Střídač SUNWAYS STH-10KTL-HT trvale odebírá ze sítě

Odpovědět
Viktor
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10000

Střídač SUNWAYS STH-10KTL-HT trvale odebírá ze sítě

Příspěvek od Viktor »

Dobrý den, mám FVE 10kWp se střídačem Sunways STH-10KTL-HT, baterií Dyness 10,5 kWh. Střídač trvale odebírá ze sítě minimálně 120 W, přes to, že panely vyrábí, baterie je plná. Vyzkoušel jsem různé režimy a děje se to pořád. Prosím o pomoc, radu, co se s tím dá dělat. Dá se FVE nějak odpojit od sítě? (ne fyzicky, ale aby nenakupoval energii) Výroba mi pokryje spotřebu. Prosím o radu, případně pomoc (Praha 9). Jsem laik, elektro není moje parketa. Mokrát děkuju předem
Jirka77

Re: Střídač SUNWAYS STH-10KTL-HT trvale odebírá ze sítě

Příspěvek od Jirka77 »

pokud mas spotrebu zapojenou na backup tak by nemel byt problem si to prepnout do ostrovniho rezimu ne ? Ja ten menic neznam, tj viz manul a nebo firma co to montovala.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100,12.2kwp, 40kwh lifepo4.
Nautilus

Příspěvek od Nautilus »

V nastavení střídače je možno směr a velikost výkonu mezi sítí a střídačem měnit.
Nejsou-li ale např. povoleny přetoky do sítě, je právě toto typické nastavení. Střídač permanentně odebírá ze sítě, aby při větších změnách výroby, nebo zátěže nedošlo k přetoku do sítě, který může (a taky bývá) problém a pokuta je mastná.

Jestliže jsou přetoky povoleny, neměl by být problém. Střídač pak odebírá ze sítě, jenom, když není výroba z panelů. Podle typu střídače a nastavení např. když je odběr nižší než určitá hodnota, kdy se nevyplatí, aby střídač dodával z baterie.
Viktor
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10000

Příspěvek od Viktor »

Moc díky za vysvětlení.
První odstavec i jako laik chápu. Měl jsem přetoky vypnuté a to byla hrůza - klidně 4 kWh za den odebral ze sítě, teď mám přetoky nastavené 10% (předpokládám, že to je z max. výkonu 10 kWp) a při výrobě už neodebírá.
Druhý odstavec - potřeboval bych zařídit, aby nebral ze sítě, dokud je něco (nastaveno mám minimum SOC 10% - respektive DOD 90%) v baterce, abych zbytečně neplatil. Zatím bral 120+ W a to může dát skoro 1MWh/rok, což není málo peněz.
V nastavení střídače je možnost REŽIM MIMO SÍŤ, ale i v něm pořád něco odesílá, večer zjistím, jestli i odebírá. Ještě tam je přepínač NA/MIMO SÍŤ - SPÍNAČ, to taky večer vyzkouším.
Mám představu, že některým, z těchto nastavení by se to mělo chovat jako ostrov, což je podle mne zcela mimo síť - tedy bez přetoků i bez odběrů, ale to zase asi není v souladu s prvním vaším odstavcem.
Budu to dál zkoušet, moc děkuju.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Jak psal Nautilus. Máš povolené přetoky do sítě!? Jestliže ne si v háji!
On-Gridy a Hybridy připojené svým AC výstupem paralerně k síti(!) se se sítí jakoby přetláčí!!!
Pakliže nemáš povoleny přetoky, musí měnič NEpřetlačit mírně síť , aby nenatlačil proud do sítě a tak pro jistotu mírn ěodebírá. To kdyby jsi náhle vypnusl silnější spotřebič, než by měnič snížením výkonu zareagoval, prskl by proudovou špičku do sítě :-(

Dá se to představit na vodovotním potrubí, kdy k městské vodě máš připojen paralerně přes T kus i vodovod z čerpadla s regulovatelným výtlakem (analogicky MPTT) ze svojí studny (analogicky solární panely) a bereš primárně vodu do domu ze studny (z panelů).

Na to ale musí čerpadlo přetlačit tlak měststého vodovodu (analogicky veřejní elektrická síť) , jinak by tekla voda (proud) převážně z městského vodovodu. Ale né moc aby, nepřetlačilo nic naopak - do městského. (i proto ze zákona se svůj okruh ze studny nesmí propojovat mechanicky s městkou vodou ani oddělit jen ventilem! Podobně výroba z FVE nejsouli povoleny přtoky legálně!)

A nyní si představ že zaléváš zahradu a zastavíš náhle vodu. Hrozilo by že voda ze studny prskne nepovoleně do městského! Neb čerpadlo nestihne v čase 0s snížit výkon a tlak. Zastavením vody vznikde v potrubí tlakový ráz! (přetok) A proto čerpadlo nepřetláčí vodovod na 100% ale nechá se raději přetláčet městsklým a nechává téct neustále malý proud vody i z městského.

Jak by jsi to jinak zabezpečil? Nijak! Nezávislým okruhem (Back Up) ze studny (čili analogicky ostrovní FVE). Ale co když dojde voda ze studny. Musel by jsi ventily či hadicu přehodit z domu domu na městskou vodu! To je ten Back Up - další nezávislý výstup měniče...

Aby jsi nemusel nic přepínat, přehazovat kabel do jiného (BackUp) výstupu měniče, musel by jsi leda dát pomyslnou zpětnou klapku z městské vody. Ale pak by FVE nemohla nikdy dodávad do sítě a tedy hybrydní měnič je zbytečný a je lepší měnič ostrovní!!!!!!

A "jen" se zálohou ze sítě. A to:

A odděleně zcela - čili externí výkonná nabíječka. :-/
B nebo měnič kombi ("poloostrovní") ála Axpert King s dvojí konverzí a s galvanicky oddělenou interní výkonnou (co utáhne i spotřebu domu max výkonu měniče) skrze tu nabíječku pro oddělený odběr ze sítě a jen když je třeba (večer nad ránem docházíli i aku), jnak nabíječka usne a nebre prakticky nic! (pohotovostních tuším 5W?)

Na to ale nemáš vhodný (ostrovní) měnič :-( (šlo by to leda zbastlit pomocí automatického přepínače sítí (ATS)..., což není košér a je to i nebezpečné! Takže jsem kdyžtak nic takového neradil ;-) Já radím při nepovolených přetocích ideální řešení: Axpert King!!!!! 8-) )

Jenže už jsi utratil prachy za jiný - ne tak vhodný měnič a mášli navíc i dotaci, musíš to tak provozovat 10 let... :( Strčil jsi hlavu do chomoutu... (závazek kvůli dotaci)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Mex

Příspěvek od Mex »

Jak máš udělané měření? Nějaký smartmetr nebo proudová trafa?
A kde máš to měření osazené?

Máš nějakou možnost on-line měření bilance? Tedy dodávky z panelů, ze sítě nebo do sítě a spotřebu domu?
Máš ověřeno nějakým nezávislým měřením, že to opravdu bere těch 120W? Nebo odkud je tato informace?
Odpovědět

Zpět na „Měniče“