V Holandsku rozhodně ne, tohle je lokální záležitost. Znamená to, že Cerbo běží, Venus OS běží, ale NR neodpovídá.
Většinou pomůže restart Cerba.
"prej snad asistentem přes vstupní signál multiplusu, tj nějakým externím HW"
Přes modbus se dá spínat relé na Cerbo, nebo na MPPT. To relé pak propojit na AUX1 na MPII.
dyť to píšu. A co si zrovna ovládat stykač, na to asistenta nepotřebuju. A můžu těch stykačů mít i víc, v současné chvíli u mě 3ks...Přes modbus se dá spínat relé na Cerbo, nebo na MPPT. To relé pak propojit na AUX1 na MPII.
Do MPII nastavit Assistant Programmable Relay, který ten ACout2 sepne.
EM540 mám pod fakturačním elektroměrem v té kabelové noze plastového sloupku a připojil jsem tam i HDO povel a chtěl jsem jej zkusit vyčíst po modbus popř. se stavem VT a NT. Nevím kolik toho cerbo z EM tahá ale moc toho nezobrazuje a ani Modbus adresy čtení z Cerba (Grid) se neshodují s adresami modbus EM540. Skoro bych řekl, že cerbo tahá z EM jen to co jej zajímá/zobrazuje a na zbytek kašle.
Podle mě hledáš něco jiného, a to se jmenuje "Passthru". Zapínám ho tak, že nastavím min SoC na aktuální úroveň, a pak vypnu na multiplusu nabíječku. Tím se odstaví střídač v multiplusu a domácnost jede ze sítě. Ušetřím tak cca 60W trvalé spotřeby střídačů.Momo píše: ↑čtv lis 14, 2024 8:36 am Mám naprogramované v Node-Red přepínání mezi těmito módy:
3 - on - hybridní režim
2 - inverter only - ostrovní režim, bez připojení AC-IN.
Uvažuju, že bych v temných zimních dnech použil mód:
1 - charger only - pouze nabíjení baterií, provoz domácnosti bez měniče, pouze propojení AC-IN --> AC-OUT.
Z dostupných zdrojů se zdá, že v případě přepnutí z módu 3 do módu 1 dojde ke krátkodobému výpadku elektřiny na AC-OUT.
To by bylo z mnoha důvodů nepříjemné.
Používáte mód 1?
Podle mě to funguje tak, že když zapneš mód "charger", tak je pořád Multiplus aktivní, protože charger jsou dost stejné obvody (trafo atd..), jako když jede Inverter.Momo píše: ↑čtv lis 14, 2024 11:19 am Aha, já si myslel, že ten mód 1 = charger only by měl způsobit průchozí AC-IN --> AC-OUT, vypnutí invertoru (koverze DC/AC a naopak) a v provozu by bylo jenom nabíjení PANELY --> MPPT --> BATERIE.
Podle mě by to bylo ideální v temných obdobích, sníh apod., kdy se ušetří na ztrátě třech měničů.
Podle mě by to nabíjení baterek pomocí panelů/MPPT by mělo jet, i kdybych MP2 vypnul fyzickým tlačítkem, protože potřebná data pro nabíjení baterek jdou do Cerba (BMS z baterek), MPPT jsou taky připojené přímo.vk_1 píše: ↑čtv lis 14, 2024 11:24 am Podle mě to funguje tak, že když zapneš mód "charger", tak je pořád Multiplus aktivní, protože charger jsou dost stejné obvody (trafo atd..), jako když jede Inverter.
Ten passthru tu elektroniku uvnitř opravdu vypne. Baterka pak ukazuje přesně 0 W, Multiplus na ni nesahá.
Akorát, kdyby vypadla síť, tak to na chvilku asi hodí dům do tmy. To ještě musím pořádně vyzkoušet.
Cerbo mi jede přímo z baterií, takže to by mělo jet dál a vrátit nastavení zpět na Inverter.
Ne, přijde mi to zbytečný, další komponenta, co může dělat ztráty a zahořet.Diablo1st píše: ↑čtv lis 14, 2024 10:31 pm Chlapi používate niekto tie 275A odpájače od Victronu na odpájanie meničov resp. mppt?
Budem prerábať strojovňu (zasa) a kvôli miestu chcem ísť do Lynx Power-in. Ale neviem sa rozhodnúť, či použiť OEZ odpínače nožoviek, alebo kombináciu mega poistka + Victron odpojovač.
Jištěný samozřemě je, jen prostě mega pojistka v Lynx Distributor napevno, a není možnost to rychle odpojit. Protože žádné takové odpojení jsem zatím nepotřeboval.
Řešením by nejspíš bylo přepínání mezi módy 1-2 použít mezistupeň 3.Výsledky měření, které provedl pan Dvořák z Neosolar-u:
Výchozí stav nastavení CCGX >>> Nový stav nastavení CCGX === Výsledek [Poznámka]
ON, připojená síť >>> Inverter only === bez výpadku napájení [2 testy]
Inverter only >>> ON === bez výpadku napájení [2 testy]
ON, připojená síť>>> Charger only === bez výpadku napájení [2 testy a)]
Charger only, připojená síť >>> ON === bez výpadku napájení [2 testy]
Inverter only >>> Charger only === výpadek cca 6 sekund v obou případech [2 testy]
Charger only, připojená síť >>> Inverter only === výpadek cca 20 sekund v obou případech [2 testy]
Startovací napětí je cca 5-6V nad napětím baterie. Závisí tedy čistě na napětí baterky.
U Epever Tracer AN bacha u velkých výkonů. Třeba ten nejvyšší má psáno 5kW/48V/100A. Pokud má baterka 60V, tak nepřekročí 5kW, takže bude dávat jen 83A - je dobré s tím počítat.