vhodný výběr střídače a ostatního HW

RAKK

vhodný výběr střídače a ostatního HW

Příspěvek od RAKK »

Zdravím všechny z fóra! Jsem zde nový a jsem v oboru fve lajk. Sice s elektrotechnickým vzděláním, ale bez zkušeností s fve. Můj dotaz: chci si (chtěl bych) svépomocí na novostavbě RD instalovat fve v střešní sestavě 27x panel ( specifikuji na konci dotazu co už mám a dávám na střechu). Teď, raději s předstihem, řeším jaký si pořídit střídač a ostatní výzbroj, abych mohl příležitostně fve využívat už na stavbě a později, bez výměny technologie, v plném provozu domu. Elektroinstalaci domu bych také ještě mohl upravit pro ostrov/poloostrov?, kabely začínám tahat až v březnu. Jsem ochotný dát teď víc peněz za kvalitní techniku, ale chybí znalosti. Chci mít zařízení v bezpřetokovém zajištěném režimu, vše si spotřebuji, nebo rozdám dobrým sousedům. Nechci měnit smlouvy s dodavatelem elektřiny a hlídat přetoky. Co mi, prosím , doporučíte. Odpojovače a přepěťovky pro 2x string mám a prý vhodné. Toto dávám na střechu, protože to už mám nepoužité " za bedýnku piva a zbytky materiálu z hrubé stavby"
18x CanadianSolar CS3L – 370MS 370W Pmax 34,1V Pmax Součet 6 660 W 613,8 V
9x LONGI LR4-72 HPH-455M 455W Pmax 41,7V Pmax Součet 4 095 W 375,3 V
Total 10 0755 W Děkuji za každou přínosnou odpověď k popsanému dotazu :)
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: vhodný výběr střídače a ostatního HW

Příspěvek od Diablo1st »

Moje odporúčanie LV 1F systém:
- 2x Victron MP2 6k5 paralelne
- 2-3x Victron Smartsolar 150V (v závislosti na orientácii panelov)
- min. 2x 16kWh skladanú baterku

Treba mať aj nejaké možnosti vyťažovania - ohrev TUV špirálou, TČ, ohrev bazénu, klíma atď. lebo cez leto bude dosť výkonu.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Nejprve se vybírá měnič A k němu panely a baterie Ne naopak! ( to kvůli max napětí!)
Axpert King 2 6kW.
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Za me rozhodne victron 6k5 muze byt proc zrovna 2 paralelne nevim, ale mozne to je nebo i jen 1 kus 1fazove nebo 3 kusy ve 3fazovem zapojeni mppt jsou mozne bud na 150v, 250v, 450v je dobre si panely narovnat tak abys mel aspon 12% rezervu tyhle napeti se nesmi nikdy dosahnout, na 150 a 250v mppt lze az 70A do vstupu tj kombinace panelu serio-paralelne, 450v tam uz pouze v serii nejakych 6-7-8 ks mozna. To je rozhodne topove reseni, lze to kdykoli rozsirit, prekonfigurovat jak je libo, je to proste stavebnice. Axpert je levna cina, bedna allinone, to je pro lidi kteri maji omezeny rozpocet.
Victron EasySolar 5000va, mppt 2x 150/100, 6.8kwp, 40kwh lifepo4.
Humux

Příspěvek od Humux »

eduard22 píše: čtv led 22, 2026 12:43 pm Nejprve se vybírá měnič A k němu panely a baterie Ne naopak! ( to kvůli max napětí!)
Taky bych to tak viděl, možná instalatér panelů myslel na starou Tatru 613, proto to spojené napětí 613V. :lol:
RAKK

Příspěvek od RAKK »

Děkuji za příspěvek :lol: Doplním-upřesním, že pasuji HW k panelům, které mám za cenu 2ks? Panely mám cca za 4000,-( doprava a skládání) + 20xpivo , za všech 27ks nových. FVE jsem vůbec neplánoval. Když jsem začal laťovat krov, tak tam přibrzdil dobrý známý, že to mám J-JZ sklon 24°a že tam fve bude! :lol: Doma , že má desky, co prý už nedostal na louku. Tak mi je navozili až do garáže.. No,, a co s tím uděláte :?: :sun2:
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

Hlavně je potřeba si rozmyslet, jestli má být střídač jednofázový nebo třífázový. Pokud bude doma nějaký třífázový spotřebič - tepelné čerpadlo, nabíječka EV nebo co já vím, tak je lepší jít do 3 fázového.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Neni to vzdy lepsi mit 3f menic, az dojde na potrebu jet ostrovne je mnohem vyhodnejsi 1f system ktery ma mnohem mensi vlastni spotrebu nez nejaka 15kw 3f krava. Takze to je o prioritach kazdeho. Tepelko se vetsinou nedava na zalohovany vystup stridace, ale ja je tam pripojene mam, ale jsou to invertorovky a stridac je v pohode utahne i v offgridu.
Mex

Příspěvek od Mex »

Kdyby to bylo moje, tak bych si pořídil nějakou 3f kombibednu.
Buď pro vysokonapěťové baterky (tak bych to udělal já), tedy nějaký Solax, Sofar, Solinteg, Hyuawei, Deye atd.
Nebo pokud si chceš skládat baterky z článků sám, tak pro 48V baterky. Tedy třeba nějaký Deye ve verzi pro LV baterky.
Dají se postavit i vlastní HV baterky, je je to složitější než u LV baterek.
Zase u těch LV baterek počítej s tím, že by to chtělo si pořídit měděný důl, protože pro rozumné ztráty to chce kabely tlusté jako sloní noha.

Vyřídil bych si smlouvu s distributorem a požádal o možnost přetoků.
Jestli je využiješ nebo ne, to už je pak na tobě.
Tím pádem dostaneš automaticky 4Q elektroměr a můžeš jet ve SPOTových tarifech. Opět - jen pokud budeš chtít.
A můžeš sdílet elektriku. Pořídíš si milenku někde na druhém konci města, a tam jí prodlužkovačku nenatáhneš.

Poznámka: kombibedna je měnič, který v sobě obsahuje vše potřebné. Tedy MPPT vstupy s nabíječkou, vlastní střídač, možnost nabíjení z gridu atd.
To u těch třeba zde populárních Victronů znamená několik různých škatulí.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Humux píše: čtv led 22, 2026 3:18 pm
eduard22 píše: čtv led 22, 2026 12:43 pm Nejprve se vybírá měnič A k němu panely a baterie Ne naopak! ( to kvůli max napětí!)
Taky bych to tak viděl, možná instalatér panelů myslel na starou Tatru 613, proto to spojené napětí 613V. :lol:
Tak nemusí je nakonec všechny propojit a některé, když tedy byly levné, nechá jen kvůli designu střechy ;-)
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Mex píše: čtv led 22, 2026 4:31 pm To u těch třeba zde populárních Victronů znamená několik různých škatulí.
Coz je prave vyhoda, protoze si to muzes nadesignovat podle svych potreb a i kdyby neco odeslo fungujes dal coz kdyz se stane u blackboxu z ciny tak si skoncil a budes cekat nez se to vyreklamuje coz ti pravdepodobne zamitnou .. no kazdy podle sveho gusta.
Mex

Příspěvek od Mex »

Ano. Každý podle svého gusta.

Napsal jsem ten post proto, že na bastlířských LV-centristických fórech dostane tazatel vždy odpověď, že nejlepší je LV a to nejlépe (případě jedině) Victron.
Majitelé HV kombibeden na podobná fóra moc nechodí, nemají k tomu většinou důvod a motivaci.
Mají většinou komerčně nainstalovanou FVE, která se spustí a prostě pak 10 let jede.

Skládačka z 5 škatulí místo jedné může mít své výhody (a taky spoustu nevýhod).
Ale za nějak důležitý parametr brát to, že když se něco pokazí...
Pokud odejde střídač, tak stejně cela FVE stojí. Pokud chcípne MPPT nabíječ, tak taky. Tak k čemu je v tomto výhodné to mít rozdělené?

Auto si taky kupuju jako celek. A ne zvlášť motor, zvlášť podvozek a zvlášť kastli. Kdyby se něco z toho pokazilo...
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

vsak ja nerikam ze victron je jedina moznost ale podle me nejlepsi,
lidi co maji HV systemy ti budou za par let brecet a cely to predelavat protoze maji baterky bez balanceru, to cele spatne to bych nikomu nedoporucil. Jestli nekdo je ochoten sverit spotrebice nejakymu axpertovi ze ktereho leze pomerne dost ruseni do rozvodu, kazdeho vec a v tomto ohledu jsou vubec nejhorsi prave menice s vysokonapetovymi baterkami to je tragedie jak to mohlo projit pres nejakou homologaci to nechapu asi diky panu dolaru.
Mex

Příspěvek od Mex »

Hmmm, HV baterka bez balancéru - takovou bych docela rád viděl. Skoro pochybuju, že nějaká taková se skutečně komerčně vyrábí.
Ať už pro FVE, do velkých BESS nebo třeba pro auta.

Hmmm, vyšší rušení u HV baterek... Jaký by to tak asi mělo mít důvod?
Udělat z 300V DC výsledných 230V AC je rozhodně jednodušší a bezproblémovější proces, že dělat těch 230V AC z napětí 48V DC.
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

zadna HV baterka co se masove montovala nema aktivni balancovani to si muzes byt temer jisty. To vetsi ruseni u stridacu s HV baterii protoze ten menic nema ani transformator a vystupni sin se filtruje jen na vystupni tlumivce a je nutny drahy chanic B+ protoze tam proste pronika i DC slozka .. proste to je uplne fuj.
Mex

Příspěvek od Mex »

Ano, v naprosté většině se nepoužívá aktivní balancér.
Proč taky?
Pokud nemám články někde z ekodvora, tak naprosto vyhoví minimální balanční proudy pro ztrátové balancování.

U baterek pro FVE se používají maximální proudy nějakých 50-200mA, třeba u aut taky něco kolem 100-200mA.
A to jsou maximálky. Za normální situace tam teče mnohem míň.
A skoro bych řekl, že jak ti výrobci baterek pro FVE, tak asi ještě víc ti autaři celkem ví, co dělají.
A taky ví (ti autaři) proč poslední auto se 48V baterkou bylo za totáče vozítko EMA1.
Dneska naopak čím lepší auto, tím vyšší napětí baterky.

Moderní měniče se dělají beztransformátorové, to je pravda.
Je to jednodušší, levnější a má to vyšší účinnost. Takže proč by tam dneska někdo cpal těžké a velké trafo?
Trafo na 50Hz dneska už skoro nikdo používat nebude. Ani u transformace nahoru (měnič), ani dolů (v nějakém zdroji).
Ty by sis dneska koupil nějaký zdroj s lineárním trafem? Já teda určitě ne.

Rozumné měniče dneska chrániče typu B nepotřebují. Mají to explicitně ve specifikaci.
Kostěj
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9200
Kapacita baterie [kWh]: 34

Příspěvek od Kostěj »

Mex píše: čtv led 22, 2026 9:03 pm Ty by sis dneska koupil nějaký zdroj s lineárním trafem? Já teda určitě ne.
Mám čerpadlo dešťovky, ovládané relátkem na 12V, zdroj je zvonkové trafo, které jsem si koupil ještě za ČSSR. Má neměřitelný klidový odběr (činný) a určitě mne přežije. Na napájení anténího zesilovače mám spínaný zdroj, za 15 let jsem jeden měnil a druhý opravoval. Škoda, že to zvonové trafo nemám ještě jedno. Dnešní malá trafa jsou o ničem, zkoušel jsem jich několik, a jen tím, jak je při chodu bez zátěže trafo teplé, tak ho nechci - nevím proč by měl napáječ zesilovače 12V/15mA odebírat z 230V 3W.
A ten laboratorní zdroj s MAA723, co jsem si za ČSSR stavěl, používám dodnes. A ten druhý, tam jsou jen 4 diody, trafo s odbočkama, kondík a 5 přepínačů a je nastavitelných od 0,5 do 15,5V po 0,5V jak stejnosměrných, tak střídavých. Poctivé trafo je pro mne základ spolehlivé konstrukce.
Mex

Příspěvek od Mex »

No to je něco podobného jako třeba poctivé litinové radiátory.
Ty taky asi za život člověka neproreznou.
Ale jsou drahé, těžké, mají velkou setrvačnost (což může být někdy výhoda, někdy ne), mají malou teplosměnnou plochu atd.
A proto si je dneska do nového domu pořídí jen velmi málokdo.

Nebo auto s rámovým podvozkem.
To taky vydrželo hodně.
Atd.

K těm zdrojům: dnešní moderní spínačáky mají naprázdno naprosto zanedbatelný příkon.
A jsou pak v praxi úplně studené.
Studený zdroj s lineárním trafem, takový jsem snad ještě ani neviděl.
xmasin

Příspěvek od xmasin »

Já bych položil ještě jednu otázku:
Chci si s FVE hrát a vylepšovat ji nebo ji chci nainstalovat a pouze řešit případné poruchy?
Pokud je/bude pro mě FVE koníčkem, tak bych volil Victron klidně v 3F zapojení, ale je to složité a bude to stát víc.
Pokud chci, aby FVE pouze sloužila, tak bych volal HV střídač s HV baterkou. Za mě Solax, protože lze s ním dobře komunikovat a řídit ho. Sám mám celkem tři FVE, z toho dvě na Solaxu a jednu na Victronu a s Victronem si hraju, vylepšuju baterie, ladím využití.
Solax jsem nainstaloval, integroval do řídícího systému Loxone a v podstatě o něm nevím, jen se večer podívám kolik jsem vyrobil a jak využil.
U Solaxu bych dnes volil střídač IES, vypadá dobře a jsou k němu i "designové" baterky, takže nemusí být schovaný v garáži, ale může být klidně na chodbě.
A pozor na nové normy, před instalací panelů je nutné nechat vyhotovit statický posudek střechy jestli bude vyhovovat na dodatečné zatížení panely.
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Jirka77 píše: čtv led 22, 2026 7:08 pm
Mex píše: čtv led 22, 2026 4:31 pm To u těch třeba zde populárních Victronů znamená několik různých škatulí.
Coz je prave vyhoda, protoze si to muzes nadesignovat podle svych potreb a i kdyby neco odeslo fungujes dal coz kdyz se stane u blackboxu z ciny tak si skoncil a budes cekat nez se to vyreklamuje coz ti pravdepodobne zamitnou .. no kazdy podle sveho gusta.
Nene, mám v garáži záložní bednu all in one 8-) Zatím tedy ťukťuk na dřevo, první bedna jede vkuse před 5 let bez zakopnutí v 7-mi domácnostech, jen jednou za rok vysajeme za provozu (z venčí) filtry od prachu 8-)
eduard22

Příspěvek od eduard22 »

Jirka77 píše: čtv led 22, 2026 8:14 pm .....
Jestli nekdo je ochoten sverit spotrebice nejakymu axpertovi ze ktereho leze pomerne dost ruseni do rozvodu, kazdeho vec a v tomto ohledu jsou vubec nejhorsi prave menice s vysokonapetovymi baterkami to je tragedie jak to mohlo projit pres nejakou homologaci to nechapu asi diky panu dolaru.
Coooo??? Jaké rušení? Čistá stabilní sinusouda! A velmi rychlá odezva - kdy i přes otrov se chová skoro jako tvrdá síť! A batérky má 48V, to není nic vysokonapěťové... 8-)
Josef350

Příspěvek od Josef350 »

Zdravim, potreboval bych poradit kdo ma zkusenosti s menici napeti 12V ktery koupit. Mel by pohanet male tepelne cerpadlo na ohrev bazenove vody. Maximalni odber tohoto je 500w. Zaroven bych chtel aby ten menic umel utahnout i moderni klimatitizaci od LG venkovni i vnitrni jednotku. Meril jsem maximalni spotrebu teto klimatizace a nejvic vezme asi prvni pulhodinu. Spotrebu jsem nevidel vetsi nez 1100W ale spise kolem te jedne KW a pak spotreba klesa podle vnitrni teploty. Kdyz je kolem cilove teploty tak pak umi jet i kolem 200-250w.
Premyslel jsem nad Carspa P4000 12V/230V 4kw nebo EPEVER iPower IP3000-12-PLUS-T měnič 12V/230V 3kw ktery ale momentalne nikde nemaji. Chtel bych nejakou vykonovou rezervu aby to nejelo na max. Vim ze Victrony jsou top, ale tolik za nej nedam, nebudu to pouzivat celorocne. Nebo jinou znacku?
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

Josef350 píše: čtv led 22, 2026 10:29 pm Zdravim, potreboval bych poradit kdo ma zkusenosti s menici napeti 12V ktery koupit. ..
Řekl bych že na to jdete dobře. Ale bacha ještě na vhodnou baterii. Tipuji že rozběhový proud bude dosti vysoký, takže baterie by měla dát alespon 150A.
ps: chtělo by to napsat více jak si to představujete - počet panelů = Wp, mppt regl-nabíječka apod.
ps2: osobně bych do 12V systemu nešel
1,14kWp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 24V/100Ah
5,4kWp pro ohřev vody
Jirka77

Příspěvek od Jirka77 »

Jirka77 píše: čtv led 22, 2026 8:14 pm Coooo??? Jaké rušení? Čistá stabilní sinusouda!
Chacha to urcite a proto se musi pouzitvat Bckove chranice vid :-D Precti si o tom neco, krom ty sinusovky to generuje docela slusny VF harmonicky bordel a hlavne i DC slozku ktera muze vesele znicit treba male motorky v mikrovlnce, mech. casovacich apod. Proste to je nejvetsi smejd to muzes doma mit.
Humux

Příspěvek od Humux »

Jirka77 píše: čtv led 22, 2026 11:36 pm Precti si o tom neco, krom ty sinusovky to generuje docela slusny VF harmonicky bordel a hlavne i DC slozku ktera muze vesele znicit treba male motorky v mikrovlnce
V současný době je největším rušičem právě mikrovlnka. Ten odrušovací filtr co má jeden diferenciální ferit a dva kondíky na desce u napájecího konektoru ve velikosti 2x2 cm je daleko menší než ten nejmenší v měniči.

Filtr pro inverterové měniče je v prodeji, akorát cena je pro 11KW asi 13.000 Kč.

https://www.aliexpress.com/item/100500 ... cification

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Měniče“