Provozuji 3f MPII 5000 s povolenou dodávkou, dodávku nemám zasmluvněnu tak ji nepreferuji, ale preferuji co nejmenší dokupování. Vzhledem ke spotřebičům i na ACIN nemůžu do ostrova. Stále se mi zdá, že ikdyž mám dost z panelů tak přikupuji denně cca 1,5kWh. Síťový odběr nastaven -100W. Na počátku jsem měl ET340 pak výměna za EM540 a žádné velké zlepšení. Přišel jsem na několik zajímavostí:
1. Přetoky mám povolené, ale omezené na 200W a i tak se mi děje, že někdy při nabité baterii vesele tlačí do gridu klidně 1500W - pokud přetoky zakážu úplně tak to tam udržuje dodávku těch 100W
2. Na VRM portále zobrazená hodnota odebrané energie z gridu sedí, ale dodaná do gridu je úplně mimo/je tam zobrazeno cca 30-60% toho co měří fakturační elektroměr i EM540 (EM540 na VRM v rozšířených zobrazí cca stejnou hodnotu jako fakturační na dodávce i spotřebě)
3. Čím je hezčeji tak tím více dodám energie do sítě, ale součastně tím více přikoupím ze sitě!! Reálně jsou dny kdy se nedobije baterka a odeberu 0,5kWh a dodám 1,5kWh a pak se udělá hezky dodám 6kWh a dokoupím 2kWh
Nevím proč VRM zobrazuje energii ze sítě dobře a dodávku podhodnocenou ikdyž má EM540, ale napadá mě že s tím může souviset i ten zvýšený odběr ze sítě při větší dodávce. Pocitově jako by při regulaci na 0 v 15min intervalu sčítal odběr s podhodnocenou dodávkou a tím je to nevyvážené v můj neprospěch.
Hledal jsem i na komunitě dokonce v posledním příspěvku to tam má borec úplně shodně ale další odpověď chybí viz:
https://community.victronenergy.com/t/e ... em/5782/12
Nenapadá prosím někoho něco, kde by mohl být problém?
Ještě doplním v cerbu mám fw3.41 a v MPII 552. Chystám se na aktualizaci, ale vzhledem k 2ks BMS JK serialbatery a battery agregatoru je to komplikace. Díky.