Materiál pro montáž panelů na dřevěnou konstrukci

Odpovědět
vata

Materiál pro montáž panelů na dřevěnou konstrukci

Příspěvek od vata »

Sice mám už docela letité zkušenosti s ostrovní FVE, montáž ale není úplně můj obor. Montáž panelů na cokoliv už nezvládám vůbec, ale budu si ji muset vyzkoušet na téhle nové konstrukci, která mě čeká:
osazené panely
osazené panely
K3.png (71.09 KiB) Zobrazeno 3229 x
Vím že musím koupit nějaké profily, které by měly jít horizontálně (kolmo na ty "střešní latě"). Kolik profilů budu potřebovat na takhle poskládané panely? Ty profily jakého typu, pokud je chci připevnit bez distance rovnou na dřevo?
Pak nějaké ty capky, kterými panely připevním k profilům. Jak se to jmenuje a kolik jich bude třeba? Panel má rozměry 1754×1096×30mm. Mám si dát pozor na šrouby, nebo jsou už přiložené?
A to je vše? Nějaké koncovky na uzavření těch profilů?

Jasně že tam chybí materiál pro pospojování panelů a uzemnění, ale je potřeba to dělat?

Díky za rady :)
Přílohy
kostra konstrukce
kostra konstrukce
k2.png (94.61 KiB) Zobrazeno 3229 x
Atman
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 28

Re: Materiál pro montáž panelů na dřevěnou konstrukci

Příspěvek od Atman »

No toto bude asi dlhá debata :D
K panelom nie je nič. Potrebuješ 4 solárne profily na šírku, 8ks Z úchyty na kraj, 8ks omega úchyty na stred a 16ks správnych skrutiek a matíc. Takýto druh upevnenia si žiada určitú kreativitu, lebo treba improvizovať pri pripevnení solárnych profilov na strešné laty.
Už len na začiatok tie strešné laty ako základ, čo drží panely vidím dosť bledo. Maximálny rozmer 60x40 je málo. Tam by mali ísť silnejšie hranoly.
Kamarát drsňák a skrblík toto presne riešil. Urobil to nasledovne, na zvislé hranoly (presne umiestnené podľa rozmeru pripojovacích otvorov konkrétnych panelov) presne položil panel, označil dierky, dal dolu panel,vyvŕtal dieru do hranola, zalepil kus závitovej tyče aby trčala nejakých 12mm, po vytvrdnutí kotvy nasadil panel, dal podložky a matice a potom zase ďalší panel. Drží mu to už pár rokov, ušetril kopu peňazí za profily, úchyty a skrutky, ale je to piplačka.
Išiel by som do vodorovných hliníkových solárnych profilov a tie by som chytal na pozinkované uholníky priskrutkované z boku zvislých hranolov zarovno s hornou stranou hranolov.
...a jednoznačne u takejto inštalácii bifaciálne panely, osvetlenie zo zadnej strany ti pridá minimálne 15% k nominálu a nehrozí poškodenie nekrytej zadnej fólie, ceny sú už rovnaké ako monofaciály.
Naposledy upravil(a) Atman dne ned bře 23, 2025 6:37 am, celkem upraveno 3 x.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp 45°, JJZ 4,9kWp 55°, JJZ 4,4kWp 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
pibi
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16
Kapacita baterie [kWh]: 44

Příspěvek od pibi »

Pro montáž panelů se používají čtvercové profily Solar:
https://www.ehlinik.cz/kompletni-nabidk ... sxEALw_wcB

Pokud budou panely na výšku, tak by bylo lepší namontovat profily vodorovně. Podle datasheetu panelů tak mají větší nosnost a najdeš tam i doporučenou rozteč profilů. Pod panel 2 profily Solar, takže pod 2 řady 4 profily s mírným přesahem, aby tam vlezly Z příchytky.
Na začátek a konec řady panelů použiješ příchytky Z, mezi panely příchytky Omega, velikost podle tloušťky panelu, k tomu patřičný počet inbus nerez šroubů M8 a čtvercových matek do profilu.
https://www.ehlinik.cz/prichytky-omega- ... sxEALw_wcB
Pabely se většinou zemní CYA 6mm2 s očky, doma jsem zespodu na rám panelu našrouboval krátké nerez plocháče a pospojoval to 8mm hromodrátem AlMgSi, přitaženém polovinou svorky Tremis SU N.
https://www.tremis.cz/product/su-svorka-univerzalni/
Přílohy
PXL_20250124_131521367.RAW-01.COVER.jpg
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16x305Ah + 16x305Ah LiFePO4 + 3xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
vinklarekcz

Příspěvek od vinklarekcz »

Chystám výhledově něco podobného.
Pokud budou panely místo krytiny, tak musí být bez mezer, ale to zas nejde kvůli dilataci - hledám nějaký vhodný T profil který bude umístěn mezi panely s "vůli". A dořešit také musím návaznost na krytinu - u mě klasické tašky .......
Co se týká uzemnění - prostě panely napojím na stávající hromosvod .. ono se ty normy stále mění .. viz uzemnění anténního stožáru.

ps: to Téčko jsem asi našel - https://www.eshopelektronika.cz/tesnici ... ove-panely
3x380Wp, XTRA4415N-XDS2, Carspa 24V/3000W, LiIon 7s/100Ah
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

V podstatě ta dřevěná konstrukce by se dala zjednodušit, ty dva vodorovné trámky, co jsou na nich ty latě, tak dát šikmo - jakoby místo těch latí a jen v místech té konstrukce, latě vyhodit nebo je použít na zavětrování konstrukce a na ty trámky dát ty ALU profily. Já jsem pro šroubování na jiný materiál použil "Solar lišta C":
https://www.ehlinik.cz/solar-lista-c/ka ... 00101.html
Dobře se šroubuje na dřevo nebo zeď, ale má trochu menší tuhost než ty profily 40x40 nebo 45x40. Ale "dá sa", jak říkáme my na Moravě (Pražákům) :D . Je potřeba sehnat si k tomu nerez šrouby a vruty,
https://www.inerez.cz/zbozi-nerezovy-sp ... rial-22874
na ty šrouby ideálně použít i pastu
https://www.inerez.cz/zbozi-pasta-na-sr ... 1000-22850
jinak to po roce už nepůjde rozšroubovat :?
skybor

Příspěvek od skybor »

Pěkně namalované. Něco pdobného mám tak trochu v plánu taky, jen asi s menším sklonem (parkovací místo). Měl bych jen dvě poznámky. Takhle by to totiž u nás asi nepřežilo první "větřík".

a) Ty střešní latě uchycené jen na koncích budou podle mne málo. Dal bych něco jako 10x5 cm na výšku. Anebo aspoň nějaké podpěry/rozpěry těch střešních latí.
b) Chybí tam nějaké "zavětrování" té základní dřevěné konstrukce. Takhle se to bude asi tak dlouho viklat až se to složí úplně.

Ale možná u Vás tak nefouká a bude to pak v pohodě.
SkyFVE 8 kWp (ve výstavbě) na výzkumné "chytré" chatě. 1x MPPT EASun 8048 80A, 2x MPPT EASun 6048 60A, Li-Ion 3x 12s 156Ah (20,6 kWh/44V), Victron Atlas 48/1600, SkyPowerBox LF 4810 1kVA, APC SmartUPS 5kVA
vata

Příspěvek od vata »

Díky za rady. Zavětrované to bude - AI radila diagonální vzpěry a posichrovat spoje kovem, tesař radil taky něco podobného a bude mít volnou ruku :)
Já jsem pro šroubování na jiný materiál použil "Solar lišta C"
- na tyhle profily pak můžu použít běžné Z a Omega příchytky?
Máte pravdu, ty latě budou tužší, dáme tam trochu štíhlejší hranoly. Kupuju to řezivo od borce, který stále drží standardnější věci skladem, něco vyberu.
Namalovala jsem si to v Blendru jako 3D model, protože jsem si vůbec neuměla představit, jako to bude vypadat. Akorát jsem k tomu modelu neuměla připojit míry. Ale je to malované 1:1, takže stačí z modelu vyčíst délky jednotlivých komponent. A tesař pak nakonec stejně použije jen výšku a šířku a zbytek nějak dobouchá.
Mimochodem, krom toho, aby to drželo ty panely v celoročně funkčním úhlu to nemá žádný jiný účel, takže by to vodotěsné být nemuselo. Ale na jiném místě jsem použila vysloužilé panely jak krytinu, a mezery mezi panely jsem zaplnila gumovými profily koupenými zde: https://www.mateza.cz/e-shop/tesneni/pryzove-profily, lépe mi posloužily ty měkkčí nebo duté, které umožňují ty panely na sebe lépe natlačit. Ty gumy se čtvercovým řezem jsou hodně tuhé a mají malou vůli na kompresi. Kdesi jsem zahlédla i T profily, který by byly ideální.
Byla to tehdy trochu piplačka (žádné hliníkové latě, dělalo se to skutečně na díry v panelech, hrozná práce, ale panýlky nyní napájí úplně nezávislé a zdá se že věčné světlo na zápraží. A neprší pod to, těsní to dobře.
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
Kapacita baterie [kWh]: 23

Příspěvek od eduard22 »

Na co nějaké úchytky a drahé hliníkové profily když je přístup zezadu panelů stačí hliníkové silné L nebo U profily a zespodu durch M8 šroub do originál děr v rámu panelu. Na co tak tam asi jsou ty díry? Nic se nevysmekne větrem a ještě to je levnější
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Kodl69

Příspěvek od Kodl69 »

tyhle díry v panelech jsem použil při montáži na svislo, s tím "drahým profilem" 40x40 solid, cca 200Kč/bm. Základní výhoda toho profilu je variabilita montáže, a krom toho známá pevnost, která je jistě vyšší něž u nějaké střešní latě. Ještě bych k těm "drahým profilům" přidal tohle: https://www.ehlinik.cz/solar-montazni-a ... 00101.html kde při upevnění za kulatou díru do dřevěné konstrukce vznikne možnost doladit polohu profilu, aby se daly trefit ty díry. Tohle je sice na zemi, ale každý svrtávání a dopasování na střeše zesloži%tuje a prodlužuje montáž, proto vznikly všechny ty systémy.
Polostrovní FVE 8 kWp na severu jižní moravy. multiplus II 5000, osvětlení na DC, MPPT od Victronu. Dyibms na lifepo4 baterkách.
pave69
Výkon panelů v FVE [Wp]: 9900
Kapacita baterie [kWh]: 18

Příspěvek od pave69 »

vata píše: pon bře 24, 2025 12:27 am
Já jsem pro šroubování na jiný materiál použil "Solar lišta C"
- na tyhle profily pak můžu použít běžné Z a Omega příchytky?
Jo lze je použít, ale protože je díra v profilu širší - 12 mm díra, 22 mm dutina, tak jsem musel použít kladívkové matice M8 25/15. Ty běžné čtvercové se protáčí. Já jsem na střeše použil asi 10 různých způsobů uchycení, tak už mi to trochu splývá, přitom jsem to dělal jen před 3/4 rokem :roll: .
Variantu s profilem 40x40 připevněným vrutem durch provrtáním jsem použil taky, tam se potom dají použít ty čtvercové matice.
kamils

Příspěvek od kamils »

Něco podobného jsem stavěl před na podzim 23 a doteď stojí :D .
Trámky jsou 80x80mm a "krokve" jsou 40x180mm, dřevo sušený modřín. Snažil jsem se navrhnout spoje tak, aby voda mohla z nich vytéct. Určitě bych nedával panely přímo na dřevěnou konstrukci, není úplně v rovině a panely by se mohly kroutit.
Kotvené je to přes patky do betonového sloupku z KG 200, hloubka pod úrovni terénu cca 1m. Armováni 3 pruty + zemnící pásek. U nás převládají větry z čela, takže konstrukce má tendenci vytrhnout přední nohy z terénu, proto je na dnu bet. sloupku ještě zavrtán vrut a do něj zastrčené armovací dráty nahoru k patce držící stojku. Tuhosti konstrukce pomohlo zavětrování u stojin. Výška je něco přes 4.6m a šířka dřevěné konstrukce 5m, sklon cca 65 st.
Přílohy
2023-11-09 07.37.25.JPG
2023-11-09 07.37.11.JPG
OndraS

Příspěvek od OndraS »

Ahoj.
Dřevěné konstrukce mám já, najdeš u mé elektrárny. Jen nemám panely na stojato.
Atman
Výkon panelů v FVE [Wp]: 16100
Kapacita baterie [kWh]: 28

Příspěvek od Atman »

pave69 píše: pon bře 24, 2025 5:11 pm
Variantu s profilem 40x40 připevněným vrutem durch provrtáním jsem použil taky, tam se potom dají použít ty čtvercové matice.
To som tiež chcel navrhnúť Vate ako prvé, ale je tu veľa puristov čo takéto jednoduché a funkčné riešenia hneď zvozia pod čiernu zem, lebo to nie je úplne čisté riešenie.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp 45°, JJZ 4,9kWp 55°, JJZ 4,4kWp 24°, nové: bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5kW + Epever Ipower plus 5kW
MPPT Victron 150/35, 2xSmartsolar 250/85.
Lifepo4 2x16 280AH
Jantic
Výkon panelů v FVE [Wp]: 11000

Příspěvek od Jantic »

Osobně preferuji hliník, v kombinaci s nerez spojovacím materiálem je to "navěky". Uchycení na zemní vruty bez betonáže. Jednoduché rozšiřování. Montážní nerovnosti si konstrukce sama "vyrovná".
Obr1.jpg
Obr2.jpg
6,5kWp +3,0kWp Solax X3, 23,2kWh Li- jih, sklon 45+55 St
1,4kWp Gridfree Solarmi
2,4kWp+SITON
TČ Alpha Innotec LWD50
eduard22
Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000

Příspěvek od eduard22 »

Jantic píše: úte bře 25, 2025 4:33 pm Osobně preferuji hliník, v kombinaci s nerez spojovacím materiálem je to "navěky". .........
A zase ty zbytečné a drahé profily a jakési společné... upínky... co drží panely jen třením... A když se uvolní jeden panel, už to líce šecko! Neb jsou společné a uvolní se pak další a další..., i když je přístupo zespoda pro montáž šrouby přímo! Viz moje řešení:
Kabely.jpg
FVE_Znojmo01.jpg
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Odpovědět

Zpět na „Montážní poradna“