Rovná plechová strecha, uzemnenie FVE

Odpovědět
onee
Výkon panelů v FVE [Wp]: 1200

Rovná plechová strecha, uzemnenie FVE

Příspěvek od onee »

Ahojte,

chcem vás poprosiť o radu ako by ste riešili túto situáciu.

Malá dvojpodlažná bytovka z 65 roku s rovnou plechovou strechou. Má bleskozvod robený asi pred 15 rokmi s dvoma zvodmi. Elektroinštalácia spoločných priestorov nová asi pred 13 rokmi. Do každého bytu pritiahnutý nový prívod priamo od hodin ktoré su v rozvadzači vonku.

Na strechu idem umiestniť 4 panely spolu 1,2kWp na ohrev TUV. Konštrukciu aj panely uzemním na bleskozvod to je tu jediné riešenie.
DC pôjde stupačkou dole som horný byť takže to je kúsok. Tu nastáva otázka:
Pri bojlery bude malý nový rozvadzač kde budú poistky, prepäťovky a aj MPPT reguĺacia pre ohrev.
Problém je s uzemnením.
Do bytu je dotiahnutý 4C 4mm2, v byte mám komplet novú elektriku už v TNS aj s prud chŕaničom ale nemám tu solo poriadne uzemnenie. Bytovka ani nemá hlavnú zemniacu svorku ani hlavmý spoločný zemnič. Zemnenie ide z DS. Kúsok pred bytovkou je stĺp DS a na ňom velký rozvadzač s nožovkamy pre bytovku a ten má spravený svoj zemnič.

Ako by ste riešili takúto situáciu?

Ďakujem
Atman
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 43

Re: Rovná plechová strecha, uzemnenie FVE

Příspěvek od Atman »

Nikto nič? Plechová strecha je peklo, vo vetre uletí, v búrke poberie všetky blesky a po priamom zásahu zhorí, lebo sa vznieti tesniaca fólia alebo dosky pod ňou. Ja som bol tiež zvedavý ako by sa to dalo bezpečne urobiť, lebo to nie je nič moc situácia. Zviesť prípadný bleskový prúd z prepäťoviek do 4mm2 PE je potenciálna samovražda. Jediné správne a bezpečné riešenie je asi oddialený bleskozvod celej plechovej strechy za tisíce eur. Keby som to mal na svojom dome, dal by som tlstý medený vodič aspoň 16mm2 z prepäťoviek (umiestnených zvonku na stene mimo bytu) a zviedol ho dolu a pripojil spoľahlivo 10cm nad miestom kde vchádza do zeme zvod bleskozvodu. Ale asi by som ani FVE v takej situácii nestaval.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp 45°, JJZ 4,9kWp 55°, JJZ 4,4kWp 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5kW + 2x Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
43 kWh Lifepo4 3x16x280AH
onee
Výkon panelů v FVE [Wp]: 1200

Re: Rovná plechová strecha, uzemnenie FVE

Příspěvek od onee »

Tak žijem tam 20 rokov a žiadny blesk nás netrafil. Jeden krát sme mali prepätie podla všetkého zo siete bo susedovy počas burky odišiel TV, ostatok bytov nič.
Kúsok (30-40m) je škola ktorá je kus vyššia a ešte má telekomunikačné antény na poriadnom stožiary a okolo sú stromy vyššie ako bytovka.

Riešenie dať dve sady preäťoviek jednu na streche v kovovom rozvadzači a cele uzemnené na hromozvod a druhu v dolnom rozvadzači uzemnenú na tu 4 meď do DS.
DC vedenie bude pomerne krátke na strechu po stupačku max 5m a dole stupačkou je to tak 1m.

Samozrejme pridám nové zberače okolo FVE aby sa minimalizoval priamy úder.
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“