Zdravím,
jsem trochu v pasti a hledám pomoc, kde se dá.
Nechal jsem si nainstalovat FV panely o výkonu 8 kW a střídač STH-8KTL-HT (bez baterie, s zakázanými přetoky od ČEZ).
Bohužel po dvou měsících provozu pozoruji zvláštní chování – střídač neustále odebírá cca 50 % energie ze sítě a 50 % ze soláru, i když by s přehledem zvládl pokrýt celou spotřebu pouze z FV.
Obecně ukazuje nesmyslné informace o spotřebě – jako by hodnota vyrobené energie odpovídala celkové spotřebě.
V mém domě je špatně zapojená fáze – veškerý odběr jde pouze přes L1. Děje se to i v dalších domech v mé ulici. Elektrikář, který montoval FV, požaduje částku až 60 tisíc za nový rozvaděč, aby se fáze opravily.
Navíc střídač, i přes zakázané přetoky, odeslal do sítě 1 MWh energie nelegálně.
Může mi prosím někdo poradit, zda je opravdu nutné podstoupit tuto šíleně nákladnou opravu, aby se střídač začal chovat normálně?
Uvítám jakoukoli radu ohledně dalšího postupu.
Sunway STH-8KTL-HT se chova divne
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Re: Sunway STH-8KTL-HT se chova divne
Pokud není schema zapojení té fáze/fází, asi těžko někdo dobře poradí. Ale jen tak odhadem, asi to ničemu nepomůže. Doporučil bych místo toho ty peníze vrazit do baterky - to ekonomiku zásadně vylepší hlavně při zapojení domu/bytu na backup výstup.
Mít střídač se zakázanými přetoky a bez baterky je ekonomicky nejhorší možnost. Pylontech H2 - 2 moduly+BMS se dá koupit do 75k.
Mít střídač se zakázanými přetoky a bez baterky je ekonomicky nejhorší možnost. Pylontech H2 - 2 moduly+BMS se dá koupit do 75k.
Jen dodám, pozor na pokutu od distributora při nepovolených přetokách. Ceník pokuty je na odkazu níže:
https://solarnimagazin.cz/obavane-preto ... -predejit/
https://solarnimagazin.cz/obavane-preto ... -predejit/
Bez baterie je dle mých hodnot ztráta 20% výkonu.
Přibližně.
Přibližně.
System Growatt 8,8 kWp, střídač 10 KW bat.Growatt 10,24 kW akumulace do vody Dražice 200 l
2 kW
2 kW
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Nevím teda, z jakého výkonu těch 20% má být. Ale u mě, bez bojleru, tarif D02, mám el. soběstačnost 90% s baterkou. Bez baterky bych byl přinejlepším na 40%. Takže bych platil cca o 16 tis ročně víc. A to mám povolené přetoky. Bez přetoků to je ještě mnohem horší, protože střídač nemůže nikdy vykrývat 100% výkonu, takže bez baterky to bude tak o 60% horší, podle typu odběru. Bojler ohřívaný přes den by soběstačnost bez baterky samozřejmě o něco vylepšil, ale zase na druhou stranu pak jde o dvojtarif kde baterka umožní 100% vykrytí vysokého tarifu, takže ekonomicky taky hodně pomůže.
S baterkou se dá dům na 2/3 až 3/4 roku prostě odpojit od sítě a jet 100% na backup, platí se jen stálý poplatek.
Asi jsem to špatně napsal, baterie mi pokryje 20% spotřeby.Jde hlavně o noční provoz baraku.
System Growatt 8,8 kWp, střídač 10 KW bat.Growatt 10,24 kW akumulace do vody Dražice 200 l
2 kW
2 kW
Ahoj muzu se zeptat,jak jste to vyřešil s tím měnicem .Mam to samé,stejné zapojení ,stejný problém .Venku slunečno a von tahá třeba 1kW a pak zase bere jenom ze soláru.nechápu.
Prosim nepište ostatní sem ,ze jsem si mel koupit neco jinýho atd.Berte to jako projekt pochopit tento měnič.
Prosim nepište ostatní sem ,ze jsem si mel koupit neco jinýho atd.Berte to jako projekt pochopit tento měnič.