FVE Dashboard – offline monitoring pro Victron uživatele Cerbo GX

Odpovědět
Ryngo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 7

FVE Dashboard – offline monitoring pro Victron uživatele Cerbo GX

Příspěvek od Ryngo »

Ahoj všichni
Chtěl bych vám představit svůj projekt — FVE Dashboard pro Victron systémy s Cerbo GX.
Vzniklo to proto, že jsem chtěl mít lepší přehled se statistikami — chtěl jsem něco rychlého, lokálního, bez závislosti na cloudu.

Co to je?
Jeden HTML soubor, který se připojí přes MQTT přímo k Cerbu v lokální síti. Žádný cloud, žádný server, žádná instalace. Otevřeš v prohlížeči → zadáš IP Cerba + Portal ID + Přístupový klíč → jede to.

Co to umí:

Realtime přehled — baterie, FVE výroba, síť, spotřeba, wallbox
Animovaný SVG tok energie — vidíš kam co teče
Live grafy (SOC, výroba, bilance)
Alarmy — nízký SOC, výpadek sítě, přetížení invertoru, vlastní nastavení hodnot
Třijazyčné rozhraní (CZ/EN/DE)
Funguje na mobilu, tabletu, Pc
Vše v localStorage — statistiky přežijí refresh
vizualizace.jpg
statistika.jpg
Celé to běží čistě v prohlížeči, jeden soubor ~XXX kB. Není potřeba nic instalovat.
Rád si poslechnu názory a dotazy. Pokud máte Victron + Cerbo GX a chcete to vyzkoušet, ozvěte se
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Humux

Re: FVE Dashboard – offline monitoring pro Victron uživatele Cerbo GX

Příspěvek od Humux »

Tak sem hoď zrojový kód a kdo bude chtít tak si to zkontroluje jestli ti to napsala umělá inteligence dobře. Né? :lol:
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

možná ze zvědavosti...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
leoshavla

Příspěvek od leoshavla »

Taky bych to vyzkoušel.
Kolik to bude brát dat z mobilní sítě.
Teď když se kouknu přes mob.data na VRM tak je 20 MB fuč 😄
Ryngo

Příspěvek od Ryngo »

Humux píše: pon dub 06, 2026 11:22 pm Tak sem hoď zrojový kód a kdo bude chtít tak si to zkontroluje jestli ti to napsala umělá inteligence dobře. Né? :lol:
Jasně, a recept na Kofolu taky hodím na internet, ať si lidi zkontrolujou jestli jim chutná 😄 Zkušebmí soubor k vyzkoušení ti mužu poslat. Stačí se ozvat tady : https://solarhash.cz/kontakt.html
Ryngo

Příspěvek od Ryngo »

leoshavla píše: úte dub 07, 2026 1:51 pm Taky bych to vyzkoušel.
Kolik to bude brát dat z mobilní sítě.
Teď když se kouknu přes mob.data na VRM tak je 20 MB fuč 😄
To nebere žádné data z mobilní sítě, je to jen pro domácí použití v tvé lokální wifi/ethernet siti. Z venku se na to nedostaneš.
Pro vyzkoušení : Stačí se ozvat tady : https://solarhash.cz/kontakt.html
Ryngo

Příspěvek od Ryngo »

Kodl69 píše: úte dub 07, 2026 10:18 am možná ze zvědavosti...
Stačí se ozvat tady : https://solarhash.cz/kontakt.html ,bud vyplnit fomulář nebo napsat email
Humux

Příspěvek od Humux »

Ryngo píše: úte dub 07, 2026 6:53 pm Jasně, a recept na Kofolu taky hodím na internet, ať si lidi zkontrolujou jestli jim chutná.
Když ho budeš mít, tak proč né? Nebo by si se nepodělil zdarma o informace? :o

Já si programuju všechno sám od píky, nikoliv vyčítáním nepřesnejch hodnot z nějakýho krámu kde se mění rejstříky 6x do roka.
Když si udělám primitivní komunikaci ve WiFi/ethernet, a napíšu dotaz na klienta: kolik tam máš voltů kliente? Bude-li odpověď: Co je ti dotoho servere! Tak vím že spojení funguje. :popcorn2:
Ryngo

Příspěvek od Ryngo »

Humux píše: úte dub 07, 2026 9:30 pm
Ryngo píše: úte dub 07, 2026 6:53 pm Jasně, a recept na Kofolu taky hodím na internet, ať si lidi zkontrolujou jestli jim chutná.
Když ho budeš mít, tak proč né? Nebo by si se nepodělil zdarma o informace? :o

Já si programuju všechno sám od píky, nikoliv vyčítáním nepřesnejch hodnot z nějakýho krámu kde se mění rejstříky 6x do roka.
Když si udělám primitivní komunikaci ve WiFi/ethernet, a napíšu dotaz na klienta: kolik tam máš voltů kliente? Bude-li odpověď: Co je ti dotoho servere! Tak vím že spojení funguje. :popcorn2:
To je v pořádku že si programuješ všechno sám. Ten produkt je pro lidi co to neumí a rádi by měli více informací.
Ryngo

Příspěvek od Ryngo »

Vidím, že se bojíte napsat email 😄 Tak vám to usnadním — tady je časově omezená trial verze ke stažení zdarma.
Ale úplně bez kontaktu to nepůjde — pro vygenerování licenčního klíče budu potřebovat váš Portal ID + email. Napište mi na: SolarHashForm@pm.me
Musím vám nějak poslat licenční klič.
A budu moc rád za zpětnou vazbu — jak vám to běží, co se líbí, co chybí, co štve. Pohled reálného uživatele je k nezaplacení 🙂

Co potřebujete pro zprovoznění:

Victron Cerbo GX v domácí síti
Zapnout MQTT na Cerbu: Settings → Services → MQTT on LAN → Enabled
Zjistit IP adresu Cerba: Settings → Ethernet → IP address (nebo v routeru hledejte VenusGX)
Zjistit Portal ID: Settings → VRM online portal → VRM Portal ID
Otevřít soubor v prohlížeči → průvodce vás provede připojením za 30 sekund

Musíte být ve stejné WiFi/LAN jako Cerbo. Port 9001 nesmí být blokovaný.
Tip: V nastavení dashboardu vyplňte kapacitu baterií (kWh) a výkon FVE (kWp) — bez toho nefunguje výpočet času do vybití a využití panelů.

Zapojte se do vývoje = sleva na licenci
Hledám aktivní uživatele, kteří mi pomůžou dotáhnout dashboard k dokonalosti. Pokud:

Nahlásíte bug nebo nesrovnalost
Navrhnete funkci, která vám chybí
Pošlete screenshot / feedback z vašeho systému

→ dostanete výraznou slevu na plnou licenci. Čím víc pomůžete, tím lepší cena ;)
fve-dashboard_v1_trial-2026-04-22.zip
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Ryngo

Příspěvek od Ryngo »

Nikdo nic? ani po týdnu testování ?
Humux

Příspěvek od Humux »

Ryngo píše: sob dub 11, 2026 9:19 pm Nikdo nic? ani po týdnu testování ?
Ne. Já teda netestoval, ale co se týče většiny grafů z beden, bez nějakýho rozšíření, tak mě to připadá jako graf zemětřesení na Antartidě. :D
Proto to asi nikdo nechce.
Ryngo

Příspěvek od Ryngo »

Humux píše: sob dub 11, 2026 9:49 pm
Ryngo píše: sob dub 11, 2026 9:19 pm Nikdo nic? ani po týdnu testování ?
Ne. Já teda netestoval, ale co se týče většiny grafů z beden, bez nějakýho rozšíření, tak mě to připadá jako graf zemětřesení na Antartidě. :D
Proto to asi nikdo nechce.
Nechápu co máš a mysli s těmi příměry.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

A nebo třeba taky proto, že mám v PC komplet sw opensource. A zrovna tohle mi nepřijde tak unikátně sqělá věc, abych za ni platil. Naimportovaný data do HA a zobrazený na dashboardu podle mých požadavků mi celkem stačí...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
jbb

Příspěvek od jbb »

Upřímně, já myslím že zde úplně není kultura "za peníze" - lidi si zde sdílejí své znalosti metodou "pomohu-pomůžeš", případně v oblasti sw si vyřeší co potřebují. Takže jít sem s nějakým pokusem o komerci...
Samozřejmě FVE má spoustu hejlů, viz dneska ta hromada reklam na různé to "inteligentní řízení FVE", nicméně tyto typy zákazníků bych spíše hledal na fórech nespokojenců s instalacemi od firem jako S..., Č... a daší. Ne zde.
PV1: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV2: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV3: 4x AIKO-450 (2kWp) V+Z => [DC bus] SmartSolar 150/35
AC/DC: 3x Victron MP2 5000VA <=>2x BYD LVL (31kWh)
Mex

Příspěvek od Mex »

jbb píše: pon dub 13, 2026 9:32 pm Samozřejmě FVE má spoustu hejlů, viz dneska ta hromada reklam na různé to "inteligentní řízení FVE", nicméně tyto typy zákazníků bych spíše hledal na fórech nespokojenců s instalacemi od firem jako S..., Č... a daší. Ne zde.
To bude možná trochu problém, protože je to napsané pro Victrona.
A komerční firmy většinou instalují něco jiného.
Victrony milují zapálení bastlíři, co zase nechtějí za něco platit.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

a hlavne VRM portal prinasi vse co normalni uzivatel muze potrebovat tj neni zadna nadstavba potreba ve vetsine pripadu.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.
Humux

Příspěvek od Humux »

Mex píše: pon dub 13, 2026 10:33 pm Victrony milují zapálení bastlíři, co zase nechtějí za něco platit.
Spíš snobové, co nenašli dražší haraburdí a doufají že Victron je to nejlepší. Ovšem mylně. Ale dobře jim tak.... :D
Bastlíři do Victrona? A proč? :lol: :lol: :lol:
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

proc snobove ? Tobe prijde victron nejak drahy ? Me teda ne vzdhledem k tomu jake rizeni dostanes tak je cena naprosto primerena. Za me je to nejlepsi co se da poridit, univerzalni masina kde mas max. volnost v konfiguraci HW i SW.. i naprostou volnost s ohledem na baterie. Takze asi tak :)
jbb

Příspěvek od jbb »

Jirka77 - nekrm troly... Jestli někdo fakt věří že čínský shit je lepší než Victron, dobře mu tak... Viz Mexovy hlubokomyslné úvahy o jedné jediné a dokonalé krabici.

A ano - NodeRed mi například umožnil napojit mojí automatizaci kotelny - přestože ani u Victronů, ani u Fateků nikdy o ničem takovém neslyšeli. Ta variabilita je úžasná (a škoda že o ní netuší firmy co to instalují).
PV1: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV2: 26x AIKO-450 (12kWp) V+Z => [AC] SE9K (max 6,9kW)
PV3: 4x AIKO-450 (2kWp) V+Z => [DC bus] SmartSolar 150/35
AC/DC: 3x Victron MP2 5000VA <=>2x BYD LVL (31kWh)
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

jj take jsem premyslel jestli vazne troli nebo je fakt presvedcenej ze ty cinsky lowcosty jsou novejsiho designu a proto jsou samozrejme lepsi :) Ale ono vbzdy neplati ze to co je novejsi je nutne lepsi. Vime proc cinani delaji tento design elektroniky a ti je proste 1. vyssi marze 2. mensi naklady na logistiku 3. nema to zbytecne dlouho zivotnost a opravitelnost je vetsinou nerentabilni, takze se bude kseft hybat. Ale pan humux tuto lest asi jeste neprohledl :-D Takze kdyz srovnam hodnotu toho co dostanu treba v multiplusu - myslim cenu toho co v tom zarizeni je a cenu za kterou to koupim tak je vyrazne drazsi cisnky menic protoze cena soucastek uvnitr je velice nizka :)
Mex

Příspěvek od Mex »

jbb píše: úte dub 14, 2026 2:56 pm ... Viz Mexovy hlubokomyslné úvahy o jedné jediné a dokonalé krabici. ...
Klidně můžeme někdy dát _věcnou_ debatu o efektivitě a výhodách/nevýhodách řešení All-in-One proti sestavě mnoha škatulí.
Třeba na téma jestli je lepší vysoké napětí z panelů převést na velmi nízké napětí baterek a pak zase nahoru pro výstup, nebo je efektivnější (výrazně efektivnější) to všechno řešit na vysoké napěťové hladině.
Jestli je výhodně raději uvnitř používat nízké napětí (styl Edison) nebo raději vysoké napětí (styl Tesla).
Jestli je výhodné mít jednu škatuli pro MPPT, další jako síťovou nabíječku, další co to monitoruje, dalších několik jako výstupní střídače atd.
Nebo mít jednu, kde je tohle všechno provázané a dobře sladěné dohromady, a spolupracuje navzájem uvnitř na vysoké napěťové hladině.

Můžeme si přitom zopakovat i základní fyzikální poučku, že ztráty jsou přímo úměrné 2. mocnině proudu.

Jedinou výhodu u té soustavy škatulí vidím v tom, že můžu přidat další MPPT když přidám panely.
Ale pokud umím trochu myslet dopředu a navíc jsem fyzicky omezen rozměrem střechy nebo pozemku, tak ani tohle není důvod, protože prostě víc panelů už nikam nedám.
A mimochodem kdyby šlo do tuhého, tak přidal další AiO škatuli, která pojede do stejných baterek, můžu taky.
Nebo ještě levněji ji s tím svázat AC couplingem, a pak můžu použít kdejakou levnou krabici.

Ale musím říct, že jsem přece jen jednoho Victrona taky skládal.
Když jsem si dřív dělal papíry na instalaci FVE, jak u závěrečné zkoušky jsem musel poskládat jednu běžnou vysokonapěťovou sestavu (byl tam malý 5kW Solax) a jednu skládačku od Victronu (s malým 3kVA modelem, pokud si to správně pamatuju).
Asi nemusím psát, co mi z toho bylo sympatičtější. :)

Sorry vůči zakladateli vlákna, v tom už jsme hodně OT.
Humux

Příspěvek od Humux »

Mex píše: úte dub 14, 2026 5:35 pm Když jsem si dřív dělal papíry na instalaci FVE
A k čemu ti to dneska je? Dotace už nejsou, bejvalejm komoušům už zjevně rozdali dost, tak zbývá zbytek populace, těm dají jen půjčku. Tak mě napadá jestli ti ostatní co nedostanou nic (nebo tu půjčku), budou chtít nějaké "papíry", a to jen proto aby mohli prodávat za 0,1 Kč za kWH. :raincloud:
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“