Střecha pouze s FVE panely bez krytiny

Cmrnda

Re: Střecha pouze s FVE panely bez krytiny

Příspěvek od Cmrnda »

nnntomas píše: úte pro 31, 2024 11:32 pm Asi holt špatná instalace, kolega "Momo" to má naopak zase pěkně, protože mu to sedí s tím co je slunce schopno při této poloze dáti...
Co si měl ve škole z Fyziky?
To sem se nevšiml že kolega "Momo" má sklon panelů 3st. :lol: :lol: :lol:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
nnntomas

Příspěvek od nnntomas »

Šťastnej a novej rok ti přeji a hlavně více slunce.

Momo má přece jih 35°...má tabulka to obsahuje též, vidíš? ...a i další sklony mu +-pár kWh sedí s výpočtem (ty, jsem sem jen nedával).

Já napřed počítám, vím jak mi tu jde slunce, zjistím kde mi co stíní, kde v zimě první rozmrzne jinovatka a podle toho si to navrhnu. Tys to tak nedělal? :?: :idea: :shock:
Jakt

Příspěvek od Jakt »

Ahoj, na něčem podobném posledních pár týdnů pracuju. Postavil jsem na zahradě dřevěnou konstrukci - kterou opláštím a která bude později sloužit jako šopa - namontoval jsem krokve a na ně montuju J háky a hliníkové H profily (z Deku).
V plánu mám namontovat panely (18ks) k profilům zespodu přímo pomocí šroubů a panely utěsnit bitumenovým tmelem. Žádné folie a podobně pod panely dávat nebudu. Mezeru mezi panely nechám 4-5mm. Zakončení / oplechování neřeším, protože nechám poměrně velké přesahy na všech stranách (stavba cca 25m2, střecha cca 35m2 ;) a střecha bude šikmá jen na jednu stranu - sklon cca 16°
nnntomas

Příspěvek od nnntomas »

Narazil jsem na pěknou realizaci. https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?p=104916#p104916

Pokud bych to takhle bez krytiny dělal:
a) tak buď bych na dřevěné krokve (souběžně s nimi) dal níže uvedené hliníkové profily svisle v rozteči panelů na výšku jako zde ukazují, a panely do nich nasunul - rozteč krokví by byla ale kolem 1,2m nevím zda to není moc... kdybych náhodou tam pak někdy chtěl dát keramický tašky
b) nebo krokve standardně 0,9 m rozteč, na to dal standardně latě či prkna a až na ně pak zase svisle níže uvedený profil profil:

https://www.ecomar1ml.pl/sklep/fotowolt ... lu=7000-mm
Momo

Příspěvek od Momo »

nnntomas píše: stř led 01, 2025 11:57 pm rozteč krokví by byla ale kolem 1,2m nevím zda to není moc...
Rozteč krokví bývá 900-1100 mm. Dříve se používaly latě 50/30 mm, teď 60/40 mm.
Pokud bys dal rozteč 1200 mm, pak by to spravily latě 60/60 mm s naprostou jistotou, ale byly by o odst dražší než standardní 60/40.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
nnntomas

Příspěvek od nnntomas »

Právě...a zase atyp..., a hlavně střechu chci standardně dimenzovat na keramické tašky + FVE.

Deklarují vůbec poláci u toho jejich řešení nějakou vodě/větru odolnost? Na těch jejich stránkách toho moc nepíšou...
nnntomas

Příspěvek od nnntomas »

Další způsob vodotěsné instalace:
https://www.gridparity.cz/fotovoltaicky ... na-montaz/
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“