Výběr invertoru

lazna

Výběr invertoru

Příspěvek od lazna »

Zdravím, udělal jsem při svém prvním výběru solární sestavy chybu, a koupil nevhodný invertor (ne zcela vhodné vstupní napětí) v důsledku čehož teď systém bohužel pracuje na cca 20% výkonu max, i při plném svitu (mám nainstalovány dva panely https://eshop.100mega.cz/img.asp?attid=9547452, na více zatím nemám místo). Původní invertor budu vracet a hledám nějaký jiný vhodný:

on-grid jednofázový hybrid, pracující už se vstupním napětím 80V. Jelikož plánuji panely v budoucnu přidávat, mělo by to zvládnout cca 3.5kW. Baterie zatím nemám, takže ani požadavky na ně. Výstup na nějaký rozumný PC monitoring (RS-232 a pod) výhodou.

Nedaří se mi nic najít. Problémem většinou je, že požaduji příliš nízké vstupní napětí. Měl prosím byste někdo i přesto nějaký tip?
Youda

Re: Výběr invertoru

Příspěvek od Youda »

Jaký problém je s tím GWL Gridfree SUN-2000G, který tam předpokládám máš teď?
U něj píšou 45-90V DC a přesto to nějak zlobí?
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

https://www.i4wifi.cz/cs/210724-xtend-s ... sun-1000g2, panely zapojit paralelně. Pokud budou panely v serii, dávají kolem 100V a na takové napětí se hledá střídač špatně. Nebo mikroměnič, pro každý panel jeden.
lazna

Příspěvek od lazna »

Youda píše: úte zář 23, 2025 12:22 pm Jaký problém je s tím GWL Gridfree SUN-2000G, který tam předpokládám máš teď?
U něj píšou 45-90V DC a přesto to nějak zlobí?
paralelně je to prý málo, seriově je to zas moc voltů (sdělil support GWL).
lazna

Příspěvek od lazna »

Kostěj píše: úte zář 23, 2025 12:28 pm https://www.i4wifi.cz/cs/210724-xtend-s ... sun-1000g2, panely zapojit paralelně. Pokud budou panely v serii, dávají kolem 100V a na takové napětí se hledá střídač špatně. Nebo mikroměnič, pro každý panel jeden.
psal jsem že do budoucna, plánuju panely přidávat. tohle už by to pak nezvládlo. Navíc jsem se v rámci této změny rozhodl pro hybrid (a časem baterky)
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

postav to na victronu a s rozsiritelnosti nemas zadny problem.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Youda

Příspěvek od Youda »

Aha, ano to dává smysl. Díky za vysvětlení.

Hybrid funkční už od 100V DC PV se hledá fakt blbě.
- Moderní hybridy bývají optimalizované na cca 400V PV (má to logiku, dobře se z toho seká 230V AC).
- Klasické ongridy jsou na tom podobně.
- Zbývají mikro-invertory, ke kterým se ale baterka přidává blbě a monitoring (který chceš) tam také nepůjde naroubovat úplně snadno.
- Další možností jsou klony Axperta. Ty však nemají hybridní funkci. A bez baterky (kterou plánuješ přidat až později) běží zase jenom ty typy Axpertů, které chtějí na PV kolem těch 400V.

Jako technicky úplně nejlepší volba pro rostoucí modulární systém, funkční už od dvou panelů, bude Victron. Samostatný hybridní střídač plus samostané MPPT regulátory. Bohužel, ikdyž cena v posledním roce dost spadla, tak je Victron stále dost drahý a bez baterky (tuším) také chodit nebude. Rozšiřovat od miniaturního do gigantického však půjde ze všech systémů nejlépe. Naroubování do vlastního monitoringu bude také malina.

Existuje i Victron EasySolar 3kW (all-in-one), který má rovnou MPPT regulátor v sobě, ale do toho bych asi nešel - je to takový kočkopes, o který bude člověk při rozšiřování pořád "zakopávat".
Youda

Příspěvek od Youda »

Pokud by ti Victron přišel příliš drahý a komplikovaný, tak osvědčená klasika je Axpert King.

https://ostrovni-elektrarny.cz/shop/pro ... 000w-par-b

MPPT 60-115 V
Voc max 145V
Potřebuje sice baterku, ale stačí i malá.
Neumí hybrid, ale umí si přicucnout ze sítě, pokud je potřeba, nebo přepnout na bypass.
lazna

Příspěvek od lazna »

Youda píše: úte zář 23, 2025 1:06 pm Aha, ano to dává smysl. Díky za vysvětlení.

Hybrid funkční už od 100V DC PV se hledá fakt blbě.
- Moderní hybridy bývají optimalizované na cca 400V PV (má to logiku, dobře se z toho seká 230V AC).
- Klasické ongridy jsou na tom podobně.
- Zbývají mikro-invertory, ke kterým se ale baterka přidává blbě a monitoring (který chceš) tam také nepůjde naroubovat úplně snadno.
- Další možností jsou klony Axperta. Ty však nemají hybridní funkci. A bez baterky (kterou plánuješ přidat až později) běží zase jenom ty typy Axpertů, které chtějí na PV kolem těch 400V.

Jako technicky úplně nejlepší volba pro rostoucí modulární systém, funkční už od dvou panelů, bude Victron. Samostatný hybridní střídač plus samostané MPPT regulátory. Bohužel, ikdyž cena v posledním roce dost spadla, tak je Victron stále dost drahý a bez baterky (tuším) také chodit nebude. Rozšiřovat od miniaturního do gigantického však půjde ze všech systémů nejlépe. Naroubování do vlastního monitoringu bude také malina.

Existuje i Victron EasySolar 3kW (all-in-one), který má rovnou MPPT regulátor v sobě, ale do toho bych asi nešel - je to takový kočkopes, o který bude člověk při rozšiřování pořád "zakopávat".
díky, který Victron byste mi doporučil konkrétně (kromě toho EasySolaru)?
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

nejaky multiplus 3000 nebo 5000va podle pozadavku na vykon, system idealne 48v, mppt podle potreby lze kdykoliv vymenit, ale muzes koupit vetsi uz pro planovane solarni pole takovy 250/100 nebo 150/100 v pohode umi pracovat se 2 panely, je dobre to designovat tak aby pracovni PV napeti bylo cca 2x vetsi nez napeti baterky, samozrejme lze provozovat i stringy 2s kde je pracovni naopeti treba 80v z PV do 50v baterky ale uz tam neni rezerva pro pripradny stin v poli. Pokud nechces resit solo GX jednotku, delaji i multiplusy GX kde je integrovana, easysolar pak ma integrovane jak GX tak i mppt v 1 krabici.
lazna

Příspěvek od lazna »

UPDATE: Zapoměl jsem napsat že potřebuji aby to bylo on-grid s posíláním přetoků ven. Omlouvám se, ale měl jsem bůhvíproč dojem že, je to zřejmé z toho aktuálně použitého GWL :-/

-----------------------------------------------------------

Díky moc za tip, tohle řešení mě nenapadlo.

Prošel jsem to, a chci se ještě ujistit že to chápu správně. Kdybych koupil:

Victron Multip Plus II 3000VA

a k tomu

Smart Solar MPPT 150/100

(obojí 48 voltů)

Články baterií v budoucnu pak případně budu muset poskládat tak, aby měly dohromady také právě 48V?

Nenašel jsem, zda to má nějaký vestavěný limiter. Na GWL to teď používám, mám to cvaklé okolo přívodního kabelu. Chápu že až si vyřídím papíry s distributorem tak to asi nebude třeba, ale přesto mě to zajímá.

Umí ta škatule nějaké "řízení toků", tedy dokážu jí říct teď nabíjej a teď vybíjej, bez ohledu na momentální stav lokálního odběru či slunešního svitu? Stačí mi i nějaké konzolové příkazy via ETH nebo RS-232?
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Multiplus umi vsechno co je treba, umi jako offgrid tak hybridni rezim a umi i mezi nimi automaticky prechazet, ale uvaz ze 3000va je cca 2.4kw max, jestli ti to staci pripadne musis vzit vetsi. Baterku bud kup hotovou od cinanu 16s 280ah stoji asi 1500$ kompletni, nekdy je vhodnejsi ji slozit na miste protoze vazi 115kg, pak koupit solo krabice a clanky sestavit doma, to vyjde jeste o neco mene. Pokud ten system chces nejak monitorovat / ridit potrebujes jeste GX, treba cerbo nebo koupit multiplusGX s vestavecnou GX. U tech 150v mppt, pozor na vyber panelu protoze pro 3s uz to muze byt na hrane s napetim tech 150v se nesmi dosahnout nikdy ani za chladneho pocasi !, pokud neco takoveho planujes nebo dokonce 4s tak potom pouzij 250/100 kde mas vice rezerv, pro 150/100 je spise pro 2s stringy, 3s pouze pro panely s mensim napetim, osobne mam 150/100 a mam 3s panely s 49.3v Oc a najare me to obcas jde o par voltu pres, ale uz to bezi 4 roky tak asi ok, ale doporucuju az takhle na hranu nechodit.
lazna

Příspěvek od lazna »

Jirka77 píše: stř zář 24, 2025 10:32 am Multiplus umi vsechno co je treba, umi jako offgrid tak hybridni rezim a umi i mezi nimi automaticky prechazet, ale uvaz ze 3000va je cca 2.4kw max, jestli ti to staci pripadne musis vzit vetsi. Baterku bud kup hotovou od cinanu 16s 280ah stoji asi 1500$ kompletni, nekdy je vhodnejsi ji slozit na miste protoze vazi 115kg, pak koupit solo krabice a clanky sestavit doma, to vyjde jeste o neco mene. Pokud ten system chces nejak monitorovat / ridit potrebujes jeste GX, treba cerbo nebo koupit multiplusGX s vestavecnou GX. U tech 150v mppt, pozor na vyber panelu protoze pro 3s uz to muze byt na hrane s napetim tech 150v se nesmi dosahnout nikdy ani za chladneho pocasi !, pokud neco takoveho planujes nebo dokonce 4s tak potom pouzij 250/100 kde mas vice rezerv, pro 150/100 je spise pro 2s stringy, 3s pouze pro panely s mensim napetim, osobne mam 150/100 a mam 3s panely s 49.3v Oc a najare me to obcas jde o par voltu pres, ale uz to bezi 4 roky tak asi ok, ale doporucuju az takhle na hranu nechodit.
rozumím, takže třeba takhle?

Victron MultiPlus-II GX hybridní měnič 48V/5000VA/70A-50A
Victron SmartSolar 250/100-Tr VE.Can MPPT solární regulátor

pojede to spočátku i úplně bez baterky? Tou jsem se zatím ještě nezabýval a bude chtít nějaký čas než toho trošku proniknu
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

Nie, Victron bez batérie nefunguje.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

zadny offgrid/hybrid nejede bez baterky :) K cemu je komu FV bez baterky ?
lazna

Příspěvek od lazna »

Jirka77 píše: stř zář 24, 2025 2:48 pm zadny offgrid/hybrid nejede bez baterky :) K cemu je komu FV bez baterky ?
Třeba když je ještě nemá, nebo s nimi má problém, nebo je potřeboval odpojit (třeba rekonstukce místnosti s bateriemi)... Dovedu si představit spoustu důvodů proč mít hybrid dočasně bez baterek.

Takže je to skutečně generální věc že hybridy nestartují bez baterek? Není tam někde v menu volba "no battery" při které se to chová jako když jsou přítomné a plně nabité? Očekával bych to tam...
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

tak victron s obpojenou baterkou jede jako pruchozi a load tahne sit v tom neni zadny problem nekolikrat jsem odpojoval baterky kvuli upravam DC instalace. Ale FV bez uloziste je za me nesmysl, vypadne sit a mate tmu i kdyz mate plnou strechu panelu a to je stupidni. Pro me je zalohovani priorita no.1.
jars10

Příspěvek od jars10 »

Deye umí fungovat bez baterek. Pak se chová jako ongrid. Na přechodnou dobu se to dá. Natrvalo je to drahý ongrid.
pby

Příspěvek od pby »

Také jsem řešil systém bez aku. Tohle je určitě možnost, dle technické podpory umí fungovat bez aku a dokáže takto fungovat i v ostrovu, tedy při výpadku DS a plné střeše řádně osvícených panelů pojede 8-). Ovšem záloha není, to je fakt. https://www.vselektro.eu/hybridni-menic ... 0w-2-mppt/. Já tedy nakonec půjdu jinou cestou, jen to bude celé cesta mnohem delší :cry: .
lazna

Příspěvek od lazna »

Díky vše za odpovědi.

Mohu ted odpověď Diablo 1st. "Victron bez baterek nepojede" považovat za definitivně vyvrácenou?
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

lazna píše: čtv zář 25, 2025 9:31 am Díky vše za odpovědi.

Mohu ted odpověď Diablo 1st. "Victron bez baterek nepojede" považovat za definitivně vyvrácenou?
:shock: :?:

To, že sa pri odpojení baterky nevypne ak je sieť k dispozícii neznamená, že to je želaný prevádzkový stav!

Ak chceš FVE bez bateriek, Victron nie je pre teba.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

lazna píše: čtv zář 25, 2025 9:31 am Díky vše za odpovědi.

pokud to bude hybridni system ESS tak pojede ze site, hybridni/offgrid systemu vzdy musi mit baterii jako pres to vlak nejede, ze to dokaze nejak fungovat i bez ni je naprosto nebezpecny stav pro mppt stridac i spotrebice, proto victrony po ztrate komunikace s baterkou nebo proste pri propadu napeti na DC busu - odpojeni baterky zastavi mppt i menice a zatez tahne sit pokud je to ostrov tak se to samozrejme vypne co jineho mppt nemuze bezpecne bezet bez zateze - tj baterie.
lazna

Příspěvek od lazna »

aby bylo jasno, bavíme se o "krátkodobém" provozu bez baterií, v řádu týdný či nižších měsíců, v městském sídle, kde výpadky proudu bývají raritní záležitost.

Měl jsme dojem, že jsem to tu už dostatečně popsal: Mám GWL a dva panely, s baterkami jsem původně vůbec nepočítal. Ukázalo se, že GWL s panely nefunguje správně a je možnost ho proto vrátit. Při této příležitosti jsem přehodnotil situaci a naplánoval více panelů a také baterie. To teď ale nemám čas řešit, nicméně invertor chci připojit hned (všechno je už tady připravené) a chci, aby na ty baterie byl do budoucna připravený. PROTO se ptám zda to (nějaký čas) pojede i bez baterie. Je to teď lépe pochopitelné?
Naposledy upravil(a) lazna dne čtv zář 25, 2025 10:42 am, celkem upraveno 1 x.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

victron ani zadny jiny hybridni menic bezpecne bez baterky nepojede tecka.
lazna

Příspěvek od lazna »

Jirka77 píše: čtv zář 25, 2025 10:40 am victron ani zadny jiny hybridni menic bezpecne bez baterky nepojede tecka.
nepojede, nebo nepojede bezpečně? bez tečky
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“