Návrh FVE součástí Victron

Odpovědět
KomancheCZ

Návrh FVE součástí Victron

Příspěvek od KomancheCZ »

Ahoj.

Mám v provozu už dva roky hybridní FVE na střídači PowMr.
16 panelů Jinko JKM380M-6RL3-B

Rozhodl jsem se připojit do sítě, abych mohl pracovat se spotem a protože mám 48V baterii (olovo 24 kWh ve VZV), chtěl bych to postavit na Victronu.

Nerozumím sestavě komponent Victronu, když teď mám vše v jedné bedně, že to Victron má rozdrobené na několik menších.

Mohl bych požádat o pomoc s návrhem systému, kde zatím nechci měnit panely ani baterii (časem ano)? Připojení do sítě, prodej, vzdálené řízení.

Děkuji.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Momo

Re: Návrh FVE součástí Victron

Příspěvek od Momo »

Prvně bych se zaměřil na ekonomickou efektivnost celé změny.

Chceš prodávat za spot? Pak musíš časovat prodej a budeš likvidovat tu Pb baterku.
Chceš nakupovat za spot? Jesli umíš časovat odběr, třeba BEV, bojler, tak asi jo. Ale bojler v létě nahřeješ i bez spotu. Jestli máš odběr převážně v zimě, tak bych spot nechtěl.

Pokud by ti stačil nákup z důvodu třeba BEV, tak se můžeš s nějakým solárníkem domluvit na sdílení a budeš mít průběhový elektroměr.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

A kdyz budes mit ten prubehovy elektromer, na solarnika se vyprdnes, poridis si spot a BEV muzes nabijet za letni minusove ceny (a ne od solarnika za xy,- Kč). Pro solarnika "dobry kšeft" :lol:
KomancheCZ

Chci to řídit chytře buď standardem victronu nebo třeba Deltagreen, brácha je má na dvou fve a je spokojený.
Mimochodem tarif spot mám už dávno (EP energy trading, za 80 halířů), jen to chci spojit do fve.
kamils

Příspěvek od kamils »

Potřebuješ alespoň 2x MPPT 250/85 Tr VE.Can - panely zapojit 2x paralelně 4S stringy na jeden MPPT (můžeš v simulaci sestavit vhodnější sestavu) pak Cerbo a dostatečný počet střídačů 1f / 3f. Vhodný je Multiplus- II 5kVA. Pokud baterka nemá BMS pak by byl vhodný ještě SmartShunt.
Myslím si, že spolupráce s DeltaGreen je dobrá volba.
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Oficiálne pripojenie bude predpokladám 3F takže budeš potrebovať:
- 3x MP2 5kVA alebo 3kVA, určite odporúčam 5kVA
- Cerbo
- mppt by som dal 1x 250/100 v zapojení 4S4P, alebo RS450/100 a zapojiť 2x 8S1P (treba overiť, či nebude treba držať napätie pod 120V)
- smartshunt + VE.direct kábel
- busbary, ak nemáš
- voliteľne smartmeter + prevodník (záleží od zapojenia)
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Momo

Příspěvek od Momo »

KomancheCZ píše: úte pro 24, 2024 11:11 am Chci to řídit chytře buď standardem victronu nebo třeba Deltagreen, brácha je má na dvou fve a je spokojený.
Mimochodem tarif spot mám už dávno (EP energy trading, za 80 halířů), jen to chci spojit do fve.
Dobrá, ale začal bych ekonomikou.
Máš něco, co funguje. A chceš to vylepšit, to tady asi každý. Pacientů je nás tady hodně :)

Na střeše máš jenom 6 kWp. Podle mě většinu využiješ sám. Jaké je množství energie, které nevyrobíš, protože pro ni nemáš využití? A v jakých to je měsících? A jaké jsou v té době spotové ceny? Budeš pro pár korun trápit tu Pb baterku?

Takže vyrobíš navíc 2 MWh za rok? A jestli to prodáš za 2 Kč/kWh, budeš hodně dobrej. Tj. roční příjem 4.000,- Kč?
A teď to porovnej s náklady na materiál, práci, vyřízení oficiálního připojení.

----------

Spíš bych se zaměřil na to, jak tu elektriku využít doma.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
KomancheCZ

Děkuji

Momo spíš mi jde o levný nákup když už... A dokud nejsem výrobce, tak se k tomu nemám jak dostat.
KomancheCZ

kamils píše: úte pro 24, 2024 12:06 pm Potřebuješ alespoň 2x MPPT 250/85 Tr VE.Can - panely zapojit 2x paralelně 4S stringy na jeden MPPT (můžeš v simulaci sestavit vhodnější sestavu) pak Cerbo a dostatečný počet střídačů 1f / 3f. Vhodný je Multiplus- II 5kVA. Pokud baterka nemá BMS pak by byl vhodný ještě SmartShunt.
Nechápu tu simulaci, jediný co mi něco ukazuje je 4S4P 250/85 Tr VE.Can, kde předpokládám že to dotáhnu normálně jedním kabelem +- (resp. dvěma samozřejmě), tak nevím proč doporučuješ 2xMPPT? Děkuji za osvětu.
Momo

Příspěvek od Momo »

KomancheCZ píše: úte pro 24, 2024 9:39 pm Momo spíš mi jde o levný nákup když už... A dokud nejsem výrobce, tak se k tomu nemám jak dostat.
Opakuji, že se stačí s někým domluvit, kdo už oficiální FVE má. Bude tí sdílet elektriku. A nastaví ti alokační klíč 0,01 %.
Až ti dají průběhový elektroměr, můžeš nakupovat za spot. Ale spot je (a hlavně ještě více bude) nejlepší v létě. Tak jestli máš BEV s velkým nájezdem, je to správná volba. Ale pokud tím topíš, tedy spotřeba je hlavně v zimě, tak je to špatná volba.

Taky jsem litoval, že teď nemám spot na prodeji. Ale letošní zima mě dost vyléčila z mé pomýlené myšlenky.
kamils

Příspěvek od kamils »

KomancheCZ píše: úte pro 24, 2024 9:59 pm
kamils píše: úte pro 24, 2024 12:06 pm Potřebuješ alespoň 2x MPPT 250/85 Tr VE.Can - panely zapojit 2x paralelně 4S stringy na jeden MPPT (můžeš v simulaci sestavit vhodnější sestavu) pak Cerbo a dostatečný počet střídačů 1f / 3f. Vhodný je Multiplus- II 5kVA. Pokud baterka nemá BMS pak by byl vhodný ještě SmartShunt.
Nechápu tu simulaci, jediný co mi něco ukazuje je 4S4P 250/85 Tr VE.Can, kde předpokládám že to dotáhnu normálně jedním kabelem +- (resp. dvěma samozřejmě), tak nevím proč doporučuješ 2xMPPT? Děkuji za osvětu.
Přehlédl jsem se v napětí baterie, pro 48V opravdu stačí 1x 250/85 Tr VE.Can. Pokud jsou všechny panely na stejně osluněné ploše neměl by být problém s paralelním provozem stringů. Je vhodnější ty kabely z jednotlivých stringů spojit až v rozvaděči a odjištěné vlastníma pojistkama.
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“