Aku pila

vk_1

Re: Aku pila

Příspěvek od vk_1 »

Pěkný test, Stihl MSA 300 vs Greenworks Optimus OCS600

https://youtu.be/aGqHC7L9wdE?t=618

Je vidět, že Stihl je ve vývoji aku pozadu. Potřebují vyšší napětí aku a větší krouťák, aby ty pily byly konkurenceschopné.
Stihl MSA 300 spadla v DE na cenu 450 EUR, z původních 600. Asi se moc neprodává. Ten poměr váha/výkon/výdrž nedává moc smysl.

Screenshot 2025-11-12 at 13.29.45.png

Jestli neudělají něco nového, tak je konkurence v profi aku nářadí bude drtit. Aktuálně udělali konečně první sekačku, kde jedou dvě baterky v sérii, takže na 72V (Stihl RMA 750). Ale dvě AP baterky do pily dát nemůžou, to se tam nevejde a bylo by to hodně těžké.

Já zůstávám u MSA 220, jede už pátým rokem, jen přikupuju baterky. MSA 300 pro mě nemá smysl, v té kategorii benzín poslouží o dost lépe.

Zajímavost: Mám ještě křoviňák, FSA 135, a když jsem vyměnil strunu za trojcípý nůž, výdrž na jednu baterku se zhruba ztrojnásobila. Struna má evidentně velký odpor a malou setrvačnost.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Mi docela dobře slouží levné(!) nejen pily od HECHT, na delší řezání mám tu nejlevnější (v akci mě vyšla tuším na 990,-kč) na 230V a na drobnou práci a odvětvování mám aku pilu HECHT - tu co do ní pasujou stejný aku co do vrtaček a svítilny a pumpičky a a a a prostě program 1278 8-)
https://cz.hecht.cz/dilna-stavba/aku-na ... gram-1278/
S tou aku 6Ah vydrží řezat skoro půl dne a přeřízne i silnej kmen cca 30 - 40 cm 8-)
Tato pilka https://cz.hecht.cz/akumulatorova-retez ... hecht-9920 je levná, lehučká a má rychlé ruční došponovávání řetazu dvojitým palstovým kolečkem s kontramatkou pro zajištění i bez klíčů, jen rukou a používám stejnou aku i k vrtačkám a j. nářadí :D
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Mex

Příspěvek od Mex »

Mám vercajk Parkside (z Lidlu).
Za ty prachy podle mě bezva.

Baterkové pily mám 3: velkou na 2 baterky, tedy na 40V. Řeže jako čert.
Pak malou jednoruční a pak ještě malou na vysunovacím 2.5m dlouhém teleskopickém štilu.
Ta velká baterková má řetěz a lištu kompatibilní s pilou Parkside na 230V.
Všechno za zlomek cen, co tu jsou na obrázcích.

Podle mě u řezání hodně záleží na liště a řetězu. A to oboje se dá vyměnit za jiný typ, kdyby nevyhovoval.
Motor má síly dost. Udělat slušný BLDC motor dneska Číňani rozhodně umí.
A jinak toho na pile moc není.

Ty elektrostrojky jsou proti benziňákům fakt triviálně jednoduché.
Jenom u aut to nějak (v oblasti cen) není vidět.
vata
Výkon panelů v FVE [Wp]: 3300
Kapacita baterie [kWh]: 14
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vata »

Před více než deseti lety jsem si pořídila tehdy nejslabší Husquarnu 317EL (230V, 1700W), musela jsem po roce vyměnit strhaný napínací šroubek řetězu a pak zátku oleje, protože ten originál mi prokousaly myši. Nadělala jsem s ní už pěknou hromadu dřeva na každou zimu od té doby, a slouží krásně, bez problémů. Řetězy kupuju většinou Oregony, za sezónu nechávám 4 kousky nabrousit. Jasně, je to síťová pila, takže ne do lesa. Její největší problém byly nekvalitní eco oleje, nejspíš vyfiltrované z fríťáků, které mi ji jeden rok úplně ucpaly. Po vyčištění zase šlape bez problémů, nedám na ni dopustit. A Victron 3000VA ji rozběhne bez problémů.
Na menší stromky a odvětvování mi pomáhá malá baterková BOSCH EasySaw 18V-70, sice s uzavřeným koncem lišty, takže neuřeže větší průměry než délka lišty. Od Bosch mám další nářadí, takže baterku nasazuju podle potřeby na vrtačku, přímočarku nebo tu pilu. Žádný zázrak, hlavně ten jejich napínací patent, ale pomáhá.
LiFePo 480Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

vata píše: čtv lis 13, 2025 10:15 pm .....
- Na menší stromky a odvětvování mi pomáhá malá baterková BOSCH EasySaw 18V-70, sice s uzavřeným koncem lišty, takže neuřeže větší průměry než délka lišty.
......
- hlavně ten jejich napínací patent, ale pomáhá.
- Tchánovi jsme koupilu tuto aku BOSCH a ten konec jsme odbrousili a vyhodili a tak prořízne i průměr tvrdého kmene o 2x délka lišty :D https://encrypted-tbn1.gstatic.com/shop ... k6DpKf1Tsg
- Rychloštelovací napínací patent má i aku pilka Hecht 8-) https://encrypted-tbn2.gstatic.com/shop ... NzPFLLjA7g
Dnes to dělaj i u větších aku od Hecht https://encrypted-tbn1.gstatic.com/shop ... n7LOw2qDRM
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
soami

Příspěvek od soami »

Hecht je pro mě synonymum pro lowcost z Číny, tady prodávaný jako "brand". Asi rozumím, že hodně lidem to stačí. Nemyslím to nijak ofensivně, ale ta kvalita tam prostě žádná není. A píšu to z vlastní zkušenosti.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

soami píše: pát lis 14, 2025 10:40 pm Hecht je pro mě synonymum pro lowcost z Číny
presne tak to je to lowcost podobne jako parkside a dalsi radoby znacky.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
soami

Příspěvek od soami »

Tak aku řada parkside performance je naopak dobrým kompromisem mezi kvalitou a cenou. Mám několik kousků a pro domácí použití je to úplně v pohodě.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

soami píše: pát lis 14, 2025 10:40 pm Hecht je pro mě synonymum pro lowcost z Číny, tady prodávaný jako "brand". Asi rozumím, že hodně lidem to stačí. Nemyslím to nijak ofensivně, ale ta kvalita tam prostě žádná není. A píšu to z vlastní zkušenosti.
Souhlas! A paradoxně proto od něj mám vše! Právě proto že je levnej a mohu su dovolit mnoho aku a rozličné akunářadí na jeden druh aku a jedinou nabíječku a když se mi něco pokazí, nebo jen já zkur...vím, hned koupím novej stejnej a neřeším to (reklamaci) a mám prodejnu kousek od domu 8-)
A ke (ne)kvalitě: v autodílně rázový utahováky makaj tvrdě, vrtačka opravovala již 3. barák a furt to jede a podaroval jsem ji synovy a koupil novou opět a jemu jede již 3. rokem a tak to zas takovej šmejd nebude!?
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

Je to sice příběh "benzín", ale od té doby co jsem Stihl vyměnil za Hechta, tak nemám problém. :)
čeština je hodně zrádná a tak aby bylo 100% jasno - Stihl šel na odpočinek, Hecht do činné služby. ;)
Nejsem dřevorubec, ani netopím dřevem, takže jednou, dvakrát do roka chytí na brnk skotí starej strom a naporcuje...

Na menší akce jsem si pořídil takovou tu akční "parksajdovou" jednoručku s 20V aku
a už jsem s ní skotil i dvaceticentimetrovou (v průměru kmene, nikoli na výšku) moruši.
Humux

Příspěvek od Humux »

Aku pilu nemám a naposledy jsem měl aku-vračku někdy před třiceti lety.

Co se týče u nás rozšířených firem jako je HECHT, tak musím konstatovat, že tato firma vyrábí jen samé zmetky. Ty full-zmetci nejsou teoreticky ani reklamovatelné, stačí si přečíst podmínky reklamace.
Druhá nejhoší je PARXIDE, narozdíl od HECHTA občas vyrobí i zboží, které je na vyhození "až potom". Co mám od PARXIDU do teď a funkční, je jen pokosová pila.

V součastnosti mám pilu FIELDMAN, mám jí od letoška, ale pořezala 2 stromy. Jako u těch elektrik je důleřitý výběr řetězů.
Ruční vrtačku mám taky FIELDMAN, po jedný domácí opravě, (vystředil se rotor) jí mám několik let.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

elektrická pila fieldman - já teda pořežu cca 10m3 palivovýho dřeva ročně, a zrovna tahle fildman neobstála v testu ani na 2 hodiny práce. Ku podivu poměrně dloho se mnou byla pilka parkside, ale zase, stará skoro 10 let. Chtěl jsem novou stejnou, ale je o polovinu lehčí a tím pádem je jasný, jak dopadla. Méně než 2 hodiny práce. Nakonec jsem pořídil Makitu, sice stála co tři ty neznačkový, ale už vydržela víc než třikrát dýl. Aku pilku mám 36V Ryobi, protože už jsem kdysi koupil od nich 36V křovinořez a tak to držím. Neskutečně drahý baterky, ale pila celkem ok. Používám ji na věci, který jsou od domu dál než 20 kroků, a nebo na míň než 5 minut, tam už se mi nechce tahat prodlužku. A nebo na tesařský práce, tam je to bez diskuze. Už ji mám hodně dlouho, řetěz už je na konci životnosti. A co platí u elektrické, že musí být dobře nabroušený řetěz, to platí u aku dvojnásob. Ještě mám 18V vyvětvovací hračkovou pilku z ali na dewalt baterky - na prořez stromků, nebo na střeše na řezání střešních latí je super.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Mex

Příspěvek od Mex »

A co ti na těch pilách odchází?
Motor? Elektronika? Zubatá kolečka?
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

Mex píše: stř lis 19, 2025 10:46 pm A co ti na těch pilách odchází?
Motor? Elektronika? Zubatá kolečka?
U malých el-aku-pilek odchází elmotor, poněvadž je feritový a při 21V snese jen krátkodobé přetížení kolem 10A. Proto je důležité mít kvalitní-ostrý řetěz.
re - elektronika - zcela vyjímečně. Spíše se přepálí "tavná" pojistka. Ovšem elektronika časem řekne dost .. a u 21V systemů začne vybíjet aku do 0V ... - nebo-li kup si novou baterku.
re - akumulátory - občas, pokud jsou sestaveny jen do serie 5s. Pokud je článků více tak 5s2p vydrží opravdu hodně.
re - převodová kola - ty nikdy neodejdou - na to si výrobci dávají pozor. Jsou vesměs kovová i když jde o zinkovou slitinu která je výrobně velmi levná. Pastorek na elmotoru je vždy ocelový a často i kalený.
ps: mám starou akuvrtačku Narex, novější Bosch a několik neznačkových aku-pilek s Lipol 5s1p z druhé ruky.
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
5,4kWp pro ohřev vody
Mex

Příspěvek od Mex »

Pokud tam je komutátorový DC motor, tak bych věřil.
Ale s BLDC motorem se mi moc nechce věřit, že by ty pily měly odcházet.
A já dneska kupuju všechno baterkové nářadí jen s bezkomutátorovými motory.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Mex píše: čtv lis 20, 2025 5:41 pm Pokud tam je komutátorový DC motor, tak bych věřil.
Ale s BLDC motorem se mi moc nechce věřit, že by ty pily měly odcházet.
A já dneska kupuju všechno baterkové nářadí jen s bezkomutátorovými motory.
Takové má i HECHTu :D , ale jen ty držaší řady to maj, např. tuto mám: https://cz.hecht.cz/akumulatorovy-sroub ... 1289-44590 8-)
Mex

Příspěvek od Mex »

Zajímavé, že to tam ten Hecht přímo na té vrtačce nemá nějak výrazně napsané.
Přitom je to hodně důležitý parametr.
Třeba Lidl to má na každém výrobku velmi výrazně uvedeno.
A navíc to plyne i z toho, že ta jejich lepší černá řada Performance myslím u baterkového nářadí používá jen BLDC motory.
soami

Příspěvek od soami »

Hecht má BLDC v popisu. Parkside Performance je BLDC, alespoň u vrtačky, kladiva a ocasky, co mám doma - mj. ten Hecht z odkazu - baterie, napětí i Ah vypadá dost stejně jako ten Lidl - asi to jede ze stejné fabriky...
Mex

Příspěvek od Mex »

Jo, v popisu ano. Ale přímo na té vrtačce to není.
Tak když ji člověk chytne do ruky, nemusí poznat s čím dělá.
Tak mě to udivuje, že se tím nepochlubí přímo na jejím štítku.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Mex píše: čtv lis 20, 2025 9:55 pm Jo, v popisu ano. Ale přímo na té vrtačce to není.
Tak když ji člověk chytne do ruky, nemusí poznat s čím dělá.
Tak mě to udivuje, že se tím nepochlubí přímo na jejím štítku.
Poznám, mám verzi s motorem s uhlíky a jiskří viditelně a nemá tak vysoké otáčky ani krouťák jako ta dražší 8-)
Mex

Příspěvek od Mex »

Jo, to všechno ano.
Ale to je takový problém dát na štítek výrobku nápis "Brushless motor" ?

Může mi to být fuk, já Hechta kupovat nebudu minimálně proto, že mám nainvestováno do baterek Parkside.
Ale prostě mě udivuje, že to tam nedali, když je to kladný bod.
Humux

Příspěvek od Humux »

Mex píše: čtv lis 20, 2025 11:24 pm Jo, to všechno ano.
Ale to je takový problém dát na štítek výrobku nápis "Brushless motor" ?

Může mi to být fuk, já Hechta kupovat nebudu minimálně proto, že mám nainvestováno do baterek Parkside.
Ale prostě mě udivuje, že to tam nedali, když je to kladný bod.
Mě udivují výrobci AKU-skvostem svou "nadšeností" do své inovace. Každý rok tvrdí jak jde pokrok dopředu a přitom je to 30 let výkonově stejný. Poruchově akorát horší.
Mex

Příspěvek od Mex »

Nesleduju trh jinde. Ale třeba u toho Parkside/Lidla je čím dál tím víc výrobků s BLDC motory.
Byly i dřív, ale dneska je poměr výrobků s nimi určitě vyšší než dřív.
A to tedy podle mě rozhodně pokrok je.
Odpovědět

Zpět na „Nářadí“