Nabídka na FV - má to význam zkusit?

JHJHJH

Nabídka na FV - má to význam zkusit?

Příspěvek od JHJHJH »

:surrender: :surrender: :surrender: :surrender: Zdravím,
mám nabídku na níže popsanou sestavu za docela rozumné peníze.
Roční spotřebu mám cca 5,5 MW a nechci přetoky, nechci spot...jen si zabezpečit barák a když bude svítit tak něco drobně ušetřit
A jsem amatér, který si zapojí zásuvky a světla...
Uvědomuji si, že nabízené komponenty nejsou špička...jde mi o to, zda to má vůbec význam.

Jestli se někdo slušně vyjádří, tak budu moc vděčný...díky.

• Deye střídač Turbo Energy 5kW 3 fázový, schválený pro provoz v ČR s PPDS certifikátem
• panely 7x 540-560Wp včetně konstrukce 3,8 kWpeak - DHT-M72X10/FS ?
• Odpojovač panelů
• Baterie 10,2 kWh LFW-48200/51200
• Chytré zařízení na řízení přetoků do bojleru
• Kompletní instalaci a zprovoznění
vata
Výkon panelů v FVE [Wp]: 3300
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Re: Nabídka na FV - má to význam zkusit?

Příspěvek od vata »

Význam to jistě má, ale já osobně vidím problém v tom měniči: sice neznám Deye osobně, ale pokud se tam uvádí 5kW a jde o součtový výkon na tří fázích, pak na fázi to bude mít méně než 2kW trvale, takže s tím bez přisosávání ze sítě neuvaříte ani kafe v rychlovarce. Prostě ověřte si jednofázový výkon, abyste se dostal k soběstačnosti po dobu výpadku DS.
K panelům: když už se bude dělat na střeše a budou se tahat kabely, byl by hřích to neosadit v kapacitě, co střecha dá. Ty panely zas tak drahé nejsou.
Takže ta konfigurace, co máte, něco ušetří, pokud to bude rozumně zapojené s dobrým vytěžovačem, ale pochybuju, že domácnost plně zajistí proti výpadku.
Obecně si troufám tvrdit, že nejvysmátější jsou ti, kteří si to naplánovali a v rámci možností postavili sami. Dobře, někdo si nechá pomoci se střechou, druhý s baterkama, třetí s rozvaděčem. Rozhodně ale cesta nejmenšího odporu je ta bez DS :)
LiFePo 480Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
JHJHJH

Příspěvek od JHJHJH »

Díky za tipy.

HH
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Je to klasické řešení dnešní doby. Nic moc pracné, úspora je při bazální spotřebě (jak píše Vata krátkodobé špičky jsou tak 15% denní spotřeby - pozor na příkon bojleru na TUV), dotace tečou, ale závislost na distribuční síti zůstává. Neznalý spokojen do prvního celodenního výpadku distribuce. Mnohde takový výpadek není představitelný. Takže je to lepší než nic, návratnost existuje, ale znalého neuspokojí.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
misif
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od misif »

3f Deye bych volil min. 8kW, aby to utáhlo 16A zátěž na fázi (resp. díky 150% asymetrii na dvou fázích současně) v době výpadku distribuce. 10kW Deye je pak už s rezervou pro 16A zátěže.
Co se panelů týče, tak záleží na dispozici domu, pokud máte na jih prostor na 10 panelů a uvažujete o 7ks, tak to je špatně, dejte jich tam 10, protože dopňovat to následně po pár kusech je problematické.
Pokud těch 5.5MWh není ze zimního provozu TČ ale z běžného provozu, tak bych 5.5 až 10kWp v panelech považoval za přiměřené.
ClonyXXL

Příspěvek od ClonyXXL »

Akorat ze "primerene"je dost siroky pojem.
Pak jsou tu prispevky v tematu "počasí".
Tzn - nikdy neni dost
tafx
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od tafx »

Střídač "Deye Turbo Energy 5kW" jsem nikde neviděl. Hlavně to "Turbo Energy" je podezřelý. Není to nějakej fejk?
Hybrid 12,44 kWp, 26x400 Wp + 4x510Wp Trina Solar, Deye 12kW (GW10K-ET odstaveno), 32 kWh EVE, 2 x Wallbox Alfen Eve, EVCC.io pro řízení nabíjení auta, skoro celej dům na backupu pro ostrovní provoz
unicast

Příspěvek od unicast »

Nevím sice, jaká je cena za takovou nabídku, ale sám bych to nechtěl. Je to, jak už tu bylo uvedeno, systém určený k mírnému snížení účtů za spotřebu z DS, ne k energetické nezávislosti. Při výpadku DS víceméně nepoužitelné. Nějaké malé přetoky to mít tak jako tak bude.
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

JHJHJH píše: úte říj 28, 2025 6:41 pm ...nechci přetoky ...
Pokud na to kývnete, tak až Vám pošlou smlouvu k podpisu, tak tam dopište větu: "Instalovaná elektrárna nebude vytvářet přetoky do sítě, případné pokuty za přetoky se zavazuje hradit dodavatel elektrárny.", pak teprve podepiště a pošlete zpět. Protože ten střídač si s přetoky (podle mne) poradit nedokáže.
vata
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vata »

Já vím, stále se opakuju, ale kroutím hlavou, protože fakt nechápu: pokud nechci řešit přetoky, proč platit za hybridní měnič? Ano, ten 3F Deye je sice pořád levnější než 3xVictron Phoenix 3000VA plus regulátor, ovšem to dělá ten požadavek na 3F v domě. Kdo skutečně v baráku potřebuje tři fáze? Ok, nějaké silné čerpadlo nebo wallbox, možná stará cirkula nebo štípač. Což by ale ten Deye stejně asi nedal. Problém je, že tuhle úvahu ty montážní společnosti asi zákazníkům ke zvážení nedávají, protože to chce jakousi revizi rozvodů a spotřebičů.
Já si pořád v technické místnosti ponechávám nepřepínaný okruh pro strýčka příhodu. Sama jsem sice jej po upgrade na 24V a upgrade stykačů přepínače sítí nepoužila, ale když mi přijde nějaký řemeslník s pneu-kladivem a není čas zkoumat příkon, prostě mu natáhnu přívod z Eonu. Předtím jsem tím živila motorovou pilu, sice mi to kazilo letní statistiky, ale o to jde, rozlišit příležitostnou extra spotřebu od provozu domu a podle toho si namyslet svou FVE a případně si udělat pořádek v rozvodech.
LiFePo 480Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
Mex

Příspěvek od Mex »

JHJHJH píše: úte říj 28, 2025 6:41 pm Roční spotřebu mám cca 5,5 MW a nechci přetoky, nechci spot...
Proč nechceš přetoky? Co je na nich špatného?
Nebo je máš distributorem zakázané?
Bez přetoků nebude možné ani případné sdílení elektřiny.

Dnešní limit pro technické přetoky je už naštěstí celkem vysoký, takže ho v praxi asi splní snad každý měnič.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

vata píše: stř říj 29, 2025 10:32 pm Kdo skutečně v baráku potřebuje tři fáze?
Presne tak na 1 fazi je to efektivnejsi nepotrebuju mit nutne zalohovany veskery instalovany vykon spotrebicu, prioritni obvody jsou zalohovany solarem vzdy a nejake obcasne velke spotrebice z kuchyne (nebo 3fazove z dilny) jedou primo z cezu, ty ve vysledku tech kwh za rok moc neudelaji a kdyz nejede grid tak je ozelim nebo si je prepojim bud rucne pres prodluzku, nebo pres manualni prepinac siti na zalohu.. posilat pretoky do site je nesmysl, tim jen zivite byznys spekulantu s energiemi. Sdileni tak jak je to vymyslene je k nicemu a prodej do site je spis darovani spekulantum kteri te vyuziji jako uzitecnyho blbce a preprodaji to dal s min 100% ziskem .. toho ja se ucastnit nebudu.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
JHJHJH

Příspěvek od JHJHJH »

Díky všem za názor...tenhle "projekt" realizovat nebudu.

Byl za zajímavé peníze, ale firma nechtěla dát silnější střídač...a já fakt nebudu "troubu a rychlovarku" zapínat, aby mi to doma nekleklo... ;-)

HH
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

3f. a malá FVE je prostě na xxx. Sice jsem příznivcem ostrovních FVE ale u Vás by přicházelo do úvahy 1f. řešení a mnohem levnější měnič stejné značky než jste si "vybral": https://www.baterie-beranek.cz/deye-hyb ... erace--lv/
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
5,4kWp pro ohřev vody
vata
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vata »

Proč nechceš přetoky? Co je na nich špatného?
Nebo je máš distributorem zakázané?
Bez přetoků nebude možné ani případné sdílení elektřiny.
To je už spíš na lampárnu, ale názor: generace starších ostrovníků jsme si svoje FVE stavěli ještě v době, kdy ve společnosti doznívalo téma solárních baronů, kdy opravdu hrozila nějaká ta cihla do panelů. Byla to taky doba kauz komand ČEZu, kteří zaklekávali podezřelé z černého odběru. Elektrárny jsme si stavěli za své, z různých důvodů, většinově ale asi z důvodu nadšení z praktické dostupnosti technologie, která může pomoci k energetické soběstačnosti. Což byl v době elektrické dost historický přelom. Tehdy byla elektřina levná, lidi kolem si ťukali na čelo. Společnost nás označila za parazity distribuční sítě, nepřeháním, možná si někdo vzpomene, padlo to.
A když pak přišla možnost si sáhnout na on-grid a hybridní měniče, diskurz se přešteloval - spolu s německými větrníky destabilizujeme distribuční síť, prostě celé je to špatně, vždyť naše síť byla vždy jedna z nejlepších. Připojení se trapně administrativně komplikovalo, bylo třeba mít živnost, a já nevím co všechno.
A pak přišla po covidu energetická krize, stát musel chtě nechtě změnit zákony, ale pašáci si zase našli cestu, jak to sdílení zkomplikovat a ještě lépe, jak to udělat křiklavě neférové. Technicky, ekonomicky i administrativně. Krize nekrize - náš systém odměňuje nestřídmost. Moje cena za kupovanou kWh je přes 11Kč, prostě proto, že mám malou spotřebu.
Nechci platit pokuty za nepovolené přetoky, ani investovat do zařízení řídící elektrárnu podle spotových cen, ani vybíjet baterky do sítě za ceny nesouměřitelné s těmi nákupními, ani nechci ztrácet život s administrativou spojenou se sdílením.
Takže se nabízí nejjednodušší řešení, nejlevnější, výborně funkční a nejméně komplikované - prostě zůstat off-grid, schovat se za přepínač sítí a být v klidu.
Nejlépe pomoci ostatním s energií je poradit jim postavit si vlastní elektrárnu. Nebo jim aspoň nabít mobil při výpadku - dnes tu byl další.
Humux

Příspěvek od Humux »

JHJHJH píše: čtv říj 30, 2025 8:05 am Byl za zajímavé peníze, ale firma nechtěla dát silnější střídač...
No tak firma co nabízí 7 panelů se střídačem 3f 5kW za jakou koliv cenu je firma absolutně nezaložená na technické vzdělanosti. Větší výkonost střídače by byla ještě přitěžující k tomuto návrhu. :pat:

Na 7 panelů bych volil - balkónovku.
Mex

Příspěvek od Mex »

vata píše: čtv říj 30, 2025 9:19 pm ...
Nechci platit pokuty za nepovolené přetoky, ani investovat do zařízení řídící elektrárnu podle spotových cen, ani vybíjet baterky do sítě za ceny nesouměřitelné s těmi nákupními, ani nechci ztrácet život s administrativou spojenou se sdílením.
...
Moct něco dělat neznamená muset to dělat.
Podle mě je dobré si ty přetoky a rezervovanou kapacitu vyjednat. Samozřejmě pokud to síť v daném místě umožňuje.
Právě z toho důvodu, abych se nemusel stresovat že mi nějaký přetok uteče nebo že třeba bude někdy výhodné někomu elektriku nasdílet.

Proto se ptám, proč se tazatel tak vymezuje proti přetokům.
Podle mě je dobré si je vyjednat a využívat jen v případě, že mu to přijde v dané chvíli výhodné.
A současně to bude fungovat jako pojistka proti nějakým nepovoleným a nechtěným přetokům, které by třeba jinak skončily pokutou.
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,
Mex píše: pát říj 31, 2025 1:04 am
vata píše: čtv říj 30, 2025 9:19 pm ...
...
Moct něco dělat neznamená muset to dělat.
Podle mě je dobré si ty přetoky a rezervovanou kapacitu vyjednat. Samozřejmě pokud to síť v daném místě umožňuje.
Právě z toho důvodu, abych se nemusel stresovat že mi nějaký přetok uteče nebo že třeba bude někdy výhodné někomu elektriku nasdílet.

Proto se ptám, proč se tazatel tak vymezuje proti přetokům.
Podle mě je dobré si je vyjednat a využívat jen v případě, že mu to přijde v dané chvíli výhodné.
A současně to bude fungovat jako pojistka proti nějakým nepovoleným a nechtěným přetokům, které by třeba jinak skončily pokutou.
Jo , v dnešní době . Avšak mezi nahlášeným registrovaným ON-Grid FVE systémem a neregistrovaným poloostrovním FVE systémem je podstatných rozdílů víc . ON-Gridy mohou instalovat "pouze" certifikované instalační "firmy" (skuteční odbornící i šmějdi v jednom pytli) za násobnou celkovou cenu oproti svépomocné instalaci systému poloostovního . Díky dotaci na ofiko ON-Grid nelze onen dotovaný FVE systém měnič či upravovat = porušení dotačních podmínek => vrácení dotace ze své kapsy (né z kapsy instalační firmy u níž dotace skončila) a pokuta . U poloostrovního systému není dotace = žádný problém ;) .
A teď z pohledu administrativy - ON-Grid je registrovaný a vedený na několika ouřadech , není žádný problém kdykoli si vymyslit novou povinnost co musí provozovatel plnit a platit . Co třeba daň z elektřiny + DPH a ještě distribuci za každou kWh doma vyrobenou a spotřebovanou ? Další miliardy do děravé státní pokladny :steaming: . Nemyslete si že dnešní podmínky se nebudou měnit ... .

Elektronům zdar :cloudy:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 55 MWh @ 80.000 motohodin .
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Pojistkou proti přetokům je ostrov nebo poloostrov na bázi Axpert řady King 8-)
A co napsal Abrams podepisuju v plném rozsahu! :D
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Kostěj »

Ďábel bývá skryt v detailu. V tomto případě vidím dva: Ten malinký je v tom, že musí být povoleny přetoky do sítě až do výkonu měniče (protože pokuty). Ten veliký je v regulaci a v tom chytrém zařízení pro řízení přetoků. FVE musí být schopna přesměrovávat přetoky z každé fáze zvlášť a to velmi rychle, současně systém by neměl dodávat do bojleru/do sítě výkon z baterie, navíc musí být ten třífázový střídač asymetrický s rychlou regulací - takové to když na první fázi poblikává indukční deska 3sec 2kW, 3sec 0kw, co budou dělat ostatní fáze a vytěžovač přetoků?
Kdyby tohle ta elektrárna uměla řešit, nebyl by to špatný kup - jaká byla vlastně cena?
No a pak je tu ta smlouva s ďáblem, to je obecně o přístupu, někomu to až tak nevadí, někdo skřípe zuby, někdo to neskousne - chápu to.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Přesně tak Kostěji. Jen připomínám, že 1f (polo)ostrov má 110% nesymetrii! ;) Nu dobrá, přehnal jsem to, "jen" 100% asymetrii. :D
A Ďáblu se u ostrova, ani u správně provedeného (galvanicky oddělený výstup z měniče od DS a tedy přesněji vstup měniče - zálohy z DS, což je jen integrovaná nabíječka z DS - tedy jen spotřebič z DS) poloostrova, upisovat nemusíš :lol:
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Abrams

Příspěvek od Abrams »

Zdravím ,
eduard22 píše: pát říj 31, 2025 10:51 am
A Ďáblu se u ostrova, ani u správně provedeného (galvanicky oddělený výstup z měniče od DS a tedy přesněji vstup měniče - zálohy z DS, což je jen integrovaná nabíječka z DS - tedy jen spotřebič z DS) poloostrova, upisovat nemusíš :lol:
Přinejmenším stejně schopně funguje 100% měnič bez AC vstupu nebo jakýkoliv měnič s nezapojeným přítomným AC vstupem , a externí nabíjecí zdroj dle požadavků systému :headbang: . Riziko přetoků je nulové :hooray: .

Elektronům zdar :sun2:
4kWp + 22kWh LiFePO4 +6kW HF měnič s nájezdem 55 MWh @ 80.000 motohodin .
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Stejne funguje i offgrid s automatickym prechodem na sit na victronu, ve chvili kdy je system na siti, invertor funguje pouze jako nabijecka a pretok je 100% nula, to je vyzkousena vec, nejsou potreba zadne stupidni a poruchove prepinace siti a podobny blbosti a prechod z invertoru na sit a zpet je naprosto hladky a automaticky. Navic nedochazi k zadnym ztratam kdyz dojde baterka treba na 20% a prepne se to na sit, menic je proste pro AC pruichozi skrz, coz je za me idealni, reseni ala axpert kdy to dobiji nebo dososava pres nabijecku na ktere jsou dalsi ztraty + dalsi na invertoru me prijde lehce stupidni, ale z pohledu legislativy je to asi vic koser, nicmene nesmi byt ZADNY pretok a to splni i victronuv polo-ostrov.
Mex

Příspěvek od Mex »

Abrams píše: pát říj 31, 2025 4:39 am Jo , v dnešní době . Avšak mezi nahlášeným registrovaným ON-Grid FVE systémem a neregistrovaným poloostrovním FVE systémem je podstatných rozdílů víc . ON-Gridy mohou instalovat "pouze" certifikované instalační "firmy" (skuteční odbornící i šmějdi v jednom pytli) za násobnou celkovou cenu oproti svépomocné instalaci systému poloostovního . Díky dotaci na ofiko ON-Grid nelze onen dotovaný FVE systém měnič či upravovat = porušení dotačních podmínek => vrácení dotace ze své kapsy (né z kapsy instalační firmy u níž dotace skončila) a pokuta . U poloostrovního systému není dotace = žádný problém ;) .
A teď z pohledu administrativy - ON-Grid je registrovaný a vedený na několika ouřadech , není žádný problém kdykoli si vymyslit novou povinnost co musí provozovatel plnit a platit . Co třeba daň z elektřiny + DPH a ještě distribuci za každou kWh doma vyrobenou a spotřebovanou ? Další miliardy do děravé státní pokladny :steaming: . Nemyslete si že dnešní podmínky se nebudou měnit ... .
No, viděl bych to trochu jinak.
Je pravda, že ofiko FVE by měl montovat certifikovaný člověk. Ale udělat si příslušnou zkoušku není nic likvidačního. Třeba já jsem si ji udělal.

Pokud to instaluje nějaká firma a je na FVE dotace, tak to neznamená, že se elektrárna nemůže v budoucnu upravovat. Tedy minimálně směrem do plusu (tj. rozšířit) se jistě může. Do mínusu (tj. zmenšit ji) možná ne, zejména pokud by to podlezlo nějakou hranici pro dotaci. Ale asi málokdo v průběhu času FVE zmenšuje.

Možná si to pleteš ze starými FVE s provozními dotacemi (solární baroni z let 2010/11). Tam to skutečně platí, že ji nemůžou ani rozšířit. Ale FVE s provozní dotací již dneska nikdo nepostaví.

Pokud by se zavedla nějaká platba za přetoky, tak to by bylo jediné, co by se mohlo oficiální FVE s povolenými přetoky týkat, na rozdíl od samodomo FVE bez přetoků.
Pokud by to ale byla platba jen za existenci FVE, tak ta by se jistě vztahovala i na samodomo FVE. Panely na střeše nebo na zahradě člověk těžko utají. A když si je nainstaluje třeba do sklepa (kde je úřady a bonzáci nenajdou), tak tam bude asi výroba trochu slabší.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Pro jakehokoli elektrotechnika to neni nic noveho ten na to nepotrebuje zadne skoleni.. vsak to jsou vsecko pomerne jednoduche veci.. Naopak spousta monteru ve firmach jsou zednici z ukrajiny s rychlourzem elektrotechniky :) Nikomu neni nic do mych panelu ktere jsem si zaplatil sam a sam nainstaloval, jo ti kdoz pobrali dotace po nich se samozrejme pujde to je logicke ani ty dotace nejsou zadarmo.
Odpovědět

Zpět na „Elektroporadna“