Spotové ceny

Odpovědět
danidani
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11400
Kapacita baterie [kWh]: 17

Re: Spotové ceny

Příspěvek od danidani »

Tak jsem zvědavý, jak to dopadne.

Volal jsem na infolinku Tedomu a ta mi tvrdila, že u měření typu B bude nadále fakturační Excel po hodinách. Fakturace po 1/4 hodinách a tím i 15minutové ceny se údajně týkají jen měření typu A.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

Máte pravdu, že záleží, jak máte postavenou smlouvu. Oni můžou vytvořit produkt, který se bude jmenovat "Náš Spot", a ceny se budou řídit teplotou vody ve Vltavě.

Nicméně oni sami budou na Day Ahead trhu už obchodovat v 15min intervalech.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

vk_1

Příspěvek od vk_1 »

danidani píše: úte zář 30, 2025 1:59 pm Tak jsem zvědavý, jak to dopadne.

Volal jsem na infolinku Tedomu a ta mi tvrdila, že u měření typu B bude nadále fakturační Excel po hodinách. Fakturace po 1/4 hodinách a tím i 15minutové ceny se údajně týkají jen měření typu A.
Ptal jsem se Electree (Tramaco Energy), a u nich se to opravdu účtuje po 15min intervalech.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Enerspot bude po čtvrthodinách účtovat od 1.11.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

vk_1 píše: stř říj 01, 2025 9:17 am Ptal jsem se Electree (Tramaco Energy), a u nich se to opravdu účtuje po 15min intervalech.
Jsem u Electree s dodávkou i výkupem a sice účtují po čtvrthodinách, ale ceny mají stejné pro každou čtvrthodinu v konkrétní hodině, takže zatím účtují dle hodiových cen a je otázka, kdy přejdou na čtvrthodinové ceny. To by měli adresně oznámit, protože se jedná o změnu smlouvy s možností její výpovědi. Poslal jsem jim dnes dotaz, tak uvidím, co odpoví.
vk_1

Příspěvek od vk_1 »

xmasin píše: stř říj 01, 2025 12:26 pm Jsem u Electree s dodávkou i výkupem a sice účtují po čtvrthodinách, ale ceny mají stejné pro každou čtvrthodinu v konkrétní hodině, takže zatím účtují dle hodiových cen a je otázka, kdy přejdou na čtvrthodinové ceny. To by měli adresně oznámit, protože se jedná o změnu smlouvy s možností její výpovědi. Poslal jsem jim dnes dotaz, tak uvidím, co odpoví.
Já jsem se jich výslovně ptal včera, tady máš odpověď:
Screenshot 2025-10-01 at 9.15.42.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Tak to s nimi bude při dalším vyúčtování zajímavá diskuze, protože já mám ve smlouvě toto ustanovení:
Cena za spotovou elektřinu se vypočítá jako vážený průměr ze všech součinů hodinových cen
elektřiny stanovených na denním trhu s elektřinou organizovaným OTE, publikovaných na
webových stránkách OTE (https://www.ote-cr.cz/cs/kratkodobe trhy/elektrina/denni-trh) a
hodinové výroby elektřiny výrobcem v daném zúčtovacím období, kdy váhou je vyrobené
množství elektřiny. Takto vypočtená cena bude v daný den vždy přepočtena v kurzu stanoveném
Českou národní bankou na české koruny.
Takže pokud mně budou říjen účtovat ve čtvrthodinových cenách, tak to neodpovídá smlouvě. Neinformovali mě měsíc předem, takže až mně pošlou příští vyúčtování po čtvrthodinách, tak jim ho budu reklamovat.
Jindra_S

Příspěvek od Jindra_S »

Tak EnerSpot u6 taky reaguje a o 1.11.2025 bude účtovat po 15 minutách.
Malým písmem pak oznamuje, že je možné smlouvu ukončit.

Tak musím věřit, že automatizace do home assistentu bude do té doby updatována - nerad bych začal platit za dodávky.
(https://github.com/rnovacek/homeassista ... pot_prices)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

xmasin píše: stř říj 01, 2025 5:42 pm Tak to s nimi bude při dalším vyúčtování zajímavá diskuze, protože já mám ve smlouvě toto ustanovení:
Cena za spotovou elektřinu se vypočítá jako vážený průměr ze všech součinů hodinových cen
elektřiny stanovených na denním trhu s elektřinou organizovaným OTE, publikovaných na
webových stránkách OTE (https://www.ote-cr.cz/cs/kratkodobe trhy/elektrina/denni-trh) a
hodinové výroby elektřiny výrobcem v daném zúčtovacím období, kdy váhou je vyrobené
množství elektřiny. Takto vypočtená cena bude v daný den vždy přepočtena v kurzu stanoveném
Českou národní bankou na české koruny.
Takže pokud mně budou říjen účtovat ve čtvrthodinových cenách, tak to neodpovídá smlouvě. Neinformovali mě měsíc předem, takže až mně pošlou příští vyúčtování po čtvrthodinách, tak jim ho budu reklamovat.
Reklamovat muzes. Ale zakon je zakon. Oni se musi prizpusobit (a ty taky). Pokud te neinformovali, muzes ukoncit smlouvu. Chces ukoncit smlouvu? Myslim ze ne, jinak jsi to mohl udelat kazdicky mesic. A zaplatit to stejne budes muset.
Opravdu to budes reklamovat?
xmasin

Příspěvek od xmasin »

ClonyXXL píše: čtv říj 02, 2025 9:34 am Reklamovat muzes. Ale zakon je zakon. Oni se musi prizpusobit (a ty taky). Pokud te neinformovali, muzes ukoncit smlouvu. Chces ukoncit smlouvu? Myslim ze ne, jinak jsi to mohl udelat kazdicky mesic. A zaplatit to stejne budes muset.
Opravdu to budes reklamovat?
Zákon říká, že mně mají informovat měsíc předem, ten měsíc potřebuju, abych se přizpůsobil. Zatím mně neinformovali. Reklamovat jim budu fakturu za říjen pokud budou účtovat v patnáctiminutových cenách, protože to ve smlouvě nemám. Už jsem jim napsal, tak jsem uvidím, co odpoví. Jde mně spíš o princip, že oni něco změní a já se musím přizpůsobit hned, přitom to určitě věděli dopředu.
Odpovědět

Zpět na „Aktuality ze světa FVE“