FVE Dashboard – offline monitoring pro Victron uživatele Cerbo GX

Beny

Re: FVE Dashboard – offline monitoring pro Victron uživatele Cerbo GX

Příspěvek od Beny »

Ok Jaká je cena?

Edit: odpovím si sám, našel jsem.

Když vezmu že Solar station na ePaper je cca 6K a kde HW je cca 2K, je výsledna cena SW asi cca ucházející.
Na druhou stranu si můžu nějaké grafy vymyslet v Grafaně a s použitím MQTT to ládovat kamkoliv.

Ale jo pro někoho asi možná dobrý.

Jen jsem na té stránce našel info o těžbě BTC z přebytků? Hele to vážně někomu vychází?
U mne je při dnešní ceně BTC l=pe prodat večer z baterky na spotu. Co jen nad 1,4Kč/kWh je lepší než prodat BTC na DNEŠNÍ ceně. Odpadní teplo mě dům neohřeje (40*C je pro mne mélo), možná v zimě vytápět skleník.
SolarEdge 5000 HD, panely AEG JV a JZ, AEG SV, SolarEdge Optimizer P300 a P401, PLC Unipi Patron M527, elektroměry EM 340 a EM111 Modbus
AC coupling s Victron MP II 5000, 3x 16kWh MB31 JK BMS
http://www.pocasinakladne.cz/
Ryngo
Výkon panelů v FVE [Wp]: 7

Příspěvek od Ryngo »

Mex píše: úte dub 14, 2026 5:35 pm
jbb píše: úte dub 14, 2026 2:56 pm ... Viz Mexovy hlubokomyslné úvahy o jedné jediné a dokonalé krabici. ...
Klidně můžeme někdy dát _věcnou_ debatu o efektivitě a výhodách/nevýhodách řešení All-in-One proti sestavě mnoha škatulí.
Třeba na téma jestli je lepší vysoké napětí z panelů převést na velmi nízké napětí baterek a pak zase nahoru pro výstup, nebo je efektivnější (výrazně efektivnější) to všechno řešit na vysoké napěťové hladině.
Jestli je výhodně raději uvnitř používat nízké napětí (styl Edison) nebo raději vysoké napětí (styl Tesla).
Jestli je výhodné mít jednu škatuli pro MPPT, další jako síťovou nabíječku, další co to monitoruje, dalších několik jako výstupní střídače atd.
Nebo mít jednu, kde je tohle všechno provázané a dobře sladěné dohromady, a spolupracuje navzájem uvnitř na vysoké napěťové hladině.

Můžeme si přitom zopakovat i základní fyzikální poučku, že ztráty jsou přímo úměrné 2. mocnině proudu.

Jedinou výhodu u té soustavy škatulí vidím v tom, že můžu přidat další MPPT když přidám panely.
Ale pokud umím trochu myslet dopředu a navíc jsem fyzicky omezen rozměrem střechy nebo pozemku, tak ani tohle není důvod, protože prostě víc panelů už nikam nedám.
A mimochodem kdyby šlo do tuhého, tak přidal další AiO škatuli, která pojede do stejných baterek, můžu taky.
Nebo ještě levněji ji s tím svázat AC couplingem, a pak můžu použít kdejakou levnou krabici.

Ale musím říct, že jsem přece jen jednoho Victrona taky skládal.
Když jsem si dřív dělal papíry na instalaci FVE, jak u závěrečné zkoušky jsem musel poskládat jednu běžnou vysokonapěťovou sestavu (byl tam malý 5kW Solax) a jednu skládačku od Victronu (s malým 3kVA modelem, pokud si to správně pamatuju).
Asi nemusím psát, co mi z toho bylo sympatičtější. :)

Sorry vůči zakladateli vlákna, v tom už jsme hodně OT.
Mi to nevadí bavte se o čem chcete .-)
Ryngo

Příspěvek od Ryngo »

Beny píše: úte dub 14, 2026 11:10 pm Ok Jaká je cena?

Edit: odpovím si sám, našel jsem.

Když vezmu že Solar station na ePaper je cca 6K a kde HW je cca 2K, je výsledna cena SW asi cca ucházející.
Na druhou stranu si můžu nějaké grafy vymyslet v Grafaně a s použitím MQTT to ládovat kamkoliv.

Ale jo pro někoho asi možná dobrý.

Jen jsem na té stránce našel info o těžbě BTC z přebytků? Hele to vážně někomu vychází?
U mne je při dnešní ceně BTC l=pe prodat večer z baterky na spotu. Co jen nad 1,4Kč/kWh je lepší než prodat BTC na DNEŠNÍ ceně. Odpadní teplo mě dům neohřeje (40*C je pro mne mélo), možná v zimě vytápět skleník.
Jak to že jsi nenašel info o těžbě z přebytků https://solarhash.cz/realna-data.html na stránce dole je každodenní statistika kolik bylo vytěženo z přebytků. Ale upozornuji mám jen 7,2kwp a 2 generační dům, takže já mám málo přebytků většinou se všechno spotřebuje.

K tomu spotu, když baterku večer vybiješ do spotu . Platíš distibuci, platíš dodavateli a kdo vi co se ještě najde za polatky a taky si ničiš baterku.
A u BTC mi nejde primárně o výdělek na tom taky nezbohatneš ,ale něco nového se naučiš a nikoho k tomu nepotřebuješ, žadné příživníky. Jenom zasuvku na 230V a internet, což má každy.
Vem si to že BTC se dá použít jako baterka. Když má někdo 15Kwp+ na střeše tak si myslím podle toho co vidím u sebe ,by mohl vytěžit denně i 100kč. Ty se ti ukladají formou BTC do peněženky a pak je můžeš v zimě prodat a zaplatit za energii, když slunce nesvití. To je jeden z příkladů .
Humux

Příspěvek od Humux »

Ryngo píše: čtv dub 16, 2026 8:44 pm Vem si to že BTC se dá použít jako baterka. Když má někdo 15Kwp+ na střeše tak si myslím podle toho co vidím u sebe ,by mohl vytěžit denně i 100kč.
Tak tohle je hit pětiletky! :lol: :lol: :lol:
Viděl jsem krávu bruslit, housenku co si češe chlupy hřebenem, ale takovejhe "vejvar" jsem zatím nečet. :D

Znáš ten jak utíká liška k táboru a podrazí jí nohy sysel? Kam jdeš liško? Ptá se sysel. Liška odpoví, no utíkám před ježkem..... Tenhle se mi líbí, ale ten Tvůj, to je jasný vítěz. :lol: :lol: :lol:

Jinak pro ty co to nechápou, doporučuji zbystřit. :roll:
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

ale to je pravda, nicmene je to hra na delsi roky. Muzu rict ze treba ted tezba GPU raven coinu dava z 1.5kw (coz je 12karet 5700xt) elektrickych asi 5000 rvn, kurs v roce 2021 byl 0.25$, rvn je defakto kopii BTC tj ma halvingy, ale to perfektni asic i quantum proof hashovaci algoritmus, do roku 2030 pokud probehne altseason muze byt cena az k 1$ za minci tak si spocitejte za kolik v takovem pripade prodam 1 kwh ze solaru, nebo samozrejme cast jde vzdycky z gridu ;) To neni zadna blbost to ze to Humux nechape jeste nic neznamena, ja tim poslednich 10 let vytapim dum posledni realizace byla 2021, dalsi bude zrejme 2029 je to dlouhe a neni to pro lidi co nemaji money a take to neni pro ty co ty stroje neumi nastavit a provozovat. ASIC na tezbu BTC je blbost i kdyz i to muze byt ziskove kdyz se to proda o 1-2 4 lete cykly pozdeji na vyssi cene. GPU tezba je vzdy mohem ziskovejsi na 1kwh elektrickou protoze tam neni takova konkurence a co je vtipne je ze GPU z roku 2020 jsou energeticky efektivni na tezbu stejne jako uplne ty nejmodernejsi tj stroj nezastarava a to je moc dulezite. Takovy ASIC na BTC co ti prodaji je vybehovy model ktery oni jiz vyrazuji z farem v cine a za 4 roky je to sunka ktera uz nic nevydelava protoze konkurencni vykon i energo efektivita tech novych stroju roste straslive v tom je tezba na GPU super, jediny problem je velikost pameti kde moje 8GB karty na tomto algoritmu narazi na strop nekde podzim 2030, ale pokud do te doby nastane altseason - tj obdobi velmi vysokych kurzu, tak ty karty stejne prodam a pozdeji koupim modernejsi. Takze zvlaste pokud je to koncipovano jeste jako topeni tak je to super, kdyz to udelas dobre vytapis zadarmo, resp i se ziskem v roce 2021 delal zisk z ceny 1kwh ze site to delalo 10x zisk ktery sel okamzite realizovat na ETH na ostatnich altcoinech to bylo asi 2.5-5x ale i to bylo dost dobry, BTC pokud jsi mel elektriku zadara tak slo udelat asi 2-3x ze vstupni investice coz bylo take dost dobre ale BTC proste tam je moc silna konkurence z raju kde maji elektriku skoro zadarmo, takze nadoma rozhodne tezba GPU je top. Kdyz se vratim k tomu ravenu pokud z trvalych 1.5kw mam 5000 rvn prodam za 0.5$ coz mel byt kurs uz v tom cyklu do halvingu v 1/2026 tak mam 2500$ za mesic, elektrika je asi 400$ a teplo jako bonus to je za me dost dobry ne ? Jen si holt musis pockat par let vzdycky nez je mozne to realizovat zpatky.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.
Ryngo

Příspěvek od Ryngo »

Jirka77 píše: čtv dub 16, 2026 9:54 pm ale to je pravda, nicmene je to hra na delsi roky. Muzu rict ze treba ted tezba GPU raven coinu dava z 1.5kw (coz je 12karet 5700xt) elektrickych asi 5000 rvn, kurs v roce 2021 byl 0.25$, rvn je defakto kopii BTC tj ma halvingy, ale to perfektni asic i quantum proof hashovaci algoritmus, do roku 2030 pokud probehne altseason muze byt cena az k 1$ za minci tak si spocitejte za kolik v takovem pripade prodam 1 kwh ze solaru, nebo samozrejme cast jde vzdycky z gridu ;) To neni zadna blbost to ze to Humux nechape jeste nic neznamena, ja tim poslednich 10 let vytapim dum posledni realizace byla 2021, dalsi bude zrejme 2029 je to dlouhe a neni to pro lidi co nemaji money a take to neni pro ty co ty stroje neumi nastavit a provozovat. ASIC na tezbu BTC je blbost i kdyz i to muze byt ziskove kdyz se to proda o 1-2 4 lete cykly pozdeji na vyssi cene. GPU tezba je vzdy mohem ziskovejsi na 1kwh elektrickou protoze tam neni takova konkurence a co je vtipne je ze GPU z roku 2020 jsou energeticky efektivni na tezbu stejne jako uplne ty nejmodernejsi tj stroj nezastarava a to je moc dulezite. Takovy ASIC na BTC co ti prodaji je vybehovy model ktery oni jiz vyrazuji z farem v cine a za 4 roky je to sunka ktera uz nic nevydelava protoze konkurencni vykon i energo efektivita tech novych stroju roste straslive v tom je tezba na GPU super, jediny problem je velikost pameti kde moje 8GB karty na tomto algoritmu narazi na strop nekde podzim 2030, ale pokud do te doby nastane altseason - tj obdobi velmi vysokych kurzu, tak ty karty stejne prodam a pozdeji koupim modernejsi. Takze zvlaste pokud je to koncipovano jeste jako topeni tak je to super, kdyz to udelas dobre vytapis zadarmo, resp i se ziskem v roce 2021 delal zisk z ceny 1kwh ze site to delalo 10x zisk ktery sel okamzite realizovat na ETH na ostatnich altcoinech to bylo asi 2.5-5x ale i to bylo dost dobry, BTC pokud jsi mel elektriku zadara tak slo udelat asi 2-3x ze vstupni investice coz bylo take dost dobre ale BTC proste tam je moc silna konkurence z raju kde maji elektriku skoro zadarmo, takze nadoma rozhodne tezba GPU je top. Kdyz se vratim k tomu ravenu pokud z trvalych 1.5kw mam 5000 rvn prodam za 0.5$ coz mel byt kurs uz v tom cyklu do halvingu v 1/2026 tak mam 2500$ za mesic, elektrika je asi 400$ a teplo jako bonus to je za me dost dobry ne ? Jen si holt musis pockat par let vzdycky nez je mozne to realizovat zpatky.
Já jsem nezkoušel zatím gpu rigy, ale možná to přijde :-)
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Je to mnohem efektivnejsi energeticky, karty jsou pak dal prodat a nic jim neni, je to tiche, da se regulovat topny vykon bud nastavenim nebo proste poctem aktivnich karet, za me super na topeni a ekonomika je tez dost zajimava.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

Tady vidím trochu problém ty počáteční náklady. Kdysi jsem zkusil pořídit asic a bylo to zoufalý, ale zase nehuknul jsem moc, celý to bylo za 120usd a těžilo to jakejsi xxcoin, už si nevzpomenu. Výsledek byl ten, že po půl roce trápení hlukem jsem vytěžený cosi poslal na podporu mypower (odhaduju tak v hodnotě 150Kč), zůstal mi zdroj 12V 120A, kterým dokážu nastartovat auto prakticky bez baterky, a hliníková bedna s extra hlučnými ventilátory plná elektroodpadu...
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Na rigu s GPU neni nic draheho ted, jo az zacne hype tak to drahe bude. 8 kartovy rig s 5700xt mas 8x 3000czk za karty, deska,cpu,ram 1000, zdroje HX1200 jsem kupoval mirne zajete za 1500 .. nove stoji 5-7k, ale ja pouzivam zdroje Bitmain APW3 a APW5 12v 133A a 216A z asikove tezby, nektere uz bezi 9 rok a maji za sebou 2-3x repase kondiku nas vystupu a furt vali, maji ucinnost kolem 95% takze luxus, desky asus mining expert nejakej celeron a 8GB ram, ssd za par stovek, risery za 100 kus a kabelaz ja mam udelanou silovou kabelaz custom 6mm2 drat a na tom 4-5 koncu se 6/8 piny a vrsky karet pres rozdvojky. 3 stroje jsou openframe z AL profilu 1 mam rackovy case protoze tim topim v dilne a tam je potreba trochu vetsi kryti :) 8 kartovy stroj s 5700xt na raven coinu v max efektivnim nastaveni zere asi 1000w. ASIC jsou drahe a strasne rychle zastaravaji .. mimoto vas pri snaze to vubec zaplatit muze potkat umrti nejakeho hashboardu a to chces .. ASIC to v CR nedoporucuju to je ekonomicky nesmysl.
Odpovědět

Zpět na „Victron komunita“