Solax X3 hybrid G4 10kw - nedosahuje max výkon

Odpovědět
omik

Solax X3 hybrid G4 10kw - nedosahuje max výkon

Příspěvek od omik »

Ahoj. Mám cca 10kWp panelů, střídač Solax X3 hybrid G4 10kW. Dodávala mi to firma GoldenSun, která zkrachovala.

Loni jsem s nima jednou řešil, že maximální výkon zas optimálních podmínek byl cca do 8kW, na dálku to opravili, takže to musela být nějaká parametrizace střídače. Maximální výkon byl opravdu kolem 10kw (dle informací že střídače).

Teď se ale znovu opakovaně i v úplně slunečné dny v červnu dostávám maximálně na 7,5kW.

Pokoušel jsem se hledat parametry, které by to mohli ovlivňovat, ale neúspěšně.

Dokáže mě někdo nasměrovat?

Děkuji
misif
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Re: Solax X3 hybrid G4 10kw - nedosahuje max výkon

Příspěvek od misif »

Abys dostal z 10kWp celkem 10kW DC výkonu musíš splňovat:

1. panely jsou kolmo ke slunci (dnes 27° sklon, čistý jih v pravé poledne, pokud jsou v nějakém jiném náklonu, musíš přepočítat jejich efektivní plochu jako jejich průmět do roviny kolmé na směr ze slunce)
2. panely mají 23°C, teplem se značně zhorušje jejich výkon
3. je dobrá viditelnost, nejen, že nejsou mraky, ale nesmí být ani opar, aby bylo osvětlení 1000W/m2
4. žádný stín, ani zašpinění byť jenom okrajů

pokud máš slunečný den, panely jsou přehřáté, je opar a máš jiný sklon, pak bych považoval 7.5kW za excelentní výkon :-)

Mých 12kWp dávalo dnes za slunečného dne max 9.01kW. Včera šly mraky a občas mezy mraky vysvitlo slunce na chladné panely, nebyl opar a v ten okamžik, řádově na vteřiny až minuty se objevoval výkon ke 12kW, prestože sklon panelů vzhledem k aktuální poloze slunce nemám ideální.
omik

Příspěvek od omik »

misif píše: čtv čer 12, 2025 6:31 pm Abys dostal z 10kWp celkem 10kW DC výkonu musíš splňovat:

1. panely jsou kolmo ke slunci (dnes 27° sklon, čistý jih v pravé poledne, pokud jsou v nějakém jiném náklonu, musíš přepočítat jejich efektivní plochu jako jejich průmět do roviny kolmé na směr ze slunce)
2. panely mají 23°C, teplem se značně zhorušje jejich výkon
3. je dobrá viditelnost, nejen, že nejsou mraky, ale nesmí být ani opar, aby bylo osvětlení 1000W/m2
4. žádný stín, ani zašpinění byť jenom okrajů

pokud máš slunečný den, panely jsou přehřáté, je opar a máš jiný sklon, pak bych považoval 7.5kW za excelentní výkon :-)

Mých 12kWp dávalo dnes za slunečného dne max 9.01kW. Včera šly mraky a občas mezy mraky vysvitlo slunce na chladné panely, nebyl opar a v ten okamžik, řádově na vteřiny až minuty se objevoval výkon ke 12kW, prestože sklon panelů vzhledem k aktuální poloze slunce nemám ideální.
Jak jsem psal, za podmínek, které byli dnes tam byl výkon přes 9kw relativně běžně. Bylo slunečně, bez oparu, teplota vzduchu 20, vánek... Prostě jsem loni na vlastní oči viděl vyšší čísla po nějaké rekonfiguraci, oni mi řekli, že tak bylo nastaveno něco, co to maximum limitovalo.
Atman
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Atman »

Treba si sadnúť k striedaču keď chodia oblaky na modrom nebi. Dve, tri minúty zatienenia, panely vychladnú, vyjde slnko spoza mraku a pokiaľ je slnko kolmo k panelu, dá nominálny výkon a potom klesne. Pri trvalom osvietení je teraz keď už je teplo je výkon dosť nižší, panely sú hneď horúce. Mne v lete pole 4,9kWp dáva max 3700W. ale zase tam mám sklon cez 50 stupňov..
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp 45°, JJZ 4,9kWp 55°, JJZ 4,4kWp 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
LiborSt

Příspěvek od LiborSt »

Nepises jakou orientaci a sklon panelu mas.
Tech vlivu je vic ale umisteni panelu je zasadni.
Mam tez 10 Solax a uz jsem mel i vykon pres 11kW.
Panely mam 6kWp JV 130st a sklon 35 nebo 38. A dalsi 4 kWp JZ 220 st na ploche strese na konzolach 15 st.
Toto rozlozeni mi dava vykon od rana do pozdniho vecera a kdyz se to sejde a Slunce jde presne z jihu tak to da i vice jak nomilnalni vykon.
Dnes od rana cca od 8 hod uz jede 4kW, ted pred polednem v 11 hod 8kW.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“