Mas tam chybku ve vypoctu za rok 2025. V prvnim sloupci mas skutecne 90/10, ale v ostatnich mas 80/20. Takze ty rozdily budou vypadat trosku jinak.
D57d je mrtvý
Re: D57d je mrtvý
Kvůli vlhkosti není potřeba topit. Stačí dostatečně větrat po celou dobu co je chata prázdná. Lepší než elektrikou jsou pelety. Mnohá kamna mají zásobník na 3 dny.Humux píše: sob led 03, 2026 12:47 pm....... takové obydlí, byď využívané jeden den v týdnu musí být alespoň částečně vytápěné aby se v domě nedržela vlhkost. Pokuď chceš přijet na víkend, zatopit se musí s předstihem tak 3 dny. Lepší způsob než elektrikou nevidím. ......
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Nemusí se ani větrat, stačí kondenzační vysoušeč, nebo více, podle místností, ten je ale taky na proud. Jinak jsou, nebo byly i kotle co si přidávaj uhlí do ukláku, pokuď to všechno nespálej tak nevyhasnou.brumlaj píše: sob led 03, 2026 3:44 pm Kvůli vlhkosti není potřeba topit. Stačí dostatečně větrat po celou dobu co je chata prázdná. Lepší než elektrikou jsou pelety. Mnohá kamna mají zásobník na 3 dny.
Takze zbyva uz jen vyresit otazku, jak zapalit na dalku uhli nebo pelety 3 dny pred prijezdem. Ale to jiste taky bude resitelne.
Jinak jsem studoval tarify. Zatim jsem dospel k zaveru, ze kdybych presel na D25d, usetrim za rok asi 3000. Ale za cenu, ze misto 20 h NT budu mit jen 8 a mozna jeste ne ve zcela optimalnich casech. Mozna bych to zvladnul, ale jiste to neni. TČ + barak mi v mrazech bere i pres 4 kW. Plus nejake vareni a nahrati bojleru .... baterka leti dolu .... pokud baterku vybiju a cucnu VT, 3000 uspory by mohly byt v dýmu na ten šup. A varit v noci asi fakt nebudem.
Jinak jsem studoval tarify. Zatim jsem dospel k zaveru, ze kdybych presel na D25d, usetrim za rok asi 3000. Ale za cenu, ze misto 20 h NT budu mit jen 8 a mozna jeste ne ve zcela optimalnich casech. Mozna bych to zvladnul, ale jiste to neni. TČ + barak mi v mrazech bere i pres 4 kW. Plus nejake vareni a nahrati bojleru .... baterka leti dolu .... pokud baterku vybiju a cucnu VT, 3000 uspory by mohly byt v dýmu na ten šup. A varit v noci asi fakt nebudem.
Když máš malou/drahou baterku a k tomu topíš pomocí TČ, tak D57d pořád smysl dávat bude.
Já to beru u sebe z hlediska člověka, co mu NT hodin stačí málo, a elektřinou netopí.
Já to beru u sebe z hlediska člověka, co mu NT hodin stačí málo, a elektřinou netopí.
Je to tak. Tenkrát jsem se tam snažil zohlednit, že ty ostatní tarify mají méně hodin v NT. Pro rok 2026 už tam je všude 10%.
U mě na D57d to bylo za celý rok pod 3% spotřeby ve vysokém tarifu. 97% NT.
Ale to si musí každý v té tabulce upravit sám, podle svých potřeb, nabíjení baterek atd. Proto tu tabulku dávám k dispozici.
Jasně že to je řešitelné, už minimálně 30 let se prodávají krby a kamna na pelety s elektrickým zapalováním. Technologie zapalování připomíná horkovzdušnou pistoli (kvůli představě). Funguje to spolehlivě.ClonyXXL píše: sob led 03, 2026 5:39 pmTakze zbyva uz jen vyresit otazku, jak zapalit na dalku uhli nebo pelety 3 dny pred prijezdem. Ale to jiste taky bude resitelne. ..........
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
-
MightyDash
Pelety se zapalují elemtricky samy. Jiné nebrat!