Nákup od distributora a nesoulad s FVE
Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
- zool
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10000
- Kapacita baterie [kWh]: 10
Nákup od distributora a nesoulad s FVE
Ahoj Všem,
Mám FVE viz podpis a nějak se mě nezdá vyúčtování od distributora versus kolik ukazuje FVE.
Je mě jasné že SEMS Portál je pouze informační ale je tam opravdu velký rozdíl (9x), tak mě zajímá, čím to může být.
Tady je statistika ze SEMS portálu za 05/2025: Tady je statistika z AZ Routeru 05/2025: A tady faktura od MND za 05/2025: Nevím zda se to těch statistik promítá i vlastní spotřeba střídače. BEV auto nemám.
Využívám pouze AZ Router na nahřívání bojleru a zde jeho nastavení: A pak jeho automatizace zde: 30kWh (SEMS a AZ Router) a 275kWh (MND) je strašně velký rozdíl a nevím, kde a proč vzniká, věděl by zde někdo?
Díky Jenda
Mám FVE viz podpis a nějak se mě nezdá vyúčtování od distributora versus kolik ukazuje FVE.
Je mě jasné že SEMS Portál je pouze informační ale je tam opravdu velký rozdíl (9x), tak mě zajímá, čím to může být.
Tady je statistika ze SEMS portálu za 05/2025: Tady je statistika z AZ Routeru 05/2025: A tady faktura od MND za 05/2025: Nevím zda se to těch statistik promítá i vlastní spotřeba střídače. BEV auto nemám.
Využívám pouze AZ Router na nahřívání bojleru a zde jeho nastavení: A pak jeho automatizace zde: 30kWh (SEMS a AZ Router) a 275kWh (MND) je strašně velký rozdíl a nevím, kde a proč vzniká, věděl by zde někdo?
Díky Jenda
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
FVE -> 10kWp panely JIH + ZÁP / AEG 10.0H2 (GoodWe 10K‑ET Plus) a baterka AS-BBH1-10000/HV (AEG 10kWh)
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Re: Nákup od distributora a nesoulad s FVE
AZ router nevím, ale SEMS počítá fáze součtově, zatímco MND (každý český distributor) po fázích. 300 kWh/rok je u GW střídače běžný rozdíl. Dá se to trochu vylepšit sdílením sám sobě, potom to bude o cenu energie levnější. Já teda ještě dělám to, že se odpojuji od sítě pokud neposílám přebytky nebo nemusím docucávat z DS. Ale má to nějaké vedlejší efekty, určitě je jednodušší začít tím sdílením na https://portal.edc-cr.cz/
- zool
Ono jde sdílet sám sobě? Tedy na stejný EAN který vyrábí i posílat? Tak to bych opravdu nečekal takovýto hack 

FVE -> 10kWp panely JIH + ZÁP / AEG 10.0H2 (GoodWe 10K‑ET Plus) a baterka AS-BBH1-10000/HV (AEG 10kWh)
to je rozdil 30 kWh vs skoro 275 kWh, za jeden mesic. Fazove jsou rozdily, ale je to tak cca 10%
asi bude dobre dodat jeste graf - spotreba doma/ spotrebu ze site po jednotlivych fazich + baterka.
Jako vzdy se zeptam, zda je v aplikaci Solar Go (v telefonu) videt zaskrtly vpravo dole Unbalanced output, resp. v cestine tam bude asi nevyvazeny vystup. Kdo je distributor CEZ nebo EGD? CEZ ma webovou aplikaci PND - Portal Namerenych Dat - tam jsou videt grafy, ktere meri elektomer.
asi bude dobre dodat jeste graf - spotreba doma/ spotrebu ze site po jednotlivych fazich + baterka.
Jako vzdy se zeptam, zda je v aplikaci Solar Go (v telefonu) videt zaskrtly vpravo dole Unbalanced output, resp. v cestine tam bude asi nevyvazeny vystup. Kdo je distributor CEZ nebo EGD? CEZ ma webovou aplikaci PND - Portal Namerenych Dat - tam jsou videt grafy, ktere meri elektomer.
- zool
Díky za tip, do Solar Go se podívám večer až budu doma.
Distributor je MND. Na ten portál od CEZ se můžu přihlásit i když je distributor MND?
Teď ještě koukám, že verze FW střídače je hodně stará 923. Už je venku 1127, zkusím se zeptat i instalační firmy na update FW střídače.
Distributor je MND. Na ten portál od CEZ se můžu přihlásit i když je distributor MND?
Teď ještě koukám, že verze FW střídače je hodně stará 923. Už je venku 1127, zkusím se zeptat i instalační firmy na update FW střídače.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
- Kapacita baterie [kWh]: 17
MND určitě distributor není, neb ti jsou na území ČR jen tři:
ČEZ Distribuce
EG.D
PREdistribuce
Viz např. https://www.kurzy.cz/elektrina/distributori
Distributora si vybrat nemůžeš, závisí na místě fyzického připojení k distribuční síti.
MND je obchodník s elektřinou, ten ti prodává silovou elektřinu a vystavuje faktury.
ČEZ Distribuce
EG.D
PREdistribuce
Viz např. https://www.kurzy.cz/elektrina/distributori
Distributora si vybrat nemůžeš, závisí na místě fyzického připojení k distribuční síti.
MND je obchodník s elektřinou, ten ti prodává silovou elektřinu a vystavuje faktury.
- zool
OK, v tom případě sem středočeský kraj, tak CEZ.
Zkusil jsem se tam zaregistrovat přes EAN, ale nemáme tam nastavený telefon a tak nemůže přijít SMS kód.
Musí to udělat přítelkyně, je to psané na ni. Takže to zkusím zprovoznit a uvidíme, jestli bude z grafu něco vidět.
Díky za tip.
Jenda
Zkusil jsem se tam zaregistrovat přes EAN, ale nemáme tam nastavený telefon a tak nemůže přijít SMS kód.
Musí to udělat přítelkyně, je to psané na ni. Takže to zkusím zprovoznit a uvidíme, jestli bude z grafu něco vidět.
Díky za tip.
Jenda
- pave69
Rozdíl skoro 300 kWh/měsíc - to je něco špatně. Jak již bylo zmíněno, buď není zapnuté Unbalanced nebo jsou někde prohozené fáze - mezi střídačem a smartmetrem nebo AZ routerem.
- zool
Nemohl by to být bojler?
Tady dnešní statistiky:
Tady je vidět, že bojler se podle směřování přebytků nahřívá: Ale ve spotřebě domu to v AZ routeru už nevidím, tam je jen pár špiček asi vaření: Ani v SEMS portálu není podle mě ta spotřeba bojleru vidět: Ale zase si říkám, že pokud se bojler nahřívá s přebytků, kterých je teď hafo, tak proč by cucal i ze sítě?
Tady dnešní statistiky:
Tady je vidět, že bojler se podle směřování přebytků nahřívá: Ale ve spotřebě domu to v AZ routeru už nevidím, tam je jen pár špiček asi vaření: Ani v SEMS portálu není podle mě ta spotřeba bojleru vidět: Ale zase si říkám, že pokud se bojler nahřívá s přebytků, kterých je teď hafo, tak proč by cucal i ze sítě?
- zool
Udělal jsem kontrolu Solar Go a toto nastavení je povolené:
Třífázový nesymetrický výstup = ON
Vypadá to, že to bude ten bojler, asi je zapojený mimo měření asi sem pozvu instalační firmu...
Třífázový nesymetrický výstup = ON
Vypadá to, že to bude ten bojler, asi je zapojený mimo měření asi sem pozvu instalační firmu...
- pave69
Jo, to podle diskuzí taky dost instalačních firem dělá - hlavně ČEZ
. Nechají to (bojler), co má být puštěné jen v nízkém tarifu, aby to jelo pořád (v nízkém tarifu) z gridu, mimo nízký tarif vypnuté. Což je teda úplně postavené na hlavu - dodat AZ router a pak to zapojit mimo něj. Navíc si ještě můžeme na rovinu říct, že žádný AZ router na to není potřeba, protože GW má jeden drát, který to umí řídit sám. 

- pave69
Asi jsem to v předchozím příspěvku dost nezdůraznil, ale z toho grafu je jasně vidět, že se bojler skoro nenahřívá z přebytků, ale něco ho prostě zapne na plné koule a jede z 95% z gridu. Měl by se tam dodělat nějaký přepínač, který vyřadí z provozu nahřívání bojleru při nízkém tarifu - ale když budou mraky, tak se to bude muset zase zapnout.
Tady na fóru je spousta chytřejších, jak to řešit, já ohřívám plynem, ale tak jak to máš teď to je prostě špatně.
Stridac je nakonfigurovan poradku.
Co neni v poradku (podle mne) je AZ router. Ten je zapojen podle schematu - MIMO mereni: https://cdn.myshoptet.com/usr/www.moble ... 1713954046
tj. Distrib sit, Merici civky AZ routeru, Merici civky stridace a Stridac.
Takze v tomto zapojeni budou vzdy rozdily, co nameri stridac, protoze je dalsi spotrebic mimo merici civky stridace. Grafy odberu budou videt na Portalu namerenych dat.
Rozdilnou spotrebu tedy zpusobuje zapnuti boileru v cca 10h dopoledne (bez ohledu na to jestli se neco vyrabi nebo ne a prioritu ma stejne dobijeni baterky stridace..). Asi v dobe VT.
Nechaval bych asi boiler nahrivat z prebytku cely den a v dobe NT (casy spinani neznam) dohrival ze site (pokud by bylo nutne).
Pokud bych neco napsal spatne, tak me opravte.
Co neni v poradku (podle mne) je AZ router. Ten je zapojen podle schematu - MIMO mereni: https://cdn.myshoptet.com/usr/www.moble ... 1713954046
tj. Distrib sit, Merici civky AZ routeru, Merici civky stridace a Stridac.
Takze v tomto zapojeni budou vzdy rozdily, co nameri stridac, protoze je dalsi spotrebic mimo merici civky stridace. Grafy odberu budou videt na Portalu namerenych dat.
Rozdilnou spotrebu tedy zpusobuje zapnuti boileru v cca 10h dopoledne (bez ohledu na to jestli se neco vyrabi nebo ne a prioritu ma stejne dobijeni baterky stridace..). Asi v dobe VT.
Nechaval bych asi boiler nahrivat z prebytku cely den a v dobe NT (casy spinani neznam) dohrival ze site (pokud by bylo nutne).
Pokud bych neco napsal spatne, tak me opravte.
- zool
Uz jsem se zaregistroval a mam pristup na ten Portal namerenych dat.
Grafy uz to ukazuje, ktery konkretne za ten kveten sem mam dat, aby jste z neho neco vycetli?
Nebo tam mam radsi udelat export do excelu?
Grafy uz to ukazuje, ktery konkretne za ten kveten sem mam dat, aby jste z neho neco vycetli?
Nebo tam mam radsi udelat export do excelu?
klidne grafy za 24.6.
Ale, zaver napsal uz "pave69"
AZ router zacne v 10h dopoledne nahrivat boiler bez ohledu na stridac. Stridac jeste v 10h dobiji baterku a dobijeni baterky ma prioritu a boiler tedy bere eletriku ze site.
Ale, zaver napsal uz "pave69"
AZ router zacne v 10h dopoledne nahrivat boiler bez ohledu na stridac. Stridac jeste v 10h dobiji baterku a dobijeni baterky ma prioritu a boiler tedy bere eletriku ze site.
- zool
Tady je grah z 22.5.2025, kdy byla největší denní spotřeba v květnu 17,6kWh -> 01 Profil spotřeba:
Místo aby tam šli hlavně přetoky, tak to zřejmě žere ze sítě. A kolem oběda jede sporák.
Domluvil jsem se s instalační firmou, že přijede technik a zapojení zkontroluje a případně přepojí.
Bohužel nemám schéma zapojení.
A samozřejmě to zaplatím, no měl jsem se v tom štourat hned od začátku, ale to byla ještě elektrika napsaná na tchána.
A skutečně to vypadá, že to žere ten bojler od 10 dopoledne.Místo aby tam šli hlavně přetoky, tak to zřejmě žere ze sítě. A kolem oběda jede sporák.
Domluvil jsem se s instalační firmou, že přijede technik a zapojení zkontroluje a případně přepojí.
Bohužel nemám schéma zapojení.
A samozřejmě to zaplatím, no měl jsem se v tom štourat hned od začátku, ale to byla ještě elektrika napsaná na tchána.