Dvě FVE na RD

Odpovědět
Tom3
Výkon panelů v FVE [Wp]: 19
Kapacita baterie [kWh]: 17

Dvě FVE na RD

Příspěvek od Tom3 »

D den,
řeším tento problém : mám 1. FVE z roku 2009 ( 3 x střídač SunnyBoy, žádné baterie) a 2. FVE z roku 2023 ( GoodWe střídač, 17,5 kW baterie).
Každou FVE montovala jiná firma. Firma, která montovala 2.FVE mi od začátku tvrdí, že není možné propojit obě FVE tak, abych jednak viděl obě FVE v SEMS portálu a hlavně že není možné propojit 1.FVE s bateriemi. Běžně totiž nastává období, kdy 2. FVE ( která má trochu horší polohu vůči slunci) nenabije baterie, zatímco 1. FVE ( která má optimální polohu vůči slunci), zbytečně odvádí vyrobenou el.en. do sítě jako přetok.
Mělo by se jednat o přepojení na cívkách.
Řešil jste někdo podobný problém??
Děkuji za odpovědi a názory.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Re: Dvě FVE na RD

Příspěvek od pave69 »

Pravdu dí.
Možnosti jsou:
1) přehodit panely k GW tak, aby byla 2.FV s baterkou víc krmená
2) propojit to do HomeAssistant (asi by stačilo tam mít GW) a zapínat tam dobíjení baterky ze sítě - ale asi by to nešlo řídit tak rychle, jak jsou mraky atd.
Já bych volil verzi 1, možná napadne někoho jiného ještě něco lepší...?
Diablo1st
Výkon panelů v FVE [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Diablo1st »

3. Goodwe s batériami predať a kúpiť Victron, kde to možné je :lol:

Podľa mňa najlepšia možnosť bude skúsiť nadradený systém typu NodeRed alebo HA. Potom dať Smartmeter na vstup a riadiť nabíjanie podľa tohto. Ale či to bude korektne fungovať je otázka.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp + 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 2x 17x280Ah Lifepo4 + JK BMS
kamils

Příspěvek od kamils »

Nevím co je to za Goodwe, ale podle manuálu by měl fungovat AC coupling.
AC coupling GW.JPG
Možná by stalo za to zkusit, jak se to bude chovat.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Tom3

Příspěvek od Tom3 »

kamils píše: stř led 29, 2025 12:13 pm Nevím co je to za Goodwe, ale podle manuálu by měl fungovat AC coupling.
AC coupling GW.JPG

Možná by stalo za to zkusit, jak se to bude chovat.
Mám GoodWe 10K-ET Plus.
Budu rád za každou radu / názor. Díky
FishBone
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8
Kapacita baterie [kWh]: 14

Příspěvek od FishBone »

GW neumí sám od sebe nabíjet baterii, pokud zjistí přetok do sítě, který nepochází od něho, ale od druhého měniče.
Lze mu přes modbus zapnout nabíjení určitým výkonem - v ten moment začne nabíjet ze sítě. K tomu se hodí třeba HomeAssistant.

Pro optimalizaci bez externího řízení by to chtělo zapojit měřící cívky tak, jak je na předchozím obrázku. Aby se zajistilo, že sunnyboy pokryje spotřebu domu a goodwe bude mít pocit, že dům nic nespotřebovává a může tudíž nabíjet.

SEMS portal je portál vyrobce GOODWE. Těžko bude podporovat 16 let staré střídače jiného výrobce. Zde by opět mohl pomoci HomeAssistant - GoodWe tam má skvělou podporu.
8kWp JJZ | GW10k-ET | Pylontech Force H2 14,2kWh
Tom3

Příspěvek od Tom3 »

FishBone píše: čtv led 30, 2025 1:40 pm GW neumí sám od sebe nabíjet baterii, pokud zjistí přetok do sítě, který nepochází od něho, ale od druhého měniče.
Lze mu přes modbus zapnout nabíjení určitým výkonem - v ten moment začne nabíjet ze sítě. K tomu se hodí třeba HomeAssistant.

Pro optimalizaci bez externího řízení by to chtělo zapojit měřící cívky tak, jak je na předchozím obrázku. Aby se zajistilo, že sunnyboy pokryje spotřebu domu a goodwe bude mít pocit, že dům nic nespotřebovává a může tudíž nabíjet.

SEMS portal je portál vyrobce GOODWE. Těžko bude podporovat 16 let staré střídače jiného výrobce. Zde by opět mohl pomoci HomeAssistant - GoodWe tam má skvělou podporu.
Ok. .....a HomeAssistant bude umět komunikovat se staršími střídači?
FishBone

Příspěvek od FishBone »

Vypadá to, že by ho mohl nativně podporovat:
https://community.home-assistant.io/t/s ... er/375844

Přinejhorším by měl SunnyBoy mít TCPModbus, takže se k tomu dá připojit s určitou dávkou bádání v datasheetu i bez integrace:
https://www.reddit.com/r/homeautomation ... from_this/

Pokud jde pouze o řízení nabíjení baterie, pokud sunnyboy přetékají, tak by mělo stačit čtení AC clampy goodwečka.
Nevím, jak se to bude chovat, pokud bude přetok jen na jedné fázi - tedy jestli GoodWe vezme primárně energii z té fáze co přetéká. Tady by mohlo pomoci sdílení sobě samému.
rob.brno

Příspěvek od rob.brno »

Měl jsem za to, že při AC couplingu automaticky Goodwe umí stápět přetoky 2.FVE do baterií.
To je standardní chování obdobných hybrid. střídačů Solax G4 nebo Growatt SPH.
Tom3

Příspěvek od Tom3 »

rob.brno píše: čtv led 30, 2025 5:23 pm Měl jsem za to, že při AC couplingu automaticky Goodwe umí stápět přetoky 2.FVE do baterií.
Víte, já moc nerozumím většině těch pojmů a zkratek, co výše používáte :)
...chci si pouze zde na fóru ověřit, že to řešit jde a potom půjde o tom, jak ochotný bude elektrikář, který to bude dělat
Novější FVE s GW mám od Solidsunu a zatím se mi je nedaří moc rozpohybovat, aby našli řešení :stupidme:
ale tak snad tady na fóru získám dostatek argumentů a nápadů, jak to udělat. Díky za ně.
FishBone

Příspěvek od FishBone »

rob.brno píše: čtv led 30, 2025 5:23 pm Měl jsem za to, že při AC couplingu automaticky Goodwe umí stápět přetoky 2.FVE do baterií.
Takhle... Vím o jedné instalaci, kde je kombinované GW10k-et a slabší 1f gridtie bez baterie a pokud docházelo k přetokům, tak se goodwe akorát snažilo vyrovnat přetoky tím, že začalo tahat na jiné fázi víc, aby celkový součet byl těch standardních 100W ze sítě. Jestli v tom goodwe nebylo něco nakonfigurováno správně nejsem schopen říct. V manuálu co jsem koukal ale nic o možnosti nabíjení baterie z přetoků měřených cívkou nepíší.

I když tady jsem našel, že by měl, jenže tohle je 3F systém, což by mohl být rozdíl proti 3x 1F systému sunnyboye, resp. 1F u toho o němž vím. https://community.goodwe.com/solution/H ... 20Solution
rob.brno

Příspěvek od rob.brno »

Tom3 píše: čtv led 30, 2025 5:30 pm
Víte, já moc nerozumím většině těch pojmů a zkratek, co výše používáte :)
...chci si pouze zde na fóru ověřit, že to řešit jde a potom půjde o tom, jak ochotný bude elektrikář, který to bude dělat
Novější FVE s GW mám od Solidsunu a zatím se mi je nedaří moc rozpohybovat, aby našli řešení :stupidme:
ale tak snad tady na fóru získám dostatek argumentů a nápadů, jak to udělat. Díky za ně.
Mám to podobně a system vpořádku funguje, prve to běhalo na hybridním střídači Growatt a nyní bez potíží na SolaxG4. Střídač podle informací z cívek nebo smartmeteru na patě domu zjistí přetoky z druhé ongrid FVE(bez baterií) a využije je k nabíjení baterie ve.FVE s hybridním střídačem, tak aby přetoky neodtékaly pryč. Děje se tak zcela automaticky bez nutnosti nějakého dalšího hardware.

Dle informací od bývalého obchodáka Solidsunu to takto funguje i se střídačem GoodWe tomuto obchodákovi.
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

pave69 píše: stř led 29, 2025 11:06 am...... Já bych volil verzi 1, .....
opravdu bys to neudělal. Pokud bys měl za sebou aspoň základy ekonomie.
Screenshot 2025-02-05 at 23-34-13 ERV - erv092024.pdf.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
Harry

Příspěvek od Harry »

Tom3 píše: stř led 29, 2025 10:57 am D den,
řeším tento problém :
mám podobnou situaci a poslední firmware to už umí docela solidně řešit. 1230
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“