Ahoj,
poprosil bych zkušenější o radu:
Mám cca 2roky 1F Ongrid 3,68 KW, ofiko s přetoky , postavený na Fronius Primo 3,6KW.
/1F mi velice vyhovuje nechci od toho odcházet /
Rád bych to rozšířil o Multiplus II + Pylontech 3,6 nebo 4,8 kWh
1) jde to udělat s ČEZ nějak legálně ? Multiplus II bych rád připojil čistě paralelně na AC In a použil Energy Meter protože:
a) nechci velké baterie
b) velká část objektu je tažená ve starém TNC jako dvoudrát a nemůžu to provozovat / s ohledem na bezpečnost / jako Off-grid
Samozřejmě bych raději Multip II 5000 , ale to asi ČEZ nijak neskousne ?
Půjde to legálně alespoň s Multip II 3000 ??? - v doporučených schématech od ČEZ jsem takové připojení nenašel..
/Kdyby to šlo legalně s Multip II 3000 , klidně to po odsouhlasení vyměnim za 5000 , pro tu 3000 budu mít využití jinde../
Nemá ČEZ názor , že dva měnič paralelně, které mají dohromady více než 3,68 KW nelze , protože při odpojení velké zátěže cpou chvilku oba svůj plný výkon do sítě ?? ... Mám s ČEZEM špatnou zkušenost - nechtěli mi povolit ani ten Fron-Primo 3,6 s 5,6 KWp panelů na střeše i když je to V+Z a max soudobý výkon panelů je cca 3,4KW
Jaké schéma mám ČEZU nakreslit - podle pravdy ?
Za každou radu budu rád.
Rozšíření 1F ongridu o Multiplus II na ACIN
Rozšíření 1F ongridu o Multiplus II na ACIN
1F on-grid, 5,6 kWp, Fronius Primo 3,6 kW
Re: Rozšíření 1F ongridu o Multiplus II na ACIN
to co popisujes je klasicky pripad kaskady, tj jeden multi bude na na gridu a druhy je zapojen ja jeko ACout a za tim druhym jsou az zateze, funguje to pres power asist proste se nastavi prah kdy zacne ten druhy pomahat pri male zatez bezi jen prvni. Nebo pak paralelni chod ale to musi byt stejny menic u kaskady ne.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
To si uplne nerozumíme , nejde mi o tech řešení, ale jak to protlačit legalne přes ČEZ . Zapojení je myslím ]ednoduché.
[attachment=0]ESS-Froniusn-na-ACIn-MultipII.png[/attachment.
[attachment=0]ESS-Froniusn-na-ACIn-MultipII.png[/attachment.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
- Kapacita baterie [kWh]: 44
AC loads zapojíš na výstup Multiplusu, nastavíš ho jako UPS (=tovární nastavení) a úředníky z ČEZu s tím nebudeš zatěžovat?
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Můžeš to trošku rozvést prosím ? Já chci zlegalizovat , že tam mam nejaké baterky , / bez baterek těžko obhajovat přetoky v noci/. Ostrov si nemůžu dovolit kvůli bezpečnost - jak uvedeno výše v objektu je převážně TNC sít. To asi jde vyřešit připojením objektu na ACOUT 2 , po výpadku gridu ostrov nevznikne. Ale jestli to dobře chápu tak ACIN a ACOUT 2 jsou normálně propojený uvnitř Multiplusu přes stykač , a když vypnu nějakou větší zátěž ve chvíli, kdy Multiplus jede z baterek (např. v noci,) tak mi to na chvilku musí šlehnout přetok do sítě, než se Victron "ureguluje" ? Nebo se pletu ? Když budu mít legalizovaný baterky , tak mi to šlehnutí zpět do sítě v noci nevadí , přetoky mám povolený. Nevím tedy , jak se chová Multiplus v režimu UPS - dokáže se také řídit podle směru výkonu /z Energy meteru/ a dodávat z baterek , aby se snížil odběr ze sítě ? Pak by to ale byl spíše režim ESS než UPS nebo se zase pletu
?

pokud nepotrebujes prodavat do site tak to proste pojedes jako ostrov s tim ze mu nastavis na 20% se pripoj na sit, on to udela a v te chvili load jede ze site invertor muze max nabijet. Tj ani v zime neni problem normalne jedes ze site, pouze kdyz se nabije nad treba 50% SOC odpoji se a pokracuje dale jako ostrov proste sit pouziva jako zalohu, pretok je vyloucen je to cista nula a distruci to nemusi vubec zajimat. Mnoho lidi to takto provozuje a jsou spokojeni a zadne pletky s distribuci.
Díky za radu, ale zase nevím, jestli si rozumíme
Já ostrov mít / jak jsem psal výše / nemohu - mám objekt s TNC - nejde tam dát chránič a bez sítě mi nemůže fuguvat ochrana odpojením neživých částí. ..
Ale i kdybych měl TNS a mohl si ostrov dovolit , nechápu ,jak by řešení, co navrhuješ fungovalo s AC couplingem Froniusu,/když je Victron odpojený od sítě nemůže se dobíjet z Froniusu , který je stále ongrid / ... Jestli můžeš mrkni prosím na to schéma výše a řekni mi , kde dělám chybu ...

Já ostrov mít / jak jsem psal výše / nemohu - mám objekt s TNC - nejde tam dát chránič a bez sítě mi nemůže fuguvat ochrana odpojením neživých částí. ..
Ale i kdybych měl TNS a mohl si ostrov dovolit , nechápu ,jak by řešení, co navrhuješ fungovalo s AC couplingem Froniusu,/když je Victron odpojený od sítě nemůže se dobíjet z Froniusu , který je stále ongrid / ... Jestli můžeš mrkni prosím na to schéma výše a řekni mi , kde dělám chybu ...
a proc ten fronius nedas na ACout ? Ja mam take cast domu a obvody kolem solaru TNC a funguju uz 5 let ze to nesplnuje nejnovejsi narizeni a normy to ne a co jako ?