Instalace Multiplus II na stěnu
Re: Instalace Multiplus II na stěnu
Taky možnost 
jo, takhle nějak to mám připravený. Ale ještě to nevisí.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
-
vata
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 3300
- Kapacita baterie [kWh]: 20
- Kontaktovat uživatele:
Hmm, taky se mi to nějak rozbručelo. I s malou zátěží občas 50Hz brum rezonuje po celém baráku
Nejdřív jsem nevěděla co to je, pak jsem na to přišla, Victron měnič. Zajímavé, že až po čase, nově nainstalovaný tak nebručel, asi se nějak sesednul nebo co. Ta orig. konzola je přišroubovaná ke zdi hodně na fest. Taky to budu muset nějak řešit, je to nepříjemné.
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
to vrceni se nekdy ovbjevuje i kdyz system sedi na SOC l;imitu tj transformator bezi naprazdno zrejme za to muzou nejake harmonicke z nejakych spotrebicu ktere se dostavaji do site, mozna nejake indukcni plotynky od sousedu nebo tak neco, urcite to nebylo od zateze protoze tam nic neteklo v dane chvili byl system zastaven SOC a pak je slyset HDO, kdyz vysila.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
-
vata
- Kontaktovat uživatele:
Ohledně nepříjemného brumu NF měniče (Victron Smart 3000/24) - našla jsem dneska náhodou příčinu toho brumu: mám v baráku ledničku, která je umístěná v nevytápěné místnosti, v zimě je tam klidně i pod 10° a pod tuhle teplotu už běžná lednička přestává chladit a vyteče jí mrazák - o tomto vím už z jižního Španělska, kde se ledničky a pračky dávají běžně v bytech na krytou terasu, a pár dní v roce jim může být zima. Poslední ledničku jsem si proto vybrala tak, aby měla funkci "winter mode", která by tomu měla zabránit. Ta moje tuším Whirlpoolka to dělá velmi úsměvně, i když účinně: nechá svítit vnitřní 15W žárovku i po zavření dveří, a svit po sepnutí spínače zavřených dveří čímsi reguluje, že ta žárovička bliká. Takže se v ledniče protápí takových 5W neustále, což jí stačí a mrazák tak ani v zimě nevyteče. Měnič nepříjemně bručí kvůli téhle regulaci - a taky proto jsem si toho všimla až začátkem zimy, v létě jsem měnič po domě neslyšela. Mimochodem ta regulace je tak ostrá, že mi ta žárovička vydrží tak rok, každoročně ji v zimě musím měnit.
Zajímavé je, že fázovou regulaci vytěžovačem do bojleru ani v síti ani v měniči takhle neslyším, ale 15W žárovička jej tak čílí.
To jen tak pro zajímavost
Zajímavé je, že fázovou regulaci vytěžovačem do bojleru ani v síti ani v měniči takhle neslyším, ale 15W žárovička jej tak čílí.
To jen tak pro zajímavost
LiFePo 760Ah/24V, východ 900Wp, jih 2400Wp, Victron MPPT 150/100, Tristar TS-60, Victron Smart 3000VA, DC 12V systém Victron Orion, automatizace Valc, monitoring ValcMonitor
To me prijde trochu neuveritelne protoze to je strasne malej vykon nato aby to mohlo zpusobit nejake problemy regulaci napeti stridace. Jo takove fazove rizeni 2kw bojleru, by mohl byt vetsi problem, ale pokud multiplus spina 20khz PWM tak jiste i v podobne frekvenci meri napeti na vystupnim filtru a pokud tam bude nejaka takovahle zatez ktera v pulce vlny odpoji odber tam menic okamzite reaguje, 1 sin vlna je pro nej pomerne vecnost pri 20khz je to 400 impulsu na sin vlnu a treba 100 mereni a korekci. To jsou ale dohady nezname presne nastaveni regulace, ale rozhodne je dost ostra a rychla. Nicmene 5w zarovka je prd, to bude zpusobovat jiny spotrebic s fazovym rizenim zrejme ktery rozkmita regulaci a dochazi tam ke spickam a to zarovce nechutna a vydrzi pak kratce, takhle nejak to spise bude. Ale vsiml jsem si ze u hybridne beziciho multiplusu, kdyz je stridac zastaven nizkym SOC, tedy menic je pruchozi, invertor stoji a trafo bezi naprazdno magnetizovane ze site, ze nekdy meni zvuk v takovych zvlastnich vlnach pak to ustane a nemyslim cvrdlikani HDO, zrejme to jsou nejake harmonicke prichazi to ze site, mozna nejake inducni desky od sousedu nebo tak neco.
-
vata
- Kontaktovat uživatele:
Věř nevěř, je to tak, ověřila jsem to vícekrát. Jsem si říkala že to i nahraju na video, ale kopr. Myslela jsem si, že to nějak souvisí s ledničkou, protože je to jediná zátěž která v klidu na měnič jede, ale tohle mě taky překvapilo. Myslím, že ta lednička nebude žádný hightech a ta žárovka se v tom režimu prostě přepojí přes diodu, to by asi tak odpovídalo jasu a frekvenci blikání, a taky nechápu, co měnič tak dráždí. Kdyby byl na ECO, snad, ale mám jej jen remote on/off ve standardu. Si tipuju, že ten brum vyzáří víc energie než propálí ta žárovička.
Nicméně je to pro mě dobrá zpráva, protože to s příchodem jara skončí, zimní režim vypnu a bude klid a já budu moct vytěsnit hledání těch gumových hmoždinek za přijatelnou cenu.
Mimochodem - pro přesnost - spirálu bojleru mám historicky (12V FVE, menší měnič) přepojenou na 500W, nechala jsem to tak, stačí mi to. Když slunko něco významnějšího dává, tak mi to vodu do večera nahřeje spolehlivě. Jako ano - když stojím u měniče a vytěžuje se s regulací, pak v měniči slyším mírné vrčení, zato tu žárovičku slyším po celém baráku.
Nicméně je to pro mě dobrá zpráva, protože to s příchodem jara skončí, zimní režim vypnu a bude klid a já budu moct vytěsnit hledání těch gumových hmoždinek za přijatelnou cenu.
Mimochodem - pro přesnost - spirálu bojleru mám historicky (12V FVE, menší měnič) přepojenou na 500W, nechala jsem to tak, stačí mi to. Když slunko něco významnějšího dává, tak mi to vodu do večera nahřeje spolehlivě. Jako ano - když stojím u měniče a vytěžuje se s regulací, pak v měniči slyším mírné vrčení, zato tu žárovičku slyším po celém baráku.
-
Kostěj
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 34
Věřím tomu. Když jsem provozoval LF střídač SunyBoy1200 (vážil asi 30kg), tak i když byl přifázován na síť, tak když jsem v kuchyni zapnul malou rychlovarku 800W, u které jsem měl přepínač a diodu na 400W, tak střídač fakt ošklivě bručel.
A k lednicím v chladu: viz google, klimatická třída lednice. Ale jestli to výrobce řeší žárovkou, to mi přijde jako prasárna.
A k lednicím v chladu: viz google, klimatická třída lednice. Ale jestli to výrobce řeší žárovkou, to mi přijde jako prasárna.
-
vata
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé - vlastně to ale pak dává smysl, že měnič nějak snad neví co s tou druhou půlvlnou.Kostěj píše: ↑stř úno 25, 2026 5:33 pm Věřím tomu. Když jsem provozoval LF střídač SunyBoy1200 (vážil asi 30kg), tak i když byl přifázován na síť, tak když jsem v kuchyni zapnul malou rychlovarku 800W, u které jsem měl přepínač a diodu na 400W, tak střídač fakt ošklivě bručel.
Lednička - ani si nepamatuju značku, natož třídu, možná je to někde na ní napsané... Ale nebyla nejlevnější. Taky mi to připadá rozmařilé, topit si uvnitř, ale krom dalšího senzoru přímo na mrazáku a složitější logikou řízení mě vlastně nenapadá způsob, jak zajistit teplotu v chladícím prostoru, který by neměl zamrznout.
Problem je v tom ze regulace PWM pocita s nejakym vykonem a podle nej nastavi PWM aby mel napeti tam kde ma byt ale v pokud regulace te zateze treba vynechava sin vlny, coz bezne delaji i SSR ktere spinaji v nule a regulatory podle potreby vynechavaji cele vlny, pak to umi tu regulaci slusne rozkmitat, prida aby dorovnal napeti, pak zatez zmizi zas napeti ma pres musi ubrat a regl. zas zatez zapne atd to je nejhorsi mozny scenar takovyhle spotrebic bez dalsi spotreby. Pokud bezi dalsi spotrebice tak se to zprumeruje a ten rozdil je mnohem mensi a nedela to problem.
U těch ledniček je to celkem běžný řešení. Moje teta si toho přepínače nevšimla, měla to tak celej rok a stěžovala si pak, že doplácela za elektriku... Tam ale bylo normální topnej odpor přímo na výparníku. To je teprve zvrácenost... Samozřejmě dvousystémová lednička tyhle problémy nemá. A ještě perlička: na chatě nám ve vypnuté lednici zamrzlo pivo, a ne jednou...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
A když se to "nezprůměruje" tak účinnost je katastrofální. Takovýhle nějaký extrémy s diodama bych nedal ani psovi do boudy. To sem přišlo v minulém století z Ruska.
nerozumim o cem mluvis, MP II maji ucinnost 95-96% ukaz mi cisnky menic se 48v baterii ktery toto dosahuje
S ucinnosti jsem spokojen ta je v poradku.
Sedí to, že žárovku měníš co chvíli. Tenké vlákno žárovky je přetěžováno proudem v napěťových špičkách (má "optimalizovaný" průřez). Zvýšíš jí životnost zapojením odporu místo diody. Ale odpor bude také topit. A výsledkem 2 v jednom. Zbavíš se hluku.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Myslím, že ak to budem riešiť, tak upevním všetky tri invertory na jeden rám. Ten rám potom môžem dať na silentbloky, ale nemyslím, že to bude potrebné. Ak to bude trojfázový systém, vyruší sa sám