Frantom píše: ↑ned srp 04, 2024 2:06 pm..... když výroba čehokoliv je v EU díky drahým energiím nekonkurenceschopná. .......
Ehm, to že by byly energie pro podnikavce drahé jsem si poprvé všimnul letos. Podotýkám, že hodnotím dle opravdu velkých odběratelů. Do "letos" byly energie strašně levné, protože podnikavci neměli touhu využívat střechy hitlermarketů, logistických center a ani výrobních hal pro umístění svých FVE. Čest vyjimkám od kterých je zapotřebí odečíst FVE z let do před 2014.
Takže Tvůj příspěvek beru jako "to oni, ne my". Což jsi nakonec potvrdil i odkazy v duchu "šak von se o nás někdo postará". Ještě, že už to je na těch mladších, já to nějak tou krykou doklepu. Každý svého štěstí strůjcem. My starší už tu ekónomistiku tahat nebudem. Nyní šup z mamahotelu na mráz.
A co se ocelárenského průmyslu týká, tak celoživotnímu Ostravákovi nebude nikdo mazat med kolem huby. Od dob Oxyvitu tady nikdo pro pokrok v technologii neudělal jedno veklé VǓBEC NIC. Takže to co se událo v posledním čtvrtstoletí a jedno z posledních dějství se děje nyní, tak to je očekávaný výsledek který z mně neznámých příčin je čtvrtstoletí po plánovaném termínu. Tedy být mnou už čtvrtstoletí tu máme to NIC a možná bychom už konečně ryli držkou v zemi aby se to tu konečně začalo technologicky zvedat. A ne furt jen natahovat ruku (šak von se někdo postará) a dojit na krev to co naši dědové a fotři vydupali v padesátkách ze země na poli.
Neznám stav v Třinci, ale obávám se, že tam je to teprve čeká. Nyní mají možnost uchopit druhovýrobu (opuštěné válcovny) za hubičku tak ještě chvilku jim to bude skřípat. Než to taky doskřípá.
Jo a vstupní suroviny - my máme málo křemíku? Co jiného je zapotřebí na vývoj a výrobu čipů? To jako příklad.
Kdo nás nutí dělat megatuny čehokoli? A dnes to pokračuje mimo jiné těmi probíranými popelnicemi? Kompletovat dodávky lze dnes po Internetu z celého světa, jen umět tomu vdechnout toho správného ducha. Než to udělá někdo jiný! (velké investiční celky, které jsme kdysi uměli koordinovat)
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)