FlexiEnergie od ČEZu

Odpovědět
gb3313

FlexiEnergie od ČEZu

Příspěvek od gb3313 »

Před nedávnem jsem dostal nabídku od ČEZu na Flexienergii, což je alternativa k Elektřina pro soláry se sníženými měsíčními poplatky za umožnění regulace výkonu FVE / přetoků do sítě. Na jejich nabídku jsem reagoval dotazem, jak je řízení přetoků pomocí Flexiboxu technicky řešeno ? Bohužel dosud bez odpovědi.
Mohu se zeptat zdejší komunity, jestli k tomu nemá bližší informace ? Je to řešeno zápisem do EEPROM ? MODBUS RTU ? Nebo nějak jinak ?
Jde mi o záruku výrobce na střídač Solax ? EEPROM mají omezený počet zápisů, tudíž pokud by to bylo regulováno zápisy do EEPROM, po nějaké době se paměť může teoreticky odporoučet.
Díky za reakce.
flexi_box_460x460.jpg
moo_cez_flexi_energie.pdf
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
vinklarekcz

Re: FlexiEnergie od ČEZu

Příspěvek od vinklarekcz »

Bylo by dobré napsat více .. kolik je přetoků?? resp. kolik dodáváte do virt. baterie..??
Z principu je u mě čez jasný :steaming: ... cokoliv nabídne/změní je pro mě nevýhodné ... u mě ztratil kredit u e-tarifu, poté u čezboxu ... :cry:
3x380Wp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 7s/100Ah
gb3313

Příspěvek od gb3313 »

Díky za názor. Jen podotknu, že neřeším ekonomickou výhodnost. Mě zajímá, jak to ČEZ reguluje a zda-li to může mít vliv na záruku střídače.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Střídače jsou běžně nachystané na to, aby se jim nějakým signálem řeklo, že nemají posílat přetoky - je to řízené přes HDO. U Goodwe se signál HDO prostě propojí s drátem, který se ze střídače dá vyvést. Počítám, že u Solaxu to bude podobné. Je to funkce střídače, takže její využití nemá na záruku vliv.
vata

Příspěvek od vata »

Ano, taky to popisují na více místech v manuálu, hledejte řízení výkonu skrze DRM a Ripple control. Je na to třeba přijímač RCR, který vám asi dodají. A měl by to podporovat každý k síti připojený měnič, je to standardizovaná funkce on-grid měničů podle AS/NZS 4777.2.
Tolik si pamatuju z překladů k Solaxům.
Mex

Příspěvek od Mex »

Měniče Solax s novými verzemi firmware mají 2 typy parametrů.
Jeden typ se zapisuje do EEPROM a zůstává tak v platnosti i po případném vypnutí a zapnutí měniče.
Druhý typ parametrů se právě z toho důvodu, aby se neojížděla EEPROM, pouze uplatní, ale hodnota se už nezapisuje do EEPROM. A po vypnutí měniče se zapomene.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Mex píše: úte čer 10, 2025 10:42 pm Měniče Solax s novými verzemi firmware mají 2 typy parametrů.
Jeden typ se zapisuje do EEPROM a zůstává tak v platnosti i po případném vypnutí a zapnutí měniče.
Druhý typ parametrů se právě z toho důvodu, aby se neojížděla EEPROM, pouze uplatní, ale hodnota se už nezapisuje do EEPROM. A po vypnutí měniče se zapomene.
Bohužel toto ovládání nelze použít na zamezení přetoků do sítě, to lze pouze ve standardním režimu změnou parametru Export control na nulu. Jinak popis ovládání měniče přes tyto příkazy je tady https://kb.solaxpower.com/solution/deta ... 67a87b01d2
Mex

Příspěvek od Mex »

Mě Solax nijak nebere, nemám ho.
Ale měl jsem zato, že tyhle Modbusové služby tam jsou přidané právě pro on-line řízení a pro časté změny bez ojíždění EEPROM.
Využívá to myslím třeba ten jejich Datahub, který tak umí řídit třeba celou flotilu měničů, aby výsledný výkon/přetok byl na nějaké požadované úrovni.
Solax_bez_zapisu_do_EEPROM.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
gb3313

Příspěvek od gb3313 »

Díky všem za reakce. Udělám menší souhrn - DRM řízení zřejmě neřeší tento problém. Přetoky lze řídit přes MODBUS - to jsem věděl - např. přes Home Assistant, apod. Stále ale tápu, zda-li Flexibox zapisuje do paměti či nikoliv. Holt počkám, zda-li se ČEZ ozve s jasnou odpovědí.
Mex

Příspěvek od Mex »

Tak jestli platí to, co mají na webu, tak to bude zapisovat do EEPROM.
Otázka: Jakým způsobem bude střídač řízen?
Odpověď: Na střídači bude nastavována hodnota povolených přetoků do distribuční sítě.

Tyhle Modbus služby jdou přes EEPROM. Ale zase je asi nebudou měnit a tedy zapisovat moc často.
Mimo EEPROM jsou služby pro on-line řízení. Ty ale asi tahle krabička neumí.
jbb

Příspěvek od jbb »

No ale vzhledem k těm podmínkám asi budou zastavovat vždycky při mínusové ceně elektřiny a k tomu ještě ta jedna MW ročně. To docela splňuje definici často...
26x AIKO-450 (12kWp) východ
26x AIKO-450 (12kWp) západ
2x Solaredge SE9K (2x9kW, celkem max 14kW)
3x Victron MP2 5000VA
2x Baterie BYD LVL (31kWh)
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Mex píše: stř čer 11, 2025 4:28 pm Mě Solax nijak nebere, nemám ho.
Ale měl jsem zato, že tyhle Modbusové služby tam jsou přidané právě pro on-line řízení a pro časté změny bez ojíždění EEPROM.
Využívá to myslím třeba ten jejich Datahub, který tak umí řídit třeba celou flotilu měničů, aby výsledný výkon/přetok byl na nějaké požadované úrovni.
Solax_bez_zapisu_do_EEPROM.jpg
To jsou, ale zatím nemají mód pro omezení dodávek do sítě, teoreticky by to šlo přímo přes řízení výkonu, ale nejsem si jistý, jak moc by to bylo složité. Bez zápisu do EEPROM by to mohlo ještě jít přes nastavení módu SelfUse s Export limitem 0 a pokud chci povolit přetoky tak zapnout mód ongrid měniče bez vybíjení baterie (mód 5 dle tabulky Solaxu) a pokud by dostupný výkon z FVE klesl pod spotřebu tak tento mód zase vypnout, potom by nedocházelo k zápisu do EEPROM. Vyzkouším to na svojí instalaci.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“