka nebolí. Hliník by u elmeru být taky nemel, ten já nevidim, jen píšu, na co si dát bacha. Hlavni jistic musí být k tomu určen- barevný páčky, symbol zámečku a 10000 kA,
Označení vodičů u elměru a dalsi.
Potom potrebujes revizi a pak čezáka.
IMG_4519.jpeg
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

icemaster píše: stř říj 30, 2024 6:07 pm Jsem zvědav, jestli projdena osazení tento ER
Já bych to nepustil už jen proto, protože jistič je na indexu. :rofl:

https://www.cezdistribuce.cz/file/edee/ ... isticu.pdf
Panely hoře (top). 4kWp
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: stř říj 30, 2024 8:28 pm
Já bych to nepustil už jen proto, protože jistič je na indexu. :rofl:

https://www.cezdistribuce.cz/file/edee/ ... isticu.pdf
Máš postřeh! :-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: čtv říj 31, 2024 12:41 pm Máš postřeh! :-)
Nj,n, profesní deformace ... Ale stejně bysem chtěl být v příštím životě záhadologem nebo badateologem ááá nebo mykologem. Ti mykologové nedávno vymysleli nejjedovatější houbu v ČR. Je to pavučinec. 2 měsíce po sežrání náhlé selhání ledvin a exit...
Panely hoře (top). 4kWp
FishBone
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od FishBone »

V podstatě identicky dělaný rozvaděč jsem viděl s ČEZem instalovanou FVE a ČEZ distribuci a prošel...
8kWp JJZ | GW10k-ET | Pylontech Force H2 14,2kWh
Momo

Příspěvek od Momo »

Šestý den po odeslání smlouvy na EDC je smlouva o přístupu schválena.

Registroval jsem EANd, do 20ti minut schváleno.
SSE byla schválena hned.
Pak jsem registroval EANo, do 5ti minut schváleno.

Výrobní EANd mám schválený od 20.11. - tj. 14 dní ode dneška.
Odběrový EANo mám schválený od 1.12. - tj. dnes + 10 pracovních dní a pak nejbližší začátek kalendářního měsíce

Sdílení sám/sobě bude fungovat od 1.12.
Distribuce na OM nejspíš vůbec nepůjde.

Zajímavé, že sám sobě (za jedním elektroměrem) můžu sdílet pouze s využítím DS (platba za distribuci a OZE apod.), ale sousedce, která je za stejnou HDS (RIS) bych mohl sdílet bez využití DS! Nevýhodou je, že má stejný rozvaděč jako já, tedy s maskou nad elektroměrem.
Ale osvobození od distribučních poplatků, OZE apod. by mohlo znamenat krátkou návratnost investice na výměnu ER a instalaci mého průběhového měření za jejím ER s odesíláním do Node-Red a úpravou Grid-pointu podle aktuální spotřeby sousedky. Tohle stojí za zvážení.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“