Elektřiny máme spoustu, na první pohled se to zdá být správná myšlenka. Pojďme si to rozebrat podrobněji.
Nejrpve stávající způsob vytápění.
Dům je asi z roku 2013. Sám jsem projektant i stavitel. Bungalov s plochou střechou, proto vysoký poměr obálky k vytápěné ploše, ale zase tam nemáme schody
Vytápěná plocha 110 m2, vytápění radiátory, i do -2 °C vytopíme topnou vodou 40 °. A ještě je tam rezerva, vypínalo se oběhové čerpadlo.
Už teď je dům optimalizovaný pro minimální spotřebu energie.
Snažím se co nejvíce elektřiny využít doma, běží automatika pro nahřívání bojleru elektřinou a elektrické přímotopy. Vše v závislosti na výrobě, spotřebě, SOC, teplotě bojleru...
V následujících tabulkách je vše přehledně zpracováno s rozdělením po měsících. Odečítal jsem pravidelně plynoměr.
TABULKA Č. 1
Rozbor výroby a spotřeby elektřiny, nákup a prodej elektřiny. V tabulce je spotřeba rozdělena na bojler+vytápění a ostatní.
Z tabulky je zřejmé, že spotřeba soběstačná z 97 %, výroba je naddimenzovaná pro případné další spotřebiče (TČ, BEV...)
TABULKA Č. 2
Rozbor vytápění a přípravy TV.
Spotřeba dřeva do krbových kamen je orientační, topíme jenom v začátku a konci topného období. Kamna mají sice nízký výkon, ale přetopí OP+KK, ostatní místnosti musí spoléhat na ústřední vytápění plynem.
Cílem této tabulky je zjistit potřebu tepla (v kWh) na vytápění a ohřev vody.
Stanovil jsem přibližně tepelné ztráty a to výpočtem na refsite, ale i vlastním výpočtem. Toto číslo hodně "lítá", protože je ovlivněno třeba solárními zisky okny, vařením, praním, sušením, mytím nádobí apod. Refsite říká TZ 2,1-2,6 kW, mé výpočty průměrně 2,6 kW - pro Te = -15 °C a Ti = 21,5 °C. Ale je nutno spíš počítat s mezní hodnotou třeba 3,2 kW při mlhách.
TABULKA Č. 3
Tady už uvažuju o změně potřebě tepla při přechodu se stávajícího vytápění na TČ.
Potřebu tepla rozděluju na vytápění a přípravu TV.
Pomocí zadaného COP snižuju celkovou spotřebu elektrické energie.
Zvolil jsem jednotný COP 2,5, tento mohu měnit různě pro vytápění a přípravu TV a to i v jednotlivých měsících. V zimě by mohl být nižší, v létě vyšší, tím se ale teď nezabývám.
TABULKA Č. 4
Tady rekapituluju stávající spotřebu elektřiny a počítám novou.
Pokud dojde k nárůstu, nejprve oříznu prodej a pokud něco chybí, navýším odběr ze sítě.
Ale pozor - tady jsou průměrná čísla a skutečnost by byla horší. Stejně jako celoroční data o FVE nic neříkají, ani měsíční průměry nejsou směrodatné. Tady by byla čísla horší.
Nově je vypočtený nákup cca 1,5 MWh, spíš by to bylo 2,0 MWh. A prodej by se o stejný rozdíl zvýšil, třeba z 8,0 MWh na 8,5 MWh.
Nicméně toto v další tabulce nezohledňuju.
TABULKA Č. 5
Jdeme do finále. Teď je to nejdůležitější - vyčíslit to celé finančně, zatím ne investičně, ale na straně roční bilance provozu.
Tady zjednodušuju. Ceny jsou z roku 2025. I když jsem měl různé dodavatele a odběratele.
Na straně nákupu elektřiny mám stávající cenu 2.999 Kč/MWh bez DPH. Pro mých 205 kWh mi to vůbec nevadí. Důležitý je výkup nějakých 5,5 MWh.
Ano, mohl bych těch 1,568 MWh koupit ne za 3 Kč/kWh, ale možná za 2,20 Kč/kWh bez DPH, ale to je rozdíl nějakých 1.250 Kč. Pro celkovou tabulku nevýznamné a musel bych řešit prodej, kde nasdílím asi 2,5 MWh a zbytek jde obchodníkovi.
Takže výsledek v současném nastavením je profit 6.500 Kč proti současnému stavu.
ZÁVĚR:
Co si o tom myslíte? Nedělám tam nějakou systémovou chybu?
Došel jsem k zajímavému paradoxu, že po nasazení TČ sice zvýším odběr z DS z 200 kWh na 1.600 kWh, spíše 2.000 kWh. Dodávku do sítě bych naopak zvýšil o nějakých 300 kWh, spíše ale o 800 kWh. Ty "spíše" jsou vliv měsíčních průměrů, které nejsou správně.
Teď už tam jednu chybu vidím a ta může znamenat poměrně dost peněz na nákupu.
Mám tam ceny roku 2025 včetně POZE (to už nebude) a v tarifu D02d. Tarif mi pro nízký odběr nevadí, pro vyšší odběr už bych ho měl řešit.
Také nejsou zohledněné případné budoucí ETS2. Jakože budou. Unii si rozvacet nenecháme
Takže ano, úprava rozvaděče tak za 4k, pak nějaký dvojtarif, kde zase budou vyšší měsíční náklady, ale klesne cena za kWh.
Jenom to POZE je při 2 MWh za 1.200 Kč, změna tarifu při spotřebě 2 MWh by mohla být třeba 3.000 Kč.
Takže roční rozdíl by nebyl 6.500 kč, ale třeba 10.000,- Kč.
Zatím se vůbec nebavím o typu tepelného čerpadla - škoda mohl jsem koupit Woltair 6 kW za 9.000,- Kč z výprodeje.
Nicméně mám v otopném systému asi jenom 80 litrů vody. Tak bych k tomu potřeboval akumulační nebo aspoň vyrovnávací nádrž, nějaké armatury, čerpadlo, atd.....
Zkusil jsem doplnit anketu. S tím zatím nemám zkušenosti.