ČEZ - překročení rezervovaného výkonu

Pravidla fóra
Pro získání samostatného fóra týkajícího se Vaší vlastní elektrárny, kontakrujte některého z moderátorů nebo admina.
V takto získaném fóru budete mít k dispozici jedno vlákno, které si budete moci moderovat, připadně bude zamčené a budete moci přispívat pouze vy. Dále je ožné si založit další vlákna pro obecné diskuse.
mati

Re: ČEZ - překročení rezervovaného výkonu

Příspěvek od mati »

eeta píše: sob úno 14, 2026 10:18 am V lednu jsem uzavřel s dodavatelem Elimon smlouvu na výkup elelktřiny z FVE a poprvé jsem povolil na střídači přetoky do sítě, bohužel jsem to zpočátku nastavil na střídači špatně a překročil jsem v jedné jediné čtvrthodině z celého měsíce rezervovaný výkon 4 kW o 1,092 kW (celkem tedy bylo naměřeno 5,092 kW). Obdržel jsem za to v lednovém vyúčtování sankční poplatek 1235,05 Kč.

Zkusil jste se někdo někdy proti tomu poplatku bránit reklamací? S jakým výsledkem? U koho mám reklamovat, když dodavatelem je Elimon a distributorem je ČEZ, fakturu vystavuje Elimon, ale sankční poplatek pravděpodobně naúčtoval distributor ČEZ?

Za dodávku elektřiny do sítě jsem dostal slevu z faktury ve výši 79,35 Kč a obdržel sankci 1235,05 Kč, to to tedy začíná. :D

Nazdar, já bych " opět " zkusil požádat o prominutí. JÁ .
Protože mě to vyšlo. Sice ve zcela jiné situaci , ale vyšlo!
Mám přípojenou FVE 1.fáz bez dodávek a podařilo se mi limit cca 115W překročit o 350W ( rok 2023 )..Dodavatel i distributor byl ČEZký. Požádal jsem o prominutí a vyšlo to - požádal jsem ale hned - ne až když mi přišla FA.
Samozřejmě je rozdíl mít bez dodávek anebo s dodávkou - jistě mají na "výdělečné " jiný pohled.

Dle mne - když nezkusíš ( nepožádáš ) , jistě mít nebudeš.

M.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Pro mě taková pokuta byla jistě to, co by mě přesvědčilo k přechodu do poloostrovního režimu. Ale vidina zisku způsobila to, co způsobuje gemblerům u automatu...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
eeta
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od eeta »

Tak jsem dnes žádost o odpuštění poplatku za překročení rezervovaného výkonu podal prostřednictvím reklamace faktury u dodavatele, snad se to k distributorovi dostane. Díky za rady. :)
raca

Příspěvek od raca »

Jen pro zajimavost, že i za pouhých 24W příjde pokuta :D :D
rezvyk.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Mně přišla pokuta za 36W, ve vyhlášce je, že se pokutuje překročení byť i o jeden Watt, takže elektroměr pošle každý den maximální výkon, ten se uloží a pokud po skončení měsíce ve vyhodnocení dodávky vyjde překročení výkonu, tak pokuta je automaticky.
eeta
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od eeta »

raca: Ale proč máš sankční sazbu 1976 Kč/kW a já jen 1131 Kč/kW? To je nějaká stará faktura, kdy byly vyšší sankční sazby?
Pink8

Příspěvek od Pink8 »

jarka píše: stř říj 19, 2022 5:57 am Dobrý den, jsem laik, fotovoltaiku nám spustili v pondělí a proto se chci zeptat zkušenějších. Včera večer nám z ČEZ přišel e-mail, kterému moc nerozumím:
Vyhodnocení překročení rezervovaného výkonu provádíme jednou za fakturační období. Výpočet ceny za překročení probíhá tak, že evidujeme nejvyšší aktuálně naměřenou hodnotu za každou čtvrt hodinu a jedenkrát za měsíc vyhodnocujeme celkově nejvyšší hodnotu a podle toho následně fakturujeme případné překročení rezervovaného výkonu. Překročení se vyhodnocuje s přesností na W.

Cena za překročení rezervovaného výkonu je vždy účtována dle platného Cenového rozhodnutí.

Odběrné místo na hladině NN s výjimkou mikrozdrojů při zjednodušeném připojení je 1 683 Kč/kW/měsíc. Pochopení fakturace u FVE může být zpočátku oříšek, ale pokud si chcete od těchto výpočtů na chvíli odpočinout a užít si chvíli napětí se skvělými výhodami, pak je pro vás ideální mostbet bonus za registraci který potěší svou štědrostí, férovým přístupem a možností začít hru s výrazným náskokem.

Příklad výpočtu:

Standardně připojený mikrozdroj s příkonem 4 kW:

-,,5,6 kW (nejvyšší naměřená hodnota za měsíc)

Výpočet:

5,6 kW - 4 kW (rezervovaný příkon) = 1,6 kW

1,6 x 1 683 Kč (částka fakturovaná za překročení dle platného Cenového rozhodnutí) = 2 692,8 Kč (celková částka fakturovaná za překročení rezervovaného výkonu)

*Částka uvedená v příkladu výpočtu je platná pro II. kvartál 2022. Aktuální cena je uvedena v platném Cenovém rozhodnutí. Princip výpočtu po aktualizaci ceny je neměnný.
Co to znamená a může tato situace v praxi nastat? Pokud ano, dá se této situaci vyhnout? Máme nainstalovanou fotovoltaiku:
POVOLENÝ INSTALOVANÝ VÝKON VÝROBNY (DLE ŽÁDOSTI) 9.840 kW

Děkuji za Vaše odpovědi
Dobrý den,

Vzhledem k tomu, že v diskusi už zaznělo hodně technických detailů o tom, jak funguje čtvrthodinové maximum, přidám spíše praktický pohled z reálného provozu, na který je dobré si dát pozor

Tato situace v praxi nastat může, i když máte povolený výkon 9.840 kW. Problém nastává hlavně ve chvíli, kdy je venku jasno, baterie jsou plné, vy nemáte v domě žádný velký odběr a střídač se rozhodne poslat veškerou aktuální výrobu do sítě. Pokud by panely v tu chvíli dávaly například 11 kW a vy neměli nastavený softwarový limit, distributor to okamžitě zaznamená.

Vyhnout se tomu dá několika způsoby:

1. Většina moderních střídačů má v nastavení položku limit přetoku nebo feed-in limit. Ten doporučuji nastavit přesně na vašich 9,8 kW (nebo raději o něco méně pro jistotu), aby si střídač sám výkon ohlídal bez ohledu na to, co se děje na střeše

2. Dávejte si pozor na situace, kdy dojde k výpadku sítě a následnému obnovení. Některé systémy mohou mít po restartu krátkou prodlevu v regulaci, než se znovu "uklidní" na nastavené limity

3. Pokud máte v plánu do budoucna rozšiřovat počet panelů, nezapomeňte, že se počítá celkový výkon, který jde do sítě, nikoliv to, co spotřebujete doma

Pokud máte střídač správně nastavený montážní firmou přímo na hodnotu z vaší smlouvy o připojení, tak se v 99 % případů nemáte čeho bát. ČEZ tento e-mail posílá automaticky všem novým výrobcům spíše jako varování, aby si pohlídali nastavení svých strojů.
raca

Příspěvek od raca »

eeta píše: úte bře 03, 2026 2:27 pm raca: Ale proč máš sankční sazbu 1976 Kč/kW a já jen 1131 Kč/kW? To je nějaká stará faktura, kdy byly vyšší sankční sazby?
to bylo za březen 2025 takže ne tak stary a tarif D45d
Odpovědět

Zpět na „Elektrárny uživatelů“