Regulátory za BMSkou s UVP

Odpovědět
vata
Výkon panelů v FVE [Wp]: 3300
Kapacita baterie [kWh]: 20
Kontaktovat uživatele:

Regulátory za BMSkou s UVP

Příspěvek od vata »

Fakt jsem si nemyslela, že to budu muset někdy řešit, ale stalo se, baterku mám těsně nad UVP (moje chyba, prostě přílišný optimizmus po jednom slunečném dni), ještě zítra bude celý den deka. Nevím přesně, co se stane, dojde-li k UVP. Tak na to asi příjdu. BMSky prostě odpojí vybíjecí cestu, ale regulátory by se snad mohly ráno probrat? Co na to poví? To je otázka...
AI je klidná, prý regulátorům (Tristar TS a Victron MPPT) stačí i malé zbytkové napětí na baterii... Věřit se jí ale úplně nedá...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
Kodl69

Re: Regulátory za BMSkou s UVP

Příspěvek od Kodl69 »

já bych to neriskoval... Sice se mi na 24V victron systému párkrát stalo, že v plmým kalupu nabíjení to BMS vypnula na OVP článku a za chvilku zase zapnula, ale jistě z toho nebyl nadšenej ani multiplus ani mppt. Ostatně kdysi na Mypower chodily zkazky o mrtvejch tristarech, kterejm se za chodu odpojila baterka. Ten nárůst napětí drobek omezí kondenzátory v měniči, ale raděj bych na to nespoléhal.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
vata
Výkon panelů v FVE [Wp]: 3300
Kapacita baterie [kWh]: 20
Kontaktovat uživatele:

Re: Regulátory za BMSkou s UVP

Příspěvek od vata »

Ano, toho jsem si vědoma, že Tristar by to asi nedal, ale to je problém OVP - a kvůli tomu už snad o víkendu připojím třetí baterku, která by měla snížit pravděpodobnost, že se to může stát.
Tentokrát jsem ale řešila UVP - vážně to vypadalo, že v noci BMSky zakážou další vybíjení a nebylo mi jasné, zda se ráno regulátory proberou. Naštěstí problém odložen: baterky skončily těsně nad UVP 2,5 (nejnižší článek měl 2,6) a ráno bylo dnes už jasnější, takže dneska nalezlo 3kWh do baterky a vše dnes už v bezpečných mezích. Tyhle problémy jsou pro mě nové - dřív, na 12V systému bez BMSek jen s paliči jsem prostě odpojovala při relativně vysokých napětích a SOC, teď jsem se spolehla na to, že mi to BMSky pohlídají i dole a že posílený systém mi i v inverzích aspoň něco dá a uživí aspoň režii. Nedá, neuživí.
A navíc se mi zvýšila režijní DC spotřeba i při vypnuté zátěži vlastní spotřebou Victron Orion 24-12 DC-DC měniče, který má i při odpojené DC zátěži pořád na starosti napájení automatizace, která je kompletně 12V.
No nic se neděje, prostě si budu i nadále držet vyšší SOC v rezervě. A pokud se rozhodnu pro Multiplus jako booster 3000VA Smarta, popřemýšlím, jak jeho ACin ručně přepínat na DS a v podobných situacích jako byla ta včerejší, prostě nouzově dobiju z DS.
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
Odpovědět

Zpět na „Baterie“