Solax X3 hybrid G4 nastavení přetoků
-
Solax X3 hybrid G4 nastavení přetoků
Zdravím,
mám Solax X3 hybrid G4 a teď jsem zkusil přejít ze self use módu který používám cca. 3 měsíce na feed in priority. Měl jsem za to, že veškerá vyrobená energie tím pádem půjde do DS. Chová se to, ale tak, že nejprve pokrývá spotřebu RD a opět tlačí do DS pouze přebytky. Udělal jsem update FW a nastavil Pgrid Bias = DISABLE a Export Control = 300000 W. Cílem je zkusit dosáhnout, aby veškerá výroba šla do DS. Máte s tím někdo zkušenosti? Díky
mám Solax X3 hybrid G4 a teď jsem zkusil přejít ze self use módu který používám cca. 3 měsíce na feed in priority. Měl jsem za to, že veškerá vyrobená energie tím pádem půjde do DS. Chová se to, ale tak, že nejprve pokrývá spotřebu RD a opět tlačí do DS pouze přebytky. Udělal jsem update FW a nastavil Pgrid Bias = DISABLE a Export Control = 300000 W. Cílem je zkusit dosáhnout, aby veškerá výroba šla do DS. Máte s tím někdo zkušenosti? Díky
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Re: Solax X3 hybrid G4 nastavení přetoků
A Jaká energie by pak měla pokrýt tu spotřebu domácnosti???
Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 9600
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Kontaktovat uživatele:
Si napojený na jeden kábel k elektromeru.
Laicky povedané vždy sa spotrebuje najprv energia v dome a až tak prelezie von do DS.
Laicky povedané vždy sa spotrebuje najprv energia v dome a až tak prelezie von do DS.
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu...
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650

Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
-
Tak už mám vyřešené. V prvním dotazu jsem se zapomněl zmínit o baterce. To, že pokryje nejdříve RD vím, ale mne se to chovalo stejně jako self mode takže to dobíjelo zároveň i baterky a pak teprve to šlo do DS. Teď jsem nastavil, že baterka se může dobíjet jen v určitou hodinu a už to funguje. Jde o to, že momentálně nakupuji levněji než prodávám, takže baterku dobíjím nad ránem z DS, během dne budu potřebu RD sosat z baterky+výroba a přetoky na max. zpátky do DS.
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
- Kapacita baterie [kWh]: 11
Mám obdobný problém, proto naváži...
Nejde mi nasměrovat přetoky do DS. Baterka je nabitá na 100% a přesto výroba pokrývá jen mou spotřebu a do DS nedodávám nic.
Dnes jsem úspěšně upgradoval na verzi 1.27/1.29. Před pár dny výměna elektroměru, proto ta snaha o prodej..
Pracovní režim = Vlastní spotřeba
Řízení exportu = 6.000W
Pgrid Bias = Zakázáno
Poradí někdo, prosím?
Nejde mi nasměrovat přetoky do DS. Baterka je nabitá na 100% a přesto výroba pokrývá jen mou spotřebu a do DS nedodávám nic.
Dnes jsem úspěšně upgradoval na verzi 1.27/1.29. Před pár dny výměna elektroměru, proto ta snaha o prodej..
Pracovní režim = Vlastní spotřeba
Řízení exportu = 6.000W
Pgrid Bias = Zakázáno
Poradí někdo, prosím?
5,84kWp (16x bifacial 365W) jižní zastřešená terasa, SOLAX X3 10.0-D G4, baterie 2x 5,8kWh
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 6
- Kapacita baterie [kWh]: 11
Tak vyřešil to až reset a nové nastavení od elektrikáře, který to zapojoval. Po výměně elektroměru musel nějaké hodnoty přenastavit - ještěže se jde připojit na dálku ...
5,84kWp (16x bifacial 365W) jižní zastřešená terasa, SOLAX X3 10.0-D G4, baterie 2x 5,8kWh
Zdravím všechny, mám nove FVE s tímto střídacem + baterie a řeším opačný problém a to, že chci dočasně zamezit pretokum do sítě. Požádám o radu kde nastavení najdu. Výsledkem by mělo být napájení domu z FVE, nabíjení baterie ale ne pretoky. Předem děkuji za pomoc. Radek
-
- Výkon panelů v FVE [Wp]: 8000
- Kapacita baterie [kWh]: 23
Jen čistě ze zvědavosti: proč jste koupil takovýto měnič, když nechcete přetoky???RadekX3 píše: ↑čtv zář 28, 2023 9:46 am Zdravím všechny, mám nove FVE s tímto střídacem + baterie a řeším opačný problém a to, že chci dočasně zamezit pretokum do sítě. Požádám o radu kde nastavení najdu. Výsledkem by mělo být napájení domu z FVE, nabíjení baterie ale ne pretoky. Předem děkuji za pomoc. Radek

Samodomo "poloostrov" s Axpert King II - AC OUT 5kW/5kVA, PV IN 6kWp, 10x Longi 445Wp na sedlové střeše na východ a 10ks i na západ, aku 8x12V-240Ah levné olovo Varta+Banner trakční VRLA 23kWh (reálně využitelných často tak do 10kWh), Znojmo.
Zdravím, ano bude to jen dočasně. Jedná se o smluvní podmínky ohledně virtuální baterie, kdy mě příliš velké přetoky stojí větší paušál.
V aplikaci dole Zarizeni /ozubene kolecko / nastaveni / heslo 2014 / pokrocile / rizeni exportu / napsat nulu a vpravo ULOZIT (pripadne jine cislo ve W)
Díky moc Clony XXL za návod. V aplikaci jsem to dle návodu našel tak jak jsi psal a heslo sedi. Radek
Tak super 
Ja ted resim neco podobneho. Teoreticky mam za pretoky vydelano 29500. Tudiz bez dane. Pokud dodam za 30001 Kc - budu platit dan z cele castky. Pretoky jsem tedy vypnul. Kdybych dodaval jeste tech par slunecnych dni co budou - nevydelam uz ani na tu dan.
Ja ted resim neco podobneho. Teoreticky mam za pretoky vydelano 29500. Tudiz bez dane. Pokud dodam za 30001 Kc - budu platit dan z cele castky. Pretoky jsem tedy vypnul. Kdybych dodaval jeste tech par slunecnych dni co budou - nevydelam uz ani na tu dan.
Dobrý den,
Clony XXL v září popsal, kde nastavit přetoky
V aplikaci dole Zarizeni /ozubene kolecko / nastaveni / heslo 2014 / pokrocile / rizeni exportu / napsat nulu a vpravo ULOZIT (pripadne jine cislo ve W)
Netušíte z jakého důvodu mi aplikace nechce uložit nastavenou změnu. Neakceptuje žádnou zadanou hodnotu, napíše mi "Nastavení se nezdařilo".
Děkuji R
Clony XXL v září popsal, kde nastavit přetoky
Netušíte z jakého důvodu mi aplikace nechce uložit nastavenou změnu. Neakceptuje žádnou zadanou hodnotu, napíše mi "Nastavení se nezdařilo".
Děkuji R
Me to dela jen kdyz je menic v rezimu spanku (baterky vybite a jedu ze site).
Da se vzbudit - hned na dalsi strance po ozubenem kolecku / nahore Zap/Vyp
Mozna chvilku pockat (treba 10 s) a pak uz se to ulozi
Dokud menic normalne bezne maka, tak se mi to jeste nestalo.
Da se vzbudit - hned na dalsi strance po ozubenem kolecku / nahore Zap/Vyp
Mozna chvilku pockat (treba 10 s) a pak uz se to ulozi
Dokud menic normalne bezne maka, tak se mi to jeste nestalo.
Zdravim
vyuzivam toto vlakno, protoze podle nazvu se hodi na muj dotaz.
Potreboval bych v ramci snad budouciho sdileni elektriny posilat elektriku na chalupu, kde chci nabijet elektroauto.
Dodavka a spotreba se musi potkat behem 15min - to asi dokazu zaridit.
Ale je mozne nejak regulovat, jaky vykon ma Solax dodavat do site?
V pricipu bych napriklad potreboval, aby kdyz chci nabijet auto aby stridac posilal 4 kW (i kdyz neni nabita baterka nebo naopak z baterky kdyz nesviti).
Nebo aby posilal 2 kW kdyz se zapne na chalupe boiler.
Bylo by to mozne? Nechce se mi posilat do site plny vykon, protoze kdyz ho nespotrebuju na chalupe tak skonci zadarmo u dodavatele.
Potreboval bych v ramci snad budouciho sdileni elektriny posilat elektriku na chalupu, kde chci nabijet elektroauto.
V pricipu bych napriklad potreboval, aby kdyz chci nabijet auto aby stridac posilal 4 kW (i kdyz neni nabita baterka nebo naopak z baterky kdyz nesviti).
Bylo by to mozne? Nechce se mi posilat do site plny vykon, protoze kdyz ho nespotrebuju na chalupe tak skonci zadarmo u dodavatele.
Možné to je, ale zda najdeš někoho kdo Ti to zautomatizuje nebo si to budeš dělat sám?
Myši umírají v pastích, protože nechápou, že ten sýr není zdarma. (mnou upravené motto jednoho z webů)
asi by to slo ridit pres homeassistant - dve instance hodit do jedne a pak ridit.stransky píše: ↑pát bře 07, 2025 4:53 pm Zdravim
https://github.com/custom-components/re ... eassistant
znamenalo by to nejaky vyvoj za podminek, ze dve instance - doma a chata budou plne integrovane v homeassistantu.
Zdravim
automatizaci bych si udelal sam.
Mam Homeassistant a v nem Solax - ale nevidim entitu, ktera by mi umoznovala zapnout pretok do site (a v pozadovane vysi).
Kde bych to mel hledat?
Diky
automatizaci bych si udelal sam.
Mam Homeassistant a v nem Solax - ale nevidim entitu, ktera by mi umoznovala zapnout pretok do site (a v pozadovane vysi).
Kde bych to mel hledat?
Diky
-
Ona to také není jen jedna entita. Je toho potřeba nastavit více a SIC! ruční export neumí asymetrii, takže je třeba přitom na to myslet. Já to mám řešené takto: Když to pak chceš spustit nějakou automatizací, tak ten spouštěcí krok vypadá takto: Ta absence asymetrie to bohužel dost kazí s ohledem na kontinuální export nějakého malého výkonu. Aby to bylo k něčemu, tak potřebuješ zajistit, že výkon exportu bude vyšší než spotřeba nejvytíženější fáze * 3. Když jsem se zamýšlel, jak se k tomu postavit vzhledem ke sdílení, tak mi to vycházelo tak, že v prvních 10 minutách** je si třeba posbírat data o spotřebách ze vzdálených HA, udělat předpověď na posledních 5 minut a před uzavřením čtvrthodiny tam vysokým konstantním výkonem vyexportovat kolik je potřeba (vzhledem na to, kolik už tam samovolně přeteklo v první části čtvrthodiny). Zatím popravdě ještě nejsem rozhodnut, zda to vlastně stojí za to, tuhle hrůzu implementovat...
** ten poměr pozorovací fáze a exporotovací fáze by šel též stanovit dynamicky podle potřebných kWh
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Solax se nechá poměrně pěkně řídit přes Modbus Power Control, detaily na: https://kb.solaxpower.com/solution/deta ... 67a87b01d2, sám to využívám třeba na nabíjení ze sítě při nízkém spotu v zimě.
-
jj to je přesně ono. Ale je to symetrické, což u nabíjení není problém, pro vybíjení se tím už ale musí počítat.xmasin píše: ↑čtv dub 17, 2025 11:42 am Solax se nechá poměrně pěkně řídit přes Modbus Power Control, detaily na: https://kb.solaxpower.com/solution/deta ... 67a87b01d2, sám to využívám třeba na nabíjení ze sítě při nízkém spotu v zimě.
Dá se to uživatelsky vyřešit za pomoci chytrých krabiček, které mají podporu pro sdílení:
Infigy, Cubee, NORD Pro, ...
Infigy, Cubee, NORD Pro, ...
centaurian - diky moc za odpoved, po tydnu jsem myslel, ze muj dotaz zapadl a potom mi asi neprislo upozorneni.centaurian píše: ↑čtv dub 17, 2025 10:19 am
Ona to také není jen jedna entita. Je toho potřeba nastavit více a SIC! ruční export neumí asymetrii, takže je třeba přitom na to myslet. Já to mám řešené takto:
rucni_rizeni.PNG
Od 1.8. mi zacalo fungovat sdileni elektriny, tak jsem se zacal zase shanet po informacich a podival se na toto tema.
Ten obrazek - to je tvoje soukrome nebo to je nejaky volne stazitelny HACS?
Pro muj ucel bych potreboval ( nejaky cas podle nejake podminky ) udrzovat dodavku elektriny do site ve vysi 2.5kW - i kdyby to melo byt chvilemi z baterky. Nevadi mi, pokud budou nejake pretoky navic distributorovi, stejne budu mit odkup.
To "doplnovani" vykonu na konci 15 minutovky je dobry hardcore, teoreticky to asi muze fungovat, ale skoro bych se bal zaruky od Solaxu - aby to nepouzili.
-
jj. Je to můj výmysl, který postupně upravuji/vylepšuji podle toho jak mám chuť. Když se koukám, na ten screenshot, tak dnes už tam toho mám zase o fous víc - byť to stále zdaleka není ideální, zrovna dnes to moc dobře nezafungovalo (léto, nízké ceny a hnusně). Není tam vlastně nic nestandardního - vystačí si to s Solax Modbus, Czech Energy Spot Prices a EGDdistribuce Zbytek je uživatelský yaml a skripty/automatizace.
Pokud si to chceš vyzkoušet/ošahat jak to reálně funguje, tak si stačí přidat ty entity (vlevo nahoře - viz ten původní screenshot) a můžeš si zkusit něco vyexportovat (případně nabít baterku).
Pokud si to chceš vyzkoušet/ošahat jak to reálně funguje, tak si stačí přidat ty entity (vlevo nahoře - viz ten původní screenshot) a můžeš si zkusit něco vyexportovat (případně nabít baterku).