Sdílení...
Re: Sdílení...
Tak jasné, do baterek sousedka nesmí! Přes zimu si moc neužije...
Až mi povolí přetoky, tak dva sdíleče budu mít hned v domě na našich drátech. Dostanou přístup do aplikace a tu starost o co nejlepší využití přetoků "deleguji" na ně... budou-li chtít více šetřit, budou muset lépe hospodařit... iterace nám s tím dost pomůže, tak jsem zvědav na jaké procento využití to půjde takhle vyšroubovat... no a budou-li se snažit málo, uberu na alokačním klíči...
Až mi povolí přetoky, tak dva sdíleče budu mít hned v domě na našich drátech. Dostanou přístup do aplikace a tu starost o co nejlepší využití přetoků "deleguji" na ně... budou-li chtít více šetřit, budou muset lépe hospodařit... iterace nám s tím dost pomůže, tak jsem zvědav na jaké procento využití to půjde takhle vyšroubovat... no a budou-li se snažit málo, uberu na alokačním klíči...
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
8 ks skorojih (-11°), 15 ks skorozápad (79°)
zatím bez baterie, primárně připraveno pro sdílení...
Goodwe GW10KN-ET, 9,89 kWp FVE (23 panelů IBC Monosol 430 MS10-HC-N GEN2), sklon 30°
- pave69
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Ten fixní alokační klíč jsem zpočátku považoval za největší blbost celého toho systému. Ale v reálu, tím že je víc iterací a že ke sdílení dochází (v mém případě a asi většinou) jen z přetoků, které jsou sice jen část dne, ale zase relativně velké, tak vlastně skoro vždycky vykryjí celou spotřebu OM, i když má jen nižší alokační klíč. Takže ve finále s tím není žádný problém.
Při registraci jsem tam nějaký počet iterací viděl, zatím jsem tomu nevěnoval pozornost, tady je to vysvětleno.
Takže ano, pevný alokační klíč není tak brutální omezení, jak jsem si myslel.
Tohle je na to si to dát do excelu, těch pět kroků, pokud je více odběrných míst a podle toho naladit ten klíč.
Aneb, proč to neudělat jednoduše, když to jde udělat složitě. Hlavně, aby se nenasdílelo všechno.
Výpočet obecně:
https://www.youtube.com/watch?v=sze9FzcemsE
Příklad 1 - sdílení sám sobě:
(tady nechápu, proč v tomto případě požadovat nějaký počet iterací, když se to vypořádá už v prvním kroku)
https://www.youtube.com/watch?v=nfSA3Z58cwM
Příklad 2 - sdílení sám sobě + jedno další odběrné místo:
https://www.youtube.com/watch?v=ZPdmDavq8K8
Takže ano, pevný alokační klíč není tak brutální omezení, jak jsem si myslel.
Tohle je na to si to dát do excelu, těch pět kroků, pokud je více odběrných míst a podle toho naladit ten klíč.
Aneb, proč to neudělat jednoduše, když to jde udělat složitě. Hlavně, aby se nenasdílelo všechno.
Výpočet obecně:
https://www.youtube.com/watch?v=sze9FzcemsE
Příklad 1 - sdílení sám sobě:
(tady nechápu, proč v tomto případě požadovat nějaký počet iterací, když se to vypořádá už v prvním kroku)
https://www.youtube.com/watch?v=nfSA3Z58cwM
Příklad 2 - sdílení sám sobě + jedno další odběrné místo:
https://www.youtube.com/watch?v=ZPdmDavq8K8
3x Victron MP2 48/5000, 3x MPPT 150/100, Cerbo GX (s NodeRED),
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
baterie 3 packy, celkem 23 kWh skládané na 48 V 16s.
15 kWp na ploché střeše = 5 kWp východ (15°) + 5 kWp jih (37°+43°) + 5 kWp západ (15°),
Zda se ze mam mezery.
Sdileni bez vyuziti DS se dela jak prosim? Tedy bez te prodluzky.
Sdileni bez vyuziti DS se dela jak prosim? Tedy bez te prodluzky.
Když jsou elektroměry ve sdílení za stejnou HDS/RIS. Typicky bytový dům nebo dvojdomek se společným pilířkem.
Ahaaaa. Díky za osvětu. To se mne bohužel netýká a nikdy týkat nebude. Ale díky!
Konečně vyměněn elektroměr za "chytrý". Byl jsem u toho a byl to docela porod...
Technik je online, takže téměř každý úkon fotí a ihned odesílá...
Demontáž HDO, zjišťování, "kterej modrej" je ten správnej, pak ještě dodělání drátu mezi elektroměrem a relé (chyběl metr, naštěstí místní montér byl na telefonu a kus drátu dovezl), vyčtení a demontáž starého elektroměru, montáž nového, zdvojení drátů ohnutím původních aby šrouby ve svorkovnici měly co držet (vstupy v elektroměru jsou na hodně macaté průměry), naštěstí byly přívody skrz desku dost dlouhé (!). Nahození elektroměru, instalace GSM modulu (napotřetí ok, máme kam dát magnetickou anténu (instaluje se vždy)?), kalibrace elektroměru (zásek, 3 telefony pro radu kolegům, možná i čínskýmu výrobci, chvíli to vypadá, že se bude dávat jinej, nakonec se to nějakým zázrakem povede). Vyčtení, zakrytování, zaplombování, zas foto, podpis, když už jste tu, a odjezd...
Něco přes dvě hoďky pryč... ale je tam... a místo HDO plastová krabička.
Technik je online, takže téměř každý úkon fotí a ihned odesílá...
Demontáž HDO, zjišťování, "kterej modrej" je ten správnej, pak ještě dodělání drátu mezi elektroměrem a relé (chyběl metr, naštěstí místní montér byl na telefonu a kus drátu dovezl), vyčtení a demontáž starého elektroměru, montáž nového, zdvojení drátů ohnutím původních aby šrouby ve svorkovnici měly co držet (vstupy v elektroměru jsou na hodně macaté průměry), naštěstí byly přívody skrz desku dost dlouhé (!). Nahození elektroměru, instalace GSM modulu (napotřetí ok, máme kam dát magnetickou anténu (instaluje se vždy)?), kalibrace elektroměru (zásek, 3 telefony pro radu kolegům, možná i čínskýmu výrobci, chvíli to vypadá, že se bude dávat jinej, nakonec se to nějakým zázrakem povede). Vyčtení, zakrytování, zaplombování, zas foto, podpis, když už jste tu, a odjezd...
Něco přes dvě hoďky pryč... ale je tam... a místo HDO plastová krabička.
FVE na bytovém domě (4 byty) - atyp. řešení (FVE vlastní jeden z bytů)
Tak od dneška sdílím sám se sebou.
V zimním období od toho nečekám žádné zázraky. Předpokládám, že mi to bude pomáhat v době, kdy mám SOC 100 % a dodávám a z důvodu nestability systému začnu odebírat, nebo při přechodu z ostrovu na hybrid, kdy trochu přicucnu. Tak toto by se v té 1/4 hodině mělo kompenzovat.
Takových případů v prosinci moc nečekám, také vzhledem k automatizaci, která se snaží spotřebovat vše doma a držet baterku do 95 % SOC.
V zimním období od toho nečekám žádné zázraky. Předpokládám, že mi to bude pomáhat v době, kdy mám SOC 100 % a dodávám a z důvodu nestability systému začnu odebírat, nebo při přechodu z ostrovu na hybrid, kdy trochu přicucnu. Tak toto by se v té 1/4 hodině mělo kompenzovat.
Takových případů v prosinci moc nečekám, také vzhledem k automatizaci, která se snaží spotřebovat vše doma a držet baterku do 95 % SOC.
Taky ode dneška sdílím, ale ne se sebou. Dnes jsem již poslal celých 240Wh!!
Počkám asi na únor/březen a začnu to sledovat. Teď je jen tma a mlha.
Počkám asi na únor/březen a začnu to sledovat. Teď je jen tma a mlha.
Jedno odběrné místo po měsíci o zažádání zatím čeká na návštěvu technika distributora, druhé místo místo mi zamítli kvůli tomu, že nebyla uzavřena smlouva o připojení - ale tomu dotyčnému nic nepřišlo, tak to zkouším znovu.
mysle jsem, že už sdílím aspoň sám sobě, ale nevypadá to - nemám tam u spotřebního EAN žádné hodnoty, jen u výrobního to ukazuje čísla. U mého spotřebního ean to píší -Zařazení EAN do SSE schváleno OTE.
mysle jsem, že už sdílím aspoň sám sobě, ale nevypadá to - nemám tam u spotřebního EAN žádné hodnoty, jen u výrobního to ukazuje čísla. U mého spotřebního ean to píší -Zařazení EAN do SSE schváleno OTE.
To samozřejmě mám
Přidal jsem druhý EANo pro sdílení, dosud jen sám sobě. Bylo nutné snížit pro sebe ze 100 % třeba na 99 % a druhému EANo přiřadit 1 %.
Čekám na osazení průběhového měření na EANo. ČEZd na to má tři měsíce, těžko říct, jestli s tím nebudou mít problém. Elektroinstalace v domě ze 70. let, ale bez krycí masky.
A chystám se to pak udělat pro další EANo, kde jsou dvě domácnosti a autodílna. Snad to k něčemu bude.
Čekám na osazení průběhového měření na EANo. ČEZd na to má tři měsíce, těžko říct, jestli s tím nebudou mít problém. Elektroinstalace v domě ze 70. let, ale bez krycí masky.
A chystám se to pak udělat pro další EANo, kde jsou dvě domácnosti a autodílna. Snad to k něčemu bude.