Axpert King II praktické zkušenosti.

pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Axpert King II praktické zkušenosti.

Příspěvek od pibi »

70karel píše: ned kvě 26, 2024 11:06 am A to máte trvale odpojenou síť přes mech.odpojovac sítě,nebo to řeší elektronika?
Je přeci napájení pro Victron
Mám na vstupu střídače 2 mechanicky a elektricky blokované stykače, protože při nízké zátěži jede jen jeden střídač, při vysoké zátěži a dostatku energie v akumulátorech/panelech jedou oba střídače a při nízkém stavu akumulátorů připínám na vstup střídače síť. Při úplném blackoutu mohu přes volný střídač nabíjet akumulátory z elektrocentrály. Pokud budeš používat 2 střídače v paralelním zapojení, stačí použít ignore AC a vnitřní stykače na vstupech. Na obrázku je přívodka 32A pro FVE označená centrála L1,L2,L3.
FVE PRIVOD + GENERATOR V2.png
FVE PRIVOD + GENERATOR V2.png (53.15 KiB) Zobrazeno 2432 x
PXL_20230808_170652461.jpg
PXL_20230808_170652461.jpg (374.18 KiB) Zobrazeno 2432 x
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
70karel

Příspěvek od 70karel »

Chápu to tedy tak že každý střídač je vstupem napojen na každou fázi z DS,
a u Kinga zakáži bypass?,nechám jednu nab.nastavenou na třeba 3 A nabíjecí a u druhého 80A?
a nebo mohu u jednoho povolit bypass?
RadarS

Příspěvek od RadarS »

https://www.ostrovni-elektrarny.cz/?kom ... 7e4bf84843

Objevila se po delší době úplně nedostupnosti novější verze King 2 6000W. Nabíjecí proudy solar i z gridu až max 120A.
Jen škoda, že v přidá sítě už je to nad limit nejběžněji se vyskytujícího jištění 25A...
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

RadarS píše: pát lis 29, 2024 2:58 pm Objevila se po delší době úplně nedostupnosti novější verze King 2 6000W. Nabíjecí proudy solar i z gridu až max 120A.
Jen škoda, že v přidá sítě už je to nad limit nejběžněji se vyskytujícího jištění 25A...
1. No a neví někdo, umí-li na jediném výstupu 1x6kW :-) nebo má dva slabý výstupy 2x3kW? :-( Jsou alespoň, případné dva, výstupy ve fázi a propojené interně (maj jen dvojí mechanické svorky - jen jakože má dva výstupy...), či propojitelné alespoň externě do jediného výstupu?
(To aby se nemusela řešit nesymetrie zatížení! :-( Nyní mám do včech tří okruhů domu rozklemovaný mechanicky jediný výstup 1x5kW a je jedno který okruh domu zatěžuje nejvíc, neb zatěžují všechny tři stále jen jediný silný výstup z měniče :-) U dvou slabších výstupů nebude už jeden stíhat - kór moju kombinovanou troubu s příkonek 3,6kW!, kdy ji neutáhne trvale ani první 3kW výstup z měniče a druhý výstup z měniče se bude přitom ulejvat :-/ )
2. 120A x 48V = 5750W a 25A x 230V = taky 5750W , takjakýpak: nad limit typického jištění 25A?
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Já jsem dělil jmenovitý výkon měniče jmenovitým napětím sítě...
Dále v reálu baterie nemá 48V, ale přes 50V...
Je to menší rozdíl a v reálu ne moc podstatný, i nabijeci výkon se dá omezit...víc by tomu slušelo aspoň 32A jištění, což je blbost, když je hlavní jistič 3*25A
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

RadarS píše: sob lis 30, 2024 6:10 pm Já jsem dělil jmenovitý výkon měniče jmenovitým napětím sítě...
Dále v reálu baterie nemá 48V, ale přes 50V...
Je to menší rozdíl a v reálu ne moc podstatný, i nabijeci výkon se dá omezit...víc by tomu slušelo aspoň 32A jištění, což je blbost, když je hlavní jistič 3*25A
Chápu. Ale mi ani 25A typ B jističe nevyhodil ani při chvilkové zátěži až 7kW jinak jen 5kW měniče jmenovitě a při trvalém přetížení měniče na výstupu přes 5200W + dobíjelbíjel večer aku (ani měnič se nerestartoval mám jej v nevytápěné garáži a tak asi dobře chlazenej)

A i kdybch abgrejdoval na 6kW King II (ale jen jestli jde o 1x6kW!, četl jsem jinde že jde o model Twin a má dvoje výstupní svorky - svorky L1 a L2, a proto se bojím že jde jen o dva měniče v jediné bedně jen á 3kW :-( A taky, asi jen výběrem povedenějšího kusu?, existuje, ale jen teoreticky..., Axpert King II Twin 6,2kW!), tak já mám přípojku 3x40A a zálohu ze sítě mám právě z 5-ti kolíkové 32A zásuvky jištěné sice 25A jističem, ale snadno předělám jen jistič na 32A, dráty mám silné taky dost 8-)
Axpert King II Záloha ze sítě4.jpg
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

RadarS píše: pát lis 29, 2024 2:58 pm https://www.ostrovni-elektrarny.cz/?kom ... 7e4bf84843

Objevila se po delší době úplně nedostupnosti novější verze King 2 6000W. Nabíjecí proudy solar i z gridu až max 120A.
Dík! Objednán! :D
Zatím na zkoušku jeden kousek 8-) Technik ostrovni-eletrany.cz mě ujistil, že se nejedná o dva měniče á 3kW jen v jedné bedně, jak jsem se obával, dle obrázků z King II Twin , který má dva výstupy: L1 a L2 , ale i ty jsou z jediného mniče a L2 je jen programovatelně vypínaný, např. pro bojler), ale jediný silnější 6kW měnič. Což potřebuju kvůli 100% asymetrii zatížení měniče lhostejno na kterém okruhu domu, tím že tento jediný silnější AC výstup měniče mám mechanicky (na vstupu přepínače sící z FVE) proklemován do všech tří okruhů domu a tedy je jedno na kterém okruhu je spotřeba 8-)

5kW zvládal "jen" dva silné spotřebiče současně (typicky konvice nebo bojler maj á 2,2kW) a tak jsem naučil moju aby při praní nebo pečení nezapínala současně konvicu, nebo nepekla v el. troubě, pokud ručně neubrala termostat bojleru.

Naučila se to rychle - díky několik BlackOutům ;-) (lepší než hledat vyhozený jistič, který by ženská ani nenašla sama a měnic se po chvíli sám restartoval) Ale pak zapoměla občas termostat vrátit zpět a večer bylo málo teplé vody :-(

Ale 6kW (údajně až 6.2kW trvale v chladné místnosti , což mi takto dokáže již 5kW vrze Kinga - 52,2 trvale) 1f měnič, to je jiná! :-) Zvládne současně 3 silnější spotřebiče 8-)

1f poloostrovnímu systému sláva! ;)
RadarS

Příspěvek od RadarS »

Ještě do včera byl KING 2 za 21 a KING 1 za 16 :-) , tak to už se dá :-)
Já jsem objednal tři multiplusy, cerbo a spol. a do jara, než se rozsvítí, si mám s čím hrát :-)
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: pát pro 06, 2024 5:28 pm aby při praní nebo pečení nezapínala současně konvicu, nebo nepekla v el. troubě, pokud ručně neubrala termostat bojleru.
Říká ti něco "proudové relé"?
Máš to tam nějak napráskaný všechno na 1f a teď tě to přinutí udělat tu instalaci správně. 8-) Kdyby sis místo těch drahejch beden pořídil k tý jedný normální inverter za 5000,-Kč (poctivý poměr cena/výkon 1:1), tak máš klid a ještě Ti zbyde na motorový letadlo. :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: sob pro 07, 2024 5:16 pm .....
Máš to tam nějak napráskaný všechno na 1f a teď tě to přinutí udělat tu instalaci správně. 8-) Kdyby sis místo těch drahejch beden pořídil k tý jedný normální inverter za 5000,-Kč (poctivý poměr cena/výkon 1:1), tak máš klid a ještě Ti zbyde na motorový letadlo. :lol:
Ano říká! A nyní (s 6kW měničem) právě už nebude třeba předělávat nic! 8-) A 20k není žádná drahota, 1/2 vejplaty. 8-) A jelikož jích (FVE s Kingy) máme v rodině 7ks, tak bude ze starýho pouze "železná" záloha (kdyby blesk nebo porucha pod.)

A ten inverter, co navrhuješ (co jím myslíš konkrétně?), se bude večer při klidu v domě sám odmlčovat, aby nebral naprázdno nic z aku a když nebude stíhat nebo vysaje skoro aku večer tak sám přepne na výpomoc ze sítě jako King??? :shock:
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

RadarS píše: pát pro 06, 2024 6:04 pm Ještě do včera byl KING 2 za 21 a KING 1 za 16 :-) , tak to už se dá :-)
.....
To byla jen akce ostrovni-elektrarny.cz a jen do minulého Pá (prej "blekfrídej") a nyní jej (King II 6kW/48V) nabízí, jako jediní, už zase za 28.000,-kč :-/ https://www.ostrovni-elektrarny.cz/?kom ... 7e4bf84843#

Apropo King II 5kW/48V je v hojném počtu skladem na Battery Charger CZ: https://www.bch-battery.cz/Hybridni-kom ... -d3640.htm
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: sob pro 07, 2024 7:52 pm A 20k není žádná drahota, 1/2 vejplaty.

A ten inverter, co navrhuješ (co jím myslíš konkrétně?), se bude večer při klidu v domě sám odmlčovat, aby nebral naprázdno nic z aku a když nebude stíhat nebo vysaje skoro aku večer tak sám přepne na výpomoc ze sítě jako King??? :shock:
Tak to bude chtít pro-dotační Deye za 80l a za jednu vejplatu to máš doma. :headbang:

Vesměs ty Invertery - měniče DC to AC mají vypínač nebo DO či Wifi apod., kterým se měnič vypíná a zapíná. Možno zautomatizovat. Mám udělanýho "šťoura" pod vypínač a přes SSR ovládám od automatiky.
Na co celý hybridní bedny jen kvůli měniči?

Ale tradice v rodině musí mít pevný pouto. :cry:
Panely hoře (top). 4kWp
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: sob pro 07, 2024 9:23 pm .....
Na co celý hybridní bedny jen kvůli měniči?

Ale tradice v rodině musí mít pevný pouto. :cry:
Jak jen kvůli měniči? I kvůli silnější solární a síťové nabíječce a vše propojené kompaktně a programovatelné, aby spolupracovaly všecky tři zařízení v jediné bedně automaticky, spolehlivě a nic se nemuselo bastlit s relé... a nebo dokonce ručně ovládat, přepínat vypínat... , aby bylo jedno na kterém okruhu domu je spotřeba (100% asymetrie!) a aby to mělo večer co nejmenší vlastní spotřebu!

Možná si nerozumíme, nebudu 6kW měnič přidávat, ale vyměním jej namísto stávajícího "jen" 5kW! Vše v jednom, žádnej bordel na zdi v drátech, snadná programovatelná souhra všech tří zařízení v jednom a nic, ani připojení ani uchycení nemusím předělávat, neb je 6kW vs 5kW na pohled mechanicky naprosto stejnej! 8-)

A jaká tradice???...
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: sob pro 07, 2024 9:30 pm
Možná si nerozumíme, nebudu 6kW měnič přidávat, ale vyměním jej namísto stávajícího "jen" 5kW! Vše v jednom, žádnej bordel na zdi v drátech, snadná programovatelná souhra všech tří zařízení v jednom a nic, ani připojení ani uchycení nemusím předělávat, neb je 6kW vs 5kW na pohled mechanicky naprosto stejnej! 8-)

A jaká tradice???...
Tak to bych řek, že si moc nepomůžeš z 5ti na 2x3kW.

7ks Kinga v rodině? No tak to už je tradice... :D
Panely hoře (top). 4kWp
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: sob pro 07, 2024 9:57 pm .....
Tak to bych řek, že si moc nepomůžeš z 5ti na 2x3kW.
.....
To jsem se před koupí právě ptal tady (není-li to jen 2x3kW :( ) a nakonec technik i majitel obchodu mi po telefonu potvrdili, že jde skutečně o 1x6kW :D (jmenovitě, jinak prej dá trvale 6,2 až 6,4kW 8-) dle uchlazení měniče dle umístění zejména)

A ano souhlas, jinak bych si nepomoh (řešil bych nesymetrii zatížení a navíc do kuchyně s jediným okruhem 3kW kdy jen kombinovaná trouba má 3,6kW spotřebu..., by již 3kW bylo málo pro mě) a ani bych jej nekoupil, byly-li by to jen dva slabší měniče 2x3kW...
Cmrnda píše: sob pro 07, 2024 9:57 pm .....
7ks Kinga v rodině? No tak to už je tradice... :D
Tak tradice = zvyk, činnost, prověřeny časem! A čas hukázal, že je to dobrá cesta, dobrý FV systém, systém "poloostrovní"!

A že tato bedna (vše v jednom), je jednoduchá a v jednoduchosti je síla i spolehlivost, což se jeví časem jako pravda 8-) Navíc většina uživatelů v rodině nejsou takoví techničtí nadšenci a ani nechtějí se v tom furt hrabat, něco furtz sledovat (složitou apku, natož sledovat spot a ceny a pod...) a nezaslepil je mamon po dotaci nebo že budou vydělávat prodejem, ale chtějí úsporu, zálohu pro případ výpadků (tchnán a švára ve Studénce to už využili po kalamitě! Kdy nešel několik dní proud a pak ještě dnes jsou výpadky kvůli opravám...) a bez starostí, bez byrokracie a bez překopání stávajících rozvodů..., byla a je stále, dobrá volba.

V konečném důsledku jakápak drahá bedna? Celá FVE o 9kWp na bázy této jediné bedny + aku, nás vyšla v průměru do 160.000,-kč i s konstrukcí a i bez amorální dotace... 8-)
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: ned pro 08, 2024 10:33 am To jsem se před koupí právě ptal tady (není-li to jen 2x3kW :( ) a nakonec technik i majitel obchodu mi po telefonu potvrdili, že jde skutečně o
Co jsem se letmo podíval do nalejvárny, tak jsou tam měniče dva, protože ten druhej se dá vypnout pro jiný spotřebič. Oba měniče budou mít synchroní výstupy, tak bude možné je provozovat na součet výkonu. Tak bych to teoreticky viděl. Což je perfektní věc, a říkám to furt, že je lepší mít více malých měničů než jeden obří se ztrátovým výkonem naprázdno 250W. :o
Panely hoře (top). 4kWp
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: ned pro 08, 2024 11:16 am
eduard22 píše: ned pro 08, 2024 10:33 am To jsem se před koupí právě ptal tady (není-li to jen 2x3kW :( ) a nakonec technik i majitel obchodu mi po telefonu potvrdili, že jde skutečně o
Co jsem se letmo podíval do nalejvárny, tak jsou tam měniče dva, protože ten druhej se dá vypnout pro jiný spotřebič. Oba měniče budou mít synchroní výstupy, tak bude možné je provozovat na součet výkonu. Tak bych to teoreticky viděl. Což je perfektní věc, a říkám to furt, že je lepší mít více malých měničů než jeden obří se ztrátovým výkonem naprázdno 250W. :o
1. King II 6kW má jediné svorky pouze s jediným L výstupem. Dvojí svorky s L1 a L2 má pouze model King II 6kW Twin!

2.Twin má druhou svorku pouze programovatelně spínanou relém, aby odpadl další bastl vně např. s proudovým hlídacím relé, aby blokovalo např. pouze bojler neníli dostatek výkonu měniče, aby nedošlo k BlackOutu a restartu měniče, nebo dostatek kapacity v aku a pod., dle nastavení jak libo.

3.Právě naopak! Dva měniče, ať již v jedné bedně, nebo samostatné, bydou mít dvojnásobnou vlastní spotřebu (zejména večer když dům spí a jede z aku nebo za peníze zesítě :-( ) Ale tento 6kW jediný měnič má v idille stejnou spotřebu jako 5kW 8-)
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: ned pro 08, 2024 12:06 pm 3.Právě naopak! Dva měniče, ať již v jedné bedně, nebo samostatné, bydou mít dvojnásobnou vlastní spotřebu (zejména večer když dům spí a jede z aku nebo za peníze zesítě :-( ) Ale tento 6kW jediný měnič má v idille stejnou spotřebu jako 5kW 8-)
1) No tak jestli to nejde spojit, tak je to na kulový s přehazovačkou. :lol:
3) Záleží jak je to tam napráskaný. Každej samostatnej měnič jako jednotka se zkládá z DC/DC měniče a DC/AC měniče. Ten DC/DC mívá několik výkonových stupňů, které způsobují tu největší spotřebu na prázdno. Já jich tam mám asi 5. Vypínáním těch stupňů je možné si regulovat výstupní výkon a s tím spojené i ztráty při malých výkonech. Takovéhle řešení v těch bednách určitě nebude, ale v principu to bude 2x měnič = 2x ztrátový výkon.
Mám měnič 2,5kW se 15W ztrátama a 5kW se 30-40W, těch 10W tvoří ventilátor.
Panely hoře (top). 4kWp
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Ty jsi jak beran a nečteš pozorně, tak nic :-/
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: ned pro 08, 2024 2:00 pm ..nečteš pozorně
Když čtu pozorně tak to samý od jiných výrobců stojí v Aliex pod 4.000,-Kč. Za kolik že to mají tady? :lol: :lol: :lol:

https://www.aliexpress.com/item/1005008 ... cification
https://www.aliexpress.com/item/1005008 ... ry_from%3A
Panely hoře (top). 4kWp
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

No a Toto umí taky dvojitou konverzi A tak plynule přicucávat chybějící energii ze sítě bez blikání spotřebičů a hlavně bez přetoků!?
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: pon pro 09, 2024 5:15 am No a Toto umí taky dvojitou konverzi A tak plynule přicucávat chybějící energii ze sítě bez blikání spotřebičů a hlavně bez přetoků!?
Jako druháka, vím že to nechceš, ale právě přetoky bys měl chtít co největší a zavěsit ho na ten hlavní. Teoreticky by to mohlo jít. Bez Wifi jsou dokonce pod 3.000,- kč s dodáním 2-7 dnů.
Za ty prachy nekoupíš ani mikroinverter.
Panely hoře (top). 4kWp
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Cmrnda píše: pon pro 09, 2024 9:20 am
eduard22 píše: pon pro 09, 2024 5:15 am No a Toto umí taky dvojitou konverzi A tak plynule přicucávat chybějící energii ze sítě bez blikání spotřebičů a hlavně bez přetoků!?
Jako druháka, vím že to nechceš, ale právě přetoky bys měl chtít co největší a zavěsit ho na ten hlavní. Teoreticky by to mohlo jít. Bez Wifi jsou dokonce pod 3.000,- kč s dodáním 2-7 dnů.
Za ty prachy nekoupíš ani mikroinverter.
Takže další - druhá režie vlastní spotřeby večer z aku a další ztráta i když nebude v domě spotřeba?...

Jo a přetoky nesmí být ze vstupu! (připojeného k síti a tedy do sítě), nikoliv z výstupu...
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

eduard22 píše: pon pro 09, 2024 4:24 pm Jo a přetoky nesmí být ze vstupu! (připojeného k síti atedy do sítě), nikoliv z výstupu...
To je mi jasný, akorát nevím jestli ty přetoky nejsou nějak výkonově omezený aby se vracely bezeztrát zpět na první výstup měniče. To by bylo docela hezký, né?
Panely hoře (top). 4kWp
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“