Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Odpovědět
Momo

Re: Virtuální baterie - komu se skutečně vyplatí?

Příspěvek od Momo »

Aha, já z dřívějšího textu pochopil, že to máš po zateplení.

Já měl loni za plyn+ele celkovou roční cenu 2.500,- Kč. Letos to bude horší, nižší cena výkupu, ale o dost levnější plyn a v provozu téměř trvale (kromě zimy) ele bojler a ele přitápění. Uvidím, co vypočtu po další sezóně.
Tepelná ztráta max 3 kW. Teoreticky by stačilo malé TČ vzduch/voda, monoblok a větší akumulační nádoba. Ale ta investice vzhledem k úspoře...
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Beny

Příspěvek od Beny »

ClonyXXL píše: sob říj 26, 2024 11:18 am

Diky. Po precteni uvedenych odkazu se da rici - jsem o neco chytrejsi. Bohuzel ale zdaleka ne chytrej.
Prikon celeho cerpadla jsem schopen merit. Ale co zbyvajici prutok a delta T? To meris jak???
A predpokladam (doufam), ze nesedis u TČ a porad nemeris :lol: :lol: :lol:
Údaje jsou z TČ, vyčítám je po RS485. Vše pak počítám v NodeRed a zobrazuju přes HA.
Takže u TČ pořád nesedím, přenechal jsem práci strojům.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
Beny

Příspěvek od Beny »

Momo píše: sob říj 26, 2024 11:22 am Aha, já z dřívějšího textu pochopil, že to máš po zateplení.

Já měl loni za plyn+ele celkovou roční cenu 2.500,- Kč. Letos to bude horší, nižší cena výkupu, ale o dost levnější plyn a v provozu téměř trvale (kromě zimy) ele bojler a ele přitápění. Uvidím, co vypočtu po další sezóně.
Tepelná ztráta max 3 kW. Teoreticky by stačilo malé TČ vzduch/voda, monoblok a větší akumulační nádoba. Ale ta investice vzhledem k úspoře...
No ja se blbě furt vyjadřuju, ta investice do obálky se za můj život těžko vrátí. Takže investice šly jinam. Škoda, že tu je blbá spodní voda, to by byl ještě i vrt místo vodovodu:-)
Kdybych nebral tepelko, vzal bych nějaký Buderus a vyvložkovat, to jsi hned na 120K.
Tepelko na 300K, vše ostatní jsem si dělal sám.
Plyn si nevyrobím, ele z FVE částečně ano. Takže to a trochu ten strach o budoucnost plynu v EU byl rozhodující faktor do čeho jít (psal se podzim 22).
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

To Beny:
Ahaaaaa. Tak to jo !
Proc jenom me se do toho porad jaksi nechce??? :| :| :|
Ze by to bylo tim, ze asi nejsem takovy hracicka a nevidim ten prinos za vynalozene usili?
Jaky nejvetsi prinos spatrujete v nasazeni HA?
Beny

Příspěvek od Beny »

ClonyXXL píše: sob říj 26, 2024 12:15 pm To Beny:
Ahaaaaa. Tak to jo !
Ze by to bylo tim, ze asi nejsem takovy hracicka a nevidim ten prinos za vynalozene usili?
Vizualizace stavu čehokoliv
Automatizace
Hračka pro velký kluky
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Beny píše: sob říj 26, 2024 12:21 pm
ClonyXXL píše: sob říj 26, 2024 12:15 pm To Beny:
Ahaaaaa. Tak to jo !
Vizualizace stavu čehokoliv
Automatizace
Hračka pro velký kluky
No, ja uz velky jsem. Ale asi uz stary :( :lol:
S jednim clovickem jsem to kdysi probiral. Rikal ze mi to rozdycha - tusim rikal za 12 nebo 20.000, ale ze se tam furt cosi meni a vyviji, a ze bych uz se o to musel starat sam, ze na to nema cas. Tak jsem z toho asi chytil bobky.
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

Beny píše: sob říj 26, 2024 12:21 pm Vizualizace stavu čehokoliv
Automatizace
Hračka pro velký kluky
Co se týče HA, tak ten nepoužívám, a doufám že mě k tomu nebude nikdy nic nutit. Používám pro senzory ESP32 a programuju rovnou do toho nebo VB6 a rovněž programuju rovnou do toho. Odpadá luštění různejch protokolů, a to má každá firma jinak. Přenos WiFi s UDP protokolem nebo seriák UART. Co jsem jednoznačně zatrhnul je BT. To je tak debilní že to práská i zamčenejma dveřmama.

Jinak bych tuto zábavu přirovnal k rybaření či hledáním pokladů. 8-)
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Mex

Příspěvek od Mex »

ClonyXXL píše: sob říj 26, 2024 11:18 am Prikon celeho cerpadla jsem schopen merit. Ale co zbyvajici prutok a delta T? To meris jak???
Já to mám udělané tak, že na zpátečce mám vodoměr s dodělaným impulzním výstupem.
A na trubkách s otopnou vodou a na zpátečce přilepené teploměry DS18B20.
Celé to šéfuje deska s procesorem STM32 (Blue-pill, pod 2 USD na Alíkovi). Dneska už bych to postavil asi spíš na ESP32, ale je to fuk. Je to triviální, pojede to na čemkoli.

Takže je to zcela nezávislé na zdroji tepla. Teď tam mám kondenzační kotel, do budoucna k němu přibude tepelné čerpadlo (tuhle zimu už asi nestihnu).
Měření bude pořád to samé. A stálo to pár korun.
A líbí se mi, že je to nezávislé na výrobci čehokoli. Takže pokud bude výrobce tepelka kecat a bude poskytovat fandovské údaje (něco jako třeba vláda o stavu ekonomiky), tak moje měření je vůči tomu imunní.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Mex píše: sob říj 26, 2024 6:07 pm
ClonyXXL píše: sob říj 26, 2024 11:18 am Prikon celeho cerpadla jsem schopen merit. Ale co zbyvajici prutok a delta T? To meris jak???
Já to mám udělané tak, že na zpátečce mám vodoměr s dodělaným impulzním výstupem.
A na trubkách s otopnou vodou a na zpátečce přilepené teploměry DS18B20.
Celé to šéfuje deska s procesorem STM32 (Blue-pill, pod 2 USD na Alíkovi). Dneska už bych to postavil asi spíš na ESP32, ale je to fuk. Je to triviální, pojede to na čemkoli.

Takže je to zcela nezávislé na zdroji tepla. Teď tam mám kondenzační kotel, do budoucna k němu přibude tepelné čerpadlo (tuhle zimu už asi nestihnu).
Měření bude pořád to samé. A stálo to pár korun.
A líbí se mi, že je to nezávislé na výrobci čehokoli. Takže pokud bude výrobce tepelka kecat a bude poskytovat fandovské údaje (něco jako třeba vláda o stavu ekonomiky), tak moje měření je vůči tomu imunní.
A toto cele pak vidis kde? Taky v HA? Nebo kde?
Mex

Příspěvek od Mex »

Strčil jsem tam knihovnu Modbus slave, takže je z toho obecné Modbus zařízení, které umí vrátit aktuální hodnotu, posledních 5 hodnot po 10 sekundách, posledních 5 hodnot po minutách a pak nějaké delší průměry.
Tak se to dá číst čímkoli, třeba tím HA. I když ten mi zrovna k srdci nepřirostl.
V praxí to většinou používám takovým hloupoučkým a jednoduchým vlastním programem, který mi jen textově zobrazuje teploty ve spoustě míst po domě a okolí, průtok vody z řadu, spotřebu elektriky, spotřebu plynu a tyhle údaje o topení (teplotu vody tam/zpět, průtok, výkon, spotřebu tepla za poslední hodinu a poslední den).
Napsal jsem si to kdysi jako provizorku. A jak už to tak bývá, tak je z toho provizorka nafurt.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Ty isi ale šikula !
Kde bydlis? Ze bys mi to taky udelal ? ;) ;) ;)
Dapandejka

Příspěvek od Dapandejka »

Dobrý den. Jsem nováček co se týče FVE a tak se chci zeptat na pár detailů. Byl bych moc rád, kdyby mi někdo nastínil
, zda se pro mě FVE vůbec bude hodit.

Jde o to, že bydlíme v RD(starší po rekonstrukci, zateplen). Uvažujeme tedy o FVE. Naše roční spotřeba je nějakých 12mWh. Roční účet za elektřinu nějakých 82tis. Momentálně máme sazbu D57d u eonu. ALE - vytápíme dům elektrickým topením (podlahové) + ohřev teplé vody bojlerem. A tak jako jediná rozumná varianta mi pořád vychází VB, systém on-grid. Vím, že v minulosti se tyto systémy moc nevyplácely vzhledem k cenám energií. Jenže doba pokročila a s tím i ceny za energie. + uvažujeme o instalaci klimatizace chlazení/topení. Je možné naspořit přes rok tolik energie ve VB, aby systém nějakým způsobem ekonomicky fungoval ?

Je někdo, kdo momentálně využívá tento systém a v létě si spoří energii ve VB na topení na zimu ? Jaká je momentálně realita týkající se těchto systémů bez fyzické baterie?
Aktuálně čekáme na návrh FV od eonu. Tak uvidím s čím přijdou.

Předem děkuji za odpovědi.
MP75

Příspěvek od MP75 »

Dapandejka: Než Ti odpoví někdo, kdo tarif s VB provozuje, tak alespoň čerstvé zkušenosti amatéra, který na připojení teprve čeká:

- určitě si předem zjisti přesné podmínky obchodníka pro provozování tarifu s VB a podmínky distributora pro připojení FVE (domácí rozvaděč) a zda Ti povolí přetoky do sítě (pro VB, sdílení i prodej nutné) a pokud ne hned, tak kdy a jestli vůbec...,
- nově se smí do distribuční sítě pouštět max. 50% výkonu FVE, což je docela omezující a abys s VB vykryl svou celou roční spotřebu 12 MWh, tak budeš potřebovat poměrně velkou FVE,
- při kalkulaci výhodnosti je potřeba zvážit, že VB není zadarmo (měsíční poplatky, distribuční poplatky při čerpání z VB, nemožnost dalšího sdílení nebo prodeje apod.),
- promysli i variantu, že Ti v budoucnu obchodníci tarify s VB zruší, a jak potom FVE co nejlépe využít,
- nevím jak nabídka EON, ale poptal bych dodávku (vč. vyřízení připojení, dotací, atd.) i u nějaké menší, ale zkušené firmy v okolí...
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Jiste se najde par uzivatelu, co vyuzivaji virtualni baterii. Ja ne (ani nemuzu), tak ber moji odpoved tak trochu s nadhledem. Navic mam nazor, ze FVE bez fyzickych baterek je uplne na H. Mezi radky tveho dotazu ctu, ze nechces investovat "raketu" do svych fyzickych baterií. Budu psat jen o faktech, o kterych vim nebo tusim.
Nevim jak u EONu, jak velkou FVE muzes mit, abys mohl VB vyuzivat. Muzes doplnit.
U ČEZ je max velikost FVE 10 kWp. Platis tusim mesicni pausal za to, ze ji vubec mas.
FVE 10 kWp ti za rok vyrobi zhruba 10 MWh, spis 9.
Nevim kolik mas let, ale predpokladam ze jste rodina, kde oba rodice chodi do prace.
Pres den kdy FVE bude vyrabet, budes skoro vsechno cpat do VB a neco malo v lete spotrebujes (do tmy). (EDIT na zaklade predrecnika - cpat budes max polovinu vykonu, druha "zustane na strese"). Pak budes veskerou spotrebu domu tahat z VB az do rana a za ni budes platit distribuci (ta bude do budoucna jen rust).
Do zimy timto zpusobem snad neco nasyslis do VB. ale urcite to nebude 9 MWh.
Jak zacnes topit, tech par nasyslenych MWh bude pryc pomerne brzy. A co dal? Za kazdou kWh navic budes platit vetsi prachy nez vetsina obcanu v teto republice. Pokud budes v lete klimovat, o to min si nasyslis do VB.
Pokud bys zcela nahodou nevycerpal nasyslenou elektriku do dne zuctovani, zbytek propada.

Nebylo by lepsi mit i svoji baterku a syslit jen pretoky? Abys aspon do rana vydrzel ze sve el a nemusel platit distribuci ?

Ja mam na celou vec trosku jiny pohled. Ano, je to holt o prachach.
Ja chci byt co nejvic sobestacny = co nejvic panelu co se vleze na strechu a dle moznosti co nejvic baterek. Do dneska jsem od jara el ze site nepotreboval. A to me tesi nejvic. Ale samozrejme i to prijde a docela brzy. Mam spotovy tarif a v noci kdy bude el nejlevnejsi, si baterky nabiju a dalsi den s el vydrzim (aspon do dalsi noci). Topim TČ.
A ano, pretoku mam docela dost, VB mit nemuźu, takze prodavam "za par facek". Kdyby nebyla VB omezena kWp, sel bych asi do ni. KDYBY ...
Momo

Příspěvek od Momo »

Já bych měl největší starost, aby produkt VB vydržel v nabídce a za jakých podmínek.

Cena samotné distribuce včetně poplatků a OZE je cca 1,20-1,30 Kč/kWh i u těch nejlevnějších tarifů.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Dapandejka

Děkuji za náhled do celé problematiky a vaše osobní zkušenosti. Samozřejmě vím, že vstupní investice v případě FVE s baterkami je vyšší. Momentálně čekám na nabídky a možnosti, které mi budou nabídnuty. Proto ještě zkoumám různé možnosti.

Celkově jste mi asi potvrdili mé domněnky o fungování FVE s VB. Teď mi tedy vychází, že bych měl jít cestou FVE s baterií a pokud by to bylo možné, tak i s kombinací s VB ( což je trochu omezující skrze volbu dodavatele FVE) jelikož VB a její užívání si distributor hlídá. Nevím zda je možné zvolit pro montáž FVE nějakou menší firmu a dokázat využít i VB. Tuhle možnost jsem nikde nezaznamenal.???
Využívat energii kterou vyrobím primárně pro sebe v aktuálním čase a co už opravdu bude “navíc” umístit ve VB. To pak šetřit na topení a zbytek chybějící energie koupit přímo od distributora. Tím pádem bych netahal energii do VB a zase zpět(platba za distribuci) celý rok, ale jen jednou na konci sezony, když už bych jel “z posledního”
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Mam pocit, ze prave jedinne EON ma v podminkach VB, ze ji poskytuje jen tem, co maji FVE jedine od nich.
Kterakoliv firma postavi FVE. Dulezite je, aby distributor povolil ty pretoky - to se resi mezi prvnimi jeste nez se FVE stavi.
Pokud bude do 10 kWp, staci misto stavajiciho dodavatele (nema to nic spolecneho s distributorem) prejit k ČEZu a zvolit si tarif "Pro solary" nebo tak nejak se jmenuje.
Toť vsjo.
Otazka pak jen zustava, jestli se to vyplati ...
Obavam se, ze s omezenim 50% vykonu elektrarny a s vasi spotrebou, budete dokupovat v zime "za tvrdé". Od dodavatele nikoliv od distributora. Tomu patri jen draty.
Pisete ze topite elektrikou v podlaze. Podle mych informaci ma toto topeni vyssi spotrebu nez TČ (tam vstupuje navic do hry CP, kdezto u vas je to 1:1).

PS: VB jeste poskytuje Yello, dokonce pro eletrarny do 50 kWp. Jenomze tam poskytuji nasporenou elektriku "ve forme slevy" na odebranou elektriku.
V mem pripade kdybych treba si tam nasyslil napr. 20 MWh, a odebral jen 10, slevu na nevybranych 10 teoreticky nikdy nevyuziju a nedostanu. I kdyz se to asi i dokonce prevadi do dalsich let.
Ale pro vas by to nemuselo byt mozna spatne.
Taky je otazka, pokud mate moznost umistit na strechu vic nez 10 kWp, jestli je tam radej nedat zrovna. Budete sobestacnejsi, nebudete vsechny papiry a revize delat 2x, ale uz nemuzete k ČEZu. Je to o prachach ... Ale panely dnes stoji nejmin. Podle toho je taky potreba popremyslet nad vykonem menice, aby nebyl zbytecne slaby, kdybyste precijen v budoucnu chtel panely navysit. To dnes dela hodne lidi.
MP75

Příspěvek od MP75 »

Zrovna u ČEZu bych si pro jistotu zjistil, jak to teď s tarify s VB je... na webu v cenících "elektřina pro soláry" mají totiž stále starou podmínku - mít jen jedno EAN (spotřební), ale mně třeba teď v září vygenerovali i výrobní EAN automaticky už po žádosti o připojení u distributora (mikrozdroj 9,89 kWp):

...z důvodu sjednocení přístupu k výrobním zařízením a naplnění legislativní povinnosti jsme vygenerovali nový výrobní EAN (identifikační kód pro dodávku elektřiny) k vaší podané žádosti o připojení mikrozdroje číslo 41222xxxxx do odběrného místa na adrese...

https://www.cez.cz/cs/podpora/ceniky.html

Dapandejka: Pokud máš investici na FVE volnou a neřešíš co nejkratší návratnost, pak i FVE+VB bez domácí baterky Ti dost peněz ušetří... V létě můžeš třeba s 10kWp FVE "poslat zdarma" 5 KWp do chlazení nebo spotřeby domu, 5Kwp do VB a kdybys uložil za rok ca. 5MWh do VB, tak to bude min. 17500,-Kč úspora (3,50 Kč/kW x 5MW) minus nějaké ty paušální poplatky za VB (jen teoretický příklad)...
Fyzickou baterku lze správně nadimezovat a doplnit i později, ale už bez dotace (!)...

Jinak při "nabíjení" VB distribuční poplatek neplatíš, při "vybíjení/čerpání" ano...

EDIT: Tady ještě upřesňující info k tomu přidělování výrobního EAN - https://www.cez.cz/cs/pro-vyrobce/novy-vyrobni-ean
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
neo75

Příspěvek od neo75 »

Zdravím, jsem tady nováček a nevím, zda se pro mě "Elektřina pro soláry" od ČEZu vyplatí.

Mám od ČEZ Batterybox Queen 3F.
FVE 9555 Wp (11 panelů východní hřeben, 10 panelů západní hřeben).
Baterie 9600 Wh

Jsem týden po PPP, mám vyměněný elektroměr a mám již povolené od ČEZ Distribuce přetoky do DS s max. limitem 4777 W.

Elektřinou topím. Mám nyní tarif D25D Akumulace 8, tj. 8 hodin nočního proudu, kterým nabíjím 4 akumulačky (typy Stiebel Eltron ETS300 a ETS300 Plus) a 2 boilery pro ohřev vody.
Plyn v domě nemám.

Roční spotřeba je u mě:
1132 kWh VT
7429 kWh NT

Platil jsem celkem 58.350 Kč za rok.

Co s tím dál? Na fóru jsem tady četl, že ta virtuální baterie se nevyplatí, pokud elektřinou topím.
Děkuji za pomoc.
Kall

Příspěvek od Kall »

Mám na střeše 8,8 kWp, u VB mám nastavený učetní období duben až konec března.Za leto mám ve VB cca 3MWh
od poloviny března ohřívám vodu do poloviny října , topím plynem,vařím na elektrice.Max přetok byl v letě 6 KW , když byly baterky dobitý.
Oproti sazbě D25D platím měsíčně asi o 200 kč víc.
Za zimu kdy nesvítí spotřebuju cca z VB 2 MWh.
Na topení elektrikou to v našem podnebním pásu to není.
System Growatt 8,8 kWp, střídač 10 KW bat.Growatt 10,24 kW akumulace do vody Dražice 200 l
2 kW
Dapandejka

@MP75
MP75 píše: ned lis 03, 2024 7:50 pm Zrovna u ČEZu bych si pro jistotu zjistil, jak to teď s tarify s VB je... na webu v cenících "elektřina pro soláry" mají totiž stále starou podmínku - mít jen jedno EAN (spotřební), ale mně třeba teď v září vygenerovali i výrobní EAN automaticky už po žádosti o připojení u distributora (mikrozdroj 9,89 kWp):

...z důvodu sjednocení přístupu k výrobním zařízením a naplnění legislativní povinnosti jsme vygenerovali nový výrobní EAN (identifikační kód pro dodávku elektřiny) k vaší podané žádosti o připojení mikrozdroje číslo 41222xxxxx do odběrného místa na adrese...

https://www.cez.cz/cs/podpora/ceniky.html

Dapandejka: Pokud máš investici na FVE volnou a neřešíš co nejkratší návratnost, pak i FVE+VB bez domácí baterky Ti dost peněz ušetří... V létě můžeš třeba s 10kWp FVE "poslat zdarma" 5 KWp do chlazení nebo spotřeby domu, 5Kwp do VB a kdybys uložil za rok ca. 5MWh do VB, tak to bude min. 17500,-Kč úspora (3,50 Kč/kW x 5MW) minus nějaké ty paušální poplatky za VB (jen teoretický příklad)...
Fyzickou baterku lze správně nadimezovat a doplnit i později, ale už bez dotace (!)...

Jinak při "nabíjení" VB distribuční poplatek neplatíš, při "vybíjení/čerpání" ano...

EDIT: Tady ještě upřesňující info k tomu přidělování výrobního EAN - https://www.cez.cz/cs/pro-vyrobce/novy-vyrobni-ean
Děkuji za příklad. Tak nějak jsem v prvopočátku uvažoval. Na vstupu budu mít menší investici a zbuduju si FVE. To mi přinese úsporu + využitelnost nějaké energie v zimním období na vytápění díky VB. Návratnost však bude delší.
Teď ale začínám přemýšlet i nad variantou baterek. Pokud by se mi podařilo jít cestou FVE + baterie + VB. A nebo dokonce VB úplně vypustit.

Existuje v dnešní době vůbec nějaká rozumná a ekonomická…. Případně alespoň v rámci možností vyrovnaná varianta pro domácnost topící elektřinou ? Vlastně domácnost, která je celá poháněná elektřinou. Kromě ostrovního systému a nebo stavby nového domu 😀
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Četl jsi toto viewtopic.php?p=39405#p39405 a prispevky dál?
Pokud ne, snad tam najdes par odpovedi na tve otazky.
icemaster

Příspěvek od icemaster »

Dapandejka píše: ned lis 03, 2024 9:08 pm Existuje v dnešní době vůbec nějaká rozumná a ekonomická…. Případně alespoň v rámci možností vyrovnaná varianta pro domácnost topící elektřinou ? Vlastně domácnost, která je celá poháněná elektřinou. Kromě ostrovního systému a nebo stavby nového domu 😀
Podle mě ano. Je to ale o financích. Začni s 10kWp na střeše (pokud to lze) a o něco více v baterkách, měnič bych zvolil 15kW. Za rok zjistíš, jak šetříš. Při spotřebě 12mWh to stáhneš cca na polovinu plus mínus (spíš plus) 1 MWh. To už jde ne? Samozřejmě zálezí na zimě, umístění panelů, slunečných dnech... A pak třeba začneš uvažovat, jestli to více nenadimenzovat. Zrovna jsem v tom stavu :).
Pokud chceš více ušetřit, a trošku budeš plánovat, budeš odebírat za spot. A přetoky si v leté vyděláš min. na poplatky na paušál elektřiny. Plus mužeš sdílet s domácností...
icemaster

Příspěvek od icemaster »

ClonyXXL píše: ned lis 03, 2024 9:31 pm Četl jsi toto viewtopic.php?p=39405#p39405 a prispevky dál?
:) ;) tak už jsem dal u PPAS výpověď a přecházím od prosince na SPOT. Jestě musím vypovědět u PPAS přetoky, ty dám asi TEDOM. Na střeše už mám teď 16 kWp, v bateriích bude zatím 17.A zkusím nabíjet baterky v nejlevnějším hodinovém tarifu. Našel jsem video, jak to nastavit v Solaxu, kdyžtak se ozvu :)
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

icemaster píše: ned lis 03, 2024 10:13 pm
ClonyXXL píše: ned lis 03, 2024 9:31 pm Četl jsi toto viewtopic.php?p=39405#p39405 a prispevky dál?
:) ;) tak už jsem dal u PPAS výpověď a přecházím od prosince na SPOT. Jestě musím vypovědět u PPAS přetoky, ty dám asi TEDOM. Na střeše už mám teď 16 kWp, v bateriích bude zatím 17.A zkusím nabíjet baterky v nejlevnějším hodinovém tarifu. Našel jsem video, jak to nastavit v Solaxu, kdyžtak se ozvu :)
Jasny. V pohode :)
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“