Rozšíření 1F ongridu o Multiplus II na ACIN

Odpovědět
HonzaM
Výkon panelů v FVE [Wp]: 5

Rozšíření 1F ongridu o Multiplus II na ACIN

Příspěvek od HonzaM »

Ahoj,
poprosil bych zkušenější o radu:
Mám cca 2roky 1F Ongrid 3,68 KW, ofiko s přetoky , postavený na Fronius Primo 3,6KW.
/1F mi velice vyhovuje nechci od toho odcházet /
Rád bych to rozšířil o Multiplus II + Pylontech 3,6 nebo 4,8 kWh

1) jde to udělat s ČEZ nějak legálně ? Multiplus II bych rád připojil čistě paralelně na AC In a použil Energy Meter protože:
a) nechci velké baterie
b) velká část objektu je tažená ve starém TNC jako dvoudrát a nemůžu to provozovat / s ohledem na bezpečnost / jako Off-grid

Samozřejmě bych raději Multip II 5000 , ale to asi ČEZ nijak neskousne ?
Půjde to legálně alespoň s Multip II 3000 ??? - v doporučených schématech od ČEZ jsem takové připojení nenašel..
/Kdyby to šlo legalně s Multip II 3000 , klidně to po odsouhlasení vyměnim za 5000 , pro tu 3000 budu mít využití jinde../

Nemá ČEZ názor , že dva měnič paralelně, které mají dohromady více než 3,68 KW nelze , protože při odpojení velké zátěže cpou chvilku oba svůj plný výkon do sítě ?? ... Mám s ČEZEM špatnou zkušenost - nechtěli mi povolit ani ten Fron-Primo 3,6 s 5,6 KWp panelů na střeše i když je to V+Z a max soudobý výkon panelů je cca 3,4KW

Jaké schéma mám ČEZU nakreslit - podle pravdy ?
Za každou radu budu rád.
1F on-grid, 5,6 kWp, Fronius Primo 3,6 kW
Jirka77

Re: Rozšíření 1F ongridu o Multiplus II na ACIN

Příspěvek od Jirka77 »

to co popisujes je klasicky pripad kaskady, tj jeden multi bude na na gridu a druhy je zapojen ja jeko ACout a za tim druhym jsou az zateze, funguje to pres power asist proste se nastavi prah kdy zacne ten druhy pomahat pri male zatez bezi jen prvni. Nebo pak paralelni chod ale to musi byt stejny menic u kaskady ne.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
HonzaM

Příspěvek od HonzaM »

To si uplne nerozumíme , nejde mi o tech řešení, ale jak to protlačit legalne přes ČEZ . Zapojení je myslím ]ednoduché.
[attachment=0]ESS-Froniusn-na-ACIn-MultipII.png[/attachment.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

AC loads zapojíš na výstup Multiplusu, nastavíš ho jako UPS (=tovární nastavení) a úředníky z ČEZu s tím nebudeš zatěžovat?
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
HonzaM

Příspěvek od HonzaM »

Můžeš to trošku rozvést prosím ? Já chci zlegalizovat , že tam mam nejaké baterky , / bez baterek těžko obhajovat přetoky v noci/. Ostrov si nemůžu dovolit kvůli bezpečnost - jak uvedeno výše v objektu je převážně TNC sít. To asi jde vyřešit připojením objektu na ACOUT 2 , po výpadku gridu ostrov nevznikne. Ale jestli to dobře chápu tak ACIN a ACOUT 2 jsou normálně propojený uvnitř Multiplusu přes stykač , a když vypnu nějakou větší zátěž ve chvíli, kdy Multiplus jede z baterek (např. v noci,) tak mi to na chvilku musí šlehnout přetok do sítě, než se Victron "ureguluje" ? Nebo se pletu ? Když budu mít legalizovaný baterky , tak mi to šlehnutí zpět do sítě v noci nevadí , přetoky mám povolený. Nevím tedy , jak se chová Multiplus v režimu UPS - dokáže se také řídit podle směru výkonu /z Energy meteru/ a dodávat z baterek , aby se snížil odběr ze sítě ? Pak by to ale byl spíše režim ESS než UPS nebo se zase pletu :-) ?
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

pokud nepotrebujes prodavat do site tak to proste pojedes jako ostrov s tim ze mu nastavis na 20% se pripoj na sit, on to udela a v te chvili load jede ze site invertor muze max nabijet. Tj ani v zime neni problem normalne jedes ze site, pouze kdyz se nabije nad treba 50% SOC odpoji se a pokracuje dale jako ostrov proste sit pouziva jako zalohu, pretok je vyloucen je to cista nula a distruci to nemusi vubec zajimat. Mnoho lidi to takto provozuje a jsou spokojeni a zadne pletky s distribuci.
HonzaM

Příspěvek od HonzaM »

Díky za radu, ale zase nevím, jestli si rozumíme :-)
Já ostrov mít / jak jsem psal výše / nemohu - mám objekt s TNC - nejde tam dát chránič a bez sítě mi nemůže fuguvat ochrana odpojením neživých částí. ..
Ale i kdybych měl TNS a mohl si ostrov dovolit , nechápu ,jak by řešení, co navrhuješ fungovalo s AC couplingem Froniusu,/když je Victron odpojený od sítě nemůže se dobíjet z Froniusu , který je stále ongrid / ... Jestli můžeš mrkni prosím na to schéma výše a řekni mi , kde dělám chybu ...
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

a proc ten fronius nedas na ACout ? Ja mam take cast domu a obvody kolem solaru TNC a funguju uz 5 let ze to nesplnuje nejnovejsi narizeni a normy to ne a co jako ?
pibi

Příspěvek od pibi »

HonzaM píše: stř srp 20, 2025 10:37 pm Ostrov si nemůžu dovolit kvůli bezpečnost - jak uvedeno výše v objektu je převážně TNC sít. To asi jde vyřešit připojením objektu na ACOUT 2 , po výpadku gridu ostrov nevznikne. Ale jestli to dobře chápu tak ACIN a ACOUT 2 jsou normálně propojený uvnitř Multiplusu přes stykač
Tomuhle moc nerozumím, pokud máš TN-C, tak tam chránič nemůžeš dát ani při spojení s gridem.
Proč by měl být ostrov TN-C nebezpečný, ale grid TN-C bezpečný? PEN musíš dobře uzemnit tak, jako tak a raději nespoléhat na vnitřní stykač Multiplusu.

Schéma MP2 je na přiloženém obrázku, AC-IN se připojuje přes 2 stykače, AC-OUT1 je připojen trvale, AC-OUT2 se zapíná dle potřeby asistentem, pro ohřev bojleru a podobně, asi nemá smysl tam cpát trvalý odběr..
58112-disconnect.jpg
Co se týče přetoků, uživatelé tvrdí že přetoky nedělá, případně se asi dá nastavit trvalý odběr 100-200W, aby měl trochu rezervu pro regulaci, zeptej se Diablo1st, ten o tom asi bude vědět více, já mám zkušenosti jen s ostrovem.
Spolupráce s Froniusem by měla být navržena přímo Victronem, jen nevím o jaké typy se jedná.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Kvôli čomu to chceš nahlasovať?
Sprav si AC coupling, na päte domu smartmeter (odporúčam EM540) a nastav si pretoky podľa zmluvy.
Cez nemusí zaujímať či máš ups :D
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

to by mel pretoky, at se vykasle na PV invertor pokud chce jet bez pretoku je lepsi pouzivat DC>DC tedy mppt, PV invertor victron sice umi slusne sezrat to co vyrabi do baterek ale nikdy tu bilanci neudrzi na nemeritelne hodnote pretoku, to je prote spatny napad. Idealni je offgrid se zalohovanim siti, tj poloostrov a konverze z panelu pres DC to je idealni s PV invertorem se da jet offgrid ale kdyz se to cele pripoji k siti bude s tim PVckem problem a proste to bude delat pretoky a to nepotrebujes protoze za to ti daji max pokutu.
pibi

Příspěvek od pibi »

Jirka77
Zkus si znovu přečíst první dotaz a zamysli se nad ním:
Ahoj,
poprosil bych zkušenější o radu:
Mám cca 2roky 1F Ongrid 3,68 KW, ofiko s přetoky , postavený na Fronius Primo 3,6KW.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

v tom pripade to muzes doplnit o multiplus s mppt (pokud chces i pridat panely) a froniuse pouzit jako PV invertor. Pokud bude PV zapojeno za multiplusem neni treba ani smartmeter, pokud musi byt pred tak je smartmeter nutny.
HonzaM

Příspěvek od HonzaM »

pibi píše: čtv srp 21, 2025 9:13 am
HonzaM píše: stř srp 20, 2025 10:37 pm Ostrov si nemůžu dovolit kvůli bezpečnost - jak uvedeno výše v objektu je převážně TNC sít. To asi jde vyřešit připojením objektu na ACOUT 2 , po výpadku gridu ostrov nevznikne. Ale jestli to dobře chápu tak ACIN a ACOUT 2 jsou normálně propojený uvnitř Multiplusu přes stykač
Tomuhle moc nerozumím, pokud máš TN-C, tak tam chránič nemůžeš dát ani při spojení s gridem.
Proč by měl být ostrov TN-C nebezpečný, ale grid TN-C bezpečný? PEN musíš dobře uzemnit tak, jako tak a raději nespoléhat na vnitřní stykač Multiplusu.
Díky za reakci.
Ano ani při TNC tam nejde dát chránič ani s gridem , ale stále tam korektně funguje ochrana automatickým odpojením , protože impedanční smyčka Zs je malá a zkratový proud spolehlivě vyhodí jistič/pojistku v požadovaném čase. Když bude zdrojem Victron , tak ten zkratový proud bude věřím mnohem mnohem menší a tato ochrana nebude fungovat korektně nebo vůbec - tohle je myslím dnes skoro jediný co revizák kontroluje. Jasně dokud je vše připojený na PEN nemělo by to být nějak extremně nebezpečný - dotykový napětí bude cca 1/2 součinu zkratového proudu Victronu a impedance PEN vodiče , což by normálně! nemělo být mnoho..
HonzaM

Příspěvek od HonzaM »

Jirka77 píše: čtv srp 21, 2025 10:39 am v tom pripade to muzes doplnit o multiplus s mppt (pokud chces i pridat panely) a froniuse pouzit jako PV invertor. Pokud bude PV zapojeno za multiplusem neni treba ani smartmeter, pokud musi byt pred tak je smartmeter nutny.
Tak hurá, konečně si rozumíme. Asi jsem se v úvodním dotazu nevyjádřil jasně - přesně toto jsem měl na mysli a chci to zrealizovat - datově ( z Cerba) řízený ongrid Fronius na ACIN Multiplusu+ energy meter na patě domu. Proč to nechci dát na ACOUT ? Protože nechci ostrov při výpadku sítě (kvůli TNC) a nebudu limitován tím , že Multiplus by měl být alespon tak výkonově velký jako Fronius 3,6kW (Victron factor 1.0 rule) - tudíž musel by to být 5000, /3000 by bylo málo/ a taky můžu mít doufám libovolně malý baterky.. ( Victron "1,5 kWp installed AC PV power requires 4.8 kWh of battery storage").
Přetoky nemusím ani nijak limitovat , mám povolený 3,68 kW a více ten Fronius 3,6 nedá. Nastavím to jako ESS a bude to doufám dělat to co chci - ve dne bude Multiplus pomáhat Froniusu až do výše svýho max výkonu /když bude mít nabito samozřejmě/ a v noci se baterky vybijou do spotřeby domu až do nastaveného SOC.
Jestli je něco z výše uvedeného pitomost tak budu vděčen za korekci.
!!! Jediný , co mi dělá starost je , že Čez snadno uvidí na základě krátkodobého regulačního přetoku /v noci kdy nesvítí/ z Victronu po odpojení zátěže , že mám nelegálně připojený baterky ... Proto prosím o radu jak zlegalizovat Multiplus (ideálně 5000 , když ne tak aspon 3000) a Fronius 3,6 na 1F jestli to jde . Jakmile to bude legal , už to můžu zapojit jakkoliv a nic už mi nehrozí - přetok 3,68 KW mám povolený a regulační přetoky po odpojení zátěže mi Čez už nemůže dát sežrat ani v noci, když mám legal baterky. Omlouvám se za tak dlouhý výlev :-) a budu vděčen za radu zkušenějších .
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

co furt resis s TNC ? Ja TNC provozuju uz 5let castecne jsem v hybridnim rezimu kdyz je v lete vice vyroby chodi to automaticky do offgridu, nevidim v tom zadny problem, pri zkratu neni problem dokonce jsem videl ze to srazilo C16 jisteni, B16 jdou vzdycky a i kdyby jistice nespadly tak menic udela 3 restarty a pak zustane vypnuty a ceka na rucni reset, takze jako co co bezpecnosti v tom nevidim nejmensi problem. To ze nove normy vyzaduji 3 dratove instalace to vyzaduji, nicmene nevidim problem v tom to takto provozovat naprosto v pohode a bezpecne. Vsak systemu zakaz export z DC zdroju coz jsou baterie a mppt a hotovo, zadny pretok nebude. Kdyz mas povolene pretoky tak to vubec neres, jestli tam fronius nebo fronius a multi kterymu zakazes pretok z DC .. neni co resit.
pibi

Příspěvek od pibi »

HonzaM píše: čtv srp 21, 2025 8:02 pm Když bude zdrojem Victron , tak ten zkratový proud bude věřím mnohem mnohem menší a tato ochrana nebude fungovat korektně nebo vůbec
Ano, to máš pravdu, Victron se zřejmě vypne rychleji, než jistič. :D
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

HonzaM píše: čtv srp 21, 2025 8:40 pm
Jirka77 píše: čtv srp 21, 2025 10:39 am v tom pripade to muzes doplnit o multiplus s mppt (pokud chces i pridat panely) a froniuse pouzit jako PV invertor. Pokud bude PV zapojeno za multiplusem neni treba ani smartmeter, pokud musi byt pred tak je smartmeter nutny.
Tak hurá, konečně si rozumíme. Asi jsem se v úvodním dotazu nevyjádřil jasně - přesně toto jsem měl na mysli a chci to zrealizovat - datově ( z Cerba) řízený ongrid Fronius na ACIN Multiplusu+ energy meter na patě domu. Proč to nechci dát na ACOUT ? Protože nechci ostrov při výpadku sítě (kvůli TNC) a nebudu limitován tím , že Multiplus by měl být alespon tak výkonově velký jako Fronius 3,6kW (Victron factor 1.0 rule) - tudíž musel by to být 5000, /3000 by bylo málo/ a taky můžu mít doufám libovolně malý baterky.. ( Victron "1,5 kWp installed AC PV power requires 4.8 kWh of battery storage").
Přetoky nemusím ani nijak limitovat , mám povolený 3,68 kW a více ten Fronius 3,6 nedá. Nastavím to jako ESS a bude to doufám dělat to co chci - ve dne bude Multiplus pomáhat Froniusu až do výše svýho max výkonu /když bude mít nabito samozřejmě/ a v noci se baterky vybijou do spotřeby domu až do nastaveného SOC.
Jestli je něco z výše uvedeného pitomost tak budu vděčen za korekci.
!!! Jediný , co mi dělá starost je , že Čez snadno uvidí na základě krátkodobého regulačního přetoku /v noci kdy nesvítí/ z Victronu po odpojení zátěže , že mám nelegálně připojený baterky ... Proto prosím o radu jak zlegalizovat Multiplus (ideálně 5000 , když ne tak aspon 3000) a Fronius 3,6 na 1F jestli to jde . Jakmile to bude legal , už to můžu zapojit jakkoliv a nic už mi nehrozí - přetok 3,68 KW mám povolený a regulační přetoky po odpojení zátěže mi Čez už nemůže dát sežrat ani v noci, když mám legal baterky. Omlouvám se za tak dlouhý výlev :-) a budu vděčen za radu zkušenějších .
Zbytočne budeš riešiť čokoľvek s ČEZom, zbytočná strata času. Pri 1F to zlegalizuješ dosť ťažko. Ak máš problém s TNC tak to prerob na TNS a máš pokoj. :lol: Ja prevádzkujem AC Coupling s ESS pomaly 3 roky v TNC a nevidím v tom absolútne žiaden problém. Tá sieť až tak často nevypadáva, že by to bolo treba riešiť a FVE funguje bezpečne aj v TNC. Veď PEN máš aj tak všade spojené.
Baterky odporúčam 280Ah, t.z. 14,4kWh. Do menšej by som nešiel a určite nekupuj black boxy z číny alebo predražené baterky typu pylontech.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Raww
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9840
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od Raww »

Je potřeba se zbytečně netrápit - mám 3f HFVE a všechny MP-II 5kVA mám zapojený v TN-C - tj. svorky AC IN N a PE spojeny se svorkami AC OUT1 (i 2) se svorkami N a PE. Na domovní rozvody TN-S mám rozděleno až jednotlivými proudovými chrániči.

S ČEZem nic neřeš, protože ti v provedení 1f nepovolí více než 3,6kW.

Na síť bych připojil MP-II (omezil přetoky na 3,6kW) a Fronius Primo bych dal na AC OUT1, aby to mohlo jet vše i v off-gridu.
9,8kWp, 2x MPPT 150/100, MPPT 150/70, 3x MultiPlus-II 5kVA, Cerbo GX, 13,6kWh LiFePO4
+ Fronius Symo Hybrid 5.0-3-S, Battery Box 12kWh Li-ion, AC-coupling
ESS v síti E.On
HonzaM

Příspěvek od HonzaM »

Děkuji všem za vyléčení z "TNC" fobie, promyslel jsem a opravdu se netřeba obávat - ostrov v TNC na Victronu je stejně bezpečný nebo nebezpečný (záleží na úhlu pohledu ) jako TNC ongrid bez FVE.
Udělám to jak radí Raww .
Odpovědět

Zpět na „Victron“