Napsali o BEV......

Odpovědět
marko250

Re: Napsali o BEV......

Příspěvek od marko250 »

Kodl69 píše: stř čer 12, 2024 10:30 am A to ti stačí ta 42kWh baterka doma? tím plně vybitý auto nenabiješ ani omylem. Na druhou stranu já běžně ujedu denně cca 30-50km, 100km spíš vyjímečně, a Chorvatsko mě nezajímá, ale když rozpočítám cenu auta do předpokládanýho nájezdu, tak mi pořád vychází líp bazarovka s LPG než tohle...
Pobavíme se v sobotu na srazu. :sun2: :sun2:
panely 16kWp,baterka LiFePo4 784Ah/42kWh,měnič XTH 8000-48V
Momo

Příspěvek od Momo »

https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... omoto_dohr

Amerika je určitě jinačí než Evropa, nejspíš větší vzdálenosti, ty dálky jezdit autem, často opuštěná místa.

Doporučil bych jim kromě jejich dvou sněmoven založit ještě další Ameroparlament, jedno sídlo v LA, druhé v NY, progresivně by mohli doplnit třetí.
Tam by určitě vymysleli nějaké ty emisní povolenky, příkazy a zákazy. A tyhle názory by Amíkům vymlátili z hlavy :)
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
misif
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9960
Kapacita baterie [kWh]: 10

Příspěvek od misif »

Koukal jsem na kousek té originál studie, hlavní důvody, proč BEV nemají v USA důvěru uvádí:

1. vysoká cena
2. nedostatečná nabíjecí infrastruktura
3. strach z dojezdu

tj. 2 a 3 je totéž a o ceně škoda mluvit, v USA se výstavba nabíječek nedotuje a málokdo je staví, když ještě nejsou EV, která by tam jezdila. Ještě do nedávna se na Tesla nabíječkách nemohlo nabíjet jiné auto než Tesla. Nájezd vozidel v USA je prakticky dvojnásobný než v EU, o to hustší by byla potřeba infrastruktura.

Zajímal by mě spíš Evropský průzkum, ale jenom mezi majiteli novějších vozů, protože vývoj jde rychle dopředu a ti co mají EV starší 3-5 let mají parametrově EV o dost horší než to co se prodává dnes a jejich názory jsou tedy již minulost.
Momo

Příspěvek od Momo »

A benzín je USA levnější než u nás. Třeba o 1/3. Nevím, jak elektrika. A poměr ceny na km benzín/elektrika.

U nás se EV pro vysoké nájezdy vyplatí, kdybych to potřeboval (třeba 50k ročně), pořídli bych si to.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Přesně jak píší, reklama dělá veřejné mínění. Odpor k elektromobilitě v ČR je pouze reklama sloužící k prodloužení zisků rentiérů (čti akcionářů) dínosračkových fabrik. Měli jsme šanci být na špici - nové provozy mohly být pokrokové a dopadneme stejně jako s Filipsem v Hranicích. Přesunuje se sem výroba díží na stloukání másla a v cizině se vyrábí technologická špička. Až se to nakonec sečte, budeme ďura v Ejropě. S technologií na stloukání másla v díži.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Frantom

Příspěvek od Frantom »

Jak chceš být na špici když nemáš vstupní suroviny?
Měď, lithium, neodym ... i ten blbý hliník se díky energetické politice Brusele nevyplatí v EU vyrábět.
Darmo se vztekáš na ropáky, když výroba čehokoliv je v EU díky drahým energiím nekonkurenceschopná. Většina velkých energeticky náročnější firem zdrhá mimo EU, strýček Biden jim nato vypsal dokonce granty.
Zánik ocelárenského průmyslu v EU a nejen tam dokumentuje Viktor Mácha, aby to zůstalo aspoň zdokumentováno :(
Ale neboj, stále budeme montovna i těch BEV, která sem připlují v jednotlivých dílech z číny a tady se v rámci obejítí cel budou jen montovat dohromady:
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi ... tomoto_fdv
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Frantom píše: ned srp 04, 2024 2:06 pm..... když výroba čehokoliv je v EU díky drahým energiím nekonkurenceschopná. .......
Ehm, to že by byly energie pro podnikavce drahé jsem si poprvé všimnul letos. Podotýkám, že hodnotím dle opravdu velkých odběratelů. Do "letos" byly energie strašně levné, protože podnikavci neměli touhu využívat střechy hitlermarketů, logistických center a ani výrobních hal pro umístění svých FVE. Čest vyjimkám od kterých je zapotřebí odečíst FVE z let do před 2014.
Takže Tvůj příspěvek beru jako "to oni, ne my". Což jsi nakonec potvrdil i odkazy v duchu "šak von se o nás někdo postará". Ještě, že už to je na těch mladších, já to nějak tou krykou doklepu. Každý svého štěstí strůjcem. My starší už tu ekónomistiku tahat nebudem. Nyní šup z mamahotelu na mráz.

A co se ocelárenského průmyslu týká, tak celoživotnímu Ostravákovi nebude nikdo mazat med kolem huby. Od dob Oxyvitu tady nikdo pro pokrok v technologii neudělal jedno veklé VǓBEC NIC. Takže to co se událo v posledním čtvrtstoletí a jedno z posledních dějství se děje nyní, tak to je očekávaný výsledek který z mně neznámých příčin je čtvrtstoletí po plánovaném termínu. Tedy být mnou už čtvrtstoletí tu máme to NIC a možná bychom už konečně ryli držkou v zemi aby se to tu konečně začalo technologicky zvedat. A ne furt jen natahovat ruku (šak von se někdo postará) a dojit na krev to co naši dědové a fotři vydupali v padesátkách ze země na poli.
Neznám stav v Třinci, ale obávám se, že tam je to teprve čeká. Nyní mají možnost uchopit druhovýrobu (opuštěné válcovny) za hubičku tak ještě chvilku jim to bude skřípat. Než to taky doskřípá.

Jo a vstupní suroviny - my máme málo křemíku? Co jiného je zapotřebí na vývoj a výrobu čipů? To jako příklad.
Kdo nás nutí dělat megatuny čehokoli? A dnes to pokračuje mimo jiné těmi probíranými popelnicemi? Kompletovat dodávky lze dnes po Internetu z celého světa, jen umět tomu vdechnout toho správného ducha. Než to udělá někdo jiný! (velké investiční celky, které jsme kdysi uměli koordinovat)
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Frantom

Příspěvek od Frantom »

Nerozumím co si do mne projektuješ ale já se narodil v ČSSR a mamahotel bych musel provozovat leda tak na hřbitově :?
Křemík ti je k ničemu když za jeho zpracování zaplatíš 2x tolik než mimo EU.
Tady máš pár odkazů k cenám energii, zbytek si dostuduj sám:
Klíčový výrobce hliníku končí na Slovensku. Evropa bude odkázána na Čínu a Rusko
Největší světový výrobce kyanidu zastavil v Kolíně výrobu
Češi investují v USA miliardy, chlubil se Fiala. Jde ale o to, aby to nebyl útěk
"Především u energeticky náročných oborů totiž přestává být evropské i české prostředí konkurenceschopné. I po stabilizaci trhu v minulém a tomto roce jsou zde ceny energií asi dvojnásobně vyšší než ve Spojených státech.
Náklady na energie jsou v průmyslu klíčové. Dlouhodobě je neudržitelné, aby evropské, a tím samozřejmě i české, firmy platily za elektřinu výrazně víc než jejich američtí či asijští konkurenti. Z hlediska konkurenceschopnosti na mezinárodních trzích je to zničující."
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Kecy a pláč podnikavců není relevantní. Také není relevantní že někdo s něčím sekne. Pláčů že je třeba slevit nebo přidat na dotacích jsem za svůj život slyšel že by se z toho dala knižně vybavit Národní knihovna. To že odsud odtáhnou podnikavci kteří neumí podnikat, ale pouze vysávají systém (daňové úlevy, požadavek na energie "za hubičku", ....... ) pouze uvolní pracovní sílu pro ty, kteří opravdu podnikat umí. A to potřebujeme.
Relevantní je to jak se s problémem popasují ti kteří mají tah na branku. Jak jsem psal, teprve rok vidím opravdový zájem řešit podnikatelsky důstojným způsobem náklady na elektřinu pro sebe sama (podnikatelů). Je drahá? Tak si ji vyrobím sám (ne všechnu, ale každá ká dobrá). Houšť a větší kapky. Ono to povede ke znormálnění ceny energie obecně.
To že máme v Evropě brutálně největší energetickou náročnost na výrobu se ví od Tvého narození. A opravdu s tím podnikavci nic nedělají. Klidně Tě provedu v jakých podmínkách se zde pracuje. Matka tomu říkala "topí PánuBohu do oken".
Znovu tedy opakuji - podnikavce bičem vypráskat i s jejich rozpadajícími se výrobnami hliníku (ať táhnou za Guptou) a na jejich místa si vychovat podnikatele hodné toho označení.
Když to neumíme jinak. (bohužel - v privatizaci lehce nabyl, tak nemá problém to lehce pozbýt - po tom co sliby, pláčem, vyhrožováním ..... podojí ty kteří jeho slibům uvěří - a to nehovořím o případech, že nákup za hubičku byl cílený pro likvidaci případné minulé/budoucí konkurence)
p.s.: Jo a - už jsem to zde dlouho nepoužil - na Tvé knížecí nevyžádané rady co mají dělat jiní, Ti s.r. Bílý Tesák. Budu si dělat co uznám za vhodné sám a věř tomu, že Tvůj souhlas k tomu opravdu nepotřebuji.
Mex

Příspěvek od Mex »

Dalo by se polemizovat ve Tvém textu s ledasčím. Ale ať to nenatahuju, tak jen 2 věci:

Že máme hodně vysokou spotřebu energií na jednotku HDP je dáno mimo jiné tím, že jsme nejprůmyslovější zemí Evropy.
Jistě v takovém Lucembursku jsou na tom líp, když tam je spotřeba jen pro klimatizace v kanclech bankéřů, kteří organizují daňové "optimalizace" firmám z celého světa. Ale vyrobit neumí ani rohlík.

A že začaly firmy řešit svou vlastní energetickou výrobu bude hodně i tím, že se změnila dotační pravidla.
Dotace - hybná síla EU.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Já v Tvé reakci nevidím moc polemiky
Mex píše: ned srp 04, 2024 6:22 pm...... Že máme hodně vysokou spotřebu energií na jednotku HDP je dáno mimo jiné tím, že jsme nejprůmyslovější zemí Evropy.
Což je nám platné jak mrtvému zimník protože:
Mex píše: ned srp 04, 2024 6:22 pm.... v takovém Lucembursku jsou na tom líp, .......
na čemž se shodnem
Mex píše: ned srp 04, 2024 6:22 pm Ale vyrobit neumí ani rohlík. ......
A co z toho máme, že to umíme? Po 22 měsících na vojně mne ocenění vyfocením před startující V3Skou jaksi u srdce nehřeje. Jak už tu psali, nemáme železnou rudu, nemáme uhlí, nemáme vodu a budeme soutěžit s Donbasem kdo odpíchne více megatun surového železa? Možná mi něco uteklo, ale logiku mi to nedává.
Pánové, mne závody ke dnu opravdu neplní pýchou.
Mex

Příspěvek od Mex »

Sám pro sebe používám fiktivní scénář pustého ostrova.
Představuju si, že ztroskotám na pustém ostrově, odkud se nelze dostat.
Chtěl bych raději aby tam se mnou byl někdo kdo umí péct rohlíky nebo vyrábět auta, nebo někdo kdo umí šidit na daních?
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

rád bych od každé profese někoho, ale ne sto pracantů z pásu na výrobu aut. (megatuny viz. výše) Oni totiž ti pracanti ten rohlík taky nespatlají jakkoli lidsky mají mou úctu že u toho pásu pracují.
Martin P

Příspěvek od Martin P »

S evropskými automobilkami (průmyslem) nastává remake amerického rezavého pásu.
Kdy byla tato oblast domovem těžkého a automobilového průmyslu kde si lidé vydělávali na kvalitně placených pracovních pozicích kde uplatnili své kvalitní technické vzdělání. Avšak časem tyto firmy zkostnatěly, což spolu s přeregulovaností vedlo k tomu, že nebyly schopné konkurovat asijské konkurenci která se do Ameriky dostala v 80 letech 20 století. Ve výsledku tak mnoho těchto firem zaniklo, lidé přišli o kvalitně placenou práci a museli vzít za vděk podstatně hůře placenou prací ve službách. Tento proces zpětnou vazbou způsobil úpadek školství, protože nebylo třeba tolik kvalitně vzdělaných technických odborníků.
Vznikl tak začarovaný kruh, kdy se následek jedné příčiny stal příčinou následku nastávajícího.
Mex

Příspěvek od Mex »

Já vidím jako hlavní příčinu v tom, že je někdo jiný ochotný to za malé peníze udělat za nás.

Brumlaj: ano, nepotřebuješ stovky pracovníků, co dělají magatuny. Protože ty pracovníky dodá a ty megatuny vyrobí za nás někdo jiný. A my si je jen koupíme. Je to takový ten dětský pohled na věc, že hračky nebo jídlo vznikají v obchodě, elektřina vzniká v zásuvce atd.

Martin P: totéž. Ty firmy nezkostnatěly, jen objevily možnost si to, co předtím vyráběly vlastními lidmi, koupit hotové v Číně za menší peníze a s minimálním rizikem a starostmi.
Ten návrat nebude snadný. I když zrovna Trump se o to snažil a pokud bude zvolený tak bude snažit ještě víc. Na jedné straně pobídkami pro lokální výrobce, na druhé straně protekcionistickými cly a dalšími omezeními.
Jenže Čína se to všechno mezitím naučila vyrábět velmi kvalitně a velmi levně, úspory z objemu. A i když budou cla do Ameriky, tak Amerika není celý svět. Takže Americe pak nezbývá vést vůči Číně agresivní postoj, aby se vztahy pokud možno vyostřily, a Amerika mohla tlačit na další země s požadavky, aby taky uvalily na čínské zboží cla nebo embarga.
Momo

Příspěvek od Momo »

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicn ... i-40482127

V Německu došly peníze na dotace a "překvapivě" klesla poptávka po BEV. A co si dovolí ten šéf BMW vůči modle Leyenové? Jak si může dovolit kritizovat ženu? :)
unicast

Příspěvek od unicast »

Mex píše: ned srp 04, 2024 6:22 pm Jistě v takovém Lucembursku jsou na tom líp, když tam je spotřeba jen pro klimatizace v kanclech bankéřů, kteří organizují daňové "optimalizace" firmám z celého světa. Ale vyrobit neumí ani rohlík.
A tys tam byl, že to tak dobře víš? (že ti Brumlaj u těchto povrchních a nesmyslných stereotypních představ přizvukuje, mne vůbec nepřekvapuje). Oni mají s ocelářstvím a jeho postupným útlumem úplně stejné problémy, jako Ostrava, mimochodem:

https://en.wikipedia.org/wiki/Steel_ind ... Luxembourg

Rohlíky vyrábět neumějí, to je pravda, to tam neznají. Ale brötchen/brotje (neboli housky) umějí docela slušné. Taky bílé víno, mléko, hovězí maso atd.
Mex

Příspěvek od Mex »

Normálně bych na to nereagoval. Ale protože jsi použil urážlivé vyjádření o "povrchních a nesmyslných stereotypních představách", tak budu reagovat.

Chápavý čtenář by asi přišel na to, že cílem nebylo popisovat konkrétně nějakou malou zemi jako Lucembursko. Ale že to byl obecný příklad pro srovnání země, která "vyrábí" hlavně peníze v kontrastu se zemí, která vyrábí reálné materiální statky.

U Lucembursku jsem kdysi dávno byl, ale moc si odtamtud nepamatuju.
Kdysi skutečně Lucembursko zrovna nějakou ocel opravdu vyrábělo. Ale to je historie. Dnes stojí ekonomika a bohatství Lucemburska na tom, že přesouvají a pomáhají ukrývat peníze, a pomáhají tak "optimalizovat" daně a podnikání firmám z celého světa.
Myslím, že jsem asi nikdy neměl nic, co by bylo vyrobeno z lucemburské oceli. Zato znám několik lidí, kteří mají v Lucembursku "firmu". Tedy poštovní schránku, kterou obsluhuje nějaký tamnější advokát, stejně jako obsluhuje dalších 200 firem pomocí této schránky.
A HDP na hlavu pak má Lucembursko nejvyšší v EU.
A ne, opravdu si nemyslím, že by to bylo proto, že dělají tolik kvalitní oceli.

A mimochodem i s tím brumlajem jsi vedle. My si v tom vzájemně moc nepřizvukujeme.
Ale to neznamená, že nemám respekt k jeho názorům.
Plazivec

Příspěvek od Plazivec »

Tak já tu diskuzi posunu kousek dál od tlachaření. Co říkáte na nový baterky od Samsungu, prej už to testujou, posunou úzkost z dojedu do minulosti?
Náhodně vybraný článek.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
2x150ah CATL Lion od Mikela
1x150ah samodomo
tomasi02

Příspěvek od tomasi02 »

takovyhle clanky o bateriich vychazi jednou za mesic ...
viz. treba priklad:
https://vtm.zive.cz/clanky/svet-zaspal- ... fault.aspx
anebo tady cesky zazrak
https://www.hybrid.cz/v-cesku-se-rozbeh ... rii-he3da/
Mex

Příspěvek od Mex »

Plazivec píše: stř srp 07, 2024 9:06 am Tak já tu diskuzi posunu kousek dál od tlachaření. Co říkáte na nový baterky od Samsungu, prej už to testujou, posunou úzkost z dojedu do minulosti?
Náhodně vybraný článek.
No a co s tím?
I kdyby se to Samsungu povedlo, tak se to dostane do prémiových aut s cenovkou někde na 1.5 milionu Kč. Než by to případně kleslo níž do běžných spotřebních aut, tak to bude trvat hodně dlouho a mezitím přijde dalších 10 podobných vynálezů.

Myslím, že problém elektromobility už dneska není úzkost z dojezdu, ale úzkost z ceny těch aut. Pokud by se dostala na trh auta na stejné cenové hladině jako spalováky nebo níž (jako je to už v Číně), tak problém z úzkostí skončí.

Nicméně ta cenotvorba u BEV mi stejně není jasná. Já v malém koupím články s cenou 100 USD/kWh, s DPH a s individuální dopravou z Číny až domů.
Tak pro malé poskakovadlo do města se 40 kWh baterkou by to dělalo 100 tis. Kč. A všechno ostatní je v tom autě levnější než komplikovaný spalovák s jeho převodovkou, turbem, filtry všeho možného.
Tak proč není možné takovou nějakou levnou eFabii koupit v každém autosalónu.
mihlit

Příspěvek od mihlit »

No tam bude hlavní rozdíl v ceně ten, že auto s prodejní cenou 800 tisíc nemá výrobní cenu 750 tisíc. A to je jak u spalováku, tak u bev. Jen si lidi u spalováku říkají "spousta pohyblivých součástek,tak je jasné, že je drahé" a jen u bev se diví ceně.
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 14
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od pibi »

Někde to bylo vysvětleno tak, že nejprve se musí zaplatit ty miliardy nainvestované do vývoje a výstavby nových linek.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
Cmrnda

Příspěvek od Cmrnda »

pibi píše: stř srp 07, 2024 4:51 pm Někde to bylo vysvětleno tak, že nejprve se musí zaplatit ty miliardy nainvestované do vývoje a výstavby nových linek.
No jistě, investice jsou také do dotací a částečně i do omezení spalovátek.
Bylo to tak v menší míře u žárovek, plazmových obrazovek a dalších.

Se divím, že se tomu ještě někdo diví? :idea: :idea: :idea:
Elektrárna optimalizována pro temnější období.
Panely jih: 3kWp
Panely západ: 3kWp
Panely hoře (top). 4kWp
Regulátor: MůjSystém 2024
Baterie: 8 x Lifepo4 280AH
Měnič DC/AC: Easun 12 000 000 mWp
MaR: MůjSystém 2024
Vladimir Mahr
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9450
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od Vladimir Mahr »

brumlaj píše: ned srp 04, 2024 8:12 pm Po 22 měsících na vojně mne ocenění vyfocením před startující V3Skou jaksi u srdce nehřeje.
Sice to nepatří k tématu, ale jako zkurvený špagát stále nechápu, jak někdo za totality dokázal vyrobit automobil s takovou průchodivostí v terénu a teď za demokracie z jejich potomků nic kloudného nevypadne.
Hybridní fotovoltaika 3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/70, Cerbo GX, realizoval MM Craft s.r.o. Ing.Miroslav Matis
Odpovědět

Zpět na „Elektromobilita obecně“