Sdílení...
Re: Sdílení...
Ahoj kuci.
Byl by nekdo ochoten poslat mi denni a mesicni .csv z datoveho centra? Chtel bych vyzkouset "nástroj pro vycteni kulturnejsich dat o sdileni" nez ten blabol co z toho leze (jak jsem cetl). Sam EDC teprve vyrizuji.
Dik
Byl by nekdo ochoten poslat mi denni a mesicni .csv z datoveho centra? Chtel bych vyzkouset "nástroj pro vycteni kulturnejsich dat o sdileni" nez ten blabol co z toho leze (jak jsem cetl). Sam EDC teprve vyrizuji.
Dik
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
poslal jsem denní přes sz, prase aby se v tom vyznalo, co mám naklikat 

-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Ahoj, mohl bych také požádat o ukázkový csv soubor klidně anonymizovaný a s minimem dat? Chtěl bych ho použít jako šablonu a zkusit simulovat data spotřeb a výrob pro ten Clonym odkazovanej nástroj. Děkuju.
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, Deye 12kW (GW10K-ET odstaveno), 32 kWh EVE, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
Doufám, že jsem to ve vláknu nepřehlédnul - Pokud mám sdílení a dodávám přetoky do sítě, pak pravděpodobně dodám více, než odběr ve skupině.
Co se stane s tou dodávkou navíc? Pouze propadne? Nebo můžu či dokonce musím mít nasmlouvaný odběr, byť třeba za minimální cenu?
Měl jsem za to, že tohle je řešeno smlouvou s distributorem o převzetí zodpovědnosti za odchylku, kterou mi určitě ČEZ vyřizoval, když jsem měl tarif elektřina pro Soláry, nicméně dneska (po změně tarifu stále u ČEZu) nemohu nikde najít, zda to ještě platí.
Co se stane s tou dodávkou navíc? Pouze propadne? Nebo můžu či dokonce musím mít nasmlouvaný odběr, byť třeba za minimální cenu?
Měl jsem za to, že tohle je řešeno smlouvou s distributorem o převzetí zodpovědnosti za odchylku, kterou mi určitě ČEZ vyřizoval, když jsem měl tarif elektřina pro Soláry, nicméně dneska (po změně tarifu stále u ČEZu) nemohu nikde najít, zda to ještě platí.
Musis mit nasmlouvany odber s jakymkoliv obchodnikem. Treba ČEZ nebo kdokoliv jiny.
Distributor s tim nema nic spolecneho. CEZ ma i distribuci i obchod.
Obchodnik za tebe musi prevzit zodpovednost za odchylku (jinak flastr).
Nezbyde ti nez obchodnikovi zavolat či poslat mail. Radeji nez platit flastr.
Distributor s tim nema nic spolecneho. CEZ ma i distribuci i obchod.
Obchodnik za tebe musi prevzit zodpovednost za odchylku (jinak flastr).
Nezbyde ti nez obchodnikovi zavolat či poslat mail. Radeji nez platit flastr.
Rozhodně dneska na ČEZ zavolám a jsem zvědav - čekal bych, že kvůli riziku postihu se tato informace bude někde jasně nalezitelná v portálech na distribuci nebo u obchodníka.
Na cez.cz jsem nasel, jak si ověrit, zda dodavatel převzal odpovědnost za odchylku:
Pokud jste naším zákazníkem a udělili jste nám zmocnění, můžete si v MŮJ ČEZ ověřit, že máte vše již vyřízeno.
Výrobní EAN se vám v MŮJ ČEZ zobrazí, pokud máte pro výrobnu již přidělený výrobní EAN a současně jsme převzali odpovědnost za odchylku.
Kde výrobní EAN v MŮJ ČEZ najdete?
V menu jděte do ELEKTŘINA a vyberte výrobnu, kde chcete ověřit, že je vše vyřízeno.
Na kartě Základní a technické informace najdete EAN.
Pokud je zobrazen, znamená to, že máte vše vyřízeno a nejsou potřeba žádné další kroky.
Osobně tam vidím pouze odběrový EAN - to by podle textu výše znamenalo, že obchodník odpovědnost za odchylku nepřevzal. (Respektive převzal ji u jiného produktu a teď už ne)
Jsem zvědav na infolinku
Na cez.cz jsem nasel, jak si ověrit, zda dodavatel převzal odpovědnost za odchylku:
Pokud jste naším zákazníkem a udělili jste nám zmocnění, můžete si v MŮJ ČEZ ověřit, že máte vše již vyřízeno.
Výrobní EAN se vám v MŮJ ČEZ zobrazí, pokud máte pro výrobnu již přidělený výrobní EAN a současně jsme převzali odpovědnost za odchylku.
Kde výrobní EAN v MŮJ ČEZ najdete?
V menu jděte do ELEKTŘINA a vyberte výrobnu, kde chcete ověřit, že je vše vyřízeno.
Na kartě Základní a technické informace najdete EAN.
Pokud je zobrazen, znamená to, že máte vše vyřízeno a nejsou potřeba žádné další kroky.
Osobně tam vidím pouze odběrový EAN - to by podle textu výše znamenalo, že obchodník odpovědnost za odchylku nepřevzal. (Respektive převzal ji u jiného produktu a teď už ne)
Jsem zvědav na infolinku

Tak update z infolinky: Výrobní EAN mají, ale nemají přiřazenu žádnou smlouvu - budou muset zjistit, zda stále přebírají zodpovědnost a ozvou se.
Takže předpokládám, že ne a a že si budu muset najít nějakého obchodníka - a na to už je jiné vlákno.
A abych se vrátil k tématu vlákna - je tedy správná představa, že nejdříve se mnou dodávaná elektřina - přetok spotřebuje ve sdílené skupině a následně ji převezme obchodník?
Takže předpokládám, že ne a a že si budu muset najít nějakého obchodníka - a na to už je jiné vlákno.
A abych se vrátil k tématu vlákna - je tedy správná představa, že nejdříve se mnou dodávaná elektřina - přetok spotřebuje ve sdílené skupině a následně ji převezme obchodník?
Jo, nejdřív je sdílená elektrika, to si řešíš s tvými partnery a teprve zbytek kupuje obchoník.
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
- pave69
Pro představu, za březen jsem takhle nasdílel 43 kWh, což na rozdílu ceny oproti prodeji za fix dělá cca 80 Kč. Takže drobné, nejsem si jistý, jestli se propracuji až k heslu "halíře dělaj talíře"
.

Používáte ke sdílení nějaký měřič spotřeby v cílové domácnosti, abyste mohli online optimalizovat dodávku do sítě podle odběru? Třeba Shelly EM, nebo něco podobného?
Přemýšlím, jaký HW použít, aby to bylo co nejjednodušší, a levné. Ideálně připojení na lokální wifi v tom bytě, kam sdílím.
V případě Shelly hádám, že by šlo ke čtení dat využít Cloud API (Shelly Cloud). Tak by se nemusel řešit přístup k datům za NAT, firewallem atd.
Přemýšlím, jaký HW použít, aby to bylo co nejjednodušší, a levné. Ideálně připojení na lokální wifi v tom bytě, kam sdílím.
V případě Shelly hádám, že by šlo ke čtení dat využít Cloud API (Shelly Cloud). Tak by se nemusel řešit přístup k datům za NAT, firewallem atd.
- pave69
Nepoužívám nic, GW se v tomto ohledu dá dost blbě řídit - jakože posílat málo, ale (skoro) pořád. Takže jde jen o přetoky v době, kdy svítí a baterka je plná. Když jsem si spočítal rozdíl v ceně výkupu a toho, co se ušetří v bytě, tak by se to moc nevyplatilo.
Kdyby měl někdo tip, jak to u GW uřídit, aby to nemělo negativní vliv na případné docucávání ze sítě v FV lokaci, tak sem s tím. V podstatě zjišťovat spotřebu bytu je až sekundární, protože kdybych poslal do sítě každou 1/4 hodinu 200Wh (mimo řekněme 0 až 5 h ráno), tak to pokryje drtivou většinu spotřeby bytu a víc stejně z baterky nedám, když mám vydržet do rána.
Kdyby měl někdo tip, jak to u GW uřídit, aby to nemělo negativní vliv na případné docucávání ze sítě v FV lokaci, tak sem s tím. V podstatě zjišťovat spotřebu bytu je až sekundární, protože kdybych poslal do sítě každou 1/4 hodinu 200Wh (mimo řekněme 0 až 5 h ráno), tak to pokryje drtivou většinu spotřeby bytu a víc stejně z baterky nedám, když mám vydržet do rána.
Opakovaná zkušenost: U nás (ČEZd, Kladno) trvá montáž průběhového měření pro EANo zhruba dva týdny od přidání EANo do skupiny sdílení v EDC.
To je dost rychlý, to je super.
Dotaz na již zkušené...: Jak se prosím OTE dozví o výrobním EAN mikrozdroje nebo jak dlouho to trvá? Probíhá to automatizovaně nebo to hlásí OTE distributor či obchodník, se kterým máte smlouvu na výkup?
Chtěl jsem registrovat výrobnu u EDC, ale zatím mi to hlásí, že OTE EAN nezná... Trvalý provoz (UTP) byl povolen 13.5.2025
Chtěl jsem registrovat výrobnu u EDC, ale zatím mi to hlásí, že OTE EAN nezná... Trvalý provoz (UTP) byl povolen 13.5.2025
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
- pave69
Normálně se s obchodníkem (výkup) uzavírá smlouva na výrobní EAN. Takže asi řešit s ním, jinak to nejspíš nebude rozhodoplatné.
Myslím, že jsem žádal o EANd distributora. Telefonát distributorovi by nic nezkazil. Je to poměrně krátce od UTP.
Jseš moc rychlej. Zadává to distributor a pro tento měsíc s tím nepočítej. Distributor je moloch.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Tak EAN už jsem měl, FVE je provozována od loňského listopadu ve zjednodušeném režimu, tak to ČEZd automaticky "naděloval". Ale brnknul jsem na linku EDC, abych se dozvěděl, jak to mezi OTE a EDC funguje. Údajně OTE oficiálně eviduje výrobnu až v momentě, kdy je přiděleno EAN (distributorem) a dozví se také o existenci smlouvy o výkupu (od obchodníka)...
Byl jsem tenkrát se společným EANem u Bezdodavatele, žádost na ČEZd a do měsíce EANd. Využil jsem toho, že zanikla smlouva o výkupu z důvodu nového EANu (musel by být dodatek) a přešel jsem tenkrát hned k Centropolu. Ze spotu na fix, tenkrát správná volba.
No, jsem zvědav, kam se ty "fixy" budou vyvíjet...
Jinak dnes právě dorazila potvrzená smlouva o výkupu od obchodníka a čeká se na zaevidování... zkouším to na EDC pravidelně...
Jinak dnes právě dorazila potvrzená smlouva o výkupu od obchodníka a čeká se na zaevidování... zkouším to na EDC pravidelně...