Victron komunita

Odpovědět
dako
Výkon panelů v FVE [Wp]: 2400
Kapacita baterie [kWh]: 15

Re: Victron komunita

Příspěvek od dako »

pibi píše: stř bře 12, 2025 8:02 am
ladik píše: úte bře 11, 2025 11:22 pm To neni zemneni na DC privodu, ale zemneni AC, celkem jsou tam 1x6mm2 hlavni, 1xACin, 1xACout, dohromady 18mm2.
Dovolím si trošku oponovat, není to zemění AC, ale kostry přístroje. V součtu 18mm2 by už mohlo být dostatečné i při zkratu DC na kostru.
Za jakých okolností začne v PE téct DC proud z baterií?
Ale to už jsme myslím tady někde probírali, že? :)
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

Při zkratu +pólu na kostru.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
ladik

Příspěvek od ladik »

beethowen píše: úte bře 11, 2025 3:49 pm V paralelním zapojení by měly být stejně dlouhé hlavně vodiče ACout, aby si měniče správně dělily proud na výstupu. Na vstupu při tomto průřezu a těchto malých rozdílech je to úplně jedno. Když si spočteš úbytky, tak při rozdílu délky kabelů 50cm a 80cm to bude při max. proudu 160A cca 30mV, což je nic.
Takze delku DC kabelu k Lynxu neresit? Ted mam od dvou krajnich menicu stejne delky a ten prostredni bych musel motat uvnitr listy, aby byl stejne dlouhy, ale to uz by byla delka polovicni cca 40cm vs 70cm ke krajnim.
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

Minulý týden jsem přepojoval 2xMP2 5000 do paralelního provozu, DC přívody 70mm2 mají na délce cca 1,5m rozdíl 40cm, AC vývody 6mm2 jsem odměřil přesně stejné a podle klešťáku se zátěž rozděluje pěkně rovnoměrně.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
beethowen
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 48

Příspěvek od beethowen »

ladik píše: úte bře 18, 2025 1:05 pm
beethowen píše: úte bře 11, 2025 3:49 pm V paralelním zapojení by měly být stejně dlouhé hlavně vodiče ACout, aby si měniče správně dělily proud na výstupu. Na vstupu při tomto průřezu a těchto malých rozdílech je to úplně jedno. Když si spočteš úbytky, tak při rozdílu délky kabelů 50cm a 80cm to bude při max. proudu 160A cca 30mV, což je nic.
Takze delku DC kabelu k Lynxu neresit? Ted mam od dvou krajnich menicu stejne delky a ten prostredni bych musel motat uvnitr listy, aby byl stejne dlouhy, ale to uz by byla delka polovicni cca 40cm vs 70cm ke krajnim.
Pokud tam máš solidní průřez, tak to při těchto délkách neřeš.
10,2kWp poly/mono, XTH6000-48, 2x VT-80A, Li-ion 48kWh
ladik

Příspěvek od ladik »

Mam vsude 2x 50mm2 jak ma byt a je to do 70cm. Takze za mne OK.
pete

Příspěvek od pete »

Ahoj, potřeboval bych poradit. Přidal jsem pár panelů a vyměnil regl 150/35 za 150/45.Mám ještě 150/70, oba připojené k cerbu a smart shuntu. Dva dny to fungovalo a pak nový regl přepnul do absorbce, a nabíjí max 160 W, i když je baterie na 50 %.Všiml jsem si ,že větší regl ukazuje napětí baterie 52,8 V a ten nový 58 V. Dá se to nějak přenastavit, nebo je to vadným mppt regulátorem .Dík za rady.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

musíš zapnout v cerbu DVCC a potom bys měl u jednoho mppt vidět u položky paralelní fungování že je "podřízený" a u jednoho trochu divně "samostaný".
nemáš tam nějak extra tenký dráty? kolik teda má ta baterka doopravdy?
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
pete

Příspěvek od pete »

DVCC je zapnuto, oba mppt jsou v režimu podřízený, někde jsem se dočetl, že to nejde nikde změnit. Dneska jsem tam vrátil původní slabší regl, když se výkon panelů přehoupne přes 100 W, přepne do absorbce jako ten silnější. Baterka je samodomo lifepo, a napětí je od 51 do 54,4 V. Kabely k baterce jsou 16 mm .Večer jsem je dal do továrniho nastavení. Třeba mě zítra překvapí. Je mi divné, že to skoro dva dny šlapalo.
ladik

Příspěvek od ladik »

Zkontroluj si jestli mas aktualni fw v obou MPPT. Me to take hlasilo spatne a mel jsem dva Mastery a dva slave, kdyz jsem poprve zapojil 4x MPPT 250/100 s fw 1.13, 3.10, 3.10 a 3.13 po aktualizaci a zapnuti rizeni nabijeni pres BMS vse OK. Vse mam na sbernici VE.can a hlavne musi byt zapojeny terminatory na obou koncich sbernice, jinak to nepojede dobre !
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Vens Gx a mppt ve.can - máte to někdo propojený? na venus GX je can2 zapojenej na 4 pin konektor, a nikde nemůžu najít, jestli je potřeba i na ten konektor přidat 120R odpor, jako terminátor. Na mppt terminátor bude, to je bez diskuze.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
havran2

Příspěvek od havran2 »

Provozuji 3f MPII 5000 s povolenou dodávkou, dodávku nemám zasmluvněnu tak ji nepreferuji, ale preferuji co nejmenší dokupování. Vzhledem ke spotřebičům i na ACIN nemůžu do ostrova. Stále se mi zdá, že ikdyž mám dost z panelů tak přikupuji denně cca 1,5kWh. Síťový odběr nastaven -100W. Na počátku jsem měl ET340 pak výměna za EM540 a žádné velké zlepšení. Přišel jsem na několik zajímavostí:
1. Přetoky mám povolené, ale omezené na 200W a i tak se mi děje, že někdy při nabité baterii vesele tlačí do gridu klidně 1500W - pokud přetoky zakážu úplně tak to tam udržuje dodávku těch 100W
2. Na VRM portále zobrazená hodnota odebrané energie z gridu sedí, ale dodaná do gridu je úplně mimo/je tam zobrazeno cca 30-60% toho co měří fakturační elektroměr i EM540 (EM540 na VRM v rozšířených zobrazí cca stejnou hodnotu jako fakturační na dodávce i spotřebě)
3. Čím je hezčeji tak tím více dodám energie do sítě, ale součastně tím více přikoupím ze sitě!! Reálně jsou dny kdy se nedobije baterka a odeberu 0,5kWh a dodám 1,5kWh a pak se udělá hezky dodám 6kWh a dokoupím 2kWh

Nevím proč VRM zobrazuje energii ze sítě dobře a dodávku podhodnocenou ikdyž má EM540, ale napadá mě že s tím může souviset i ten zvýšený odběr ze sítě při větší dodávce. Pocitově jako by při regulaci na 0 v 15min intervalu sčítal odběr s podhodnocenou dodávkou a tím je to nevyvážené v můj neprospěch.
Hledal jsem i na komunitě dokonce v posledním příspěvku to tam má borec úplně shodně ale další odpověď chybí viz: https://community.victronenergy.com/t/e ... em/5782/12

Nenapadá prosím někoho něco, kde by mohl být problém?
Ještě doplním v cerbu mám fw3.41 a v MPII 552. Chystám se na aktualizaci, ale vzhledem k 2ks BMS JK serialbatery a battery agregatoru je to komplikace. Díky.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Jak máš nastaveno tohle?

Screenshot 2025-04-08 at 20.35.11.png
havran2

Příspěvek od havran2 »

Jasně Vícefázová regulace - měření po fázích - je vidět že se snaží systém krmit fáze podle zatížení, ale dost to plave+- .
V nočních čtvrthodinách většinou odběr cca 40Wh a dodávka 80Wh a přes den když je přebytek tak někdy odběr 0Wh a dodávka 200Wh a ztoho najednou je odběr 230Wh a dodávka 190Wh. Očekával jsem, že když nechám -100W tak budou převažovat čtvrthodiny s 0Wh odběrem a není to pravda to se stává někdy až při té dodávce 200W.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Tak v tom případě ti asi neporadím.

Já mám přetoky do sítě povolené, a grid setpoint nastavený na -90W, a odběr ze sítě nemám v takovém nastavení žádný, v měřené čtvrthodině je to nula.
Ale ta hodnota bude dost individuální, podle nárazů spotřeby a výroby v daném domě. Když je baterka plná, a náhle vypneš velký spotřebič, tak to do sítě prostě přeleze, než to Multiplus zreguluje.

Letos od 1.7. musíš mít výrobní EAN a sjednaného obchodníka, který za tebe převezme odpovědnost za odchylku. Není lepší si rovnou teď sjednat fixní výkup a přetoky zapnout? Když přes den posíláš do sítě několik kW na každé fázi, tak ti odběr nehrozí :)

U dostatečně silných baterek a střídačů můžeš jet většinu času v ostrovním režimu, to dělám já v noci a velkou část zimy. Zapne se to automaticky jen při hrozícím přetížení střídačů, nebo nízkém SoC.
Momo

Příspěvek od Momo »

Taky mám grid-set-point -100 W. Před a po západu slunce jsem od gridu odpojený. Ke gridu jsem připojený pouze mezi SOC 15-92 %.
Pokud jsem pod SOC 15 %, jsem trvale v hybridu, ale grid-set-point měním na 0 W.

Měl jsem podobné problémy. Kromě nevyžádaných odběrů ze sítě (zejména při vyšší výrobě a zároveň spotřebě) to byla velká nestabilita výroby. Jsem v oblasti ČEZd, kde je frekvence na HDO nějakých 218? Hz (nevím přesně, dohledal bych, je to napsáno na HDO) a to mi ruší MP2. Pomohla výměna standardního ESS za privátní ESS. Ve slunečných dnech jsem měl odběr klidně 0,5 kWh, teď mám stabilně kolem 0,10-0,15 kWh/den (měřeno elektroměrem PND). Ale pozor, z toho je část, co mi bere HDO, elektroměr, a nějaké stykače připojené ke gridu. A tohle žere pro off-grid nějakých 5 W. To udělá denně třeba 0,05-0,10 kWh.

Můžu zkusit se přes noc neschovat do ostrova, co to teď udělá, když mám lepší ESS. Stejně těch 100 W, co bych do sítě posílal, bych nasdílel na partnerská odběrná místa. Jenom mi to bude žrát baterku, což jsem nechěl a proto jsem dělal automatiku na hybrid/off-grid.

EDIT:
Teď jsem se díval na PND, v době hybridu mám teď při g-s-p -100 W opravdu nulovou spotřebu. Něco vylítne krátkodobě, když se připojím a v hybridu mám těch 5-6 W. Zkusím pár dní jet v trvalém hybridu a uvidím, co to bude dělat. Když teď mám vyřešenou nestabilitu systému. A automatiku hybrid/off-grid bych nechal na zimu a temná období.
Zkouším g-s-p -80 W a trvalý hybrid.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Raww
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9840
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od Raww »

Potýkal jsem se naprosto se stejným chováním. Jedu s ESS asistentem. Také jedu v nastavení -120W.
Velmi mi pomohl privátní ESS asistent, který je stabilnější vůči rušení HDO.
9,8kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4
+ Fronius Symo Hybrid 5.0-3-S, Battery Box 12kWh Li-ion, AC-coupling
ESS v síti E.On
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Momo a Raww mají naprostou pravdu, že to je jedna z dost možných příčin. Já bydlím v lokalitě, kde to není problém, tak mě to hned nenapadlo :)
havran2

Příspěvek od havran2 »

Super díky za info.
Přetoky mám zakázány schválně kvůli DC vytěžování do akumulace. Výrobní EAN mám jen nemám s nikým smlouvu o výkupu. Co mám info tak u schválené elektrárny s dodávkou nikdo neřeší, že jim to tam posíláš zadarmo bez smlouvy pokud nepřekročí sjednaný výkon.
Než jim to posílat za 50haléřů raději si tím zatopím a ohřeji teplou vodu a součastně zatím nemám moc motivaci kvůli pár kW a tím pádem pár korunám řešit smlouvu o výkupu. Zatím od září po připojení sleduji trh a chování celého systému a uvidím - přes zimu to vůbec nedávalo smysl.
Jak jsem psal ostrov nemohu kvůli velkým spotřebičům (dílna, soustruh, cirkulárka, ...) na ACIN a součastně v dílně jsou přímotopy 2kw na L1 a 2kW na L2 a když jede jeden nebo oba tak to při dostatečném SOC baterie na přetocích a odběru nejde poznat = důkaz že měření po fázích nějak funguje.
Jsem na EGD u Brna.
Že to plave podle spotřeby i frekvence sítě chápu, ale součastně očekávám, že algoritmus MPII by měl sledovat odběr/dodávku v tom 15min intervalu a snažit se to vyrovnat na nastavenou hodnotu toho grid set pointu. Reálně když pozoruji grid měřič tak bych řekl že pokud něco sepne a cucne z gridu tak se to snaží zase dotlačit zpět, ale zde je problém že data z EM540 lítaj jak jak čert v krabičce tak jsou to jenom pocity.

Jinak zkoušel jsem i měnit ten grid set point (přes zimu jsem tam měl -30W) a napodzim i teď změnou v rozsahu -50 až -150W nevidím velký rozdíl v odběru ze sítě za 24h když má baterie dost SOC jen jim tam víc zadarmo pošlu a potáhnu baterii.

CO je ten privátní ESS asistent? Asi jsem někde chyběl slyším to poprvé. Děkuji.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

havran2 píše: stř dub 09, 2025 11:48 am Co mám info tak u schválené elektrárny s dodávkou nikdo neřeší, že jim to tam posíláš zadarmo bez smlouvy pokud nepřekročí sjednaný výkon.
Tak to máš právě staré informace. Letos od července je to jinak, dej si na to pozor a smlouvu si sjednej.

havran2 píše: stř dub 09, 2025 11:48 am očekávám, že algoritmus MPII by měl sledovat odběr/dodávku v tom 15min intervalu a snažit se to vyrovnat na nastavenou hodnotu toho grid set pointu
Ne, tak to nefunguje, Multiplus nic takového v rámci 15min nedělá, to bys to musel cíleně naprogramovat.
Ono to ani v rámci 15min intervalu vykompenzovat nejde, elektroměr neustále přičítá hodnoty do těch registrů, a jednou za 15min uloží/odešle průměr. Net metering tam žádný není, ani v rámci 15ti minut.

Co ale můžeš udělat: zařídit si sdílení elektřiny, a sdílet sám se sebou. Pak budeš mít v rámci těch 15min započítanou alespoň tu silovku, i mezi fázemi. Distribuci budeš muset platit pořád stejně.

havran2 píše: stř dub 09, 2025 11:48 am CO je ten privátní ESS asistent? Asi jsem někde chyběl slyším to poprvé. Děkuji.
Je to upravený ESS asistent, který se šíří v ČR, a oficiálně ho nikde veřejně od Victronu nedostaneš. Pokud máš střídače od Neosolaru, tak ti to na požádání pošlou. Docela úspěšně řeší to rušení Multiplusů HDO signálem v některých částech sítě.
havran2

Příspěvek od havran2 »

Letos od července - myslíš od července 2024? předpokládám - já se připojoval v záři 2024 a informace mám z té doby od EGD a zatím ani žádný problém(pokuta nebo upozornění) nenastalo. Dodavatele mám Eon tam mě chodí faktury měsíčně a teď za březen tam uteklo 53kWh a zatím nikdo nic.

Sdílení sám sobě v případě 3f systému mi připadá trochu úlet. Pokud je to špatným nastavením nebo verzí tak je jednoduší to zkusit poléčit a mít klid.
Jsem smířen s nějakým nákupem při provozu ESS a např. 0,5kWh/den asi OK, ale 2kWh/den což se = cca 10Kč/den už mi připadá zbytečné.

Nevím proč by to nešlo v rámci těch 15minut vykompenzovat? Pokud si tvoří průměr v registru a vidí jeho hodnotu tak by mohl ten průměr někam tlačit odběrem nebo dodávkou to kompenzovat.
A zjevně ten EM540 měří velice podobně jako fakturační tzn. ty algoritmy jsou tam udělány shodně a rozdíl bude jen v nějakých nepřesnostech.
Ty si myslíš, že když MPII má zadáno grid set point -100W tak zkrátka se trvale snaží udržet v každé fázi -33W? Já bohužel do těch vnitřních dějů vůbec nevidím jen se domnívám a ikdyž vyčítám a řídím něco přes Modbus tak zrovna k MPII na Modbusu k zápisu toho moc není(jen setpoint pro každou fázi) ale to jsem zatím nezkoušel - primárně se snažím, aby to co má fungovat samo fungovalo a přes Modbus si tvořím nadstavbu místo NodeRed.

Díky moc za info a radu zkusím Neosolar ohledně toho privátního ESS jestli to pomůže.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Zmena je od 1.7.2025
jbb

Příspěvek od jbb »

Nevím proč by to nešlo v rámci těch 15minut vykompenzovat? Pokud si tvoří průměr v registru a vidí jeho hodnotu tak by mohl ten průměr někam tlačit odběrem nebo dodávkou to kompenzovat.

No protože tu směšuješ dvě věci. Jedna je, jak se chová elektroměr - ten všechno co teče dovnitř zapisuje do registru 1.8.0 (eventuálně je druhý registr pro druhý tarif) a vše co teče ven zapisuje do registru 2.8.0. takže v jeden okamžik klidně na jedné fázi zapisuje co teče dovnitř a z druhé fáze zapisuje co teče ven.

Ty čtvrt hodiny se týkají jenom sdílení. Tedy pokud během čtvrt hodiny teklo dovnitř a teklo ven tak máš při zapnutém sdílení silovku za nulu, ovšem samozřejmě platíš ty ostatní poplatky. Ale v těch registrech se to uložilo zvlášť.

Jo holoto, toho bohdá nebude aby se sáhlo na měření po fázích. Ne nadarmo se tomu tady neříká ČEZko
26x AIKO-450 (12kWp) východ
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
Momo

Příspěvek od Momo »

jbb píše: čtv dub 10, 2025 10:14 am Ty čtvrt hodiny se týkají jenom sdílení. Tedy pokud během čtvrt hodiny teklo dovnitř a teklo ven tak máš při zapnutém sdílení silovku za nulu, ovšem samozřejmě platíš ty ostatní poplatky. Ale v těch registrech se to uložilo zvlášť.
Čtvrthodina se týká i rezervovaného výkonu. Dodaná energie za 1/4 hodiny (kWh) se podělí 1/4 hodinou (h) a získá se průměrný výkon (kW) a ten se porovnává s rezervovaným výkonem.

Tady je možné něco kompenzovat, ale jenom ten průměr (kW). Energie (kWh) snížit nejde.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
Beny

Příspěvek od Beny »

Ahoj,
potřeboval bych si ujasnit nějaké pojmy.

Stavím AC coupling se SolarEdgem, Victron napojen na AC IN. Tedy jen UPSka s baterkou.
Bude při výpadku DS Victron funční jako Off grid nebo to s výpadkem sítě vše spadne a na svorkách venku nic nebude?
Jde mě o to, zda mám dát odpojovací relé a i si zahrávám s myšlenkou off gridu.

Díky
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
http://www.pocasinakladne.cz/
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“