FV ohřev vody - lze mít i výstup na 230V ?

Odpovědět
mirek53

FV ohřev vody - lze mít i výstup na 230V ?

Příspěvek od mirek53 »

Zdravím a obracím se na místní komunitu s laickým dotazem. Jen doufám, že nebudu pro neznalost základů fotovoltaiky hned uvržen do věčného zatracení :D .
Rád bych si pořídil FVE pro ohřev vody v boileru. Tam se nabízejí sestavy s výkony cca 2,5 kWp. Mám ale takou představu, že pokud nebudu chtít zrovna ohřívat vodu, tak bych to použil třeba na filtraci bazénu nebo na lednici, prostě na něco s elektromotorem. A tady narážím na omezení, že na dodávané zařízení lze připojit jen odporovou zátěž.
Moje laická představa je, že bych na tom střídači/regulátoru kromě MPPT připojení k bojleru mohl přepnout na další výstup třeba 230V/2A, který když svítí slunce dostatečně tak funguje a když svítí málo tak se odpojí. Nechci žádné baterie. Je to nějak řešitelné, za rozumné peníze? Dík.
brumlaj

Re: FV ohřev vody - lze mít i výstup na 230V ?

Příspěvek od brumlaj »

Výkon panelů je po většinu roku značně proměnlivý.
Existuje regulátor který umí přepnout napětí na DC výstup. Takže Ti zbývá najít něco, co by roztočilo motor bez akumulátoru a mělo ochrany aby to ten motor nespálilo když nebude dostatečný výkon na točení motorem. Zvlášť lednička (kompresorová) Tě odmění když ji budeš zapínat v rytmu svitu slunce. Zapomeň na to co jsi napsal! Ne nadarmo je rozdíl v ceně akumulace do vody kterou zvažuješ a plnohodnotným řešením. Mezi tím nic není. Jen kapacita akumulátoru dále pak výkon a kvalita měniče vhodného pro pro motory.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
tomas

Příspěvek od tomas »

Toto umí motory i odpory:
https://gbc-solino.cz/headpage/off-grid ... -cerpadel/
Pozor ale na to že otáčky motoru se budou měnit podle aktuálního výkonu panelů. Čerpadlo filtrace by s tím mít problém asi nemělo, ale lednice z toho asi nebude nadšená, může mít problém rozběhnout kompresor.
A je to třífázové, nevím jak se to chová s jednofázovým zatížením, pokud tam je vůbec nulák - střed. Jinak by se musel vzít ze středu panelů. Ale to jsem netestoval. Jinak ještě transformátor D/Y.
Lepší si pořídit klasickou On-Grid nebo hybrid s akumulací než tyto neefektivní systémy na generování odpadního tepla v létě. Já to odmítám dělat, protože vím, že s tím bude málo kdo plně spokojený a že to stejně budou chtít neustále předělávat a připojovat na to další spotřebiče až na konec to stejné skončí u on-gridu nebo hybridu jen to bude ve výsledku zbytečně hodně drahé. A pokud nevyhovíte, tak budou šířit pomluvy atd....
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Ty levny měniče co se většinou používaj puze pro ohřev vody nemaj sinusový výstup!.
Pořiď si plnohodnotnou poloostrovni FVE. Ta muže tahnout celej dum i bojler 8-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
lancar

Příspěvek od lancar »

Kerberos 315C má omezený DC výstup na nabíjení baterky. Ve schématu mají nakreslen za Kerberosem jen "regulátor", neuvádějí jakého typu.
Výrobce má vyzkoušen je regulátor PWM, Chtěl jsem MPPT (Hybridní měnič). Ten není vyzkoušen. Budou oba spolupracovat? Panely mám 1 800 Wp 262V oc.
Odpovědět

Zpět na „Regulátory“