EASUN 11kW SMW -komunikace

Mex

Re: EASUN 11kW SMW -komunikace

Příspěvek od Mex »

Jirka77 píše: stř bře 25, 2026 11:05 pm ... v ty dobe mozna teprve zacinaly 10mbitovy ethernet pres koaxial, to jsme pouzival na lan party, jen nikdo nechtel zapojovat posledniho ucastnika v patre chaty, protoze tam byla zrejme blbe zapojena zasuvka nebo to nemelo kostru nevim ale mezi PC a tim kabelem zespoda byl znatecny potencial a dost to bolelo ...
Jen technická: i Ethernet po koaxiálu byl galvanicky oddělený. Takže při správném zapojení by tam nemělo mít co kopat proti čemu.
Proto na každé Ethernetové kartě s BNC konektorem byla relativně velká kostka - izolovaný DC-DC měnič.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

jo ale vnejsi kostra (oplet koaxu i obal konektoru) byla spojena case PC a kdyz tam byl potencial tak te to pri pripojovani slusne nakopalo :) Videl jsem to na vlastni oci.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100,12.2wp, 40kwh lifepo4.
dumi
Site Admin
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9850
Kapacita baterie [kWh]: 32

Příspěvek od dumi »

TLDR nezlousel jsi jen na test (kvuli zmatku v dokuemntaci) prohodit dratky na RX TX? To je u rs232 celkem beznej problem :-)
STOP chatcontrol: Bojujme za své soukromí https://fightchatcontrol.eu/

9.6kWp, 32kWh, 10kW inverter
marko250

Příspěvek od marko250 »

dumi píše: čtv bře 26, 2026 6:55 am TLDR nezlousel jsi jen na test (kvuli zmatku v dokuemntaci) prohodit dratky na RX TX? To je u rs232 celkem beznej problem :-)
Ano několikrát včetně mezikusu na origo kabelu s křížením , tak pak ruční výroba RJ45>DE9 a fyzické obrácení ,bez výsledku. Včera jsem to šel zkusit navázat na jiném kusu měniče se stejným Firmware a taky nic a dnes jdu na stejný měnič s novějším firmware ještě. Jestli je nějaká procedura před zapojením a puštěním notebooku tak sem s ní. :-)
panely 16kWp,baterka LiFePo4 784Ah/42kWh,měnič XTH 8000-48V
kuba47
Výkon panelů v FVE [Wp]: 12400
Kapacita baterie [kWh]: 30

Příspěvek od kuba47 »

Dneska jsem ještě narazil na tohle:

https://www.mppsolar.com/manual/CommToo ... n_Tool.exe

Tak to můžeš zkusit. Nahoře vyber Com. port, Command dej QPIGS a tlačítko Send.

Pokud to nefunguje ani s jiným měničem, zkusil bych jiný počítač, windows 10 ideálně. Na windows 12 to vyzkoušený nemám, a na linuxu nemám GUI, tam používám svůj sw.
marko250

Příspěvek od marko250 »

Ten přímý kabel RJ45>USB od:
https://www.eltrox.cz/unitek-y-sp02001b ... efEALw_wcB

je slepá ulička ,zapojení cisco je odlišné od Voltronic/Axpert/EASUN atd. Ale předělal jsem tu RJ45 tak ,že je to správně a dnes zkusím na novějším měniči ,který má jiný firmware,u mě to i tak nešlo s ním :
cisco.png
zapojení.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
marko250

Příspěvek od marko250 »

Tak dnes pokrok ,s třetím notebookem s win10 vše naběhlo okamžitě. Instalace převodníku na com3 s nastavením bundrate 2400,pak instalačka WhatchPower a tam to rovnou naběhlo bez nastavování. Použit origo kabel a převodník Aten RS232 USB. Takže problém je win11 poslední verze a watchpower v linuxu,jaký netuším. To mě fakt poser,tolik dnů spojování a nakonec není kompaktibilita WatchPower na systémech, i když se to tváří ok. Druhý kabel UNITEK co jsem předělával nic, ještě zkusím překrymplovat koncovku TX/RX obráceně,jestli se to chytne,ale dle návodu nic.

A problém ve win11 také vyřešen, chtělo to pustit instalačku jako správce a navést ji do složky \Program files\WhatchPower (vytvořit) následně se již spustí komplet celý včetně servru pro ten COM port. Následné spuštění již jako přihlášený uživatel.No a teď ty práva vyřešit ještě v Linuxu,aby se spustil i ten servr,který hledá ttyUSB0 aa zabere si ho pro WhatchPower.
Humux

Příspěvek od Humux »

marko250 píše: čtv bře 26, 2026 3:52 pm Takže problém je win11 poslední verze a watchpower v linuxu,jaký netuším. To mě fakt poser,tolik dnů spojování a nakonec není kompaktibilita WatchPower na systémech,
jestli si stahoval program z oficiálních stránek, tak tam jsou i ovládače pro ten čip kterým to převádíš. Jsou tam dva, protože víc jich není.
Jinak jestli jde o nabíječku nebo měnič je skoro jedno, vše se převádí z UART procesoru. Rozdíl bude akorát v rejstříkách.
RJ41(45) je akorát typ konekturu, jinak nic.
marko250

Příspěvek od marko250 »

Druhý kabel vyřešen,už taky běží : tak opravdu jsem měl TX/RX obráceně na tom přímém kabelu UNITEK : RJ45>FTDI>USB , takže pin1 na RJ45 musí jít na původní drát z 3 a pi2 na RJ45 musí jít na původní drát z 6, pin8 na RJ45 jde na původní drát 4,nebo 5 obě jsou GND
cisco.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Mex

Příspěvek od Mex »

Jirka77 píše: čtv bře 26, 2026 3:22 am jo ale vnejsi kostra (oplet koaxu i obal konektoru) byla spojena case PC a kdyz tam byl potencial tak te to pri pripojovani slusne nakopalo :) Videl jsem to na vlastni oci.
Ne.
Pokud jsi to viděl na vlastni oči, tak to instaloval asi nějaký "odborník".

Jak jsem psal: Ethernet (ve všech podobách) je síť galvanicky oddělených nódů.
Platí i pro tzv. Tenký Ethernet neboli Cheapernet, technicky správně 10Base2.
Tady pro 10Mbps verzi po koaxiálním kabelu RG58 s impedancí 50 ohmů.

Proto taky BNC konektory na těch deskách měly plastový límec, aby byly galvanicky oddělené od kovové škatule počítače.
Vnější opletení zde neslouží jako stínění proti rušení (jako je to třeba u FTP nebo STP), ale jako vztažný potenciál a tedy aktivní vodič.
Nemělo by žádný smysl dávat na desky galvanicky izolovaný zdroj, kdyby pak výstup byl vodivě spojen s bednou, že.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

jj elektroinstalaci delal nejaky "odbornik", nebo protoze v patre pravdepodobne byla nekde upadla kostra a na casu PC bylo napeti. Podle me sitovky co jsme meli mely BNC normalne natvrdo ukostreny, nejspis proto se pak pres to uzemnilo to PC na obvodu s upadlou kostrou.
Mex

Příspěvek od Mex »

Jirka77 píše: čtv bře 26, 2026 8:11 pm ... Podle me sitovky co jsme meli mely BNC normalne natvrdo ukostreny ...
No tak to opravdu těžko.
To byste si na lanpárty moc nezahráli.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

rikam ze chybela kostra L i N v zasuvce bylo.. odzemneny zdroj ma bezne pres 100v na kostre, neni to uplne nic tvrdeho ale kdyz to necekas tak to docela pocitis a leknes se. Zahralo se v pohode pokud nejakej picus co prohral mezi provnima nekde nerozpojil sit nebo nevytahl terminator :-D
Humux

Příspěvek od Humux »

Mex píše: čtv bře 26, 2026 7:11 pm Jak jsem psal: Ethernet (ve všech podobách) je síť galvanicky oddělených nódů.
Nemělo by žádný smysl dávat na desky galvanicky izolovaný zdroj
Znáš akorát hóóóóuno. Eternet běžně oddělený není, stejně jako všechno co leze z PC. Je to normálně spojený na určitým odporu který to pracovně odděluje. Můžeš si oddělovač přidat, u PC se např. galvanicky odděluje USB, ale kvůli rušení.

Možná se tam vybila nábojová pumpa, nebo shnil substrát. :lol: :lol: :lol:
Odpovědět

Zpět na „Automatizace, řízení“