Přepínač sítí: tip na stykače

Odpovědět
vata

Přepínač sítí: tip na stykače

Příspěvek od vata »

Zdravím,

tohle schéma jistě poznáváte, před pěknou řádkou let jste mi pomohli jej dát dohromady:
PřepínačSítí.png
Slouží ke spokojenosti spolehlivě a bez poruchy víc než 10 let. Při jeho stavbě jsem použila stykače LSDD0723 (https://www.schrack.cz/eshop/stykac-7a- ... d0723.html), 7A kontakty, 3NO+1NC (všechny jako hlavní kontakty na společné kotvě), cívka 230VAC. Pro nový měnič jsou už ty stykače moc slabé - a je možné, že budou přepínat z měniče při jeho přetížení (jistič 16A), což nemusí tyhle staré sedmiampérové vydržet.
Nedaří se mi najít silnější ekvivalent s kontakty 3NO+1NC (vlastně potřebuju jen 2NO a 1NC), borec ze Schracku mi doporučil tyhle: https://www.schrack.cz/eshop/jistici-a- ... LZDC18B3-- - ovšem ten má ten NC kontakt jako pomocný. NC kontakt je použitý pro elektrické blokování a startování druhého stykače. Pomocné kontakty ale nejsou tak spolehlivé (z hlediska sledování hlavních kontaktů) - mohlo by dojít k tomu, že se hlavní kontakt připeče, ale pomocný i tak sepne a zasekne se to jen na mechanickém blokování - je tak?
Nemáte nějaký tip na šikovný, alespoň 16A stykač 2-3NO+1NC na společné kotvě s mechanickým blokováním?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Re: Přepínač sítí: tip na stykače

Příspěvek od pibi »

Něco z elektropřístroje v konfiguraci xx.01? Nové budou dražší, většinou nakupuji na Bazoši, mechanické blokování pro C17 jsem naposledy kupoval od Traconu.
https://www.epm.cz/zbozi-c17-01-220-230 ... tail-84848
https://cz.traconelectric.com/product/T ... TR1DF09-32
3NO + 1 NC mají také
https://cz.traconelectric.com/product/T ... C--3NO-1NC
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Youda

Příspěvek od Youda »

Nejrobustnější řešení bývá použít přímo "reverzační stykač".
- Dají se najít i na celkem velké proudy
- Mechanické blokování je rovnou vestavěné
- Celý výrobek přijde z fabriky jako jeden kus, takže provedení je násobně pevnější, než skládačka
- Bohužel, cena patří mezi ty vyšší

Příklad zde:
https://www.shopelektro.cz/reverzacni-s ... -60hz.html
schneider-electric-lc2dt40p7-pary-stykacu-pro-prepinani-site-40a-v-ac-1-pomkont1z-1v-230v-50-60hz.jpg

Pozor, před objednáním stykače je dobré si vždycky přečíst produktový list a zkontrolovat, že objednávám ten správný Part Number. Výrobci mají totiž v jedné řadě stykačů vždy mnoho různých modelů, které se liší proudem, počtem NO/NC kontaktů, napětím ovládací cívky atd.

A ještě jedno upozornění - stykače na vyšší proudy už jsou často tak vysoké, že po namontování na DIN lištu nemusí jít nasadit maska rozvaděče.
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,

dovolím si zmínit "neoblíbené" ATS . Automatický přepínač sítí . Téměř nulová trvalá spotřeba -> signalizační LED diody + 4x přepínací relátko spínající přepínací cívky a dry kontakt stavu . upravený kus jede v 3F systému s občasnými výpadky měničů přetížením = přepínání pod parou . Dodnes bez spečeného kontaku ;) .

Elektronům zdar :cloudy:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 47 MWh @ 72.000 motohodin .
Youda

Příspěvek od Youda »

Je to tak, ATS smysl dává.

Osobně také používám raději ATS, než spřažené či reverzační stykače. V systému mám dva kusy, bez dodatečných úprav:

- jeden 100A ATS mi přepíná DS/FVE pro 32A wallbox k nabíjení elektromobilů
- druhý 100A ATS mi přepíná DS/FVE pro zbytek běžných spotřebičů v baráku

Dva ATS tam mám proto:
- aby 32A potřebných pro wallbox netrápilo zbytečně hlavní ATS
- aby kabelové vedení mezi FVE a wallboxem mohlo být co nejkratší a nemuselo jít přes hlavní rozvaděč, kde je "domovní ATS"

Výhodou čínských ATS je, že:

- oproti stykačům jsou za hubičku
- po sepnutí již žerou jen minimálně
- přepínají tak rychle, že hromada spotřebičů si toho ani nevšimne
- i po vydělení 3-mi by stále měly zvládat solidní proudy

Na druhou stranu, pro stykače od renomovaných výrobců hovoří, že pokud se správně zapojí jako "záskokový automat", tedy včetně elektrické i mechanické blokace, tak není problém na takové zapojení dostat revizi. Na čínská ATS by, obávám se, přísnější revizák nekoukal zrovna s radostí. Popravdě, vůbec nevím, jestli ty čínské krámy mají platnou EU/ESČ značku a jak by se třeba počítalo oteplení rozvaděče atd.

Mnoho let jsem provozoval dva 100A ATS, viz foto níže, ale před nějakou dobou se mi hlavní ATS roztekl. Nebylo to však vnitřním kontaktem, ale tím, že šroubový terminál mel příliš velký přechodový odpor - vedl jsem přes něj 6mm2 vodič z DS, který pokračoval do podlahového topení. Ačkoliv ta hranatá podložka by měla dva vodiče zvládnout, tak se asi nějak vzpříčila a jeden z vodičů tak měl horší kontakt. Krom toho se do žluta vyhřál plast od výkonového odporu, přes který byla připojena tuším indikační dioda.
ATSmeltdown.png
ats2.png
ats3.png
ats4.png

U druhého ATS (pro wallbox) se mi zase po pár letech stalo, že jeho vnitřní kontakt začal zlobit a někdy bylo potřeba nechat jej elektricky přepnout tam a zpět, aby sepnul.

Po zkušenosti s rozteklým terminálem jsem to již nechtěl dále riskovat, takže oba původní ATS šly pryč a místo nich jsem pořídil dva ATS novějšího provedení - Geya G2R na 63A. Opět viz foto. Vnejší provedení vypadá mnohem kvalitněji, elektronika je chytřejší, svorky už jsou třmenové, nikoliv šroubové. (Tam kde přes terminály ATS potřebuji posílat dál 6mm2 vodič do podlahovky jsem nyní použil dvoudutinky, takže přechodový odpor nehrozí).
g2r63.png
ATS G2R.png
Pár potřehů ke Geya G2R 63A:
- Přepnutí je opět velmi rychlé, klasické spotřebiče si toho ani nevšimnou
- Rány dělá solidní, je jen o málo tišší než byly původní ATS
- Podle manuálu výrobce se NESMÍ manuálně přepínat pod zátěží
- Obrovskou výhodou oproti původním ATS je, že napěťové vstupy pro sledování výpadků jsou řešeny interně uvnitř. Není tedy potřeba tahat z přepínacích svorek ještě další slabý vodič na vstupy řídící elektroniky (jako tomu bylo potřeba u původních ATS)

Vnitřní elektronika G2R funguje následovně:
- při výpadku hlavního zdroje přepíná na záložní okamžitě
- při obnovení napájení přepíná na hlavní zdroj až po pár vteřinách
Pro naše použití tedy dává smysl připojit FVE do vstupu určeného pro distribuční síť a naopak DS připojit do vstupu pro generátor.

PS: Nevěděl jsem to, ale i u těchto nových ATS existuje několik výrobců, kteří to navzájem pajcují mezi sebou. Nejsolidněji prý vevnitř vypadá verze od ManHua, která má uvnitř i skutečnou zhášecí komoru a venku sadu svorek, které lze napojit na chytristiku domácí automatizace a tak si reportovat stav přepnutí ATS.
ATS manhua.jpg
manhua ATS diag svorky.png
PS2: Až jednou vyrostu, pořídím si k FVE skutečný průmyslový motorový ATS, například Hager HIC406A. Ten už bude nafurt :mrgreen:
https://www.elfetex.cz/10-798-098-hic40 ... pinac-siti
HIC406A.png
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“