Ahoj, v diplomce řeším životnost baterií, střídačů ve FVE. Mohl bys se vás zeptat, kde jste dohledávali životnost těchto součástí FVE. Případně jaké s touto problematikou máte zkušenosti. Zajímá u baterií jak životnost podle cyklů, tak i podle materiálu.
Díky za odpověď.
Životnost baterií
Re: Životnost baterií
Tohle je těžký, já jsem dlouho měl zkušenost s články co se dávají do notebooků, a z toho bylo jasné, že Sanyo a Sony vydrží něco málo než 10 let jen stářím, bylo jedno jak jsou opotřebovávaný. Lui mi pak dal nějaké z Aku nářadí a jiných zdrojů a u těch je to spíš loterie stejná mezi různými výrobci.
Myslím že je na nějaké velké závěry ohledně životnosti stále příliš brzy. Skutečnost u nějakých typů vůbec nekoresponduje s většinou studií...
Mě zajímá velký počet cyklů a dlouhý život, studie jsou zaměřené spíše opačně na velké proudy, velká namáhání ... Stačí aby to vydrželo pár let. Těchto studií je spousta na internetu.
Většina na konci životnosti je:
1. Nadměrným opotřebením (jistota)
2. Mizernou kvalitou výroby(náhodná chyba)
3. Možná bod třetí, kde se výrobce snažil pro konkrétní nasazení něco ošidit
ale tohle se bude blbě prokazovat.
PS: Tohle je zkušenost s cca 10000 články 18650. Takže relativně málo
Myslím že je na nějaké velké závěry ohledně životnosti stále příliš brzy. Skutečnost u nějakých typů vůbec nekoresponduje s většinou studií...
Mě zajímá velký počet cyklů a dlouhý život, studie jsou zaměřené spíše opačně na velké proudy, velká namáhání ... Stačí aby to vydrželo pár let. Těchto studií je spousta na internetu.
Většina na konci životnosti je:
1. Nadměrným opotřebením (jistota)
2. Mizernou kvalitou výroby(náhodná chyba)
3. Možná bod třetí, kde se výrobce snažil pro konkrétní nasazení něco ošidit

PS: Tohle je zkušenost s cca 10000 články 18650. Takže relativně málo

3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Tak toto je veľmi obšírne téma.
Najprv treba brať do úvahy jednotlivé chémie a potom spôsob užívania. Pri FVE by som sa zaoberal batériami na báze Lítia, čiže hlavne Li-ion a Lifepo4, aj keď aj tam je viac variácii (napr. u LFP LF280 a LF280K).
Najprv treba brať do úvahy jednotlivé chémie a potom spôsob užívania. Pri FVE by som sa zaoberal batériami na báze Lítia, čiže hlavne Li-ion a Lifepo4, aj keď aj tam je viac variácii (napr. u LFP LF280 a LF280K).
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
-
Vyznám se v bateriích, navrhuju batterypacky.
životnost je dána několika faktory (budu se bavit o lithiových)
chemie článku (LFP, NCM, NCA, olovo)
Teplotní rozsah používání...prostředí
hloubka vybíjení jednotlivých článků tzv. DOD (většinou 80%...tady pozor na)
životnost se udává tehdy když má baterie méně než 80% jmenovité kapacity.
Obecně bych rozdělil dle chemie: olovo/lithium
olovo je nesmysl pro FVE používat, životnost je v řádu stovek, maximálně tisíc cyklů ale je to spíš teoretická rovina, v praxi se olovnaté baterie používají jen jako záložnmí zdroj pro vykrytí výpadku.
Lithium už je komplikovanější...záleží na chemii.
LFP...6000cyklů
NCM...4000cyklů
NCA...1000cyklů
LTO...4000cyklů
Každá chemie má jiný charakter, u FVE je často potřeba používat jinou chemii podle způsobu použití. Nejčastěji je LFP, u průmyslově vyráběných často nalezneme nevhodně použité levné NCM.
V příloze posílám obrázek bateriového boxu pro LFP články
životnost je dána několika faktory (budu se bavit o lithiových)
chemie článku (LFP, NCM, NCA, olovo)
Teplotní rozsah používání...prostředí
hloubka vybíjení jednotlivých článků tzv. DOD (většinou 80%...tady pozor na)
životnost se udává tehdy když má baterie méně než 80% jmenovité kapacity.
Obecně bych rozdělil dle chemie: olovo/lithium
olovo je nesmysl pro FVE používat, životnost je v řádu stovek, maximálně tisíc cyklů ale je to spíš teoretická rovina, v praxi se olovnaté baterie používají jen jako záložnmí zdroj pro vykrytí výpadku.
Lithium už je komplikovanější...záleží na chemii.
LFP...6000cyklů
NCM...4000cyklů
NCA...1000cyklů
LTO...4000cyklů
Každá chemie má jiný charakter, u FVE je často potřeba používat jinou chemii podle způsobu použití. Nejčastěji je LFP, u průmyslově vyráběných často nalezneme nevhodně použité levné NCM.
V příloze posílám obrázek bateriového boxu pro LFP články
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Design, návrh, výroba opláštění výrobků.
Měl bych dotaz na "záběh" bateriového systému.
Mám baterii Pylontech H1 (4 moduly) v provozu od 27.6. a v současné době (léto) se nedostanu přes noc s baterií níže jak na cca 75-80% kapacity, jednou to bylo 48%. Jde mi o to, jestli by se neměla baterie nějak "naformátovat" úplným vybitím na 10%, když je nová nebo zda si tohle ošéfuje BMS a není potřeba se tím trápit ?
Mám baterii Pylontech H1 (4 moduly) v provozu od 27.6. a v současné době (léto) se nedostanu přes noc s baterií níže jak na cca 75-80% kapacity, jednou to bylo 48%. Jde mi o to, jestli by se neměla baterie nějak "naformátovat" úplným vybitím na 10%, když je nová nebo zda si tohle ošéfuje BMS a není potřeba se tím trápit ?
9,9 kWp (V/Z: 3,85 / 6,05 kWp); Goodwe 10K-ET; Pylontech H1 14,2 kWh
Netrap se tím.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)